علت درد پاشنه ی پای راست
افراد بسیاری ممکن است دچار درد کف پا شوند؛ بنابراین، می توان آن را دردی رایج محسوب کرد. مهم نیست در کدام بخش از کف پا احساس درد می کنید، هر بار که پای خود را بر زمین می گذارید، این درد می تواند زندگی شما را تحت تأثیر قرار دهد. در این مطلب به دلایل متداول درد کف پا خواهیم پرداخت و به شما خواهیم گفت کدام پزشک می تواند در درمان این درد به شما کمک کند.
درد کف پا نشانه چیست؟
برای اینکه بدانید درد کف پا نشانه چیست، ابتدا باید به دنبال دلیل ایجاد درد در کف پا بگردید. گاهی درد نشانه بیماری های بخش های دیگر بدن است. برای مثال، اگر دیسک کمر داشته باشید، با درد کف پا و کمر روبرو خواهید شد. گاهی درد به بخش های دیگر بدن ارتباطی ندارد و خود پا دچار مشکلات مختلفی مانند عفونت، آسیب یا بیماری های دیگر شده است.
انواع درد کف پا
انواع درد کف پا را می توان به شدید، متوسط و خفیف تقسیم بندی کرد:
- اگر دچار درد شدید کف پا شده باشید، همیشه این درد را احساس می کنید و حرف زدن، خوابیدن، حرکت کردن دشوار و غیرممکن است.
- در نوع متوسط نیز همیشه این درد را احساس می کنید و تمرکز کردن و خوابیدن به کاری دشوار تبدیل می شود؛ ولی می توانید بدون کمک دیگران از تخت خواب خود بلند شوید، دوش بگیرید و لباس بپوشید.
- در موارد خفیف، برخی اوقات این درد را احساس می کنید. این درد آزاردهنده است؛ ولی شما می توانید فعالیت های روزمره را انجام دهید، به محل کار بروید و بخوابید.
انواع درد کف پا را می توان از نظر مکان درد نیز تقسیم بندی کرد که عبارت اند از: درد پاشنه پا، درد زیر پنجه پا، درد قوس و درد انگشت پا.
علائم درد کف پا
درد، تورم، کبودی، درد ناگهانی، سوزش و دشواری در بلند کردن پا از روی زمین از علائم درد کف پا به شمار می روند. این علائم هنگامی که شروع به راه رفتن می کنید، بدتر می شوند. همچنین زمانی که استراحت می کنید، شدت علائم کمتر می شود. گاهی ممکن است احساس کنید سنگی کوچک زیر کف پا وجود دارد. این علامت نیز یکی دیگر از علائم درد کف پا محسوب می شود.
علت درد کف پا
پا را می توان بخشی پیچیده از بدن محسوب کرد؛ زیرا هر پا دارای 26 استخوان، 30 مفصل و تقریبا 100 ماهیچه و رباط برای اتصال استخوان ها است. همه بخش های ذکرشده به شما کمک می کنند بایستید، تعادل خود را حفظ کنید و راه بروید. این پیچیدگی باعث می شود انواع درد را احساس کنید. برای مثال، ممکن است کف پا فقط زمانی که به آن فشار وارد می کنید یا فقط در شب ها دچار درد شود.
با توجه به این توضیحات، درد کف پا ممکن است به دلایل بسیاری مشاهده شود. کفش های غیراستاندارد یا آسیب های فیزیکی به پا می توانند علت بسیاری از دردهای کف پا باشند. آسیب های فیزیکی ممکن است به علت ورزش یا ایستادن بیش از اندازه هنگام کار کردن مشاهده شود.
چه بیماری هایی باعث ایجاد درد کف پا می شوند؟
بیماری های بسیاری ممکن است باعث شوند انواع درد را در کف پا احساس کنید. در این بخش، به بیماری های شایع ایجادکننده درد در کف پا می پردازیم. بهتر است بدانید، سندروم تونل تارسال (فشرده شدن عصب تیبیال خلفی) یا سندروم گیلن (بیماری خودایمنی) نیز می توانند علت درد باشند؛ ولی بیماری های شایعی نیستند.
