علت قرمز شدن طلا چیست؟

تغییر رنگ طلا ممکن است برای هر اکسسوری پیش آمده و ظاهر آن را تغییر دهد. البته این موضوع ممکن است کمی موجب نگرانی باشد اما اگر علت آن را بدانید و اینکه چطور می توان این مشکل را رفع کرد، دیگر جای هیچ نگرانی باقی نمی ماند. این کاملاً طبیعی است که فلزات و آلیاژها در مواجهه با هوا اکسید شده و دیگر مثل سابق نباشند. طلا فلز گران بها و بسیار با ارزشی است و به این راحتی ظاهر براق خود را از دست نمی دهد، اما نکته اینکه با این حال طلا نیز یک آلیاژ است و با گذشت زمان دیگر مثل سابق براق و درخشنده نخواهد بود. ما در این مقاله بیشتر پیرامون این موضوع صحبت خواهیم کرد.

تغییر رنگ طلا چرا پیش می آید؟

طلا و جواهرات همیشه یادآور اکسسوری هایی مانند انگشتر، گوشواره، گردنبند و دستبند هستند که به واسطه آلیاژ طلا از ارزش و اعتبار بسیار بالایی برخوردار هستند. بد نیست بدانید که طلا در دسته فلزاتی قرار دارد که در زمان مواجهه با مواد شیمیایی تغییرات بسیار اندکی از خود نشان می دهد. یکی از دلایل مهمی که ارزش طلا را صد چندان کرده همین واکنش پذیری آن با مواد شیمیایی است. طلا علاوه بر زینت بخشی یک سرمایه گذاری کوتاه و یا بلند مدت نیز محسوب می شود که می تواند سود فراوانی را به صاحب خود برساند. آلیاژ طلا در ترکیب با هوا ممکن است درخشش خود را از دست بدهد اما به هیچ عنوان سیاه یا پوسیده نمی شود. البته گاهی دیده شده که تغییر رنگ طلا خالص ممکن است به واسطه از بین رفتن پوسته آن ایجاد شود که بسیار نادر است.

علت سیاه شدن رنگ طلا

مواردی که در بالا ذکر شدند به هیچ عنوان برای طلای خالص رخ نداده و فقط در شرایطی ممکن است این اتفاق روی دهد که طلای شما ناخالص نباشد. طلای 24 عیار نرم است و در صنعت جواهرسازی قابل استفاده نیست. برای همین باید آن را با آلیاژهای دیگری مانند مس و نقره ترکیب کرد تا سفت شود. یکی از علل اصلی سیاه شدن و تغییر رنگ طلا همین مورد است و دقیقاً به همین دلیل است که طلای خالص سیاه و کدر می شود. آلیاژهای دیگر به راحتی با اکسیژن و رطوبت ترکیب شده و واکنش شیمیایی از خود نشان می دهند.

به عبارتی کدر شدن طلا به دلیل خرد شدن سطح آن است که تیرگی آن را به همراه دارد. به این اتفاق پوسته سیاه می گویند که یکی از مشکلات به وجود آمده در اکسسوری های طلایی است. این نکته را فراموش نکنید که هرچه عیار طلای شما بیشتر باشد امکان سیاه شدن و تغییر رنگ طلا بسیار کمتر خواهد بود. برای مثال طلای 24 عیار سیاه و کدر نخواهد شد زیرا که اصیل است و هیچ واکنشی در ترکیب با آب و اکسیژن از خود نشان نخواهد داد. البته ناگفته نماند که طلای با عیار بالا قیمت بالاتری نیز دارد. عیار 10 کمترین مقدار طلا را در خود دارد که در ترکیب با فلزاتی مانند نیکل، نقره و یا مس به راحتی سیاه شده و حتی ممکن است حساسیت های پوستی ایجاد کند.

علل گوناگون تغییر رنگ طلا

همان طور که گفتیم اگر طلای شما ناخالصی داشته باشد احتمال سیاه شدن و تغییر رنگ آن بیشتر خواهد بود. به طور معمول از آلیاژ نیکل در جواهراتی که کیفیت پایینی دارند استفاده می شود و امکان اینکه پوست دست را سیاه کنند زیاد است. با گذشت زمان لایه رویی طلا از بین رفته و نیکل در معرض هوا قرار می گیرد که سبب سیاه شدن اکسسوری طلای شما خواهد شد. توصیه ما این است که به هیچ عنوان از طلاهای بی کیفیت استفاده نکنید چون هم بعد از مدتی با تغییر رنگ طلا روبه رو خواهید شد و هم ممکن است دچار آلرژی و حساسیت پوستی شوید.

