شیوه قیمت گذاری محصولات زنجیره فولاد

نحوه ی قیمت گذاری فولاد چگونه است؟

شیوه قیمت گذاری محصولات فولادی به خصوص میلگرد و تیرآهن در بازار داخلی کشور برای فعالان این حوزه بسیار جذاب و کارآمد می باشد. محصولات فولادی از طریق واحد نورد، بورس کالا و واردات راهی بازار می شوند که بررسی چگونگی قیمت گذاری این محصولات در هر کدام از این موارد خالی از لطف نیست. به عبارت ساده تر دانستن چگونگی تخمین قیمت ها قدرت چانه زنی، خرید و فروش توسط آهن فروشان را افزایش می دهد که در شرایط رکود فعلی بسیار موثر می باشد.

شیوه قیمت گذاری محصولات فولادی به خصوص میلگرد و تیرآهن در بازار داخلی کشور برای فعالان این حوزه بسیار جذاب و کارآمد می باشد. محصولات فولادی از طریق واحد نورد، بورس کالا و واردات راهی بازار می شوند که بررسی چگونگی قیمت گذاری این محصولات در هر کدام از این موارد خالی از لطف نیست. به عبارت ساده تر دانستن چگونگی تخمین قیمت ها قدرت چانه زنی، خرید و فروش توسط آهن فروشان را افزایش می دهد که در شرایط رکود فعلی بسیار موثر می باشد.

واحدهای نورد مقاطع ساختمانی فولاد از شمش به منظور تولید نهایی استفاده می کنند به همین منظور قیمت شمش می تواند تعیین کننده قیمت نهایی محصولات طویل ساختمانی باشد. کارخانه های تولیدکننده شمش با کیفیت در ایران شامل؛ ذوب آهن اصفهان، یزد، ساوه، قزوین، سمنان و قم می باشد.

از طرفی قیمت شمش در ایران براساس قاعده ای مشخص می گردد که با سایر بازارهای جهان متفاوت است. در کشورهای دیگر اصول تعیین کننده قیمت شمش، بازار وارداتی و صادراتی آن می باشد. همواره هر دو این قیمت ها فاصله تقریبا مشخصی با یکدیگر دارند، بنابراین هر کدام از آنها می تواند معیاری برای قیمت گذاری در بازار داخلی قرار گیرد.

در ایران به دلیل برخی شرایط تحریمی، نمی توان قیمت داخلی شمش فولادی را بر اساس قیمت صادراتی مانند سایر کشورها تعیین کرد. چرا که قیمت شمش صادراتی ایران جهت گیری متفاوتی نسبت به قیمت های بازار جهانی داشته است و روز به روز قیمت بیلت صادراتی ایران بدون در نظر گرفتن روند قیمت در بازار جهانی کاهش می یابد. بر اساس همین موضوعات وزارت صنعت، معدن و تجارت به همراه برخی از فعالان بازار طبق جلسه ای اعلام کردند قیمت شمش داخلی، مبنا قرار دادن قیمت این محصول نیمه تمام فولادی در حوزه سی ای اس (CIS) است.

در 12 اسفند 1399 معاملات با قیمت پایه 103 هزار و 21 ریال بروی تابلو امد. قیمت میانگین دلار نیمایی نیز 23700 ریال بود، حال اگر نگاهی به قیمت بیلت CIS بندازیم، قیمت آن در حدود 580 دلار است. البته قیمت مبنای بیلت بر اساس آمار ماه قبل تعیین می شود وگرنه قیمت در همان روز حدود 75 درصد قیمت بیلت CIS است.

همانطور که می دانید این قیمت به عنوان قیمت پایه میلگرد در بورس کالا تعیین می شود که با در نظر گرفتن کیفیت و حجم عرضه شده، این مبلغ دارای نوسان کمی است اما آنچه ما به عنوان قیمت روز در بازار مشاهده می کنیم اضافه شدن مالیات 0.09 درصد بر آن است. در نهایت با 10 درصد نیز دامنه رقابت برای میلگرد در نظر گرفته می شود و قیمت معامله آن در حدود قیمت پایه ای به اضافه 10 درصد دامنه رقابت در نظر می گردد.

