خودارضایی خارج از کنترل
ترک خودارضایی و معرفی 10 روش برای درمان آن
ترک خود ارضایی و روش های درمان آن چیست؟! اصطلاح اعتیاد به خود ارضایی به حالتی اطلاق می شود که فرد دچار تمایل و وسواس عجیب و شدید به خود ارضایی است. به طور کلی، خود ارضایی جز رفتارهای طبیعی بشر به شمار می رود و انجام آن کاملاً شایع و عادی است. اما زمانی که به شکل اعتیاد در می آید و با زندگی فردی، جنسی و اجتماعی فرد تداخل پیدا می کند، ترک خود ارضایی با استفاده از راهکارهای خانگی یا درمان زیر نظر روانشناس یا سکس تراپ توصیه می شود. در ادامه به بررسی روش هایدرمان خود ارضایی می پردازیم.
آیا دچار اعتیاد به خود ارضایی شده ام؟
هنوز هم در مورد واژه اعتیاد به خود ارضایی توافق وجود ندارد. برخی از محققان آن را درست مانند سایر اعتیادها می دانند و برخی دیگر معتقدند این اعتیاد نیست و در دسته وسواس های رفتاری قرار می گیرد که باعث بروز رفتار جبری در فرد می شوند.
در عین حال، اعتیاد به خود ارضایی جز اختلالات روانی طبقه بندی نمی شود و معیارهای تشخیصی یک اختلال روانی را ندارد. از آنجا که هنوز هم در مورد اعتیادوار بودن آن توافق وجود ندارد، از آن به رفتاری جنسی جبری، بیش فعالی جنسی و رفتار جنسی خارج از کنترل نیز یاد می شود. خود ارضایی گاه به گاه اعتیاد یا رفتار جبری تلقی نمی شود. ترک خود ارضایی و درمان آن زمانی ضروری است که دارای نشانه های زیر باشد:
- در طول روز زمان و انرژی زیادی از شما می گیرد.
- امور خانه، کار، تحصیل و زندگی شما به دلیل انجام خود ارضایی مختل شده است.
- رویدادها، مراسم ها و قرارهای مهم را کنسل می کنید تا بتوانید در تنهایی خود ارضایی کنید.
- از مکان های اجتماعی دوری می کنید یا حتی در صورت اجبار پنهانی خود ارضایی می کنید چون زمان کافی برای رسیدن به خانه ندارید.
- حتی وقتی احساس شهوت و تحریک شدن ندارید، خود ارضایی می کنید.
- وقتی دچار احساسات منفی مانند خشم، اضطراب، استرس یا غم می شوید، در پاسخ برای خلاصی از این احساسات خود ارضایی می کنید.
- پس از خود ارضایی دچار حس گناه، ناراحتی و پشیمانی می شوید.
- با وجود تمایل به ترک خود ارضایی باز هم نمی توانید دست از آن بردارید.
- نمی توانید دست از فکر کردن به خود ارضایی بردارید.
- دائما در فکر جستجو برای محتوای جنسی هستید.
علت خود ارضایی چیست؟
خود ارضایی می تواند به دلیلی مانند وجود استرس و اضطراب شدید در زندگی فرد باشد. شخص با خود ارضایی سعی می کند از شر احساس منفی خلاص شود.ابتلا به برخی و ابتلا به کژ کاری های جنسی نیز می تواند دلیل رو آوردن به خود ارضایی باشد. نداشتن زندگی جنسی عادی، ناتوانی در ازدواج و تشکیل خانواده می تواند از علل رو آوردن به خود ارضایی برای تخلیه نیازهای فرد شود.
برای ترک خود ارضایی به کمک روانشناس نیاز دارم؟
راهکارهای خانگی متعددی برای توقف خود ارضایی وجود دارد. بسیاری از افراد انجام این روش ها را در کاهش دفعات نیاز به خود ارضایی موثر دانسته اند و با رعایت آنها مشکل حل شده است. اما برخی از افراد نمی توانند به تنهایی از پس مشکل خود ارضایی برآیند. در این شرایط به کمک تخصصی روانشناس یا سکس تراپ نیاز دارند.
