علمی و پزشکی

سوزن سوزن شدن انگشت شست پا

روماتیسم( rheumatoid arthritis )

روماتیسم به طور کلی به یک بیماری خاص اطلاق نمی شود، یعنی اگر شما بخواهید تشخیص یک بیماری را روماتیسم بدانید خیلی کلی صحبت کرده اید. زیرا این واژه که از ریشه یونانی روما به معنای جریان یافتن وارد علم پزشکی شده است در واقع مجموعه درد های مفاصل و سایر ارگان های حرکتی را شامل می شود. اما با کمی کندوکاو پیرامون این بیماری خواهید فهمید که این بیماری از اندام های حرکتی فراتر رفته است. این بیماری نتیجه حمله سیستم ایمنی بدن به بافت های بدن است.

به مشورت پزشک احتیاج دارید؟

همین الان در واتساپ از متخصص استخوان و مفاصل مشاوره بگیرید

دریافت نوبت مشاوره استخوان و مفاصل

سیستم ایمنی که وظیفه حفاظت از بدن در مقابل عوامل بیگانه مانند میکروب ها و ویروس ها را دارد، گاهی به برخی دلایل ممکن است که بافت های بدن را به عنوان عامل بیگانه تشخیص دهد و به آن ها حمله کند. این نوع اختلال در سیستم ایمنی را بیماری خود ایمنی می گویند.

بنابراین روماتیسم یک بیماری خود ایمنی است و اگر بخواهیم بدانیم علت روماتیسم چیست؟ و چرا سیستم ایمنی بدن به عضلات و مفاصل حرکتی ما حمله می کند؟

باید بگوییم هنوز دلیل واضح و مشخصی برای این پرسش یافت نشده است، برخی محققان معتقدند این بیماری ریشه وراثتی و خانوادگی دارد و ممکن است در بدن فرد به صورت نهفته باشد اما هر گونه عوامل محیطی و شرایط نادرست زندگی می تواند محرک آغاز این بیماری در بدن فرد باشد.

علائم روماتیسم

این بیماری انواع مختلفی دارد و علائم در هر گونه متفاوت است، اما به طور کلی همه انواع روماتیسم دارای چند علائم یکسان هستند که از بین آن ها می توان به تب، خستگی، کم اشتهایی، التهاب و خشکی و درد در مفاصل اشاره کرد. پس ابتدا نگاهی به انواع این بیماری می اندازیم و علائم هر یک را جداگانه بررسی می کنیم، سپس به شیوه های درمان خواهیم پرداخت.

انواع روماتیسم

این بیماری انشعابات زیادی دارد که می توان برخی از مهمترین آن ها را در چهار دسته زیر قرار داد:

  • عضلانی
  • پوستی
  • قلبی
  • مفصلی

روماتیسم عضلانی

روماتیسم عضلانی  که ماهیچه ای هم نامیده می شود، نوعی بیماری خود ایمنی است که سیستم ایمنی بافت های ماهیچه ای بدن را هدف قرار می دهد و باعث ایجاد التهاب در این نواحی می گردد. علائم روماتیسم ماهیچه ای درد و خشکی عضلات، تب خفیف، خستگی و درد در نواحی شانه ها است. برای درمان این نوع پزشکان بیشتر رو به تجویز داروهای کورتیکو استروئید می آورند.

نوشته های مشابه

  • درمان نقرس در طب سنتی، غلبه بر نقرس در طب سنتی

    1400-04-19

  • تنگی کانال مچ دست چیست؟ علائم، راه های درمان و تشخیص

    1400-04-19

 روماتیسم پوستی

در این نوع سیستم ایمنی به پوست و سایر اندام های داخلی مانند ریه و کلیه ها حمله می کند. علائم روماتیسم پوستی شامل، ظاهر شدن ضایعات پوستی، درد در مفاصل و استخوان ها، تغییر فرم انگشتان دست، التهاب در مفاصل و افزایش قند خون است. برای تشخیص این نوع بیشتر از تست های فاکتور روماتوئید استفاده می شود. برای درمان هم احتمال تجویز کورتون در این نوع بسیار بالاست.