تاثیر قیمت جهانی شمش

از نکات مهم در تعیین قیمت فولاد این است که تغییرات قیمت جهانی شمش در حوزه CIS با تغییرات قیمت شمش در ایران منطبق نیست و علت این موضوع به تغییرات قیمت دلار نیمایی و البته تاثیر کمی بهبود قیمت شمش صادراتی ایران وابسته است.

از سوی دیگر عرضه و تقاضا از اساسی ترین مفاهیم و ارکان علم اقتصاد است. عرضه و تقاضای شمش فولادی مانند هر کالای دیگری، در سطح ملی اصلی پایه برای تعیین قیمت دیگر مقاطع فولادی می باشد. قیمت روز آهن و فولاد به عنوان یک کالای مهم، تحت تاثیر عواملی مانند زنجیره تامین مواد اولیه، تولید و همچنین تامین کالا در کارخانه ها صورت می گیرد و می توان تاثیر زیادی بر بازار داشته باشد.

تقاضا به مقدار محصول یا خدماتی اطلاق می شود که برای خریداران مطلوب می باشد. در واقع میزان تقاضا ، آن مقدار از محصول است که مردم مایل به خریدن آن با قیمتی مشخص هستند. میزان تقاصا برای هر محصولی به عواملی مانند کیفیت و هزنیه آن محصول بستگی دارد. تعداد محصولات جایگزین در دسترس، میزان تبلیغات و تغییرات در قیمت محصولات مکمل نیز همگی از عواملی هستند که روی میزان تقاضا تاثیر گذار خواهد بود.

در برابر تقاضا، عرضه وجود دارد. عرضه به مقدار محصولی گفته می شود که تولیدکننده مایل به تامین آن با قیمت مشخص است. در واقع عرضه نشان دهنده مقدار برآورد بازار است. رابطه میان قیمت و تقاضا نشان دهنده این است که قیمت هرچیزی بازتابی از میزان عرضه و تقاضای آن است. در واقع در صورت برابر بودن دیگر عوامل، هرچقدر قیمت یک کالا افزایش یابد، متقاضی آن کالا کاهش می یاید.

میزان عرضه بر اساس پارامترهای بسیار زیادی تعیین می شود مانند ظرفیت تولید، هزینه های تولید مانند حقوق نیروی کار، مواد اولیه و تعداد رقبا، به صورت مستقیم بر میزان تولید و عرضه محصولات تاثیر گذار هستند.

قیمت گذاری محصولات فولادی در تمام کشورها متاثر از قیمت های جهانی است و این امری مرسوم و پذیرفته شده است. عرضه و تقاضای جهانی، موجودی های انبار و قیمت انرژی از عوامل موثر بر قیمت فلزات هستند. نوسانات قیمت در بازارهای جهانی تاثیر زیادی بر صنعت و بازارهای بین المللی دیگر خواهد گذاشت.

بنابراین از مهمترین عوامل برای پیش بینی قیمت آهن، قیمت جهانی می باشد. افزایش یا کاهش قیمت جهانی فلزات مستقیما آثار مثبت یا منفی بر عملکرد شرکت های فعال در صنعت فلزات و صنایع مرتبط با آن خواهد گذاشت. تعیین قیمت فولاد در کشور گرچه تابعی از قیمت گذاری کشورهای CIS بوده اما چون تولیدکنندگان فولاد عمدتا شرکتهای تولیدی هستند، تاثیر عوامل داخلی مانند سیاست گذاری های دولت در این زمینه بیشتر است.