در صورتی که در ترک این رفتار موفق نبوده اید، صحبت با یک روانشناس یا مشاور جنسی می تواند به شما کمک کند. یک متخصص می تواند به شما در یافتن علت خود ارضایی و دلیل ناتوانی در غلبه بر آن کمک کند. جلسات درمان به صورت محرمانه برگزار می شود و در صورت تمایل می توانید از جلسات آنلاین نیز بهره مند شوید. برای برخی از افراد صحبت در مورد مسائل جنسی در جلسات حضوری دشوار است.
درمان و ترک خود ارضایی
درمانگر جنسی چطور می تواند به شما کمک کند؟ روش های متعددی برای ترک خود ارضایی وجود دارد که بسته به علت اعتیاد به آن می تواند به مراجع پیشنهاد شود.
گفتگو درمانی برای ترک خود ارضایی
بسیاری از مراجعان از صحبت با یک روانشناس و بررسی ریشه های این رفتار نفع می برند. شناسایی اثرات منفی خود ارضایی می تواند به دلیل خوبی برای تلاش برای ترک آن بدل شود.
درمانگر در مورد مسائل زیر از شما سوال می پرسد:
- احساس و رفتار شما در زمان خود ارضایی
- وجود رفتارهای جنسی وسواس گونه دیگر مانند داشتن شرکای جنسی متعدد و دیگر کژ کاری های جنسی
- مشکلاتی که از خود ارضایی ناشی شده است.
- تروماهای گذشته
- فشارها و مشکلات فعلی در زندگی شما
این به درمانگر کمک می کند که وسواس و جبری بودن رفتار را بررسی کند. درمانگر احساس شما را بررسی می کند و با بررسی ریشه رفتار به روشی برای ترک خود ارضایی می رسد. به یاد داشته باشید که گفته های شما کاملاً محرمانه می ماند و حرف های شما به هیچ وجه با کس دیگری در میان گذاشته نخواهد شد.
گروه درمانی برای ترک خود ارضایی
برای درمان رفتارهای جبری گروه درمانی می تواند موثر باشد. با این حال، به دلیل حساسیت موضوع ممکن است شما مایل به حرف زدن در مورد مسائل جنسی خود در گروه نباشید. هیچ گونه دارویی برای درمان مستقیم رفتارهای جبری و کژ کاری های جنسی وجود ندارد. اما در صورتی که خود ارضایی شما به وجود مشکلات زمینه ای مانند افسردگی، اختلال دوقطبی و اختلال اضطراب مربوط باشد، تجویز دارو می تواند به کنترل رفتارهای تکانه ای و جبری کمک کند.
عدم درمان خود ارضایی چه عواقبی دارد؟
رفتارهای اعتیادوار با گذشت زمان و عدم درمان تشدید می شوند. خود ارضایی رفتاری است که اعتیاد به آن می تواند عوارض متعددی در زندگی فردی، جنسی و عاطفی فرد داشته باشد. عدم ترک خود ارضایی فشار زیادی به رابطه عاطفی و زندگی جنسی فرد وارد می کند.
نارضایتی جنسی و سرد شدن زندگی مشترک از عوارض آن بر زندگی جنسی و عاطفی فرد است. زودانزالی، عدم تحریک با رابطه جنسی واقعی و افت کیفیت رابطه جنسی از دیگر عواقب آن است. افت خلق و خوی فرد به دلیل حس گناه و عذاب وجدان نیز مشکلی است که بسیاری از اشخاص در پی عدم درمان خود ارضایی دچار آن می شوند. شخصی که گرفتار این رفتار است و نمی تواند جلوی آن را بگیرد، دچار کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس نیز می شود. عدم درمان خود ارضایی عوارض دیگری نیز دارد که محدود به موارد فوق نیست.
خود ارضایی همسر
یکی از مهم ترین عوارض خود ارضایی به زندگی جنسی فرد برمی گردد. همسر فردی که دچار خود ارضایی است از کشف این موضوع دچار احساس ترس و نگرانی نسبت به زندگی مشترکش می شود. شخص احساس بی کفایتی در رابطه جنسی و ناتوانی در ارضا کردن همسر می کند و خود را مقصر رو آوردن همسرش به خود ارضایی برای برآورده کردن نیاز جنسی اش می داند.
