بررسی انواع میلگرد ، استانداردها و کاربرد هر یک در صنعت

میلگرد یکی از مهم  ترین و همچنین ضروری  ترین مصالحی محسوب می  شود که در ساخت بسیاری از سازه  ها به کار برده می  شود؛ به همین دلیل ساخت انواع استاندارد میلگرد باید با دقت و توجه بالا صورت بگیرد.

  استفاده از انواع میلگرد در صنایع مختلف به خصوص ساخت و ساز نیازمند این است که به انواع آن آشنا بود و بسته به کیفیت، سایز، ابعاد، نحوه تولید (ترانس، آلیاژی و …) شکل ظاهری (ساده یا آجدار) ، نوع آن (شاخه یا کلاف)، کارخانه تولید کننده و در نهایت استاندارد تولید میلگرد (a1، a2، a3 و a4) ، میلگرد مورد نیاز خود را بر حسب نیاز انتخاب و خریداری نمود. در ادامه به تمامی این موارد به خصوص استاندارد میلگرد پرداخته می شود.

استاندارد میلگرد چیست؟

از اصلی ترین و پرکاربردترین مقاطع فولادی که در ساخت و ساز استفاده می شوند، میلگردها هستند. به طوری که برآورد هزینه ساخت یک سازه به قیمت و حجم میلگرد مورد نیاز آن پروژه وابسته است. در کل جهان استفاده از میلگرد از آمار بالایی برخوردار است و توانسته در صنعت فولاد نیز نقش به سزایی داشته باشد. لازم به ذکر است که بدانید میلگرد باکیفیت به میلگردی می  گویند که دارای ویژگی  هایی مانند کشش خوب، خم شدن، برش خوردن باشد و از این لحاظ  ها بهترین کارایی را داشته باشد و برای ابعاد آن نیز باید استاندارد مناسب در نظر گرفته شود.

 حال با توجه به این گفته  ها باید بگوییم که استاندارد میلگرد در اصل به قوانین و دستورالعمل  هایی گفته می  شود که افزایش کیفیت شیمیایی، ساختاری و همچنین مکانیکی را برای میلگرد به همراه داشته باشد. انواع استاندارد میلگرد در صنعت وجود دارد که به علت تفاوت در خاصیت  های مکانیکی، روی قیمت میلگرد تاثیر می  گذارند. کاربرد استانداردهای میلگرد در بالا بردن کیفیت ساخت آن است. تادئوس هایت برای اولین بار در سال 1878 انواع استاندارد را برای میلگرد مطرح کرد و در تولید نظام  مند آن  ها دست به اقدام مهمی زد.

امروزه با وجود انواع استاندارد میلگرد، بسیاری از شرکت  ها در بیشتر کشورها به تدوین و منتشر کردن استانداردها اقدام کردند؛ زیرا این استانداردها نقش مهمی در محکم کردن سازه  ها و همچنین تعریف استاندارد میلگرد دارند.

معرفی انواع استاندارد میلگرد

همانطور که گفته شد انواع استاندارد میلگرد نقش بسیار مهمی در ارائه سازه  های باکیفیت  تر دارند؛ بنابراین آشنا شدن با انواع آن امری مهم و ضروری است. هر استاندارد بسته به کیفیت و کمیت تعریف شده مواد مورد نیاز برای تولید میلگرد، می تواند تاثیر بسزایی در کیفیت میلگرد نهایی تولید شده داشته باشد. البته بسیاری از کشورها برخی از استانداردهای بین المللی را به عنوان استاندارد نهایی برای تولید میلگرد خود برگزیده اند و همواره سازه های خود را بر اساس آن می سازند. در ادامه انواع استاندارد میلگرد و همچنین کاربرد استانداردهای میلگرد را به شما معرفی می  کنیم:

استاندارد ملی ایران

استاندارد ملی ایران با نام میلگردهای فولادی گرم نور دیده برای اولین بار در سال 1369 تدوین و طراحی شد؛ یعنی اولین استاندارد میلگرد به 31 سال قبل برمی  گردد. این استاندارد یکبار در سال 1381 و یک بار هم در سال 1392 مورد تجدید نظر و بازنگری قرار گرفت. استاندارد ملی ایران از استانداردهای اروپایی (EN)، آلمان (DIN)، ژاپن (GIS)، آمریکا (ASTM) و استاندارد جهانی (ISO) برگرفته شده است. بر اساس همین استاندارد، می توان میلگرد ساده و آجدار تولید نمود و هر چهار آنالیز A1، A2، A3 و A4 را در بر می گیرد.

استاندارد صنعتی ژاپن (JIS)

این استاندارد به وسیله کمیته استانداردهای صنعتی ژاپن طراحی شده و توسط موسسه  استاندارد منتشر شده است. با توجه به این که کشور ژاپن کشوری زلزله خیز است، استانداردهایی که برای تولید میلگرد استفاده می شود می بایست از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار باشند تا بتواند در این شرایط به خوبی سازه ها را مستحکم سازند. این نوع استاندارد از کمیته  های بسیار زیادی به وجود آمده است و در استاندارد سازی فعالیت  ها در کشور ژاپن نقش بسزایی را ایفا می  کند.

مشخصات و ویژگی  های میلگردهای آجدار و ساده که توسط روش نورد گرم جهت مسلح کردن بتن تولید شده  اند، در این استاندارد مشخص شده است. در واقع این نوع استاندارد به میلگردهای نورد مجدد هیچ اشاره  ای ندارد که در جهت تسلیح بتن به کار می روند؛ اما در اصل موضوع اصلی این میلگردها استاندارد JIS G 3117 است.

