علت درد کتف سمت راست بدن چیست
هنگامی که در شکم خود درد احساس می کنید، تشخیص منشأ آن کار دشواری است. این درد ممکن است آپاندیس، سوء هاضمه، سنگ کلیه یا معده درد شدید باشد. از آنجایی که بدن ما سیستمی فوق العاده پیچیده دارد، جزئیات بیماری جهت شناسایی ناحیه مشکل دار ضروری است. شناسایی محل منشا درد، جزء اولین مراحل درمان شماست.
یکی از بزرگترین دلایل درد شکم بیماری کیسه صفرا است. در بین بیماری های مربوط به شکم، سنگ کیسه صفرا اولین اختلال گوارشی است که باعث بستری شدن بیماران در بیمارستان می شود. اما امشکل در کیسه صفرا همیشه با درد در شکم مشخص نمیشود. بسیاری از بیماران با درد در شانه راست خود به مطب مراجعه میکنند. آیا این درد میتواند نشانی از مشکل در نقطه دیگری از بدن باشد یا مربوط به شانه است؟
ما در این مقاله سعی داریم به چند سوال در مورد کیسه صفرا، سنگهای صفراوی و اینکه چرا مشکل کیسه صفرا میتواند بر شانههای شما تأثیر بگذارد پاسخ دهیم.
کیسه صفرا چیست؟
کیسه صفرا، شکلی همانند یک گلابی کوچک دارد. در سمت راست و درست زیر کبد شما قرار دارد. این عضو بدن شما صفرا را ذخیره می کند. مایعی حیاتی تولید شده توسط کبد که نقشی اساسی در هضم غذا دارد. هر بار که غذا می خورید، کیسه صفرا، صفرا آزاد می کند که از طریق مجاری وارد روده کوچک شما می شود.
سنگ کیسه صفرا چیست؟
گاهی اوقات، ممکن است صفرا در یک جا جمع شده و توده ای به نام سنگ کیسه صفرا در کیسه صفرا تشکیل دهد. اندازه سنگ کیسه صفرا از میکروسکوپی تا یک توپ پینگ پنگ متغیر است. علائمی که نشان می دهد ممکن است سنگ کیسه صفرا داشته باشید عبارتند از:
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد در وسط شکم شما
- درد در سمت راست بالای شکم
- دردی تند که به سرعت رشد می کند
- درد شانه راست
- درد بین تیغه های شانه شما
- تب
- لرز
- سوء هاضمه
- نفخ شکم
- زردی
- از دست دادن اشتها
بیایید نگاهی دقیقتر به یکی از این علائم بیندازیم: درد شانه راست
درد شانه راست و کیسه صفرا
وقتی کیسه صفرا ملتهب و متورم است، عصب فرنیک شما را تحریک می کند. عصب فرنیک از شکم، از طریق قفسه سینه و به گردن شما کشیده می شود. هر بار که یک وعده غذایی چرب می خورید، این عصب را تحریک می کند و باعث درد ارجاعی در تیغه شانه راست می شود. درد مکرر شانه راست یک نشانی حیاتی است که به پزشک شما اطلاع می دهد تا کیسه صفرای شما را معاینه کند و از عدم عفونت و یا انسداد اطمینان حاصل نماید: علت درد شانه
در این ویدیو دکتر کوشان فوق تخصص شانه و دست درباره درد شانه راست و ارتباط آن با کیسه صفرا توضیح داده اند.
چه کسانی در معرض خطر سنگ کیسه صفرا هستند؟
افرادی که یکی از شرایط زیر را دارند امکان بالاتری دارد که از بیماری سنگ کیسه صفرا رنج ببرند:
- اضافه وزن
- بالای 60 سال سن
- کسانی که دیابت دارند
- زنان
- روزه داران
- کسانی که کاهش وزن سریع داشته اند.
- کسانی که داروهای کاهش دهنده کلسترول مصرف میکنند.
اگر درد مکرر شانه همراه با درد شکم دارید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. در صورت عدم درمان، سنگ های صفرا می توانند منجر به حملات ناگهانی کیسه صفرا یا سایر مشکلات جدی شوند.
منبع ترجمه مقاله
هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!
تست کرونا در محل
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندامها هم مشکل ایجاد میکنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافتِ مشاوره
علتهای مشاهدۀ خون در مدفوع میتواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر میکنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
دردهای اسکلتی یکی از شایعترین علائم ایرانیهاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
سردرد علتهای مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمونها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافتِ مشاوره
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مُشاوره
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
قبل از پرداختن به علت درد بازو، شاید بهتر باشد به این سوال پاسخ دهیم که منظور ما از بازو، کدام بخش از دست میباشد؟
بیشتر بخوانید: برای کدام درد به کدام پزشک مراجعه کنیم؟
بازو به بخشی از اندام فوقانی که میان شانه و آرنج قرار گرفته گفته می شود. استخوان آن هومروس (استخوان بازو) است که به کتف مفصل شده و مفصل شانه را میسازد. عضلات مختلفی در ناحیه بازو قرار دارند که امکان حرکات مختلف را به آن میدهند. مهمترین این عضلات عضله دوسر بازویی و عضله سه سر بازویی است.