اگر متوجه شده اید که همسرتان خود ارضایی می کند، به یاد داشته باشید که این رفتار عادی و طبیعی است. تقریباً تمام انسان ها در نقطه ای از زندگی خود یا به صورت گاه به گاه خود ارضایی می کنند. خود ارضایی گاه به گاه لزوماً نشانه وجود مشکل نیست. با این حال، اگر خود ارضایی همسرتان بر رابطه جنسی او با شما، کار، تحصیل و خلق و خوی او تاثیر داشته است، باید به فکر درمان و ترک خود ارضایی او باشید.
به دلیل کلیشه ها و دیدگاه های منفی دینی و اجتماعی که در مورد خود ارضایی وجود دارد، در هنگام صحبت از این موضوع باید بسیار با احتیاط عمل کنید. همسرتان ممکن است دچار حس خجالت شود یا از حرف زدن در مورد آن امتناع کند.
مراقب باشید که در صحبت های شما نشانه ای از تحقیر، تمسخر یا قضاوت نباشد. در ابتدای گفتگو تاکید کنید که او را قضاوت نمی کنید و نمی خواهید او را شرمنده کنید. از او در مورد نیازهایش بپرسید. آیا چیزی وجود دارد که شما بتوانید انجام دهید و او به خود ارضایی نیازی نداشته باشد؟ آیا مشکل خاصی دارد؟ به او پیشنهاد دهید که روش های درمانی تخصصی مانند ملاقات با یک درمانگر و سکس تراپیست را امتحان کند.
روش های ترک خود ارضایی
اگر خود ارضایی به یک مشکل جدی در زندگی فرد بدل شود و خلاصی از آن برای وی دشوار گردد، استراتژی ها و تکنیک های مختلفی می توانند به کمک فرد بیایند. ترکیبی از این استراتژی ها می توانند به شخص کمک کنند، از جمله:
هدف معقول داشته باشید
خود ارضایی با کلیشه ها و برچسب های متعددی از جمله برچسب های دینی، فرهنگی و روانی همراه است. در مذاهب مختلف این کار گناهی بزرگ تلقی می شود. اما خود ارضایی جز رفتارهای طبیعی بشر تلقی می شود و درصد بسیار بالایی از انسان ها، بسته به میزان میل جنسی خود، این کار را انجام می دهند. تلاش شما برای ترک خود ارضایی صرفاً برای کاهش اثرات منفی آن بر زندگیتان و کسب کنترل بیشتر روی رفتارهایتان است.
بنابراین، شکست های گاه به گاه در این دوره طبیعی است. از خودتان انتظار نداشته باشید که یک شبه قصد ترک کردن داشته باشید و در آن موفق شوید. کاهش دفعات خود ارضایی و رسیدن به کنترل بهتر در زندگی می تواند هدف معقول تری به جای ترک کامل این رفتار باشد.
پرهیز از تماشای محتوای پورن
محتوای پورن و دسترسی به آن می تواند میل جنسی شما را تحریک کند. کسانی که مایل به ترک خود ارضایی هستند باید از تماشای فیلم های پورن، تصاویر و وب سایت ها خودداری کنند. در صورتی که بتوانید مانعی بر سر راه تماشای این دسته محتوا ایجاد کنید، می توانید بر عادت خود غلبه کنید.
امروزه دسترسی به محتوای پورن در کمترین زمان ممکن است. با این حال، می توانید با استفاده از فیلترهایی روی دستگاه خود این قبیل محتوا را محدود کنید. با نصب افزونه های خاصی روی بروزر خود می توانید دسترسی به وب سایت ها را محدود کنید. اگر فیلم هایی را در جایی ذخیره کردید، آنها را پاک کنید. از دوستانی که این دسته محتوا را برای شما ارسال می کنند، دوری کنید یا از آنها خواهش کنید برای شما چنین محتوایی ارسال نکنند.