- خار پاشنه یا فاشیای پلانتار
این بیماری باعث می شود دردهای ناگهانی و کوبنده در وسط و امتداد کف پا احساس کنید. ممکن است به این دلایل به بیماری خار پاشنه مبتلا شوید: کف پای صاف، چاقی، پوشیدن کفش های غیراستاندارد، راه رفتن، دویدن و ایستادن بسیار در سطوح سفت، راه رفتن بدون کفش، بارداری و پای پرانتزی.
- متاتارسالژی
این بیماری باعث ایجاد درد شدید، سوزش و التهاب در بخش سینه کف پا می شود. بخش سینه به ناحیه بین قوس پا و انگشتان گفته می شود. درد جلوی کف پا ممکن است هنگام ایستادن، دویدن، راه رفتن و خم کردن پا شدیدتر شود. فعالیت هایی مانند دویدن و پریدن که فشار زیادی به کف پاها وارد می کنند می توانند فرد را دچار بیماری متاتارسالژی کنند.
عوامل دیگری که احتمال ابتلا به متاتارسالژی را افزایش می دهند، عبارت اند از: زیاد بودن قوس پا، داشتن استخوان های بزرگ در پا، داشتن انگشت چکشی، چاقی، پوشیدن کفش هایی با پاشنه های بلند، پوشیدن کفش های غیراستاندارد، داشتن مشکل در گردش خون، نقرس و دیابت.
- نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی، دردی عصبی است و اعصاب آسیب دیده و ضعیف ایجادکننده آن هستند. دیابت، مصرف بیش از اندازه الکل، بیماری لایم و بیماری های خودایمنی مانند لوپوس، زخم گلوله، آسیب الکتریکی یا زخم تزریق دارو ممکن است فرد را دچار نوروپاتی محیطی کنند. سوزش و درد کوبنده ناشی از این بیماری در پاها و دست ها احساس می شود. این درد ممکن است در بخش های دیگر بدن نیز احساس شود.
- نوروم
نوروم، توموری غیرطبیعی از سلول های عصبی است. این تومور معمولا پس از وارد شدن صدمه به پا، بین انگشتان پا (معمولا بین انگشت دوم و سوم یا سوم و چهارم) مشاهده می شود. احتمال ابتلای زنان به نوروم بیشتر از مردان است. عوامل دیگری که احتمال ابتلا به نوروم را افزایش می دهد، عبارت اند از: فعالیت هایی شدید مانند دویدن و پریدن، پوشیدن کفش های غیراستاندارد، پوشیدن مکرر کفش های پاشنه دار، پوشیدن مکرر کفش های تنگ مانند کفش باله و صخره نوردی و انگشت چکشی. سوزش و بی حسی از علائم نوروم محسوب می شوند.
- سزاموئیدیت
درد و التهاب از علائم این بیماری هستند. افرادی که به سزاموئیدیت مبتلا هستند، ممکن است به شکستگی تنشی استخوان نیز دچار شوند. انجام فعالیت هایی مانند دویدن، باله یا تنیس که فشار زیادی را به پا وارد می کنند، زیاد بودن قوس پا یا پوشیدن کفش های پاشنه بلند، احتمال ابتلا به سزاموئیدیت را افزایش می دهد.
تشخیص علت درد کف پا
برای تشخیص علت درد، بهتر است به یک کلینک ارتوپدی معتبر مراجعه کنید تا پزشک ارتوپد کف پاهایتان را معاینه کند. پزشک ارتوپد، التهاب، کبودی و آسیب های دیگر را بررسی می کند. او ممکن است درد کف پا را هنگام راه رفتن و کشش نیز بررسی کند. اگر پزشک مشکوک به بیماری نوروپاتی محیطی، سندروم گلین یا دیگر بیماری مرتبط به اعصاب باشد، ممکن است انجام تست نوار عصب و عضله را تجویز کند.