روماتیسم قلبی

این نوع را بیشتر با نام تب روماتیسمی میشناسیم که در کودکان شایع تر است. علت این تب حضور باکتری به نام استرپتوکوک است که باعث ایجاد گلودرد و التهاب و عفونت در نواحی گلو می شود.

همچنین علائمی مانند تب، ورم مفاصل، کاهش وزن و تحریک پوستی به سراغ بیمار می آید. روماتیسم قلبی از طریق تجویز آنتی بیوتیک ها قابل درمان است. اما اگر شخص درمان نشود عوارضی مانند درد در قفسه سینه، اختلال در ضربان قلب و تنگی نفس به سراغ او می آید، که این علائم بخاطر آسیب دریچه های قلب به ویژه دریچه میترال و آئورت است. و بعد از مدتی فرد باید تحت درمان و گاهی جراحی قلب قرار بگیرد.

روماتیسم مفصلی

این نوع خود شامل چند زیر مجموعه دیگر می شود که عبارتند از:

نقرس، که از ازدیاد اسید اوریک در بدن ایجاد می شود و ابتدا انگشت شست پا را درگیر می کند و سپس به باقی مفاصل آسیب می زند و گاهی باعث اختلال در عملکرد کلیه ها می شود.

التهاب رگ و یا واسکولیت هم یکی دیگر از بیماری های این گروه است که تقریبا تمام عروق بدن را درگیر می کند، و باعث التهاب در دیواره عروق می شود این التهاب باعث کاهش جریان خون درون رگ ها می شود. علائم این نوع لکه های قرمز و زخم روی پوست و سرفه و تب است.

لوپوس این بیماری که در زنان شایع تر است بیشتر پوست و برخی از اندام های داخلی مانند ریه، کلیه و سیستم گوارش را درگیر می کند. و همچنین با درد های مفاصل و خستگی همراه است.

مهمترین و شایع ترین نوع روماتیسم مفصلی نوع آرتریت روماتوئید است. آرتریت، که نوعی التهاب درد مفاصل است، البته در سایر ارگان های بدن هم ممکن است ایجاد اختلال کند. بیشترین نوع آن در دست و پا و زانو ایجاد می شود.

علت این درد ها در مفاصل در این است که در بین دو استخوان غشایی به نام سینوویوم وجود دارد که ماده ای تولید می کند که حرکت استخوان ها را تسهیل می بخشد، در بیماری روماتیسم سیستم ایمنی بدن غشای سینوویوم را مورد حمله قرار می دهد به دنبال آن فعالیت غضروف بیشتر از حد طبیعی شده و در نتیجه دچار التهاب می شود و غضروف و مفاصل اطراف آن را از بین می برد و فرد احساس درد در نواحی مفصلی مانند دست و پا و زانو می کند.

علائم روماتیسم پا بیشتر درد در جلوی پا و انگشتان یا به اصطلاح پنجه پا و همچنین کف یا سینه پا و مچ پا دردناک می شود. علائم دیگری مانند تورم و تغییر شکل انگشتان پا، از بین رفتن شکل قوس زیر پا و ایجاد میخچه و پینه در کف پا هم دارد.

علائم روماتیسم زانو به شکل درد، تورم و سفت شدن زانو و گرم شدن اطراف زانو خود را نشان می دهد.

فرق آرتروز و آرتریت

ممکن است برای شما هم سوال شده باشد که آرتریت همان آرتروز است یا متفاوت است. در جواب باید بگوییم این دو با این که ممکن است علائم یکسان داشته باشند اما متفاوت هستند. همانطور که قبل تر هم گفتیم آرتریت یک بیماری خود ایمنی است که به دلیل اختلال سیستم ایمنی باعث آسیب به مفاصل می شود اما آرتروز یک عارضه فرسایشی است که به دلیل فعالیت شدید و نادرست مفاصل، افزایش سن، آسیب دیدگی ایجاد می شود.