درد بازو میتواند از طریق طیف وسیعی از مشکلات اعم از آسیبهای مفاصل تا فشارهای عصبی ایجاد شود. بسته به علت، درد بازو میتواند بطور ناگهانی آغاز شود یا در طول زمان گسترش یابد. در بسیاری از موارد، درد بازو دقیقا از مشکلی در گردن یا قسمت بالایی ستون فقرات نشات میگیرد. درد بازو، بخصوص دردی که به بازوی چپ وارد میشود، میتواند حتی نشانهای از حمله قلبی باشد.
بهتر است بخوانید: لیست علائم و نشانه های کرونا
منظور از حمله قلبی، مرگ یا آسیب دیدگی بخشی از ماهیچه قلب به دلیل کمبود اکسیژن است که درد بازوی چپ میتواند یکی از شایعترین علامت آن به حساب آید. این درد ممکن است عجیب به نظر برسد چراکه ماهیچه بازو آسیب ندیده است. در واقع رشتههای عصبی قلب و بازو سیگنالهایی را به سلولهای یکسانی از مغز میفرستند و در نتیجه مغز نسبت به منبع درد سردرگم میشود. این پدیده که درد ارجاعی نامیده میشود توضیح میدهد چرا فردی که دچار حمله قلبی شده بدون داشتن درد در قفسه سینه در قسمت بازوها دچار درد میشود.
این درد علاوه بر بازو به ناحیه گردن، قفسه سینه و پشت هم انتشار پیدا میکند. اگر درد بازو ناشی از آنژین صدری باشد، نشانههای دیگری مانند درد قفسه سینه، حالت تهوع، تعریق سرد، تنگی نفس و سرگیجه هم در فرد دیده میشود. درد قلبی ناشی از آنژین صدری یک مورد اورژانسی محسوب میشود.
سایر علت های درد بازوی چپ
درد قفسه سینه:
این درد زمانی بوجود میآید که قلب به میزان کافی اکسیژن دریافت نکند. این عارضه علاوه بر درد بازو میتواند با عوارضی در شانهها، گردن، پشت و فک هم همراه باشد. درد قفسه سینه به سوء هاضمه نیز شبیه است. درد قفسه حمله قلبی نیست بلکه نشانهای از مشکل قلبی است.
آسیب دیدگی عضلانی – اسکلتی:
در صورتیکه درد بازوی چپ با مشخصههای زیر همراه باشد به مشکل قلبی ارتباط پیدا نمیکند:
- درد ناگهانی که تنها برای چند ثانیه ادامه داشته باشد
- دردی که بدون علامت خاصی برای ساعتها یا روزها ادامه پیدا کند
- احساس دردی که با حرکت یا لمس کردن شروع شود
- در صورتی که درد فقط در نقطه کوچکی از بازو باشد
این ناراحتی میتواند نشانهای از آسیب دیدگی استخوانی یا بافت بازوها، شانه یا آرنج باشد. برخی از شایعترین آسیب دیدگیهای عضلانی – اسکلتی عبارتند از: آماس کیسه مفصلی، التهاب تاندون، پارگی روتاتور کاف و فتق دیسک.
مشاهده بیشتر : پزشک ارتوپد
علل درد بازو
درد شانه
درد شانه چپ ممکن است بیمار را به بهترین دکتر قلب بکشاند ولی درد شانه ای که همراه با گردن درد می باشد معمولا منشا قلبی ندارد. دردشانه راست هم به اندازه درد شانه چپ مهم می باشد.
معمولا علائم درد شانه همراه با التهاب می باشند و لذا در هنگام استراحت خصوصا در شب و هنگام خواب که بیمار بی حرکت می باشد درد تشدید می شود که درمواردشدید بیمار حتی نمی تواند روی شانه خود بخوابد یا حتی ممکن است از درد بیدار شود.
از مهمترین علل درد بازو میتوان به این موارد اشاره کرد:
گرفتگی عصب، کشیدگیها، التهاب تاندون، پارگی عضلات کلاهک چرخاننده، شکستگیها، التهاب روماتیسمی و درد قلبی اشاره کرد.
همچنین بخوانید: بیماری های روماتیسمی
گرفتگی عصب
هنگامی اتفاق میافتد که بافتهای اطراف عصب، آن را تحت فشار قرار بدهند. این بافتها میتوانند استخوان، عضله، دیسک و مهره گردنی و تاندون عضله باشد. اگر درگیری عصب بازو و دست، درد در این نواحی را ایجاد کرده باشد نشانههای دیگری همراه درد بازو هستند که گزگز و مورمور شدن دست و انگشتان، درد تیز و تیرکشنده و ضعف عضلانی از جمله این نشانهها هستند.
کشیدگی تاندون
کشیدگی تاندون یا رباطهای اطراف مفصل، آسیب بسیار شایعی است که دامنه آن از یک کشیدگی مختصر در خانه تا پارگی تاندون در تصادفات یا زمین خوردن، متغیر است. در صورت کشیدگی نشانههایی مانند التهاب، کبودی، خشکی و محدودیت حرکت مفصل شانه همراه درد بروز پیدا میکنند.
