علت خشک شدن پاها بعد از نشستن


علائم خشکی مفصل زانو

یکی از مشکلاتی که افراد با آن مواجه هستند خشکی زانو است. خشک شدن زانو می تواند علل مختلفی داشته باشد، اما معمولاً افرادی که ورزش های سنگین انجام می دهند یا دچار آسیب هایی می شوند این درد زانو را تجربه می کنند.

 در این مطلب قصد داریم در رابطه با علل و عواملی که باعث خشک شدن زانو می شوند. صحبت کنیم همچنین می توانید روش های درمانی این عارضه را در این مطلب بخوانید.

خشک شدن زانو بعد از نشستن

 یکی از مواردی که افراد با افزایش سن تجربه می کنند خشک شدن زانو بعد از نشستن می باشد. البته ممکن است علت خشکی زانو آسیب های وارد شده به پا باشد. افرادی که به پزشک مراجعه می کنند این موضوع را بیان می کنند که پس از نشستن طولانی مدت یا هنگام بیدار شدن از خواب دچار درد و خشکی در زانو خود می شوند.

در برخی از موارد افراد التهاب را نیز تجربه می کنند. اگر دچار چنین عارضه ای شدید و درد و التهاب را تجربه کردید حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دلایل قفل شدن زانو چیست کلیک کنید.

علائم مشکلات زانو و خشکی زانو

خشکی زانو می تواند علائم و نشانه های مختلفی داشته باشد. یکی از نشانه های آن زانو درد است که در بیش از 90 درصد افراد این نشانه باعث می شود تا آن ها به پزشک مراجعه کنند.

نشانه مهم بعدی التهاب است. برخی از بیماران دچار سختی عضلات، درد مفصل لگن، سفت شدن قوزک پا، اسپاسم و گرفتگی انگشتان، سستی پا، درد کشاله ران و ضعف عضلات زانو می شوند.

 بروز این علائم بستگی به میزان عارضه دارد و ممکن است برخی از افراد اکثر این علائم را داشته باشند یا در برخی از افراد این علائم بسیار کمتر دیده شود.

علت صدا دادن زانو چیست؟

 برخی از آسیب ها یا بیماری های مربوط به زانو و مفاصل پا مثل آرتروز، پارگی مینیسک، آسیب دیدگی رباط می تواند باعث خشکی زانو شود. یکی از علائمی که می تواند نشان دهنده خشکی ناحیه زانو شود، صدا دادن زانو است. در برخی از موارد این صدا دادن بدون درد است و زمانی که فرد قصد حرکت کردن دارد و از جای خود بلند می شود صداهایی از زانوی خود را می شنود.

 زمانی که این صدا بدون درد است خطری برای فرد ندارد، اما زمانی که فرد در شرایطی قرار می گیرد و زانوی وی آسیب می بیند مثل تصادف کردن یا وارد شدن ضربه در حین ورزش زانو صدا می دهد. در این حالت مطمئناً فرد درد را نیز احساس می کند در چنین مواردی باید به پزشک مراجعه کرد.

علت خشکی زانو چیست؟

 همان طور که گفته شد خشکی زانو می تواند علل و عوامل مختلفی داشته باشد. یکی از این علت ها می تواند آسیب های وارده به زانو باشد؛ مثل پارگی رباط زانو، رگ به رگ شدن عضلات یا کشیدگی آن ها. در اثر آسیب های وارده به پا، آب آوردن زانو، التهاب تاندون ها، آسیب دیدگی پا این موارد از شایع ترین علل های خشک شدن زانو هستند.

 افرادی که به هر یک از این بیماری ها دچار هستند و در حین راه رفتن یا برخی از فعالیت ها حس می کنند دچار درد در ناحیه زانو می شوند، حتماً باید برای تشخیص و درمان این بیماری به بهترین متخصص آرتروسکوپی مراجعه کنند.

چگونه خشکی زانو را می توان تشخیص داد؟

 زمانی که فرد دچار مشکلات حرکتی می شود برای اینکه علت این موضوع مشخص شود باید به پزشک مراجعه کند. برای تشخیص خشکی زانو پزشک می تواند به صورت فیزیکی زانوی فرد را معاینه کند. در صورتی که زانو دچار ورم شود باید برای تشخیص آن راه های دیگری را به کار برد.