فعال باشید
اگر زمان آزاد خود را پر کنید، زمانی برای خود ارضایی باقی نمی ماند. یافتن خروجی مناسب برای تخلیه انرژی یکی از راه های ترک خود ارضایی است. زمان اختصاص داده شده به جستجوی محتوای جنسی و خود ارضایی را به یادگیری یک مهارت جدید که به آن علاقه دارید اختصاص دهید. داشتن هدف های جدید در زندگی باعث می شود که انرژی و زمان خود را به آن اختصاص دهید و با پیشرفت در آن هیجان جدیدی را تجربه کنید. همچنین، با یافتن زمان نیاز به خود ارضایی می توانید این زمان را با فعالیت های مفید پر کنید.
صرف زمان بیشتر با اطرافیان
برخی از اشخاص خود ارضایی می کنند چراکه تنها هستند و چیز دیگری ندارند که زمان خود را با آن پر کنند. تنها ماندن فرصت خود ارضایی را بیشتر می کند، اما بودن در کنار دیگران ذهن شما را مشغول می کند و می توانید روی چیز دیگری تمرکز کنید. راه های زیادی برای اجتماعی شدن وجود دارد. با دوستان و خانواده ملاقات کنید، به کلاس های جدید بروید، در باشگاه ثبت نام کنید و با آدم های جدید آشنا شوید.
ورزش کردن
تخلیه انرژی با ورزش یکی از راه های خوب برای تخلیه فشار، استرس و اضطراب است که می تواند باعث ترک خود ارضایی ناشی از احساسات منفی باشد. فعالیت هایی مانند دویدن، شنا کردن و وزنه برداری می توانند بدن را قوی کنند و با ترشح اندورفین حس خوبی به فرد بدهند. احساس شادی و آرامش بیشتر نیاز شخص به خود ارضایی را کاهش می دهند.
داشتن استراتژی برای زمان تحریک
چه زمانی بیشتر تحریک می شوید؟ عامل تحریک چیست؟ شب قبل از خواب بیشتر تحریک می شوید یا صبح ها هنگام دوش گرفتن؟ اگر بتوانید محرک رفتارهایتان را بشناسید، بهتر می توانید برای کنترل رفتار جبری برنامه ریزی کنید و به نحوی با تغییر برنامه خودتان، موقعیت تحریک را از بین ببرید.
صبوری در درمان
فرقی نمی کند برای ترک خود ارضایی از روش های خانگی استفاده می کنید یا مراجعه به روانشناس و ، در هر دو صورت باید صبور باشید. کلینیک درمان و مشاوره فروشگاهی نیست که یک بار از آن خرید کنید و نیازتان برطرف شود. یک جلسه ملاقات با روانشناس برای شروع راه خوب است، اما بسته به شرایطتان، گاه باید هفته ها و ماه ها با درمانگر ملاقات کنید. با ادامه درمان و گفتگو، احساس بهتری پیدا خواهید کرد و کنترل بیشتری روی رفتارهایتان خواهید داشت.
در بسیاری از موارد، خود ارضایی جز رفتارهای طبیعی جنسی است و نیازی به درمان یا ترک ندارد. بسته به میل جنسی، خود ارضایی می تواند دفعات متفاوتی در هر فرد داشته باشد. بنابراین، عدد نرمال و طبیعی در این مورد وجود ندارد.
زمانی مسئله ترک خود ارضایی پر رنگ می شود که انجام آن با زندگی فرد تداخل پیدا کند، بر زندگی جنسی او تاثیر منفی داشته باشد، موجب پریشانی و ناراحتی وی شود و مانع پیشرفت فردی، اجتماعی و کاری شخص شود. در این مورد، لازم است که دفعات خود ارضایی کاهش یابد.
روش های متعددی برای درمان خود ارضایی وجود دارد که برخی از آنها شامل استراتژی های فردی می شود و برخی دیگر مانند روان درمانی، درمان حساسیت زدایی، تکنیک های تنفرزایی از خود ارضایی و غیره توسط درمانگر یا روانشناس انجام می گیرند.
امیدواریم که به بسیاری از سوالات و ابهامات شما در مورد ترک و درمان خود ارضایی پاسخ داده باشیم. چنانچه سوال یا ابهامی برای شما باقی مانده است، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.