البته واکنش بدن افراد مختلف به طلا و جواهر متفاوت است و ممکن است برخی از افراد نشانی از آلرژی در خود نداشته باشند. اما درحالت کلی بهتر است که از طرح های مرغوب استفاده کنید. در ادامه دلایل شیمیایی، محیطی و بیولوژیکی که سبب سیاه شدن و تغییر رنگ طلا خواهند شد را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.

تغییر رنگ طلا بر اثر تعریق پوست

اولین فاکتوری که موجب تغییر رنگ طلا و سیاه شدن آن می شود تعریق است. در زمان تعریق اسیدهای چرب بدن آزاد شده و سبب می شوند که آلیاژهای مورد استفاده در طلا و جواهرات دچار تغییر رنگ شوند. البته فلز طلا به خودی خود خورده نمی شود اما آلیاژهای ترکیبی مانند مس و نقره دچار واکنش می شوند و در شرایط محیطی مرطوب، ترکیبات تیره رنگ شیمیایی را از خود برجای می گذارند.

تغییر رنگ طلا بر اثر مواد آرایشی و بهداشتی

دومین فاکتوری که علت تغییر رنگ طلا بوده و منجر به سیاه شدن می شود، استفاده از مواد آرایشی، بهداشتی و شوینده ها است. ذرات ساینده ای که در مواد آرایشی و شوینده ها مورد استفاده قرار می گیرند به سرعت می توانند فلزات و آلیاژهای بکار گرفته شده در طلا و جواهرات را تجزیه کرده و باعث سیاه شدن آنها شوند.

تغییر رنگ طلا بر اثر کلر و نمک

فاکتور بعدی که به راحتی می تواند در تماس با طلا و جواهرات رنگ آنها را تغییر دهد کلر آب خصوصاً کلر موجود در آب استخرها و نمک است. این 2 ماده به راحتی می توانند آلیاژهای بکار گرفته شده در طلا و جواهرات را تجزیه کرده و سبب تغییر رنگ طلا شوند. پس  به شما توصیه می کنیم که اگر تصمیم به شنا و آبتنی در استخر داشتید به هیچ عنوان زیورآلات  را با خود همراه نکنید.

سایر دلایل تغییر رنگ طلا

از جمله دیگر دلایلی که سبب تغییر رنگ طلا و سیاه شدن آن می شود می توان به ترکیب سولفور و اکسیژن با رطوبت اشاره کرد. گاهی اوقات ممکن است شیمی بدن افراد سبب سیاه شدن طلا و جواهرات شود. به همین دلیل است که احتمال تغییر رنگ و کدر شدن طلا در بدن برخی از افراد بیشتر از سایرین است. همچنین اگر طلا و جواهرات خود را در معرض عطر، مواد شوینده، اسپری های چند منظوره و مواد شیمیایی قرار دهید و همچنین آنها را با مواد شوینده و یا مایع دستشویی تمیز کنید، ممکن است موجبات تغییر رنگ و سیاه شدن آنها را سریع تر از زمان اصلی فراهم کنید.

باز هم به این نکته اشاره می کنیم که تنها مصنوعات ساخته شده از طلای 24 تغییر رنگ نمی دهند، اما سایر عیارها به مرور زمان کدر می شوند. البته عیارهای 18، 21 و 22 نیز کدر خواهند شد اما این پروسه در مدت زمان بسیار طولانی تری رخ می دهد و احتمال تغییر رنگ طلا در آنها بسیار کمتر از سایر عیارها است.