در برخی از موارد پزشکان از بیمار می خواهند تا در طول مطب چند قدم راه بروند تا در صورت صدا دادن زانو متوجه آن شوند. پزشک از بیمار سؤالاتی را در رابطه با درد ناحیه زانو نیز می پرسد. برای تشخیص علت این عارضه پزشک عکسبرداری را تجویز می کند که در این صورت اسکن ام آر آی یا عکس رادیولوژی از زانو انجام می شود.

روش های درمانی خشکی زانو

پس از تشخیص خشکی زانو بیمار باید به فکر روش های درمانی باشد. یکی از اولین روش ها و مراحل برای درمان این بیماری دارو درمانی است. پزشک معمولاً برای بیمار به طور موقت داروهای مسکن و ضد التهاب تجویز می کند. از بریس برای بی حرکت شدن زانو نیز می توان استفاده کرد.

در مواردی که بیمار با داروهای تجویزی بهبود نمی یابد پزشک حرکات ورزشی را تجویز می کند. یکی از این تمرینات این است که بیمار باید به پشت بخوابد و زانوهای خود را خم کند. اکثر حرکات ورزشی که توسط پزشک تجویز می شوند معمولاً به این صورت هستند که پا و زانوی فرد به صورت کامل حرکت کنند.

 در برخی از موارد زمانی که بیمار نمی تواند ورزش کند یا نمی تواند پای خود را به آسانی حرکت دهد برای درمان خشکی زانو فیزیوتراپی تجویز می شود. در موارد حادتر پزشکان عمل آرتروسکوپی را توصیه می کنند. در این عمل پزشک به راحتی می تواند با استفاده از دستگاه آرتروسکوپی عارضه را درمان کند.

جهت بررسی بیشتر در خصوص آرتروسکوپی زانو کلیلک کنید.

درمان خانگی زانو درد

زمانی که حرکات ورزشی و فیزیوتراپی نمی توانند در بهبود و درمان خشکی زانو تا حد زیادی مؤثر باشند سایر روش های درمانی پیشنهاد می شوند. افراد به صورت خانگی نیز می توانند این بیماری را درمان کنند. البته باید در مورد شیوه درمان با پزشک خود مشورت کنند تا آسیب زیادی به زانو وارد نشود.

افرادی که اضافه وزن دارند می توانند با استفاده از رژیم غذایی وزن خود را کاهش دهند و کمتر درد زانو را تجربه کنند. افرادی که اضافه وزن دارند معمولاً درد زیادی را در زانوی خود تجربه می کنند. افراد می توانند مصرف میوه، سبزیجات، گوشت و چربی ها را متعادل کنند.

می توان از رژیم های غذایی توسط سایر پزشکان تغذیه استفاده کرد و درد ناشی از خشک شدن زانو را کاهش دهد. افراد می توانند با توجه به میزان درد خود ماساژ را چند بار در طول روز انجام دهند. یکی دیگر از روش های درمان خانگی خشکی زانو آروما تراپی است. آروماتراپی روشی است که در آن افراد با استفاده از روغن های گیاهی ناحیه مورد نظر را ماساژ می دهند.

 می توان پمادهای حاوی دارچین و زنجبیل را از داروخانه ها تهیه کرد و بر ناحیه زانو کشید. استفاده از کمپرس یخ یا حوله گرم می تواند در کاهش درد این بیماری مؤثر باشد. استفاده از کمپرس یخ باعث می شود درد، تورم و التهاب کاهش یابد و حوله گرمی باعث می شود که سفتی زانو کاهش یابد.

انجام حرکات ورزشی

 همان طور که گفته شد انجام حرکات ورزشی باعث می شوند تا خشکی زانو بهبود یابند. البته فعالیت های ورزشی باعث می شوند تا علائم این بیماری کاهش یابند و فرد دردی کمتری را تجربه کند. یکی از حرکات این است که فرد بر روی صندلی می نشیند و پاهای خود را به صورت صاف باید بالا بیاورد و پس از چند ثانیه پای خود را به حالت اولیه برگرداند و دوباره حرکت را تکرار نماید.