عکسبرداری از طریق اشعه ایکس، سی تی اسکن، سونوگرافی و MRI نیز روش های دیگری برای تشخیص علت درد کف پا محسوب می شوند. پزشک با تصویر اشعه ایکس می تواند تغییرات استخوان ها را به دلیل شکستگی، عفونت یا آرتروز بررسی کند. همچنین تصویر سی تی اسکن به او کمک می کند تغییرات شکل استخوان ها را به دلیل شکستگی، عفونت، آرتروز و مشکلات بافت نرم بررسی کند.
تصویر سونوگرافی نیز برای تشخیص نوروم، متاتارسالژی، سندروم تونل تارسال، خار پاشنه، آسیب در رباط ها، تاندون ها و غضروف ها و سایر مشکلات بافت نرم به پزشک کمک می کند. تصویرسازی تشدید مغناطیسی یا همان ام آرآی برای تشخیص خار پاشنه، متاتارسالژی، نوروم، سزاموئیدیت، سندروم تونل تارسال و تغییرات بافت نرم و استخوان به دلیل آرتروز، شکستگی ها و عفونت به پزشک کمک می کند.
روش جلوگیری از درد کف پا
همیشه نمی توانید از آسیب به پا یا بیماری هایی که باعث ایجاد درد در کف پا می شوند، جلوگیری کنید؛ ولی با تغییراتی در سبک زندگی خود می توانید احتمال ابتلا به این بیماری ها را کاهش دهید. روش های جلوگیری از درد کف پا عبارت اند از:
- کفی های ارتوپدی یا کفش های استاندارد بپوشید. با پزشک مشورت کنید و مطمئن شوید کفش های مورد نظر شما استاندارد هستند.
- بعد از آسیب به پاها، به آرامی راه بروید و حرکات کششی انجام دهید.
- از دویدن و پریدن بیش از حد و انجام فعالیت هایی که به کف پا فشار وارد می کنند خودداری کنید.
- تلاش کنید به وزن ایده آل خود برسید.
- از مصرف غذاهایی که باعث التهاب می شوند مانند شکر و غذاهای بسیار فرآوری شده خودداری کنید.
- به صورت منظم ورزش کنید و حالت بدن خود را بهبود ببخشید.
- اگر سیگار می کشید، برای ترک کردن آن تلاش کنید؛ زیرا سیگار منجر به التهاب مزمن می شود.
- سعی کنید رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
- مشروبات الکی مصرف نکنید؛ زیرا مشروبات الکی می توانند احتمال ابتلا به نوروپاتی محیطی و سایر بیماری ها را افزایش دهند.
برای درمان درد کف پا چه باید کرد؟
تنها پزشک می تواند بهترین روش درمان را با توجه به علت درد به شما پیشنهاد کند. پزشک ممکن است از شما بخواهد ابتدا با گزینه های مانند تغییر سبک زندگی و استفاده از کفی طبی شروع کنید. سپس در صورت نیاز، سایر روش های درمانی را به شما پیشنهاد خواهد کرد.
تغییر سبک زندگی
برخی از افراد فکر می کنند درد هیچ ارتباطی به سبک زندگی ندارد. بهتر است بدانید که چنین تصوری اشتباه است. تغییرات بسیاری می توانند در کاهش درد تأثیرگذار باشند.
کفی های طبی
کفش های استاندارد یا کفی های طبی به شما کمک می کنند درد کمتری را در بیماری هایی مانند خار پاشنه، متاتارسالژی یا نوروم احساس کنید. در برخی موارد، کفی های طبی متناسب با انحناهای پاهایتان تجویز خواهد شد.
