باد كردن مچ پا نشانه چيست
تورم در پا در سالمندان می تواند دلایل بی شماری داشته باشد که از خفیف تا جدی متغیر است. ورم پا می تواند به دلیل ایستادن یا نشستن های طولانی مدت فعال نبودن یا داشتن اضافه وزن و یا به دلیل یک اختلال التهابی مانند آرتریت روماتوئید باشد. همچنین ممکن است نشانه گردش خون یا مشکلات قلبی در برخی از سالمندان باشد. تورم پا یا ورم به طور کلی به دلیل تجمع غیر طبیعی مایع بین بافتی و یا احتباس مایعات در بافت های پا در اندام تحتانی رخ می دهد. این وضعیت به طور معمول یک نگرانی جدی نیست اما در صورت درمان نشدن می تواند به مشکلی جدی تبدیل شود و عارضه های دیگری را برای بیمار ایجاد کند. بنابراین در صورت هرگونه علائم تورم در طولانی مدت باید به پزشک متخصص مراجعه شود. عوامل تورم مچ و پا در افراد مسن و همچنین علائم عوارض و درمان این عارضه کامل تر در قسمت های بعدی این مطبی توضیح داده شده است.
نوع درمان تورم پا یا لنف ادم در سالمندان بر اساس علت است و می تواند با روش های مختلفی از جمله استفاده از جوراب های طبی ماساژ مصرف دارو و رژیم غذایی سالم رفع شود. در کلینیک دکتر کریمی پس از بررسی و تشخیص علت ورم پا در سالمندان (با معاینات فیزیکی تست خون عکسبرداری های اشعه ی ایکسو نوار قلب) درمان مناسب برای شرایط بیمار تجویز می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره ی و یا رزرو نوبت با شماره تلفن های 02122254144–02122254520 تماس حاصل فرمایید.
علت ورم پا در سالمندان
وقتی نگاهی به علت تورم مچ پا و پا در افراد میانسال می اندازید می توانید دلایل زیادی پیدا کنید. ورم پا در سالمندان می تواند در نتیجه موارد زیر رخ دهد:
- لخته شدن خون
- عدم تحرک بدنی (یعنی نشستن یا ماندن بیش از حد در یک وضعیت)
- گرما و سوختگی
- عمل جراحی
- استعداد ژنتیکی
- ارتفاعات زیاد
- غذاهای ناسالم (یعنی مصرف بیش از حد نمک)
- بیماری های قلبی کبدی و کلیوی
ورم پا در سالمندان همچنین می تواند نشانه ای از بیماری های زمینه ای باشد. این بیماری ها شامل:
- تومورها
- یائسگی
- آلبومین کم (پروتئینی در خون که بر عملکرد مویرگ ها تأثیر می گذارد)
- سیستم لنفاوی ناکافی
- ضعف یا آسیب به رگ های پا
- سیروز
- نارسایی احتقانی قلب
داروهای زیر همچنین می توانند در سالمندان باعث تورم مچ پا و پا شود:
- مسدود کننده های کانال کلسیم
- استروژن ها
- داروی دیابت تیازولیدیندیونس نامیده می شود
- استروئیدها
- داروهای ضد انعقادی غیراستروئیدی
- NSAID ها (ایبوپروفن آسپرین ناپروکسن و غیره)
- داروهای فشار خون بالا
- نسخه هایی برای آلزایمر و پارکینسون به ترتیب شامل ممانتین و پرامیپکسول
علائم
ورم پا در سالمندان فقط شامل پاهای متورم در افراد مسن نیست. آن ها همچنین شامل:
- درد پاها
- تورم پا می تواند باعث بزرگ تر نشان داده شدن پای شما شود
- احساس سنگینی در پاها
- پوست پف کرده
- پوست پاهای کشیده براق یا بی رنگ
- ادم حفره ای یا وقتی پوست پس از چند ثانیه فشار دادن گودی خود را حفظ کند
- افزایش اندازه شکم و تغییرات وزن
- مفاصل سفت در پاها
عوارض
وقتی حرف از ادم می شود تورم پاها در افراد مسن تنها نگرانی نیست. همچنین می تواند به تعدادی از عوارض منجر شود از جمله:
- تورم و سفتی دردناک
- مشکل در راه رفتن
- خارش و ناراحتی پوست
- کاهش گردش خون
- کاهش کشش عروق مفاصل عضلات و رگ ها
- افزایش خطر عفونت در ناحیه متورم
- ایجاد زخم بین لایه های بافتی
- افزایش خطر ابتلا به زخم های پوستی
درمان ورم پا در سالمندان
اکنون که در مورد علل علائم و عوارض ورم پا در سالمندان اطلاعاتی را کسب نموده اید بیایید نگاهی به نحوه کاهش ورم پا و مدیریت سایر علائم آن بیندازیم.