قابل ذکر است که بدانید در استانداردهای ژاپنی، میلگردهای ساده به 3 گرید و میلگردهای آجدار به 10 گرید مختلف تقسیم بندی می  شوند. برای مشاهده قیمت میلگرد به سایت آهن ملل رجوع کنید.

استاندارد موسسه استانداردهای آلمان (DIN)

این نوع استاندارد نتیجه یک کار در سطح بین المللی، ملی و اروپایی است و هر شخصی می  تواند پیشنهاد خود درباره یک استاندارد جدید را به وسیله استاندارد DIN ثبت کند. این نوع استانداردها حداقل هر 5 سال یکبار برای بازدهی بهتر بازنگری می  شوند. در استاندارد DIN 488 درباره فولادهایی که جهت تسلیح بتن به کار گرفته می  شوند،پرداخته می شود. این استاندارد از آن دسته استانداردهایی است که اکثر تولید کنندگان برای تولید میلگرد از آن استفاده می کنند.

استاندارد مختص سازمان بین المللی استاندارد (ISO)

این نوع استاندارد از دو سازمان مختلف تشکیل شده است که عبارت اند از سازمان فدراسیون بین المللی انجمن  های استاندارد ملی و کمیته هماهنگی استاندارد سازمان ملل متحد. تشکیل این استاندارد به سال 1946 برمی  گردد؛ یعنی سالی که بیشتر از 25 کشور در موسسه مهندسان عمران در لندن با یکدیگر دیدار کردند تا بتوانند یک سازمان جهت هماهنگی بین المللی استانداردهای صنعتی تشکیل دهند. این استاندارد فعالیت خود را درست در سال 1947 آغاز کرد. در این موسسه استانداردهای مختلفی برای مشخص کردن ویژگی ها و خصوصیات میلگردهای تولید شده، تعیین کرده اند که در سراسر دنیا از آن بهره می برند.

استاندارد بین المللی (ASTM)

این نوع استاندارد یک سازمان استاندارد بین المللی است که در حیطه استاندارد سازی مجموعه بزرگی از مواد، محصولات، سیستم  ها و خدمات فعالیت دارد و مقر اصلی آن در ایالت پنسیلوانیا است.

ASTM در سال 1902 تحت عنوان شاخه  آمریکایی موسسه بین المللی تست مواد راه  اندازی شد و دارای سابقه بیشتری نیز نسبت

این استاندارد در کشور آمریکا توسط بسیاری از سازمان  ها، ایالت  ها، شهرداری  ها و فدرال  ها تحت عنوان مرجع شناخته و استفاده می  شود.

استاندارد روسی (GOST)

این نوع استاندارد شامل مجموعه  ای از استانداردهای تکنیکی است که توسط کمیته استاندارد سازی اوراسیا، EASC و سازمان استاندارد منطقه  ای تحت نظر CIS تدوین و طراحی شده است. GOST به معنای استاندارد دولتی یا ایالتی است.

طبق مشخصات مکانیکی، فولادها و میلگردهای به کار گرفته شده در این حوزه، به چند گروه مختلف تقسیم می  شوند که عبارت  اند از A-IV،(A400) A-III،(A300) A-II،(A240) A-I،(A800) A-V، (A600) و(A1000) A-VI. در ایران نیز از این استاندارد برای تولید میلگرد استفاده می کنند و میلگردهایی با آنالیز A1، A2، A3 و A4 تولید و روانه بازار می کنند.

موسسه استاندارد بریتانیا (BSI)

BSI مجموعه بزرگ و وسیعی از استانداردهای کیفی را برای محدوده  ای از خدمات و محصولات فراهم کرده است. این موسسه با 80 هزار کارمند یکی از بزرگ  ترین سازمان  های استاندارد در دنیا محسوب می  شود که تا به حال بیشتر از 25000 استاندارد به وسیله این موسسه انتشار داده شده است.

استاندارد ایالات متحده آمریکا (ANSI)

این نوع استاندارد یک سازمان خصوصی و غیر انتفاعی محسوب می  شود که در سال 1918 تاسیس شد و می  تواند سیستم ارزیابی همگون و همچنین استانداردهای توافقی آمریکا را هماهنگ کرده و مدیریت کند.

استاندارد ANSI به تنهایی قادر به ایجاد و توسعه استاندارد نیست ولی می  تواند روی توسعه و استفاده از استاندارد نظارت داشته باشد که این فرایند به وسیله اعتبار سنجی روند عملکرد سازمان  های توسعه دهنده  استاندارد انجام می  شود.

جمع بندی

همانطور که در ابتدای این مقاله گفتیم، رعایت انواع استاندارد میلگرد برای داشتن سازه  های بهتر واجب و ضروری است. میلگردها در انواع مختلفی تولید می شوند که هر کدام از آن ها از نظر سایز، متریال، شکل ظاهری، کاربرد، مشخصات فنی و غیره با یکدیگر متفاوتند. تفاوت موجود به خاطر استاندارد مورد استفاده در تولید آنهاست.

ما در این مقاله سعی کردیم تا کاربرد استانداردهای میلگرد و انواع آن را برای شما ذکر کنیم و امیدوار هستیم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد. اگر قصد خرید میلگرد یا اطلاع از قیمت میلگرد را دارید، حتما بسته به نیاز سازه خود اقدام کنید و پس از بررسی، خرید خود را انجام دهید.

منبع:

http://www.aftabir.com/reportages/view/4756/انواع-استانداردهای-میلگرد-و-کاربرد-هر-یک-در-صنعت

دکمه بازگشت به بالا