انواع دیگر روماتیسم

علاوه بر مواردی که به آن ها اشاره کردیم که از مهمترین و شناخته شده ترین انواع روماتیسم بودند، این بیماری چند گونه دیگر دارد که نسبت به انواعی که پیش تر معرفی کردیم از میزان ابتلای کمتری برخوردارند، که به اختصار به توضیح و شرح علائم آن ها می پردازیم.

روماتیسم ناشی از التهاب روده که باعث آسیب به پرزها و بافت های روده می شود و با علائمی مانند دردهای شکمی اسهال و دفع خون همراه است.

بهجت که یکی از بیماری های این گروه است با شکل آفت در نواحی پوستی و دهان و ناحیه تناسلی ایجاد می شود و در نهایت سبب تورم و درد مفاصل می گردد و به غیر این برخی از اندام های داخلی را هم درگیر می کند.

اسکلرودرمی از بیماری هایی است که با تجمع کلاژن در پوست  سبب ظخیم شدن و سفت شدن پوست می گردد و به غیر این به سایر اندام های بدن مانند ریه و کلیه آسیب وارد می شود

روماتیسم عصبی در این نوع به علت آسیب به بافت های بدن فشار مضاعفی به رشته های عصبی وارد می شود، که در نتیجه باعث احساس سوزن سوزن شدن دست و پاها و همچنین احساس کرختی و عدم تحرک برخی از نقاط بدن می گردد. گاهی عدم تحرک دست و پا به دلیل آسیب اعصابی است که به ماهیچه ها متصل اند.

درمان روماتیسم

در انتخاب نوع درمان باید نوع روماتیسم را در نظر بگیریم. برای تشخیص نوع آن علاوه بر توجه به علائم مراجعه به پزشک متخصص ارتوپد یا پزشک آنلاین متخصص استخوان و ارتوپد ضرورت دارد. در این مواقع پزشکان علاوه بر بررسی حالات و علائم بیمار با تجویز آزمایشات خونی و سیتی اسکن از مفاصل و اندام ها نوع بیماری را تشخیص می دهند. اما برای درمان چند روش وجود دارد.

روش درمان خانگی درمان روماتیسم

درمان های خانگی بیشتر می تواند در کاهش درد روماتیسم های مفصلی و ماهیچه ای موثر باشد. چند ترکیب وجود دارد که می تواند در کاهش درد بیمار موثر باشد از جمله، با استفاده از موم عسل و سیاه دانه و روغن زیتون و روغن کافوری ضمادی را می توان ساخت که بیمار هر شب پیش از خواب محل درد را با این ترکیب آغشته کند و سپس ببندد تا درد او تسکین یابد. همچنین مصرف روزانه عسل به همراه سیاه دانه می تواند در بهبود حال بیمار موثر باشد و در این راستا ترکیب زنجبیل به همراه فلفل سیاه و زیره با یک لیوان آب معجونی است که می توان روزانه مصرف کرد. همچنین استفاده از کمپرس های آب سرد و گرم هم می تواند در تسکین دردهای بیمار موثر باشد. البته بهتر از درمان های خانگی خود را با دکتر روماتیسم مفصلی نیز درمیان بگذارید و از مشورت او بهرهمند شوید.

درمان روماتیسم باطب سوزنی

طب سوزنی با فرو کردن سوزن ها به شکل خاص در بدن باعث کاهش تورم و التهاب و میزان درد بیمار می شود. متخصصان طب سوزنی معتقدند طب سوزنی باعث افزایش تقویت سیستم ایمنی بدن می شود پس به نوعی یک راه پیشگیرانه برای ابتلا و فعال کردن بیماری های روماتیسمی در بدن است.

درمان روماتیسم بافیزیوتراپی

این روش درمان بیشتر برای نوع عضلانی و مفصلی و عصبی میتواند موثر باشد. استفاده از روش های گرما درمانی، سرما درمانی، نرمش ها و ورزش های مخصوص و الکتروتراپی در فیزیوتراپی می تواند در تسکین دردهای بیماران موثر باشد. همچنین ماساژ های مخصوص در قسمت مفاصل بدن باعث بهبود حرکت در این مناطق می شود.