پارگی عضلات کلاهک چرخاننده
عضلات کلاهک چرخاننده (روتاتورکاف) چهار عضله هستند که در بالاترین قسمت استخوان بازو دور مفصل شانه، بین استخوان کتف و سر استخوان بازو متصل هستند و نقش آنها تأمین ثبات و یکنواختی حرکت استخوان بازو در داخل حفره مفصلی است. در افرادی که طولانی مدت دست آنها بالای سر فعالیت میکنند مانند نقاشان یا والیبالیستها، تاندون این عضلات مستعد التهاب و حتی پارگی است که در این صورت علاوه بر درد در بازو و شانه، حرکت مفصل و به ویژه بالا آوردن دست به مشکل دچار میشود.
روماتیسم مفصلی
روماتیسم مفصلی یک التهاب مزمن در مفصل ایجاد میکند. در این عارضه شانه از جمله مفاصلی است که درگیر میشود. در التهاب روماتیسمی علاوه بر درد در بازو، حساسیت به لمس، گرمی ناحیه، التهاب، خشکی و خستگی هم در شانه دیده میشود.
سایر علل درد بازو به صورت تیتروار عبارتند از
- شکستگی بازو، مچ یا دست
- بورسیت
- سرطان(بدخیم)، اولیه یا متاستاتیک
- سندروم تونل کارپ
- دیستونی گردن (تورتیکولیس اسپاسمودیک)
- تنوسیوویت دکوروین
- دررفتگی آرنج
- فیبرومیالژی
- فتق دیسک کمر
- آرتریت روماتوئید
- آسیب روتیتور کاف
- اختلالات ستون فقرات
- تاندونیت
- آرنج تنیس بازان
- سندروم اوت لت توراسیک
- بی حسی انگشتان به علت گیر افتادن عصب اولنا
خودمراقبتی و درد بازو
حتی در آسیب های جدی بازو، درمان خانگی از ابتدا میتواند موثر واقع شود. اگر تصور میکنید بازو یا مچ دچار شکستگی شده، بستههای یخ را روی ناحیه آسیب دیده قرار داده و از یک قلاب برای نگه داشتن بازو استفاده کنید تا زمانی که مراقبتهای پزشکی انجام شود.
اگر فشردگی عصب یا کشیدگی مکرر داشتید، درمان را ادامه دهید، وضعیت خود را به خوبی حفظ کنید و در محل کار و در طی فعالیتهای مکرر نظیر نواختن ساز یا هر فعالیتی که به دخالت بازو مرتبط میشود به خود استراحت دهید. بسیاری از انواع دیگر دردهای بازو به خودی خود بهبود پیدا می کنند خصوصا ،اگر اقداماتR.I.C.E را ظرف 48 ساعت پس از آسیب دیدگی آغاز کنید. این اقدامات عبارتند از
- Rest: استراحت کنید.
- Ice: یک بسته یخ یا کیسهای از نخودفرنگی یخزده را روی محل درد به مدت 15 تا 20 دقیقه سه بار در روز قرار دهید.
- Compression: فشردگی. از بانداژ فشاری برای کاهش تورم استفاده کنید.
- Elevation: بلندی. در صورت امکان، بازوی خود به منظور کمک به کاهش تورم بالا ببرید.
برای درد بازو باید به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
در صورت وجود موارد زیر، به دنبال درمان اوژانسی باشید:
- درد کمر،شانه و یا بازو که بطور ناگهانی بوجود میآید، بطور غیر معمولی شدید و یا با فشار، پری یا فشردگی در قفسه سینه همراه میباشد. ممکن است نشانه ای از حمله قلبی باشد.
- تغییر شکل آشکار یا بیرون زدگی استخوان در بازو یا مچ دست، خصوصا اگر دچار خونریزی یا دیگر آسیبها هستید.
- درد و فشار در قفسه سینه که به پشت کتف و گردن هم سرایت کند، سرگیجه و حالت تهوع، عرق سرد و تنگی نفس همراه با درد در بازو و دست
- درد شدید بازو بر اثر زمین خوردگی یا تصادف، به طوریکه فرد نتواند کل دست خود را حرکت بدهد.
[sibwp_form id=5]
در غیر این صورت (مشاهده موارد زیر) سریعا به پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید:
- دردکمر،شانه و یا بازو که با هر گونه فعالیتی رخ می دهد و با استراحت بهتر میشود احتمالا علامت بیماری قلبی یا ناراحتی در قفسه سینه میباشد که با کاهش جریان خون به عضله قلب ایجاد میشود (آنژین).
- آسیب ناگهانی به بازو، خصوصا اگر صدای شکستگی یا ضربه محکم شنیدید.
- درد و تورم شدید در بازو
- درد بطور معمول از بازو تا کف و برعکس در حرکت باشد
- درد بازویی که پس از چندروز درمان خاگی بهبود نیافته
- افزایش قرمزی، تورم یا درد در ناحیه آسیب دیده
اگر نمی دانید که به کدام پزشک باید مراجعه کنید، راهنمای تخصص های پزشکی به کار شما می آید.
79,594 بازدید