رژیم غذایی
رژیم غذایی ضد التهابی برای هر فردی که احساس درد می کند، توصیه می شود. این رژیم شامل، میوه، سبزیجات، ماهی، آجیل و غلات است. غذاهایی حاوی زردچوبه، آب لیمو و آنتی اکسیدان ها می توانند التهاب پاها را کاهش دهند.
کاهش وزن
اضافه وزن ارتباط مستقیمی با درد، التهاب و سایر مشکلات در پاهایتان دارد. اگر وزن خود را کاهش دهید، فشار کمتری به پاها وارد خواهد شد. اگر دیابت دارید، کاهش وزن از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا دیابت می تواند احتمال ابتلا به نوروپاتی محیطی، متاتارسالژی و سندروم تونل تارسال را افزایش دهد.
اصلاح حالت بدن (هنگام نشستن و ایستادن)
با بهبود حالت بدن می توانید فشار وارده به پاها و به تبع آن، درد پاها را کاهش دهید. حتی اگر برای سال های بسیاری به حالت بدن خود توجه نکرده اید، هنوز می توانید با عقب بردن شانه ها و تقسیم کردن وزن روی هر یک از پاها، حالت بدن خود را بهبود ببخشید. اگر شانه های خمیده ای دارید، می توانید از بریس استفاده کنید تا شانه هایتان را به عقب ببرد. یک زنگ هشدار در گوشی همراه خود تنظیم کنید تا اصلاح حالت بدن را به شما یادآوری کند.
انجام حرکات کششی و تقویتی برای اصلاح حالت بدن ضروری است. حرکات کششی می توانند تنش کمر و لگن را کاهش دهند و به شما کمک کنند به صورت صحیح تری بایستید. ورزش هایی که بخش مرکزی، کمر و شانه هایتان را تقویت می کنند، به شما کمک می کنند صاف تر بایستید. فعالیت های شدیدی مانند دویدن می توانند فشار زیادی به پاهایتان وارد کنند؛ بنابراین، ورزش هایی مانند شنا کردن، قایقرانی و تای چی مناسب تر هستند.
دارو
داروها ممکن است اعتیادآور باشند؛ بنابراین، حتما داروها را طبق تجویز پزشک خود مصرف کنید. داروهایی مانند ضد تشنج و ضد افسردگی برای درمان نوروپاتی محیطی استفاده می شود؛ این داروها نحوه عملکرد سیستم عصبی شما را تغییر می دهند.
درمان های مکمل یا جایگزین
طب سوزنی، طب سوزنی الکتریکی و ماساژدرمانی در دسته درمان های مکمل یا جایگزین قرار می گیرند که می توانند درد را حداقل به صورت موقتی کاهش دهند. یوگا و تای چی نیز می توانند انعطاف پذیری عضلات را افزایش دهند و آن ها قوی تر سازند. کمپرس سرد یا گرم نیز در کاهش درد تأثیرگذار هستند. از کمپرس سرد سه بار در روز فقط 20 دقیقه استفاده کنید. این کمپرس ها را به صورت مستقیم روی پوست خود قرار ندهید.
فیزیوتراپی
هدف از فیزیوتراپی، کاهش علائم و تأثیرات درد روی کیفیت زندگی شماست. برنامه توانبخشی شما ممکن است شامل حرکات کششی و حرکاتی برای بهبود قدرت پاها، تعادل و دامنه حرکتی باشد. فیزیوتراپی می تواند درد بیماری هایی مانند خار پاشنه، متاتارسالژی، نوروم و سزاموئیدیت کاهش دهد. در برخی موارد، ممکن است در درمان نوروپاتی محیطی نیز تأثیرگذار باشند.