درمان روماتیسم با تجهیزات پزشکی

برخی از پزشکان ممکن است برای بهبود و تسکین دردهای بیماران مبتلا به آرتریت مفصلی نوعی بریس های طبی یا زانوبند تجویز کنند در برخی از انواع روماتیسم های پا هم تجویز کفی های مناسب یا کفش های طبی می تواند در وضعیت بیمار تاثیر داشته باشد.

درمان روماتیسم با دارو

روش های گفته شده در بالا بیشتر برای کاهش درد تجویز می شوند و احتمال بهبودی بیمار را ندارند. بنابراین برای ایجاد بهبودی و کنترل بیماری باید به دکتر روماتیسم مراجعه کرد. پزشکان متخصص در این حوزه را روماتولوژیست می نامند. در مراجعه به پزشک، تجویز دارو بعد از تشخیص بیماری اولین راه است. برخی از این داروها برای کاهش درد بیمار هستند که مسکن هایی مانند پروفن را شامل می شوند و برخی دیگر از داروها با توجه به نوع بیماری برای کنترل بیماری تجویز می شوند مانند مانند کرتن و ناپروکسن، سولفاسالازین و سایر داروها. اما داروی DMARDS که به عنوان داروی ضد روماتیسمی شناخته می شود، از داروهای تجویزی برای بیماران با علائم گفته شده است. همچنین با تزریق استروئید برای بیماران نوع مفصلی میتوان دردها و حرکت مفاصل آنها را به صورت موقت بهبود بخشید.

درمان روماتیسم با جراحی

این روش درمان برای نوع مفصلی بسیار کاربردی است بخصوص برای روماتیسم های دست و پا و زانو. در این روش به دو شکل می توان بیمار را مداوا کرد. روش اول که فیوژن نام دارد محل اتصال دو استخوان را به هم وصل می کنند و به اصطلاح دو تکه استخوان را یکی می کنند این کار باعث عدم تحرک استخوان می شود اما در طی درمان بافت استخوان جدید دوباره شکل می گیرد. روش دوم که به تعویض مفصل معروف است محل آسیب دیده مورد جراحی قرار گرفته می شود و ساختار آسیب دیده با یک مفصل مصنوعی که پروتز نامیده می شود تعویض می گردد. بعد از عمل بیمار تا مدتی باید تحت درمان و فیزیوتراپی قرار بگیرد.

بیماری روماتیسم دارای انواع مختلفی است که مهمترین آن نوع مفصلی، عضلانی، قلبی و پوستی هستند. این بیماری دارای علائم متفاوتی است که بستگی به نوع آن دارد اما یک سری علائم یکسان مانند تب، تورم، خشکی و درد عضلات و مفاصل در اکثر انواع آن دیده می شود. برای درمان این بیماری راه هایی وجود دارد اما بیشتر آن ها مانند درمان خانگی، طب سوزنی، فیزیوتراپی تسکین درد و یا بهبودی موقت برای بیمار به دنبال دارند اما برای درمان قطعی بیمار باید به پزشک متخصص مراجعه کند تا بعد از انجام آزمایشات مربوط نسبت به نوع درمان اقدام شود. درمان پزشکان متخصص استخوان و ارتوپد معمولا تجویز داروهای ضد روماتیسمی و عمل جراحی است.

وب سایت و اپلیکیشن پذیرش24، امکان مشاوره آنلاین را برای شما عزیزان فراهم کرده است تا در سریعترین زمان ممکن با پزشک آنلاین متخصص استخوان و ارتوپد تلفنی و یا متنی صحبت کرده و از ایشان برای درمان یا بهبود روماتیسم خود استفاده کنید.

شما عزیزان می توانید، در صورت داشتن هرگونه سوالی در باره روماتیسم، پیشگیری و درمان آن، در قسمت نظرات برای ما بنویسید. پزشکان متخصص استخوان و ارتوپد پذیرش 24، به سوالات شما در سریعترین زمان ممکن پاسخ خواهند داد.






