تاثیر نمای ساختمان شلوغ بر روحیه انسان

اما چیزی که در تمام این افراد یکسان است آرامش و تسلی خاطری است که با دیدن زیبایی ها به دست می آورند. دقیقا به همین دلیل است که بعضی برای رهایی از فشار زندگی روزمره به دل طبیعت می روند و از زیبایی های آن انرژی می گیرند. طبیعت روح شان را جلا می دهد و با تسکین دردهایشان حتی موقتی، شاد می شوند.

با توجه به این ویژگی انسان، زیباسازی مکان زندگی بویژه محیط شهری، اهمیت خود را بیش از پیش نشان می دهد. بنابر تحقیقات، مشخص شده بسیاری از آسیب های اجتماعی به دلایل عدم امنیت درفضاهای شهری و نارضایتی از محیط زندگی (کار، سکونت و…) به وجود می آید و با طراحی مناسب فضاهای شهری بخش اعظمی از این مشکلات اجتماعی کاهش می یابد.تجربه نشان داده برخی افسردگی ها و مشکلات روانی شهرنشینان از عواملی چون شرایط محیطی محل سکونت شان ناشی می شود؛ اما با استفاده از زیباسازی محل زندگی مانند ایجاد فضای سبز و بهره مندی از رنگ ها می توان نشاط را به شهرنشینان بازگرداند.

از طرفی، زیبایی محیط زندگی، محله ها و شهرها بخشی از غرور مدنی ساکنان آن مناطق محسوب می شود و آنها از این که می توانند با زیباسازی محل زندگی خود، توجه و نگاه دیگران را به خود جلب کنند احساس افتخار می کنند و حتی در زیباسازی منطقه زندگی شان مشارکت بیشتری خواهند داشت.

مردم مناطق دیگر، ساکنان محله های زیبا را افرادی محترم می دانند؛ چراکه آنها توانسته اند برای خود محل زندگی مناسب و لایقی بسازند و در حقیقت مردم یک منطقه از روی ظاهر محل زندگی شان قضاوت می شوند.

البته زیباسازی هر محله و منطقه نیازمند صرف هزینه است و نبود این زیبایی از فقر و محرومیت و در نتیجه آسیب های اجتماعی ناشی از آن نشان دارد.

نمای ساختمان و محیط زندگی

در محیط های شهری اولین چیزی که به چشم می خورد، نمای ساختمان هاست و نماهای نامطلوب شهری با ایجاد اختلال بصری، موجب آلودگی دیداری و در نهایت پریشانی و آشفتگی ذهنی و روانی ساکنان می شود و زمینه تشدید آسیب های اجتماعی را افزایش می دهد. هماهنگی میان طبیعت و محیط زندگی انسان مقوله ای مهم است و نقشی اساسی در آرامش ذهنی و به دنبال آن احساس امنیت دارد.

بنابراین یکی از مهم ترین بخش های هر ساختمان، نما و ظاهر آن است که برای داشتن شهری زیبا باید به آن توجه ویژه ای نشان داد. در واقع نماهای ساختمان چند هدف کلی دارند:

ـ کمک به زیبایی بصری محیط

ـ هماهنگی میان ساختمان با محله و خیابان ها

ـ افزایش فضای بصری عمومی با رنگ آمیزی و زیباترکردن دیوارهای ساختمان ها بویژه در مکان های تنگ و شلوغ

نماهای رنگی و نورانی

رنگ

رنگ تاثیری عالی و انکارنشدنی روی روحیه مردم دارد و تجربه نشان داده مردم در محیطی مملو از رنگ های زیبا آشغال کمتری روی زمین می ریزند و مالیات هایشان را بموقع می پردازند و بهتر از همه، چیزی را احساس می کنند که مدت ها فراموش کرده بودند و آن امنیت است. زیبایی به مردم احساسی از امنیت و آرامش می دهد و حتی از جرم و جنایت می کاهد. بنا بر این ویژگی ـ که زیبایی نمای ساختمان بویژه رنگ های شاد در بالابردن روحیه خوب مردم موثر است ـ مسئولان ساخت و ساز دست به زیباسازی ساختمان و در نتیجه محیط زیست زده اند.

پیش از انقلاب صنعتی، بیشتر ساختمان های شهرها با مصالح ساختمانی در دسترس از جمله خشت خام، آجر، سنگ صلصالی و چوب ساخته می شدند. این مصالح با رنگ های طبیعی، از قرمز تیره تا زردطلایی و قهوه ای، رنگ آمیزی می شدند و علاوه بر دوامی که داشتند، بافت شان نیز کاملا مشخص بود.

در واقع از گذشته های دور، نمای ساختمان ها لبریز از رنگ بودند. ساختمان های مهم مانند قصرهای ایرانیان و مصریان، معابد یونی ها و هندی ها و کلیساهای دوران قرون وسطی با رنگ های متنوع و شاد چشمنواز بودند.

مصالح ساختمانی با رنگ های برجسته و غالب جان تازه ای می گرفتند که این مسأله هنوز هم در دنیای مدرن امروزی دیده می شود.