در اینجا چند مرحله وجود دارد که می توانید انجام دهید:
رژیم غذایی کم سدیم بخورید
غذاهایی را با منابع ویتامین ها مواد معدنی و آنتی اکسیدآن ها به رژیم خود اضافه کنید. این غذاها شامل سبزیجات برگ دار مارچوبه کدو تنبل آناناس لوبیا سبز انگور سیر چغندر و پیاز است. علاوه بر این چاشنی های بدون سدیم مانند گیاهان تازه و مرکبات را برای طعم دادن به جای نمک انتخاب کنید.
مصرف مایعات را کاهش دهید
ممکن است برای هیدراته شدن به آب نیاز داشته باشید اما در صورت وجود ادم مصرف آب زیاد می تواند برای شما مضر باشد. با پزشک خود صحبت کنید تا تعداد وعده مایعاتی را که می توانید روزانه داشته باشید مشخص کند. روشی که می توانید برای اندازه گیری رژیم غذایی محدود خود استفاده کنید داشتن ظرفی است که مقدار مصرف روزانه خود را با آن اندازه گیری نمایید. بعد از خوردن هر وعده مقداری آب برابر با مقدار مایعی که مصرف کرده اید در ظرف بریزید. فاصله این وعده های غذایی را جدا کنید تا از تشنگی خود جلوگیری کنید.
درمان با فشرده سازی
لباس های فشرده سازی پشتیبانی خارجی از دیواره های ورید را ایجاد می کنند و همراه با پمپ عضله ساق پا عمل می کنند. آن ها برای به حداقل رساندن و کنترل تورم و درد پا افزایش سرعت جریان خون خنثی سازی فشار وریدی جلوگیری از ورم و فشار خون وریدی کمک می کنند. اگر هر روز ساعت های طولانی می ایستید ساعت های طولانی می نشینید یا دوره نقاهت جراحی را پشت سر می گذارید جوراب های فشاری می توانند درد را تسکین دهند و زندگی روزمره را کاملاً راحت و آرام کنند. درصورتی که از طرف پزشک متخصص دستورالعمل دیگری داده نشده باشد در طول روز باید جوراب بلند بپوشید.
ماساژ
ماساژ دادن یکی از بهترین راه ها برای کاهش مشکلات ورم پا در سالمندان است. ماساژ با دلیل اصلی مشکل شما مقابله نمی کند اما می تواند به تخلیه مایعات از پاها و مچ پا کمک کند و تورم را کاهش دهد. برای دستیابی به نتایج واقعاً موثر باید از یک متخصص حرفه ای ماساژ برای ادم کمک بگیرید.
مراقبت لازم از پوست خود را داشته باشید
مناطق آسیب دیده را با کفش جوراب و سایر لباس ها تمیز و محافظت کنید تا از آسیب و عفونت جلوگیری شود.
پاهای خود را بالا ببرید
برای جلوگیری از جمع شدن و تورم پاها و بازوها را در طول روز و هنگام خواب بلند نگه دارید. برای حمایت راحت از این موقعیت می توانید از بالش های مخصوص این کار استفاده کرده و آن ها را نیز خریداری کنید.
به حرکت دادن خود ادامه دهید
استفاده از اعضای بدن تحت تأثیر ادم می تواند تورم را کاهش دهد مایعات اضافی را از بین ببرد و سیستم قلبی عروقی را در گردش مایعات تقویت کند. قبل از شروع رژیم ورزشی یا مشاوره در مورد تمرینات خاص با پزشک خود مشورت کنید.