 روش بعدی این است که فرد باید بر روی شکم خود بخوابد و زانوهای خود را خم کند و چند ثانیه در این حالت آن را حفظ نماید و سپس به حالت اولیه برگرداند.

 زمانی که فرد ایستاده است می تواند به دیوار یا سایر اشیا تکیه دهد و زانوهای خود را خم کند و سعی کند پاشنه پا را به باسن خود نزدیک نماید. چرخش زانو در حالت ایستاده نیز یکی دیگر از حرکات ورزشی است.

فرد در حالت ایستاده پاهای خود را باید به یکدیگر نزدیک نماید و با استفاده از دستان خود زانو را در جهت ساعتگرد بچرخاند. زمانی که فرد نشسته است می تواند حرکاتی را انجام دهد. خم کردن زانو در حالت نشسته باعث می شود تا حدودی خشکی زانو بهبود یابد.

زمانی که فرد دچار آسیب در ناحیه پا می شود حتماً باید به پزشک مراجعه کند. همان طور که گفته شد آسیب های وارده به زانو می توانند یکی از علت های خشکی زانو باشند. افرادی که از بیماری های مفصلی و زانو مثل آرتروز یا پارگی مینیسک رنج می برند نیز در رابطه با این بیماری باید احتیاط کنند.

زمانی که فرد دچار درد در ناحیه زانو می شود یا در هنگام راه رفتن زانو صدا می دهد باید آن را جدی گرفت. خشک شدن زانو با استفاده از روش های درمانی به صورت سریع و راحت درمان می شود. در مواقعی که این عارضه وخیم است پزشک عمل آرتروسکوپی را توصیه می کند. با استفاده از حرکات ورزشی، تغذیه سالم و کاهش وزن می توان علائم این عارضه را کاهش داد.دکتر فرشید راعی متخصص آرتروسکوپی در تهران در کنار شماست تا دوباره به دوران سلامتی بازگردید.

سفتی کمر معمولاً به دلیل اسپاسم عضلانی یا آرتروز کمر ایجاد می شود. بهترین راه برای تشخیص علت سفتی کمر، شروع علائم است. افراد مبتلا به سفتی ناشی از آرتریت ستون فقرات و کمر معمولاً در طی سالها با بدتر شدن یک مشکل علائم رو به افزایش دارند. از طرف دیگر، خشکی عضلانی معمولاً مربوط به ضربه حاد (مانند بلند کردن نادرست وزنه سنگین) است که در آن عضلات پشت را بی حرکت می کند.

هر دو مورد رایج هستند، که تا حدی به افزایش سن و افزایش نرخ چاقی مربوط می شود. تقریباً 80٪ افراد در دوره ای از زندگی خود حداقل یک آسیب کمر را تجربه می کنند. اگر درد و خشکی بیش از 3 تا 4 هفته طول بکشد، ممکن است ناشی از این شرایط باشد. بهتر است در مورد درد طولانی مدت یا ناتوان کننده با پزشک که ممکن است فیزیوتراپی، درمان های کنترل درد یا درمان های کم تهاجمی را توصیه کند، صحبت کنید. پزشک بر اساس علت اصلی خشکی کمر شما را در زمینه تشخیص، تصویربرداری و درمان این شرایط راهنمایی می کند.

علت خشکی کمر 

ما زندگی پرمشغله و فعالی داریم. در طول روز به طور متوسط ​​ما با استرس و اضطراب هایی مقابله می کنیم که می تواند احساس تنش در عضلات ایجاد کند. اما چه زمانی خشکی کمر ناشی از یک بیماری زمینه ای فراتر از تنش است؟ دانستن برخی از دلایل احتمالی خشکی کمر می تواند به شما و پزشک کمک کند تا بهترین روش درمانی را برای شما تعیین کند.