نور

نور تاثیری مستقیم بر روح و روان انسان دارد. نورپردازی یک محیط، بنا بر نور مورد استفاده می تواند احساساتی چون آرامش، شادی، افسردگی، ترس، اضطراب و خشم را برانگیزد. بنابراین باید به نور محیط زندگی توجه ویژه ای نشان داد . معماران زبردست با بهره گیری از نور می توانند به اهداف بصری خود دست یابند و در ساخت نمای ساختمان ها، بیشترین خلاقیت را برای جلب نظر مردم به کار بندند. همیشه در محیط های داخل ساختمان برای ایجاد فضایی زیبا و رمانتیک یا هیجان انگیز و شاد از نورهای رنگی استفاده می شد، اما در معماری مدرن نورپردازی به نمای ساختمان ها نیز سرایت کرد و امروزه تعداد ساختمان هایی که به نماهای نورانی مجهز می شوند روزبه روز در حال افزایش است. نورپردازی نمای ساختمان نقش مهمی در ظاهر بیرونی ساختمان های تجاری، هتل ها، رستوران ها و نیز گردشگری دارد و می تواند در بالا بردن روحیه مردم و در نتیجه دست و دلبازی شان تاثیر داشته باشد. درواقع بیشتر مردم دوست دارند تا دیر وقت بیرون از خانه تفریح کرده و پول خرج کنند. ساختمان های نورانی برای این افراد صحنه ای بسیار زیبا فراهم می کنند که می تواند اثری مثبت بر رفتار مردم ـ بویژه گردشگران ـ بگذارد. در واقع شهرهایی که قصد دارند صنعت توریسم را توسعه دهند، اولین کاری که انجام می دهند  زیباسازی منطقه زندگی و تجاری شان است. هر منطقه زیبا می تواند توجه گردشگران و سرمایه داران را به خود جذب کند. نمای زیبای ساختمان ها سوژه های خوبی برای کارت پستال ها و در نتیجه معروف تر شدن منطقه هستند. حتی با کمک نورپردازی مناسب می توان به ساختمان های قدیمی، تاریخی و موزه ها جلوه بخشید و بازدید از آنها را افزایش داد. از فواید دیگر نمای نورانی ساختمان ها می توان به نورانی شدن خیابان ها و کوچه ها اشاره کرد که با بالا بردن امنیت مردم در تاریکی شب، کیفیت زندگی را نیز افزایش می دهد.

ساختمان های نورانی نه تنها جلوه شهر را در شب زیبا می کنند و اساسی برای هماهنگی میان ساختمان هاست، بلکه احساسی از هویت در مردم جامعه به وجود می آورند و آنها ارتباط خوبی با محیط زندگی شان برقرار می کنند.

شهرهای رنگی، ساختمان های نورانی

آلبانی

آلبانی در دوران حکومت کمونیسم بسیار فقیر بود. ساختمان ها با حداقل استانداردهای لازم ساخته شده و رو به خرابی بودند. اما شهردار شهر تیرانا تصمیم گرفت امیدی تازه به مردم بدهد و شادمانی را به جامعه بازگرداند. او شروع کرد نمای ساختمان های قدیمی را با رنگ های نارنجی و طلایی رنگ آمیزی کرد و در مدتی کم تمام ساختمان های شهر به رنگ های شاد و مفرح درآمد و مردم شهر انرژی تازه ای گرفتند.

امپراتوری هابسبورگ

در دوران امپراتوری هابسبورگ ـ که دربرگیرنده اسپانیا، هلند و اتریش بود ـ تمام ساختمان های شهر به رنگ زرد طلایی درآمدند. در آن دوران، این رنگ توانست ملیت های متفاوت اتریشی، آلمانی، چک، اسپانیا، سلواکی، هلند و اسلوونی را متحد و یکپارچه کنار هم نگه دارد . رنگ زرد تقریبا رنگ مورد علاقه بیشتر مردم دنیاست.

دانمارک

یکی از بهترین نمونه های ساختمان های رنگی در دانمارک و شهر کپنهاگ دیده می شود. به موازات رودخانه ای در این شهر، فضایی تفریحی با تعداد بسیاری فروشگاه، رستوران و مراکز تفریحی قرار دارد که نمای تمام آنها با رنگ های شادی تزئین شده اند و گردشگران بسیاری را در تابستان به خود جلب می کنند.

برزیل

در محله سانتامارتا، ساختمان های اطراف یک میدان عمومی با رنگ های شاد و زنده تزئین شده اند و همین موضوع در کاهش جرم بین جمعیت جوان این منطقه موثر بوده است.

برج های دوقلوی پتروناس

از بلندترین آسمانخراش های جهان هستند که در شهر کوالالامپور در کشور مالزی قرار گرفته اند. این برج ها در شب با نورپردازی زیبایی ای که دارند بسیار می درخشند و گردشگران بسیاری را به خود جلب می کنند.

برج هرست

برج هرست، نام یک برج سبز (از لحاظ استانداردهای محیط زیست) مرتفع در شهر نیویورک است. برج هرست درجزیره منهتن واقع شده و اولین آسمانخراش پایدار در این جزیره است. اصلی ترین هدف این برج برقراری یک رابطه دوستانه میان آثارش با شرایط زیست محیطی و استفاده از الگوهای طبیعت و بهره گیری موثر از انرژی های تجدیدشونده است. نورپردازی این ساختمان، تصویر زیبایی از آن در شب ایجاد می کند.

شهر سرخ

بولونیا ، شهری در شمال ایتالیاست و به دلیل استفاده از رنگ سرخ خاکی که در ساخت ساختمان های شهر وجود دارد به شهر سرخ مشهور شده است.

منبع:

مترجم: نادیا زکالوند

جام جم

 

Back to top button