انتظار داشتید کودک خود را بعد از زایمان در آغوش خود نگه دارید اما ممکن است این انتظار را نداشتید که مقدار زیادی مایعات اضافی در بدن شما انباشت شده باشند. به طور طبیعی شما ممکن است بعد از زایمان ورم دست پا پاها و صورت را تجربه کنید. تورم بدن جزو علائم پس از دوران زایمان می باشد- و یک امر عادی و طبیعی محسوب می شود. در ادامه هر آنچه که باید در مورد ورم پس از زایمان بدانید آورده شده است.
فهرست مطالب
- 1 ورم پس از زایمان چیست؟
- 2 آیا طبیعی است که دست ها و پاهای من بعد از زایمان متورم بماند؟
- 3 علائم ورم پس از زایمان
- 4 علل ورم پس از زایمان
- 5 درمان ورم پا بعد از زایمان
- 6 رژیم غذایی
- 6.1 با نوشیدن آب زیاد مایعات اضافی را از بدن خود دفع نمایید
- 6.2 چای گیاهی
- 6.3 مصرف نمک را کاهش دهید
- 6.4 غذاهای سرشار از پتاسیم بخورید
- 6.5 میوه بخورید
- 6.6 غذاهای سرشار از پروتئین بخورید
- 6.7 از فست فودها و غذاهای فرآوری شده اجتناب کنید
- 7 ورم پس از زایمان چه مدت طول می کشد؟
- 8 پاهای متورم بعد از زایمان در بخش C به چه معنی است؟
- 9 چه موقع برای ورم بعد از زایمان با پزشک تماس بگیرم
- 10 آیا پاهای من همیشه به اندازه قبل از بارداری می شود؟
ورم پس از زایمان چیست؟
آیا با وجود انجام زایمان هنوز هم صورت شما پف کرده است؟ آیا پاها زانوها مچ پا دست ها و بازوی شما حتی با وجود فارغ شدن از زایمان متورم به نظر می رسد؟ شاید فکر کرده باشید اکنون که دوران بارداری تمام شده است روزهای تورم و باد کردن بدن شما نیز به اتمام رسیده… اما همه این مایعات اضافی که در طی نه ماه بارداری در بدن شما تجمع یافته است نمی تواند در عرض یک شب ناپدید شود. ورم بعد از زایمان تجمع بیش از حد مایعات موجود در بافت های زیر پوست شما می باشد. علاوه بر بارداری که به دلایل خاص فیزیولوژیک مایعات در بدن شما تجمع می یابد برای فارغ شدن و به دنیا آوردن بچه نیز ممکن است مقدار کمی مایع در بدن شما انباشت شود(به ویژه اگر مشکلات ثانویه پزشکی مانند اختلالات کلیوی نیز پیدا کرده باشید). همه این موارد باعث می شود که به صورت عادی بدن شما که کمی ورم کرده باشد! همچنین شما ممکن است بعد از تولد واژینال نوزاد مقداری تورم در پرینه شما ایجاد شود و یا در اطراف محل بریدگی برای انجام سزارین نیز کمی تورم ایجاد می شود.
آیا طبیعی است که دست ها و پاهای من بعد از زایمان متورم بماند؟
ورم پس از زایمان ممکن است از نظر خیلی از افراد یک تورم معمول نباشد به خصوص هنگامی که مشتاق هستید پف و تورم پوستی ناشی از حاملگی خود را پشت سر بگذارید اما این امر بعد از زایمان بسیار معمول و طبیعی است. در دوران بارداری بدن شما مایعات اضافی را حفظ می کند و باعث می شود حجم خون شما تقریباً 50 درصد افزایش یابد. پس از زایمان بدن شما به تدریج این مایعات را از طریق عرق کردن و ادرار دفع می نماید. اما در این میان این تورم می تواند از طریق رگ های خونی شما به دیگر بافت های بدن شما نیز انتقال پیدا کند و باعث ایجاد تورم در این بافت ها نیز گردد که معمولاً در دست و پا یا مچ پا بیشتر دیده می شود.