علل تغییر رنگ طلا زرد و طلا سفید

نکته جالبی که باید در مورد تغییر رنگ طلا سفید به آن اشاره کنیم این است که این طلا نسبت به جواهرات دیگر حساس تر بوده و در مدت زمان کوتاه تری نسبت به طلای زرد درخشش و رنگ خود را از دست خواهد داد. این طلا احتیاج به آبکاری دارد و بهتر است که هر از گاهی آن را مجدداً روکش کنید. رویه استفاده شده در جواهرات سفید رودیوم است که بعد از مدتی به راحتی براقیت خود را از دست خواهد داد. استفاده از روکش رودیوم برای طلا هیچ ضرری ندارد اما بد نیست بدانید که درخشندگی ایجاد شده به واسطه رودیوم همیشگی نیست. نکته آخر اینکه ماندگاری روکش رودیوم به ضخامت آن بستگی دارد و هرچه ضخیم تر باشد ماندگارتر خواهد بود.

تغییر رنگ طلا زرد نیز درحالت کلی چندان مرسوم نیست. ماهیت آلیاژ طلای زرد تحت هیچ شرایطی تغییر رنگ نخواهد داد اما ممکن است به دلیل ترکیب با فلزات مختلف مانند روی، مس، آهن و آلومینیوم تغییر رنگ جزئی در آن روی دهد. واکنش پذیری این فلزات نسبت به طلا بیشتر است و سریع تر رنگ آنها تغییر می کند. گاها دیده شده که طلای زرد به رنگ قرمز تبدیل  شود که اکسیداسیون یکی از عللی است که در قسمت قبل نیز به آن اشاره کردیم. این واکنش سبب اکسید شدن فلزات و تغییر رنگ آلیاژ طلا می شود که البته همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم هرچه طلا شما خالص تر باشد، واکنش پذیری آن کمتر است و اکسید شدن آن نیز ناممکن تر خواهد بود.

روش های کاربردی برای جلوگیری از تغییر رنگ طلا

اگر می خواهید بدانید که چه چیزی باعث تغییر رنگ طلا زرد و تغییر رنگ طلا سفید شما می شود، این قسمت را تا انتها مطالعه کنید. برای اینکه از تغییر رنگ طلا جلوگیری کنید بهتر است اجازه ندهید تا با مواد شیمیایی برخورد داشته باشد. در همین راستا به شما توصیه می کنیم که در زمان شستن دستان خود با مواد شوینده و یا صابون قطعات طلا را از دستان خود خارج کنید و در زمان استحمام نیز آنها را با خود به حمام نبرید. ماهی یک بار با استفاده از یک پارچه نخی نرم، طلای خود را تمیز کنید تا ضمن تمیز شدن خراشیده نشوند. اگر طلای شما گردنبند و یا دستبند است آن را بدون ایجاد خمیدگی و کاملاً صاف در جعبه قرار دهید تا در معرض هوا نباشد. با طلا و جواهرات آشپزی نکنید چون حرارت زیاد و روغن به نگین جواهرات آسیب می زند. سعی کنید بعد از عطر زدن و آرایش کردن جواهرات و طلا را استفاده کنید.

توصیه می کنیم که طلا و جواهرات خود را برای جلوگیری از تغییر رنگ طلا، از نور خورشید، مواد شیمیایی، ضربه و گرمای شدید حفظ کنید و در زمان آب تنی کردن در استخر و همین طور شستشوی لباس ها و ظروف آنها را از خود جدا کنید. کلر باعث شل شدن نگین ها و تغییر رنگ آنها خواهد شد. طلا و جواهرات را برای جدا از هم نگهداری کنید و فراموش نکنید که حتی نقره را نیز در یک کیسه در بسته نگه دارید.

چند نکته ظریف در مورد تغییر رنگ طلای زیورآلات

هیچگاه جواهرات مروارید نشان خود را در کیسه پلاستیکی نگهداری نکنید. اگر طلای 21 و 22 عیار شما سیاه شد حتماً برای حل مشکل به جواهر فروشی مراجعه کنید، زیرا طلای 21 و 22 عیار هیچگاه سیاه نمی شوند. تغییر رنگ طلا در این 2 عیار نشان دهنده وجود ناخالصی در طلا است. حتی ممکن است طلای شما تقلبی باشد و یا عیار اشتباه بر روی آن درج شده باشد.

کلام آخر

مقوله تغییر رنگ طلابه قرمز و همچنین تغییر رنگ طلا به رزگلد و البته سایر تغییر رنگ هایی که در طلا و جواهرات ایجاد می شوند، همگی  به درجه خلوص طلا و جواهر شما بستگی دارند. علت تغییر رنگ طلا با در نظر گرفتن شرایط مختلف، متفاوت خواهد بود. اما درحالت کلی بعد از مدتی این اتفاق برای تمام اکسسوری ها رخ می دهد. ما در این  مطلب سعی کردیم تا علل وقوع تغییر رنگ طلا و همچنین روش های پیشگیری از آن را برای شما شرح دهیم تا در مقابل چنین پیشامدها و مشکلاتی، علل و روش های مرتفع کردن آنها را بدانید.