3.8/5


(11 نظر)

نوبت حضوری پزشک

متخصص استخوان و مفاصل را آنلاین رزرو کنید

دریافت نوبت دکتر استخوان و مفاصل

بیشتر افراد گاهی اوقات در دست یا پای خود احساس گزگز می کنند. با اینکه خود حس گزگز در دست و پا ناخوشایند است، اما عموما علت آن چندان جدی نیست. با این حال، اگر گزگز شدن دست یا پا به طور مرتب رخ دهد، این امکان وجود دارد که علت آن عارضه ای جدی تر باشد. در ادامه به بررسی برخی دلایل گزگز دست و پا می پردازیم.

آنچه در این مقاله می خوانیم:

برای گزگز دست و پا علل متعددی وجود دارد که بیشتر این علل نیز موقتی هستند. در همین حال، اگر فرد به حالتی غیرعادی بنشیند یا بخوابد، شاید به عصبی فشار وارد شود و همین مورد موجب گزگز دست  و پا شود. به گزگز، مورمور و یا سوزن سوزن شدن نیز گفته می شود که در گفت وگوی عامیانه هر دو کاربرد بیشتری دارند.  

توجه: برای اینکه به علت دقیق گزگز دست و پا پی ببرید بهتر است قبل از هر اقدامی به پزشک مراجعه کنید و در مورد علت این موضوع پیش داوری نکنید.

برخی علل گزگز دست و پا ممکن است جدی تر باشند و به همین جهت به تشخیص به موقع و درمان مناسب احتیاج دارند.

دلایل احتمالی گزگز دست و پا

بسیاری از علل حس گزگز با عارضه ای به نام نوروپاتی محیطی (Peripheral neuropathy) ارتباط دارند. این نوع آسیب عصبی به بی حسی و گزگز دست و پا منتهی می شود. با این حال، عارضه ها و بیماری مختلفی وجود دارند که می توانند به نوروپاتی محیطی منتهی شوند. در ادامه علل نوروپاتی محیطی و سایر عواملی که ممکن است منجر به گزگز دست و پا شوند را مرور می کنیم.

1. مومور شدن دست و پا بر اثر فشردگی عصب

فرد ممکن است به دلیل فشردگی عصب (Pinched nerve) در دست و پای خود احساس گزگز کند. این عارضه ممکن است در اثر آسیب دیدگی یا تورم در فرد رخ دهد. سایر علائم فشردگی عصب شامل درد و حرکات محدود است. برخی درمان های متداول برای درمان فشردگی عصب عبارتند از:

  • استراحت 
  • دارو
  • فیزیوتراپی

در صورتی که هیچ کدام از روش های درمانی فوق برای فرد مؤثر نبود، گزینه بعدی می تواند عمل جراحی باشد. 

2. استنشاق سموم و گزگز دست و پا

بلعیدن یک ماده سمی یا جذب توکسین های مختلف از طریق پوست ممکن است باعث گزگز در پاها شود. سمومی که منجر به گزگز یا مورمور شدن می شوند عبارتند از:

  • آرسنیک (Arsenic)
  • تالیم (Thallium)
  • جیوه (Mercury)
  • ضد یخ (Antifreeze)

در صورت مسمومیت با هر کدام از این سموم باید سریعا به پزشک مراجعه کرد.

3. تاثیر مصرف الکل بر گزگز دست و پا

الکل یک توکسین محسوب می شود و می تواند به بافت عصبی آسیب برساند. مصرف بی رویه الکل ممکن است به نوعی نوروپاتی محیطی به نام نوروپاتی الکلی (Alcoholic neuropathy) منجر شود. این عارضه که از شایع ترین عوارض عصبی اعتیاد به الکل است می تواند باعث درد و گزگز دست و پا و سایر اندام های بدن شود.

این علائم به دلیل آسیب دیدگی اعصاب محیطی بر اثر مصرف الکل به وجود می آید.

تحقیقات نشان داده اند که بین 25 تا 66 درصد از افرادی که برای مدت طولانی به الکل  اعتیاد داشتند، به نوروپاتی الکلی مبتلا هستند. عموما در درمان این دست بیماران از فرد خواسته می شود که مصرف الکل خود را کاهش دهد یا آن را به طور کامل قطع کند. 