جراحی
زمانی که روش های پیشین نتوانند درد و علائم دیگر بیمار را کاهش دهند، جراحی معمولا آخرین راه حل است. نوعی جراحی به نام سزاموئیدکتومی برای درجات بسیار شدید سزاموئیدیت ضروری است. در این نوع جراحی، استخوان سزاموئید برداشته می شود. جراحی برای بیماری خار پاشنه متداول نیست؛ ولی اگر درد پس از 6 یا 12 ماه فیزیوتراپی برطرف نشد، چاره ای جز جراحی وجود ندارد. در این جراحی، بخشی از فاشیای پلانتار بریده می شود تا تنش و تورم کاهش یابد.
برای درجات شدید نوروم که با درمان های بدون جراحی بهبود نمی یابند، جراحی نورکتومی توصیه می شود. در این جراحی، یک برش کوچک در پا ایجاد می شود و عصب آسیب دیده برداشته می شود. برای متاتارسالژی شدید، چند نوع جراحی وجود دارد. اگر بدشکلی علت ابتلا به متاتارسالژی باشد، جراحی استئوتومی متاتارس برای تنظیم استخوان متاتارس انجام خواهد شد. گاهی جراحی برای بیماری نوروپاتی محیطی نیز با توجه به علت آن پیشنهاد می شود.
کلینیک فوق تخصصی بیماری های پا در تهران
برای درد کف پا به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
گاهی اوقات، درد کف پای چپ یا راست خودبه خود برطرف می شود. در برخی موارد، درد به یک بیماری مزمن که روی کیفیت زندگی تأثیر می گذارد، تبدیل می شود؛ بنابراین، ما به شما توصیه می کنیم به پزشک متخصص ارتوپد در کلینیکی معتبر مانند کلینیک ارتوپدی نیاوران مراجعه کنید تا او درد یا زخم کف پاهایتان معاینه کند و بهترین درمان را به شما پیشنهاد کند. اگر پزشک ارتوپد مشکوک به نوروپاتی محیطی یا سندروم گیلن باشد، ممکن است از شما بخواهد به مطب متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
سخن آخر
درد کف پا می تواند شما را با محدودیت های بسیاری روبرو کند. شما مجبور نیستید با این درد تا پایان عمر خود زندگی کنید. خوشبختانه، بسیاری از بیماری هایی که باعث می شوند احساس درد کنید، قابل درمان هستند؛ بنابراین، به پزشک ارتوپد مراجعه کنید تا علت درد پای خود را بیابید و درمان را شروع کنید. پزشک ارتوپد می تواند دلیل درد را با معاینه یا عکسبرداری با اشعه ایکس پیدا کند. او برای کاهش درد ممکن است تغییر سبک زندگی، فیزیوتراپی و در موارد شدیدتر، جراحی را به شما پیشنهاد کند.
اگر نتوانستید پاسخی دقیق برای سؤال خود در این مطلب پیدا کنید، می توانید سؤالات خود را در بخش نظرات بپرسید. همچنین اگر برخی از درمان های این مطلب به شما در کاهش درد کمک کرده اند، تجربیات خود را با سایر کاربران سایت به اشتراک بگذارید.
درد پاشنه پا
درد پاشنه پا یکی از مشکلات شایعی است که می تواند دلایل بسیاری داشته باشد. اگر چه گاهی اوقات درد پاشنه پا می تواند ناشی از یک بیماری سیستمیک (درگیر کننده نقاط مختلف بدن) مانند آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) یا نقرس باشد، اما معمولاً این درد یک عارضه موضعی است که تنها مچ پا را درگیر می کند.
اگر درد پاشنه پا دارید که با گذشت چند روز خوب نشده ، حتماً باید به یک متخصص طب فیزیکی و توان بخشی مراجعه کنید.
علت ها و دلایل
شایع ترین دلایل موضعی درد پاشنه پا عبارتند از:
فاسئیت پلانتار
فاسئیت پلانتار التهاب درد غلاف کف پا است، که یک نوار فیبری از بافت می باشد که در کف پا قرار داشته و به حمایت از قوس کف پا کمک می کند. فاسئیت پلانتار زمانی رخ می دهد که غلاف کف پا تحت فشار یا بار بیش از حدی قرار بگیرد. این باعث می شود پارگی های کوچکی در فیبرهای غلاف ایجاد شود، خصوصاً در محل اتصال غلاف به استخوان پاشنه.