آیا فلز طلا دچار تغییر رنگ میشود؟

طلا یک فلز مقاوم در برابر کدر شدن است، بنابراین تغییر رنگ نمی دهد. این به این دلیل است که طلا رتبه ی واکنش پذیری پایینی دارد. در شیمی، واکنش پذیری  عناصر رانشان می دهد و می گوید که یک عنصر چقدر احتمال دارد که الکترون ها را از دست بدهد و یون های مثبت تشکیل دهد. هر چه احتمال این اتفاق بیشتر باشد، عنصر واکنش پذیرتر است.

برای آزمایش واکنش پذیری یک عنصر، شیمیدان ها آن را در معرض آب، اسیدها و بخار قرار می دهند. به عنوان مثال، هنگامی که عنصری با واکنش پذیری بالا، مانند فلز پتاسیم، در آب قرار می گیرد، به سرعت واکنش می دهد و گاز هیدروژن و حرارت کافی برای احتراق در مقادیر مناسب تولید می کند.

از طرف دیگر وقتی طلایی که واکنش پذیری پایینی دارد در آب، بخار یا حمام اسیدهای رقیق قرار می گیرد، واکنش نشان نمی دهد. بنابراین علت تغییر رنگ طلای زرد تنها به خود طلا وابسته نیست.

بیشتر بخوانید

علت قرمز شدن طلای زرد

: اگرچه ماهیت شیمیایی طلا تغییر رنگ نمی دهد، آلیاژهای طلا بسته به ترکیب با سرعت های متفاوتی تغییر رنگ می دهند. به عنوان مثال نقره، مس، آهن، روی و آلومینیوم معمولاً در درصدهای مختلف به طلا اضافه می شوند تا آلیاژهای طلای مختلف ایجاد کنند.

این فلزات دارای درجه واکنش پذیری بالاتری نسبت به طلا هستند، به این معنی که سریعتر تغییر رنگ می دهند. این تغییر رنگ ممکن است به قرمز تبدیل شود. همچنین علت سیاه شدن طلای زرد به همین موضوع وابسته است.

در شیمی، این واکنش زمانی که فلزات با هم مخلوط می شوند، جابجایی نامیده می شود. اکسیداسیون یکی دیگر از واکنش های شیمیایی است که می تواند باعث تغییر رنگ در آلیاژهای طلا شود. هنگامی که فلز اکسید می شود، با قرار گرفتن در معرض اکسیژن، الکترون های خود را از دست می دهد.

باز هم، چون طلای خالص واکنش پذیری کمی دارد، احتمال اکسید شدن آن بسیار کم است، اما سایر فلزات موجود در آلیاژهای طلا این کار را انجام می دهند.

با خرید اینترنتی طلا به یک شعبه آنلاین 24 ساعته دسترسی دارید که از هر کجا و در هر زمان می توانید با چند کلیک ساده سفارش خود را ثبت نمایید

چرا از آلیاژهای طلا استفاده میکنیم؟

طلا به خودی خود یک فلز بسیار نرم است که استفاده از آن را برای کاربردهای عملی چالش برانگیز می کند. اگرچه آلیاژهای طلا می توانند با گذشت زمان تغییر رنگ دهند، اما آلیاژهای طلا از مزایای تقویت طلا، ایجاد مجموعه ای از رنگ ها و تغییر ارزش برخوردار هستند.

هر چه درصد طلا در یک آلیاژ بیشتر باشد، که معمولاً با ارزش قیراط آن مشخص می شود، تغییر رنگ آن بیشتر طول می کشد. اگرچه بیشتر آلیاژهای طلا با گذشت زمان کدر می شوند، مراقبت و پرداخت مناسب می تواند آنها را به درخشش اولیه خود بازگرداند.