4. مورمور شدن دست و پا بر اثر اضطراب و حملات پانیک

افرادی که دائما حس اضطراب دارند ممکن است دچار هایپرونتیلیشن (hyperventilating) شوند که این عارضه می تواند باعث گزگز پا شود. هایپرونتیلیشن، یکی از علائم شایع اضطراب است و مشخصه  اصلی آن نیز تندی تنفس است. هایپرونتیلیشن باعث برهم خوردن توازن بین دی اکسید کربن و اکسیژن می شود و در نتیجه آن فرد ممکن است دچار گزگز دست و پا شود.

گزگز پا و اضطراب ممکن است از نظر روانشناسی نیز به هم مرتبط باشند. در واقع، فردی که دچار اضطراب می شود، معمولا نسبت به حواس بدنی خود آگاهی بیشتری پیدا می کند. 

درمان های اضطراب عبارتند از:

  • رفتاردرمانی شناختی
  • گفتاردرمانی
  • داروهای ضد اضطراب
  • انجام فعالیت هایی برای سلامتی مانند یوگا، مراقبه و ذهن آگاهی یا حضور در لحظه

در حملات پانیک فرد به طور ناگهانی دچار ترس، اضطراب، تپش قلب و هایپرونتیلیشن می شود و حس مرگ به فرد دست می دهد. در این حالت نیز ممکن است فرد دچار گزگز دست و پا شود.

5. سوزن سوزن شدن دست و پا در بارداری

گزگز پا برای افراد باردار شایع است. افراد باردار اغلب در این دوران با احساس گزگز در پاهای خود مواجه می شوند. رحم ممکن است با رشد تدریجی جنین روی اعصاب پا فشار وارد کند و این امر به نوبه خود ممکن است باعث گزگز شود. نوشیدن آب کافی، تغییر وضعیت نشستن یا خوابیدن و استراحت کردن با بالا نگه داشتن پاها می تواند به رفع گزگز کمک کند. 

با این حال، در صورتی که فرد با هرکدام از وضعیت های زیر مواجه شد، بهتر است به پزشک مراجعه کند:

  • رفع نشدن گزگز پا
  • احساس ضعف در نواحی مختلف بدن
  • تورم پا یا سایر اندام ها 

6. گزگز دست و پا بر اثر آسیب فشار تکراری (RSI)

آسیب فشار تکراری ممکن است باعث گزگز دست  شود. آسیب فشار تکراری زمانی اتفاق می افتد که فرد بیش از حد و برای مدت طولانی و بدون استراحت فعالیت های تکراری را انجام دهد. آسیب فشار تکراری که از آن به عنوان «اختلال اندام فوقانی کاری» نیز نام برده می شود می تواند حاصل حالت های بد بدن در هنگام نشستن یا ایستادن باشد.

آسیب فشار تکراری معمولا روی این نواحی بدن تاثیر می گذارد:

  • مچ و دست
  • بازو و آرنج
  • گردن و شانه

سایر علائم آسیب فشار تکراری عبارتند از:

  • درد
  • حساسیت
  • التهاب
  • سفتی عضله
  • احساس ضعف
  • گرفتگی عضله

درمان های آسیب فشار تکراری نیز عبارتند از:

  • داروهای ضد التهاب
  • کمپرس آب سرد
  • بانداژ پلاستیکی

7. نقش کمبود ویتامین در مورمور شدن دست و پا

کمبود ویتامین E ،B1 ،B6 ،B12، ویتامین B3 یا نیاسین ممکن است باعث گزگز دست یا پاها شود. ویتامین هایی که نام بردیم، نقش حیاتی در عملکرد عصبی بدن ایفا می کنند. کمبود ویتامین B12 ممکن است منجر به نوروپاتی محیطی شود. سایر علائم کمبود ویتامین ها عبارتند از:

  • سرگیجه
  • تنگی نفس
  • احساس خستگی
  • سردرد
  • مشکلات گوارشی
  • درد در قفسه سینه
  • حالت تهوع
  • هپاتومگالی یا بزرگ شدن کبد

کمبود ویتامین با از سر گرفتن یک رژیم غذایی سالم یا مصرف مکمل های غذایی مناسب درمان می شود.