هر کسی ممکن است به فاسئیت پلانتار دچار شود، اما این عارضه در میان این گروه از افراد شایع تر است: مبتلایان به دیابت، افراد چاق، زنان باردار، دوندگان، والیبالیست ها، تنیس بازها و کسانی که ورزش های استپ آیروبیک و بالا رفتن از پله را انجام می دهند. همچنین هل دادن و جابجا کردن وسائل بزرگ یا اثاثیه منزل، یا پوشیدن کفش های فرسوده یا بدساخت نیز می تواند شما را دچار فاسئیت پلانتار کند.
ورزشکاران نیز ممکن است بعد از یک دوره تمرینات شدید به فاسئیت پلانتار شوند، خصوصاً دوندگانی که به خود فشار می آورند تا مسافت های طولانی تر را بدوند. افراد مبتلا به صافی کف پا بیش از سایرین در خطر ابتلا به این عارضه هستند.
خار پاشنه
خار پاشنه عبارت است از رشد غیرطبیعی یک استخوان در ناحیه اتصال غلاف کف پا به استخوان پاشنه. دلیل بروز درد خار پاشنه پا کشیدگی طولانی مدت غلاف کف پا و عضلات مچ پا است که خصوصاً در افراد چاق، دوندگان یا دوندگانِ دوِ آهسته (جاگینگ) رخ می دهد.خارپاشنه یک علت درد پاشنه پا می باشد.
در اینجا نیز مانند عارضه فاسئیت پلانتار، استفاده از کفش های فرسوده، تنگ یا گشاد و یا بدساخت مشکل را بدتر می کند. گاهی اوقات خار پاشنه ای که وجود آن در عکس های رادیولوژی نیز تأیید می شود علت درد پاشنه پا نیست. در واقع، این عارضه در واکنش به فاسئیت پلانتار بروز می کند.
آپوفیزیت کالکانه
در این عارضه، مرکز استخوان پاشنه پا، در نتیجه پوشیدن کفش های نو یا افزایش فعالیت های ورزشی، دردناک می شود. این درد در پشت پاشنه پا رخ می دهد، نه در کف آن. این عارضه یکی از دلایل نسبتاً شایع درد در کودکان فعال و در حال رشد بین 8 تا 14 سال است. اگر چه تقریباً هر کودکی می تواند به آپوفیزیت کالکانه دچار شود، اما کودکانی که در ورزش هایی شرکت می کنند که در آن ها نیاز زیادی به پریدن است بیش از همه در خطر ابتلا به این عارضه هستند.
بورسیت
بورسیت به معنی التهاب بورس است که کیسه ای است که در اطراف بسیاری از مفاصل بدن وجود داشته و به تاندون ها و عضلات اجازه می دهد که در هنگام حرکت مفصل به راحتی حرکت کنند. بورسیت می تواند باعث درد در پشت و کف پاشنه پا شود. در بعضی موارد، بورسیت پاشنه پا به برخی مشکلات ساختاری مچ پا مربوط می شود که باعث غیرطبیعی شدن راه رفتن می شوند. در موارد دیگر، پوشیدن کفش هایی که پاشنه آن ها به اندازه کافی نرم نیست می تواند باعث بروز بورسیت شود.
ضربه کفش پاشنه بلند
این عارضه که نام پزشکی آن اگزوستوز پشت پاشنه است، عبارت است از رشد غیرطبیعی یک زائده استخوانی در پشت پاشنه پا. این عارضه بیشتر در میان زنان جوانی شایع است که به دلیل فشارهای ناشی از کفش های پاشنه بلند، مدت زیادی دچار بورسیت بوده اند.