عرضه و تقاضای محصولات فولادی

عرضه و تقاضا یکی از اساسی ترین مفاهیم و ارکان علم اقتصاد است. عرضه و تقاضای شمش در سطح ملی اصلی ترین پایه برای تخمین و تعیین قیمت محصولات فولادی محسوب می شود. قیمت روز آهن بر فولاد به عنوان یک کالای مهم، تحت تاثیر عواملی مثل زنجیره تامین مواد اولیه، تولید کارخانه و همچنین تامین کالا در کارخانه می باشد که این عوامل می توانند تاثیر زیادی بر بازار داشته باشد.

تقاضا به مقدار محصول یا خدماتی گفته می شود که مردم مایل به خریدن با قیمتی مشخص می باشند. میزان تقاضا به کیفیت و هزینه آن محصول بستگی دارد. در مقابل تقاضا، عرضه وجود دارد. عرضه به مقدار محصولی گفته می شود که تولیدکننده مایل به تامین آن با قیمت مشخص می باشد. در واقع قیمت هر چیزی بازتابی از عرضه و تقاضای آن محصول می باشد.

هر چه قیمت محصول بالاتر باشد، میزان تقاضا کمتر می شود. زیرا، با افزایش قیمت یک کالا، خریدار گزینه دیگری را انتخاب می کند. از طرفی وقتی قیمت آن کالا بالا باشد، میزان عرضه بیشتر می شود. زیرا، فروش تعداد زیاد محصول در قیمت بالاتر، درآمد آن ها را بیشتر می کند. در نتیجه، تولید و عرضه بیشتر می شود.

میزان عرضه به عوامل دیگری نیز مثل ظرفیت تولید، هزینه های تولید مثل حقوق نیروی کار، مواد اولیه و آب و هوا بستگی دارد. نتیجه می گیریم که هر چه قیمت بالاتر باشد، تقاضا کمتر می باشد و برعکس.

با این حال، وقتی عرضه و تقاضا برابر باشند، بازار و خرید و فروش در کارآمدترین حالت خودش می باشد. البته این نقطه از تعادل، تنها در تئوری وجود دارد و در دنیای واقعی قیمت محصولات فولاد وابسته به نوسانات عرضه و تقاضا دائما در حال تغییر هستند. این مفهوم یعنی عرضه و تقاضا برای هر خدمت یا کالایی  از جمله محصولات فولادی صادق است پس باید به عنوان عاملی مهم و تعیین کننده به آن نگاه کرد.

قیمت آهن آلات در بورس

شرکت بورس کالای ایران به عنوان یک شرکت کاملا مستقل از سازمان های کارگزاران بورس فلزات و بورس کشاورزی می باشد که از سال 86 شروع به فعالیت کرد. هدف از ایجاد بورس کالا، فراهم کردن بازاری شفاف و کارا برای معامله بود. بورس کالا یکی از ویژگی های منحصر به فرد که امکان آینده سهم های فلزهای اساسی را فراهم کرده است.

مثلا می توان نرخ های فروش یک کارخانه را قبل از انتشار گزارش های ماهانه و صورت های سه ماهه تخمین زد و بر اساس آن در مورد خرید و فروش یک سهم خاص تصمیم گیری کرد.

برای پیش بینی روند قیمتی سهم های فلزات اساسی باید به تولیدات آن ها توجه کرد. مثلا باید دید تولید فولاد مبارکه شامل چه محصولاتی و وابسته به کدام نهاده ها می باشد. این نهاده های مصرفی برای تولید محصولات توسط خود شرکت تامین می شود یا از شرکت دیگری خریداری می شود. نکته دیگر، صادراتی و انحصاری بودن یا نبودن محصول است.

قیمت میلگرد و آهن آلات در بورس توسط عرضه و تقاضای آهن در آن و در چارچوب خاص و تحت نظارت وزارت صمت انجام می شود. مهم ترین مزیتی که معاملات بورس کالا نسبت به خرید و فروش آزاد دارند، قابلیت پیگیری و نظارت در آن در چارچوب قانون می باشد.

 

برگرفته شده از: سایت خبری دانیال زاده

دکمه بازگشت به بالا