ورم پس از زایمان باید در طول حدود یک هفته از بین برود. (ممکن است در صورت وجود فشار خون بالا یا فشار خون ناشی از بارداری چند روز بیشتر طول بکشد که باعث تورم بیش از حد پاها و دست ها در اواخر بارداری می شود.)
شنا و درمان واریس: آیا آب درمانی باعث درمان واریس می شود؟
علائم ورم پس از زایمان
ورم پس از زایمان در درجه اول در پاها ران پا مچ پا و صورت رخ می دهد. برخی از مادران جدید نیز در دست و بازوهای خود این حالت پف کردن را تجربه می کنند. اگر میزان تورم شما بسیار زیاد است ممکن است پوست شما نیز کشیده یا براق به نظر برسد.
علل ورم پس از زایمان
ظاهر متورم بدن پس از زایمان به یکی از دلایل (یا همه) زیر اتفاق می افتد:
- مایعات باقیمانده از حاملگی که در طی نه ماه گذشته ایجاد شده اند. مادرانی که در دوران بارداری دچار تورم (یا همان ورم اندام ها) می شوند می توانند حداکثر 6 پوند مایعات نیز ذخیره کنند!
- مایع اضافی که هنگام زایمان دریافت کرده اید. اگر در حین بارداری زایمان اپیدورال داشته اید مایعات IV یا داخل رگی دریافت می کنید تا مطمئن شوید فشار خون شما افت نمی کند. اگر بخش C داشتید به مایعات IV نیاز دارید تا بتوانید عمل جراحی را انجام دهید. آن مایع اضافی بلافاصله از بین نمی رود!
- فشار دادن. فشاری که به شما در حین زایمان طبیعی وارد می شود می تواند باعث شود مایع اضافی بارداری به اندام ها و صورت شما منتقل شود.
- بی تحرک بودن. این واقعیت که شما بعد از زایمان زیاد حرکت نمی کنید (به خصوص پس از بخش C) خلاص شدن بدن از مایعات را برای بدن مشکل تر می کند.
- هورمون ها. در دوران بارداری سطح پروژسترون شما افزایش یافته است. یکی از نتایج همین پروژسترون اضافی احتباس اضافی آب است که منجر به تورم در دوران بارداری و ادامه تورم بعد از زایمان می شود.
درمان ورم پا بعد از زایمان
چندین گزینه وجود دارد که می توانید برای کمک به درمان ورم پس از زایمان استفاده کنید:
- تا حد امکان و تا آنجا که می توانید سعی کنید تحرک داشته باشید. این امر به ویژه پس از زایمان در بخش C بسیار مهم است اما حتی اگر زایمان واژینال نیز داشته باشید توصیه خوبی است. فعال بودن مانع از جمع شدن مایعات و خون در پاها می شود و به بدن کمک می کند تا آن مایعات را از بدن دفع نماید.
- از ایستادن بیش از حد طولانی (مایعات و خون می توانند در پاهای شما جمع شوند) یا نشستن بیش از حد طولانی مدت (می خواهید خون شما به طور آزاد در بدن شما گردش کند) خودداری کنید.
- هنگام خواب پاهایتان را بلند کنید. این کار به انتقال مایعات از اندام تحتانی شما به قسمت دیگر بدن کمک می کند و می تواند از طریق کلیه ها و غدد های عرق شما خارج شود.
- حرکات دایره ای را با مچ پا انجام دهید – این حرکات را برای 10 بار در خلاف جهت عقربه های ساعت و جهت عقربه های ساعت انجام دهید. پاها را ماساژ دهید مگر اینکه درد ایجاد کند. این کار به جلوگیری از افزایش احتباس مایعات در پاها کمک می کند.
- از جوراب های فشرده ساز استفاده کنید. اگرچه این جووراب ها جذابیت چندانی برای ظاهر شما ایجاد نمی کنند اما باعث افزایش جریان خون در پاها می شود که به شما کمک می کند مایعات را به سمت بالاتر از پاهایتان و به سمت کلیه های خود منتقل کنید جایی که این مایعات از بدن شما دفع می شوند.