کبودی های موضعی
پاشنه پا نیز مانند سایر بخش های پا، در حوادث ضربه خورده و دچار کبودی می شود. عموماً، این حالت به شکل یک «کبودی سنگ» رخ می دهد که یک آسیب ضربه ایِ ناشی از قدم گذاشتن بر روی یک جسم تیز در حین راه رفتن با پای برهنه است.
تاندونیت آشیل
در اکثر موارد، تاندونیت آشیل (التهاب تاندون آشیل) به دلیل استفاده بیش از حد از تاندون آشیل، خصوصاً از طریق پریدن خیلی زیاد در طول فعالیت های ورزشی، رخ می دهد. البته، تاندونیت آشیل می تواند به دلیل پوشیدن کفش های نامناسبی که بخش بالایی پشت آن ها تاندون آشیل را می گیرد نیز رخ می دهد. گاهی اوقات هم، این عارضه به دلیل وجود یک بیماری التهابی مانند اسپوندیلیت انکیلوزان (که به آن اسپوندیل آرتریت محوری نیز گفته می شود)، آرتریت واکنشی، نقرس یا آرتریت روماتوئید رخ می دهد.
گیر افتادن عصب
فشرده شدن یک عصب کوچک (شاخه ای از عصب پلانتار خارجی) می تواند باعث درد، بی حسی یا سوزش در ناحیه پاشنه پا شود. در بسیاری از موارد، این فشردگی عصب ناشی از پیچ خوردگی، شکستگی یا تورم سیاهرگ نزدیک پاشنه پا است.
تشخیص
پس از آنکه علائم مچ پایتان را توضیح دادید، پزشک از شما خواهد خواست جزئیات بیشتری را در مورد درد، تاریخچه پزشکی و سبک زندگی تان در اختیار او قرار دهید.
معاینه پزشک شامل موارد زیر خواهد بود:
- ارزیابی راه رفتن: پزشک از شما خواهد خواست که پا برهنه بایستید و راه بروید تا بتواند حرکت مچ پایتان را در حال راه رفتن ارزیابی کند.
- بررسی مچ پاها: پزشک مچ پاهایتان را از لحاظ هرگونه تفاوتی با یکدیگر مقایسه می کند. سپس او مچ پای دردناکتان را از لحاظ وجود هرگونه نشانه ای از حساسیت به لمس، تورم، تغییر رنگ، ضعف عضله و کاهش دامنه حرکت بررسی می کند.
- معاینه عصبی: اعصاب و عضلات از طریق چک کردن قدرت، حساسیت و رفلکس ها، ارزیابی می شوند.
ممکن است که پزشک علاوه بر معاینه شما کفش هایتان را نیز بررسی کند. وجود نشانه هایی از ساییدگی های بیش از حد در بعضی بخش های به خصوص از کفش اطلاعات باارزشی را در مورد مشکلات راه رفتن و هرگونه ضعف در هم ترازی استخوان ها برای پزشک فراهم می کند. بسته به نتایج معاینه فیزیکی، ممکن است به عکس رادیولوژی یا سایر تست های تشخیصی برای درد پاشنه پا نیاز داشته باشید.
درمان
اگر چه نحوه درمان به دلیل واقعی درد پاشنه پا بستگی دارد، با این حال اکثر افراد به درمان های عصبی محافظه کارانه پاسخ می دهند. برای مثال، دست کم 90% از افراد مبتلا به فاسئیت پلانتار طی 6 تا 8 هفته درمان های محافظه کارانه، یا درمان محافظه کارانه و به دنبال آن 6 تا 8 هفته استفاده از اسپلینت های شبانه، بهبود می یابند. کمتر از 5% از افراد مبتلا به فاسئیت پلانتار به عمل جراحی نیاز پیدا می کنند.