8. گزگز دست و پا از علائم ام  اس

ام اس (MS) یا تصلب بافت چندگانه، یک بیماری التهابی است که به سلول های عصبی مغز و نخاع فرد آسیب وارد می کند. بی حسی یا گزگز پا از علائم اولیه ی بیماری ام اس محسوب می شود. همچنین مبتلایان به بیماری ام اس ممکن است قبل از تشخیص بیماری نیز دچار گزگز دست و پا شوند. 

سایر علائم ام اس عبارتند از:

  • مشکلات بینایی
  • انواع درد
  • اسپاسم یا  انقباض و گرفتگی ممتد غیرارادی عضلانی
  • خستگی
  • سرگیجه
  • مشکل در برقراری تعادل
  • مشکلات مثانه و دستگاه ادراری
  • اختلال در عملکرد جنسی
  • اختلالات شناختی

در صورتی که فرد مشکوک به داشتن بیماری ام اس است، باید حتما به پزشک مراجعه کند تا هرچه سریع تر روند تشخیص و در صورت ابتلا به ام اس، درمان بیماری طی شود.

9. گزگز دست و پا ناشی از عوارض دارو

عوارض جانبی برخی داروهای خاص ممکن است گزگز دست و پا باشد. این دست داروها عبارتند از داروهایی که برای درمان بیماری ها و عارضه های زیر تجویز می شوند:

  • سرطان
  • ایدز
  • اچ آی وی (HIV)
  • تشنج
  • عارضه های قلبی
  • فشار خون بالا

10. سوزن سوزن شدن دست و پا به دلیل عفونت

برخی عفونت ها موجب التهاب عصب می شوند. التهاب نیز می تواند منجر به گزگز دست یا پا شود. عفونت هایی که ممکن است باعث این مشکل شوند عبارتند از:

  • ایدز
  • HIV
  • هپاتیت B و هپاتیت C
  • جذام
  • زونا (Shingles)
  • بیماری لایم (Lyme disease)

در صورتی که فرد نسبت به ابتلا به یک نوع عفونت مشکوک است، بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کند. پزشک آزمایش های مناسبی از جمله آزمایش خون را برای تشخیص عفونت انجام می دهد و در صورت تشخیص عفونت، درمان های لازم انجام می شوند.

11.مورمور شدن دست و پا بر اثر نارسایی کلیه

گزگز دست و پا ممکن است یکی از علائم نارسایی کلیه باشد. دیابت و فشار خون بالا از عواملی هستند که خطر ابتلا به نارسایی های کلیوی را افزایش می دهند. سایر علائم نارسایی کلیه عبارتند از:

  • گرفتگی عضله
  • پیچیدگی عضله
  • ضعف عضلانی

چنانچه فرد نسبت به هرگونه نارسایی کلیوی مشکوک است، بهتر است به پزشک معالج خود مراجعه کند. نارسایی شدید کلیه با دیالیز یا پیوند کلیه درمان می شود.

12. بیماری  خودایمنی عامل گزگز دست و پا

بیماری خودایمنی (Autoimmune disease) ممکن است باعث گزگز دست یا پا شود. بیماری خود ایمنی هنگامی رخ می دهد که دستگاه ایمنی فرد به بدن خود فرد حمله می کند. 

انواع بیماری های خود ایمنی که ممکن است موجب گزگز یا سوزن سوزن شدن دست و پا شوند عبارتند از:

  • لوپوس اریتماتوس سیستمیک (SLE)
  • بیماری سلیاک (Coeliac disease)
  • روماتیسم مفصلی

برای تشخیص بیماری خود ایمنی، پزشک ممکن است:

  • از سوابق پزشکی و سابقه بیماری های خانوادگی فرد سوال کند 
  • معاینات جسمی را انجام دهد
  • از فرد آزمایش خون بگیرد

برای درمان بیماری های خود ایمنی معمولا از داروهای استروئیدی و سرکوبگر ایمنی و تغییر رژیم غذایی بهره برده می شود.