- اگر دست و انگشتان دست شما متورم است هر وقت می توانید دست های خود را به بالای سر خود ببرید تا مایعات اضافی را از اندام های خود به قسمت دیگر بدن منتقل شوند و از بدن بیرون بیایند.
- بسته به آب و هوا باز کردن پنجره ها یا استفاده از سیستم تهویه هوا یا فن هوای خود را خنک نگه دارید تا مطمئن شوید که بیش از حد گرم نشده اید. گرما می تواند تورم را بدتر کند. استفاده از کمپرس سرد نیز می تواند به شما در خنک نگه داشتن و کاهش تورم کمک کند.
- ماساژ: ماساژ تسکین دهنده به خود بدهید زیرا این کار باعث بهبود جریان خون و در نهایت تسکین درد می شود.
- پاهای خود را خیس کنید: خیساندن پاها در آب گرم با نمک دریایی یا نمک معمولی در حمام می تواند به تسکین درد و کاهش تورم کمک کند.
- انجام یوگا در صبح: یوگا یکی دیگر از داروهای تسکین دهنده استرس و درد است. به گردش خون بهتر کمک می کند و باعث تورم کمتر در بدن می شود.
- از لباس های تنگ خودداری کنید: هنگام درد از تورم اجازه دهید بدن خود را با پوشیدن لباس های گشاد و راحت تنفس کنید.
- از ورزش های سنگین بپرهیزید: ورزش قطعاً برای تسریع دفع مایعات اضافی از پاها بعد از بارداری اثر بسیار خوبی دارد اما ورزش سنگین می تواند به سهولت منجر به درد بدن شود که می تواند اوضاع را بدتر کند.
- حمام آرامش بخش: حمام آرامش بخش در آب گرم همراه با روغن های تسکین دهنده مفید است. از پزشک خود در مورد روغن هایی که استفاده آن ها می تواند مفید باشد سوال کنید. از موادی که احساس می کنید ممکن است باعث ایجاد یک واکنش آلرژیک شوند خودداری کنید.
واریس واژن در بارداری چیست؟
رژیم غذایی
با نوشیدن آب زیاد مایعات اضافی را از بدن خود دفع نمایید
به نظر می رسد وقتی سعی می کنید با اضافه کردن آب بیشتر به بدن خود وزن کلی آب موجود در بدن شما کاهش می یابد اما کمبود آب بدن در واقع می تواند باعث شود بدن به آن مایعات اضافی متکی شود. نوشیدن بیشتر باعث می شود کلیه های شما در اوج کار کنند تا برای دفع مواد اضافی (از جمله مایعات اضافی) بهترین عملکرد را داشته باشند.
چای گیاهی
قهوه و سایر محصولات کافئین دار می توانند باعث کمبود آب بدن شوند و باعث می شود بدن مایعات بیشتری را حفظ کند. این امر تنها بهبود شما از ورم پس از زایمان را به تأخیر می اندازد. در عوض این نوشیدنی ها را با چای های گیاهی مانند چای قاصدک جایگزین کنید تا با تورم مقابله کنید و از احتباس مایعات در بدن جلوگیری کنید.
مصرف نمک را کاهش دهید
نمک چیزی نیست جز سدیم به شکل دیگر. مصرف زیاد نمک می تواند منجر به احتباس آب و تورم در بدن شود. قبل از خرید غذاهای فرآوری شده مانند کیک چیپس و نوشابه برچسب مواد را در مورد مقدار نمک بررسی کنید.
غذاهای سرشار از پتاسیم بخورید
میزان سدیم و پتاسیم در بدن باید همیشه متعادل باشد. مصرف بیشتر غذاهای سرشار از پتاسیم مانند موز آووکادو اسفناج ماست و کره بادام زمینی باعث کاهش سطح سدیم در خون می شود.
میوه بخورید
میوه ها خاصیت ضد التهابی دارند بنابراین خوردن مقدار زیادی از آنها به افزایش متابولیسم و تسریع در بهبود کمک می کند.