آبکاری طلای کدر

آبکاری طلا زمانی است که یک لایه نازک از طلا با استفاده از الکتریسیته به یک فلز پایه پیوند شیمیایی می دهد. برای آبکاری طلا با کیفیت بالا، این فرآیند چندین بار تکرار می شود تا چندین لایه طلا ساخته شود. روش های مناسب آبکاری طلا از طلای خالص استفاده می کنند؛ زیرا فلز پایه با واکنش پذیری بالاتر در معرض عناصر قرار نمی گیرد. در این مثال، تنها زمانی که فلز پایه در معرض دید قرار می گیرد، تغییر رنگ رخ می دهد.

آبکاری بی کیفیت با استفاده از آلیاژ طلای کم عیار معمولاً منجر به لایه های نازک تر یا نادرست تر می شود که فرسوده شده و به فلز پایه اجازه می دهد تا به سرعت کدر شود. تغییر رنگ ناشی از فلزات پایه در معرض دید را می توان با آبکاری مجدد جسم بازسازی کرد. آبکاری مجدد نیز ممکن است به بازیابی اقلام بد آبکاری شده کمک کند. با این حال، به دلیل ماهیت شیمیایی پیچیده تر آلیاژهای طلا، می تواند دشوارتر باشد.

حقایق آبکاری

آبکاری از جریان الکتریکی برای پیوند شیمیایی فلزات از طریق ذوب جزئی آنها استفاده می کند. پوشش های آبکاری شده تقریباً 0.0002 اینچ ضخامت دارند. با گذشت زمان، لایه های آبکاری شده می توانند با ساییدگی از بین بروند، اما به دلیل پیوند شیمیایی بین فلزات، پوسته پوسته یا جدا نمی شوند.

چندین لایه فلز را می توان آبکاری کرد. از آنجایی که پیوند طلا با برخی فلزات مانند نقره و تیتانیوم بهتر از سایر فلزات مانند مس یا نیکل است، پیوندهای فلزی مختلف باعث ماندگاری طولانی تر صفحات طلا می شود. برای محافظت بیشتر از پایه نیز لایه سطحی را ضخیم می کند. گاهی اوقات مقدار کمی نیکل یا کبالت به خود طلا اضافه می شود و آن را سفت می کند. اشیاء با روکش طلای تیره یا فرسوده را می توان برای افزایش درخشندگی و عملکرد آنها دوباره روکش کرد.

آیا طلای زرد سفید میشود؟

تغییر رنگ طلای زرد به سفید باید توسط فردی متخصص و ماهر در این زمینه انجام شود. انجام این مرحله بسیار حساس و دقیق است؛ بنابراین باید در کارگاه های طلا سازی و تعمیرات طلا انجام شود.

برای سفید شدن طلای زرد، باید طلای زرد را ذوب کرد. هنگامی که طلا به دمای بالاتر از 1064 درجه سانتی گراد برسد از آلیاژهای دیگر جدا می شود. سپس با افزودن آلیاژ مخصوص به طلای ذوب شده، آن را به طلای سفید تبدیل می کنند. معمولا علت تغییر رنگ طلای زرد به سفید تغییر سلایق و ناتوانی در تعویض آن قطعه از طلا می باشد.

برای مشاهده و خرید جواهر فروشی حقانی در گوگل مپ بی نظیر و بی مثال تنها کافیست از طریق صفحات مختلف سایت بهترین ها را مشاهده کنید و پس از مقایسه و بررسی جذاب ترین نمونه را انتخاب کنید.

چگونه طلای زرد را کمرنگ کنیم؟

علت تغییر رنگ طلای زرد و کدر شدن آن، به دلیل استفاده ی مداوم می باشد. برای کمرنگ شدن طلای زرد باید از آن به طور مداوم استفاده کنید و در معرض آب و بخار قرار دهید. زیرا هنگامی که آلیاژهای موجود در طلا در معرض اکسیژن قرار بگیرند، واکنش نشان داده و دچار کدری و ماتی خاصی می شوند.

بنابراین برای نگهداری صحیح و اصولی از قطعات طلا، مثلا ، باید در هنگام شست و شو آنها را خارج کنید. علاوه بر آن در معرض مواد شوینده  و اسیدی قوی قرار نگیرند. حتی هنگامی که از آنها استفاده نمی کنید، باید در جعبه جواهرات مخصوص به دور از نور و گرد و غبار قرار دهید

آدرس کپی شد

 

دکمه بازگشت به بالا