13. تاثیر دیابت بر گزگز دست و پا

بیماری دیابت موجب بالا رفتن قند خون فرد می شود که به نوبه خود می تواند موجب آسیب عصبی شود. به همین دلیل فرد مبتلا به دیابت ممکن است دچار گزگز دست و پا شود. به این عارضه نوروپاتی دیابتی گفته می شود.

سایر علائم دیابت عبارتند از:

  • احساس تشنگی شدید
  • تکرر ادرار
  • تشدید گرسنگی 
  • خستگی
  • تاری دید
  • ترمیم آهسته زخم
  • کاهش بدون دلیل وزن

درمان دیابت شامل موارد زیر است:

  • تجویز داروهایی مانند انسولین برای کنترل قند خون 
  • تغییر رژیم غذایی
  • ورزش

14. ارتباط بیماری شریان محیطی و گزگز دست و پا

بیماری شریان محیطی (Peripheral artery disease) روی دستگاه گردش خون فرد اثر می گذارد و منجر به تنگ شدن عروق خونی می شود.

گردش خون ضعیف می تواند باعث گزگز دست و پا شود. در صورت عدم درمان این عارضه با پدید آمدن پلاک در دیواره های شریانی فرد ممکن است دچار سکته یا حمله قلبی شود. درمان بیماری شریان محیطی معمولا شامل تغییر شیوه زندگی و عمل جراحی است.

15. مورمور شدن دست و پا از علائم سکته

گزگز دست و پا ممکن است یکی از علائم سکته نیز باشد.

علائمی که بلافاصله پس از سکته بروز پیدا می کنند عبارتند از:

  • بی حسی یا ضعف در صورت، بازو یا پا به خصوص در یک طرف بدن
  • احساس گیجی
  • مشکل در تکلم
  • مشکل در فهم 
  • تاری دید
  • مشکل در راه رفتن
  • سرگیجه
  • از دست دادن تعادل
  • از دست دادن هماهنگی بدن

اگر فرد یک یا چند مورد از این علایم را تجربه کرد، باید فورا با اورژانس تماس بگیرد.

منبع:

medicalnewstoday

از کدام خدمات دکتردکتر استفاده کنیم؟

نوبت دهی اینترنتی

اگر شما هم در خصوص مشکل خود نیاز به پزشک دارید با استفاده از امکان نوبت دهی اینترنتی می توانید به راحتی برای مراجعه حضوری، در روز و ساعت دلخواه خود، نوبت دریافت کنید. برای دریافت نوبت اینترنتی از پزشک متخصص مغز و اعصاب روی دکمه زیر کلیک کنید.

دریافت نوبت اینترنتی از پزشک

ویزیت تلفنی

گاهی اوقات دسترسی به پزشک سخت و هزینه بر است. شما با استفاده از امکان ویزیت تلفنی می توانید به راحتی برای دریافت مشاوره تلفنی از پزشک مورد نظرتان، نوبت دریافت کنید. برای برقراری تماس تلفنی با پزشک متخصص مغز و اعصاب دلخواهتان روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.

تماس تلفنی با پزشک

پرسش و پاسخ پزشکی

شما با استفاده از امکان پرسش و پاسخ با پزشک می توانید در هر ساعتی از شبانه روز پرسش پزشکی خود را مطرح کنید و پاسخ معتبری از پزشک دریافت کنید. برای ثبت سوال پزشکی خود روی دکمه زیر کلیک(یا لمس) کنید.

ثبت سوال پزشکی محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست. سایت نوبت دهی اشتراک گذاری

مجله خبری ای بی سی مگ

ای بی سی مگ یک وب سایت خبری و علمی در حوزه فیلم و سینما، تکنولوژی و لوازم خانگی با جدیدترین اخبارهای این حوزه می باشد. خوشحالیم بتوانیم مطالب مفیدی را برای شما ارائه دهیم.
دکمه بازگشت به بالا