غذاهای سرشار از پروتئین بخورید
پروتئین کم در بدن دلیلی برای تورم است بنابراین شروع به اضافه کردن غذاهایی با پروتئین بالا در رژیم غذایی شما مفید است.
دکتر متخصص واریس در کلینیک درمان واریس تهران
از فست فودها و غذاهای فرآوری شده اجتناب کنید
از خوردن غذاهای فرآوری شده و فست فود بپرهیزید زیرا در این غذاها مقادیر زیادی سدیم وجود دارد که منجر به حفظ مایعات در بدن می شود.
ورم پس از زایمان چه مدت طول می کشد؟
مایعات انباشته شده به تدریج در اولین هفته بعد از زایمان و از طریق عرق کردن و ادرار کردن از بدن دفع می شوند. این مدت خیلی برای شما طولانی است؟ می توانید با امتحان کردن نکاتی در مورد کاهش تورم در بالا این امر را سرعت بخشید.
پاهای متورم بعد از زایمان در بخش C به چه معنی است؟
آیا انگشتان پای متورمی دارید؟ لازم نیست در مورد آن نگران باشید. تمام این علائم بدان معنی است که مایعاتی که در دوران بارداری و در طی جراحی C شما جمع شده است در پاها و انگشتان شما جمع شده اند. استفاده از نکات مربوط به درمان تورم به کاهش برخی از موارد تجمع مایعات کمک می کند.
تورم در پاهای شما به دنبال زایمان سزارین معمولاً در یک یا دو هفته بعد از زایمان کاهش می یابد.
چه موقع برای ورم بعد از زایمان با پزشک تماس بگیرم
بیشتر ورم پس از زایمان طبیعی است و به خودی خود از بین می رود. اما گاهی اوقات تورم که در روزهای بعد از زایمان اتفاق می افتد ممکن است نشانگر یک بیماری اساسی باشد که نیاز به تماس با پزشک دارد. اگر:
- متوجه تورم می شوید که ناگهان ظاهر می شود.
- ورم شما پس از چند روز به جای کاهش افزایش می یابد.
- اگر روی ناحیه متورم فشار بیاورید حالت تورفتگی در پوست شما مشاهده می شود و بیش از چند دقیقه آن را سفت می کند.
- شما احساس درد یا سوزش در پا را همراه با تورم دارید.
- یک پا از پای دیگر متورم تر است و یا قرمزی گرفتگی و گرما همراه با تورم در یک پا وجود دارد.
- شما متوجه تورم و سایر علائم پره اکلامپسی بعد از زایمان به خصوص سردردهای شدید استفراغ تاری دید یا حساسیت به نور می شوید.
- شما درد قفسه سینه دارید یا در تنفس مشکل دارید.
- اسکار بخش C شما متورم و همراه با افزایش درد خونریزی یا ترشحات چرکی یا مایعات است.
خبر خوب در مورد تورم پس از زایمان این است که این امر موقتی است فقط قبل از ناپدید شدن یک هفته یا بیشتر طول می کشد. نتیجه نهایی: مقیاس شما طی چند روز اول پس از زایمان بسیار سریع تر روندی نزولی خواهد داشت اگرچه این پوندهای بارداری اضافی برای از دست دادن زمان بیشتری می برد!
آیا پاهای من همیشه به اندازه قبل از بارداری می شود؟
اگر شما نیز در مورد این موضوع که آیا پاهای شما بعد از زایمان می توانند به شکل اصلی و اولیه خود بازگردند نگران هستید دیگر نیازی به نگرانی نیست. تورمی که بعد از بارداری رخ می دهد یک روند طبیعی است زیرا مایعات اضافی در بدن وجود دارد. با گذشت زمان پای شما به فرم طبیعی خود باز می گردد.
سفر بارداری و دوران پس از بارداری چالش برانگیز است. در حالی که شما در حال گذراندن موارد زیادی هستید تورم و درد می تواند این انتقال را دشوارتر کند. با این حال این یک بیماری شایع است که بسیاری از خانم ها بعد از بارداری آن را تجربه می کنند. از این رو آرام و آماده باشید. با رعایت مراحل ذکر شده در بالا درد را می توان مدیریت یا حتی به صفر رسانید.