نحوه درمان درد پاشنه پا به علت درد پاشنه پا بستگی دارد:
- فاسئیت پلانتار: اکثر پزشکان برای این عارضه یک برنامه شش تا هشت هفته ای درمان محافظه کارانه شامل کنار گذاشتن موقت ورزش هایی که باعث بروز این مشکل در مچ پا می شوند، تمرینات کششی، ماساژ یخ کف پا، اصلاح کفش و دمپایی بیمار و کفی های مخصوص، تمرینات ورزشی و فیزیوتراپی، بستن کف پای آسیب دیده با نوار چسب های مخصوص، و داروهای ضدالتهاب برای کاهش درد کف پا، را توصیه می کنند. اگر این درمان محافظه کارانه جواب ندهد، پزشک پوشیدن یک اسپلینت شبانه یا یک گچ کوتاه پا را توصیه کرده یا در ناحیه درد یک داروی کورتیکواستروئید تزریق می کند. انجام عمل جراحی به ندرت لازم می شود و همیشه موفقیت آمیز نیست.
- خار پاشنه: درمان محافظه کارانه برای این عارضه شامل استفاده از تکیه گاه های کفش(یک بالا برنده پاشنه یا یک ضربه گیر حلقه ای پاشنه) و تعداد محدودی تزریقات موضعی کورتیواستروئید (معمولاً تا سه بار در سال) است. در اینجا نیز، مانند فاسئیت پلانتار، عمل جراحی آخرین گزینه است.
- آپوفیزیت کالکانه: این عارضه معمولاً بعد از مدتی خودبه خود رفع می شود. درمان محافظه کارانه ای که می توان در طول این مدت انجام داد عبارت است از استراحت و استفاده از ضربه گیر ها و پدهای پاشنه.
- بورسیت: درمان این عارضه شبیه درمان خار پاشنه پا است. ممکن است تغییر نوع کفش هم ضروری باشد.
- ضربه کفش پاشنه بلند: درمان این عارضه شبیه درمان بورسیت و خار پاشنه است. در موارد نادر، نیاز می شود که زائده استخوانی با استفاده از عمل جراحی برداشته شود.
- کبودی های موضعی: با استفاده از کیسه یخ در چند دقیقه اول بعد از آسیب دیدگی می توان کبودی های پاشنه پا را درمان کرد.
- تاندونیت آشیل: با استراحت، داروهای ضدالتهاب، فیزیوتراپی و حرکات کششی برای درد پاشنه پا می توان این عارضه را به روش محافظه کارانه درمان کرد.
- گیر افتادن عصب: اگر پیچ خوردگی، شکستگی یا سایر آسیب ها باعث گیر افتادن یک عصب شدند، باید ابتدا این علت های زمینه ای درمان شوند. در موارد نادر، برای آزاد کردن عصب گیر افتاده به عمل جراحی نیاز خواهد بود.
به منظور درمان درد پاشنه پا روش های دیگری مانند استفاده از آتل پاشنه و کفی مناسب نیز می تواند موثر باشد.
پیشگیری
شما می توانید با حفظ یک وزن سالم، گرم کردن پیش از شرکت در فعالیت های ورزشی و پوشیدن کفش هایی که از قوس کف پا حمایت کرده و ضربه های وارده به پاشنه را می گیرند، از بروز درد پاشنه پای چپ و راست جلوگیری کنید.
اگر مستعد ابتلا به فاسئیت پلانتار هستید، انجام تمریناتی که تاندون آشیل (طناب پاشنه) و غلاف کف پا را تحت کشش قرار می دهند به جلوگیری از آسیب دیدگی مجدد این ناحیه کمک خواهد کرد. همچنین می توانید پس از انجام موفقیت آمیز فعالیت های ورزشی کف پایتان را با یخ ماساژ دهید. گاهی اوقات، تنها اقدامات مورد نیاز عبارت است از یک دوره کوتاهِ استراحت و تعویض کفش های مخصوص پیاده روی یا دویدن.