آیا میزان کافئین موجود در همه قهوه ها یکسان است؟
کافئین چیست؟
خرید قهوه موکا دکتر بیز: کافئین یک محرک است که در بسیاری از نوشیدنی ها از جمله قهوه وجود دارد و سیستم عصبی، قلب و ماهیچه های بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. آمار دقیقی از میزان مصرف کافئین در جهان وجود ندارد، اما به طور تقریبی بیش از 70 درصد از جمعیت جهان همه روزه قهوه می نوشند.
کافئین قهوه به چه مواردی بستگی دارد؟
کافئین قهوه ای که می نوشید به موارد زیادی بستگی دارد که در ادامه به بررسی تک تک آنها می پردازیم.
کافئین و نوع دانه قهوه
میزان کافئین قهوه عربیکا و ربوستا
محصولات شرکت دکتر بیز: اصلی ترین بخش برای پیدا کردن میزان کافئین قهوه در نوع دانه آن است. به طور کلی دانه قهوه در دو نوع عربیکا و ربوستا وجود دارد. معمولاً دانه عربیکا به خاطر عطر و طعمی که دارد، با کیفیت تر از دانه ربوستا شناخته می شود در حالیکه کشت قهوه ربوستا در مزارع قهوه ساده تر و عمومی تر است. طعم ربوستا تلخ تر و عربیکا ترش و میوه ای است. عربیکا محبوبیت بیش تری در بین قهوه نوش ها دارد، اما از لحاظ میزان کافئین، ربوستا در رقابت با عربیکا برنده است. بنابراین اگر قهوه با کافئین بالا و طعم تلخ تر را می پسندید، قهوه ربوستا یک انتخاب مناسب برای شماست. یک مقاله کامل در مورد اینجا نوشتیم.
کافئین و نوع رست/ روست قهوه
میزان کافئین در روست روشن و روست تیره
قهوه لاته گانودرما دکتر بیز: یک باور غلط درمورد نوع رست قهوه وجود دارد و بسیاری از افراد فکر می کنند که روست قهوه هرچه تیره تر باشد، میزان کافئین بیش تری دارد. حقیقت این است زمانی که قهوه روست داده می شود، مقداری به حجم آن اضافه شده، در حالیکه برخی از مواد آن (مثل کافئین) کاسته و سبک تر می شود، بنابراین هر چه زمان روست طولانی تر باشد، اندازه دانه قهوه بزرگ تر، رنگ آن تیره تر و در نتیجه وزن دانه ها کمتر از قهوه های روست روشن هستند. بنابراین در مقیاس صد گرم قهوه، تعداد دانه های قهوه تیره به دلیل وزن کمتر هر دانه، بیشتر از تعداد دانه های قهوه روشن است و طبیعتاً کافئین آن در حد کمی بیشتر است. این موضوع در صورتی است که نوع قهوه ها را یکسان بداینم، مثلا هر دو از نوع ربوستا باشند. حالا تصور کنید بر اساس حجم دانه هایی که پودر کرده ایم مقایسه کنیم. خوب متوجه شدیم حجم دانه های روست تیره بزرگتر از روست روشن است، بنابراین در یک فنجان دانه قهوه، تعداد دانه های روست تیره کمتر از روست روشن و در نتیجه، کافئین آن به میزان قابل توجهی کمتر خواهد بود.
تاثیر روش تهیه در میزان کافئین قهوه
میزان کافئین در روش عصاره گیری یا دمی
میزان کافئین موجود در قهوه بسته به نوع قهوه و روش دم کردن آن متفاوت است. جدول زیر میزان کافئین موجود در قهوه های مختلف را نشان می دهد:
- قهوه دم شده همانند قهوه فرانسه (237 میلی لیتر): 95 تا 200 میلی گرم کافئین – به مقاله جامع مراجعه کنید.
- قهوه های دمی دی کف شده (237 میلی لیتر): 2 تا 12 میلی گرم کافئین
- اسپرسو (30 میلی لیتر): 47 تا 75 میلی گرم کافئین – به مقاله جامعمراجعه کنید.
- اسپرسو دی کف شده (30 میلی لیتر): 0 تا 15 میلی گرم کافئین
- لاته (237 میلی لیتر): 63 تا 175 میلی گرم کافئین – به مقاله جامعمراجعه کنید.
توضیح:قهوه ای است که میزان کافئین آن طی فرآیند خاصی کاهش یافته است.
همان طور که در جدول بالا مشاهده می کنید، میزان کافئین موجود در یک فنجون قهوه زیاد نیست. اما اگر میزان مصرف قهوه را در طول روز کنترل نکنید، کافئین زیادی وارد بدن می شود که این موضوع می تواند نگران کننده باشد.
میزان کافئین قهوه برحسب حجم
به طور معمول یک فنجون اسپرسو (حدودا 30 میلی لیتر اسپرسو) بین 45 تا 75 میلی گرم کافئین دارد. و در مقابل یک فنجون قهوه دم شده با روش دریپر 20 میلی گرم کافئین دارد. جدول زیر میزان کافئن قهوه ها بر اساس حجم را نشان می دهد:
- اسپرسو (60 میلی لیتر- یا اسپرسو دبل): 150 میلی گرم کافئین
- قهوه دریپر (360 میلی لیتر): 240 میلی گرم کافئین
همان طور که در جدول بالا مشاهده می کنید، اسپرسو بیش ترین میزان کافئین را دارد. علاوه بر روش آماده کردن قهوه، فاکتورهای دیگری همانند نوع دانه های قهوه میزان کافئین آن را تحت تاثیر قرار می دهند.
کافئین و اندازه آسیاب قهوه
یکی دیگر از عواملی که میزان کافئین موجود در قهوه را تحت تاثیر قرار می دهد، اندازه آسیاب دانه های قهوه است.
قهوه هایی که نرم تر آسیاب می شوند میزان کافئین بیش تری نسبت به قهوه های با آسیاب درشت تر دارند، از همین جهت اسپرسو دارای کافئین زیادی است.
در مورد به مقاله مربوطه مراجعه کنید.
کافئین و حرارت آب
جالب است بدانید، آب نه تنها طعم قهوه شما را تحت تاثیر قرار می دهد بلکه مقدار کافئین در یک فنجون قهوه را تعیین می کند. آب داغ با درجه حرارت 90 الی 96 درجه کافین بیش تری نسبت به سایر دماها دارد.
معمای رنگ قهوه و کافئین!
همون طور که قبلا اشاره کردیم دونه های قهوه در ابتدا سبز رنگ هستن و طعم قابل درکی برای ما ندارن! برای این که دونه های قهوه آماده مصرف بشن اونا رو طی فرآیند خاصی با دما و زمان مشخص حرارت میدن. در نتیجه دونه های سبز قهوه کم کم رنگ شون به قهوه ای تغییر پیدا می کنه. هر چی میزان حرارت و زمان اون بیش تر باشه رنگ قهوه ای دونه های قهوه تیره تر می شه.
یه باور نادرست درباره رنگ قهوه و کافئین
دوستان عزیز باور خیلی ها اینه که هرچی قهوه تیره تر باشه کافئینش بیش تره!! اما واقعیت اینه که: قهوه روشن نسبت به قهوه تیره کافئین بیش تری داره و علتشم اینه که: توی فرآیند روست یا پختن دونه های قهوه، حرارت کافئین و کاهش می ده. یعنی هر چی میزان حرارت و مدت زمان حرارت بیش تر باشه میزان کافئین دونه های قهوه کاهش پیدا می کنه.
در مورد رابطه بین تلخی و کافئین
قبلا گفتیم که: دونههای ربوستا چون کافئین بیشتری دارن تلخ ترن (تلخی و کافئینی که توی ذات دونه های ربوستاس). ولی بین تلخی ای که در اثر روست زیاد باشه (دارک روست یا روست تیره) و میزان کافئین رابطه مستقیمی وجود نداره. در واقع تلخی قهوه تیره یا همون دارک روست به خاطر حرارت زیادی ه که دیده نه به خاطر کافئین بالاش.
اگر فکر می کنید قهوه با کافئین بالا نیاز دارید، به محصول سری بزنید، اگر قصدرا دارید، به فروشگاه فنجونت مراجعه کنید