اگرچه درست است که گاهی خشکی کمر می تواند ناشی از اختلال دیسک، بیماری مزمن یا روند پیری باشد، اما خشکی نیز می تواند ریشه در یک مشکل عضلانی داشته باشد که حتی ممکن است در کمر نباشد. در اینجا برخی از شرایط عضلانی وجود دارد که ممکن است باعث خشکی کمر شود:

حالت نشستن نامناسب 

بین رفت و آمد طولانی در ماشین، روزهای طولانی در دفتر، ما بیشتر از آنچه که باید نشسته ایم. نشستن به مدت طولانی باعث افزایش فشار بر روی دیسک های ستون فقرات می شود، باعث از بین رفتن قدرت عضلات بالا و پایین کمر می شود و می تواند باعث کاهش تامین مواد مغذی به بافت نخاعی شما شود.

جلوگیری از خشکی و درد ناشی از نشستن طولانی مدت را می توان با نشستن با وضعیت صحیح بدن و انجام چند حرکت و کشش اساسی برای به کارگیری عضلات، انجام داد. گوش ها به موازات شانه و بازوها به موازات بالا تنه، حالا شانه ها را به عقب بچرخانید. در حالی که روی صندلی اداری نشسته اید سعی کنید از استفاده مداوم از پشتی خودداری کرده و به حالت صاف بنشینید تا عضلات اصلی خود را فعال کنید.

کشش کمر 

کشیدگی کمر شایع ترین علت خشکی کمر است. این مشکل در نتیجه آسیب دیدگی عضلات کمر و رباط هایی که ستون فقرات را پشتیبانی می کنند، رخ می دهد. بیماران ممکن است اولین رویدادی را که باعث اسپاسم عضلانی آنها شده است به خاطر بسپارند، اما ممکن است علائم کشیدگی عضله کمر شدید باشد.

آزمایش تشخیصی معمولاً لازم نیست مگر اینکه خشکی و درد بیش از دو هفته ادامه داشته باشد. اگر این کار انجام شود، پزشک برای کمک به شناسایی علت اصلی، عکسبرداری با اشعه ایکس یا تشدید مغناطیسی (MRI) را تجویز می کند.

فشار در اطراف عضلات حمایت کننده از ستون فقرات ایجاد خواهد شد:

  • ماهیچه ءبازکننده: عضلات پشت و باسن
  • عضلات خم کننده: عضلات شکم و عضلات ران
  • ماهیچه گردنده یا اریب: عضلات کناری

آرتروز ستون فقرات و کمر 

آرتروز ستون فقرات کمر یک بیماری پیشرونده است که در آن مفاصل مهره ها در اثر سایش طولانی مدت آسیب می بینند. با پیشرفت آرتروز، غضروف ها و دیسک های ستون فقرات کمر شروع به نازک شدن و از بین رفتن می کنند و باعث سفتی و درد در اثر مالش استخوان بر روی استخوان می شوند. این می تواند حرکاتی مانند خم شدن و پیچاندن را بسیار دشوار کند.

در حالی که اشعه ایکس با تشخیص آسیب استخوان، خار استخوان (استئوفیت)، بازسازی استخوان (استخوان سازی) و از بین رفتن غضروف مفصل می تواند آرتروز را تأیید کند، اما ممکن است در آرتروز در مراحل اولیه که علائم کمتر دیده می شوند، کمتر مورد استفاده قرار گیرند.

تجربه پزشک بالینی در فقدان شواهد تصویربرداری قطعی در تشخیص دقیق بسیار مهم است.

سایر مشکلات ستون فقرات که باعث خشکی کمر می شود

تا اینجا ما در مورد برخی از کشش های اساسی و تغییرات وضعیتی که می توانید برای تسکین و جلوگیری از سفتی کمر انجام دهید، بحث کردیم. اما اگر شرایط عمیق تر از عضلانی باشد، چه می شود؟ در زیر لیستی از برخی دیگر از دلایل شایع گرفتگی در ناحیه کمر شما آورده شده است.

  • دیسک های فتق شده یا پاره شده: این حالت صاف و برآمده یا پارگی دیسک هایی است که بین مهره ها قرار دارند.
  • سیاتیک: این نوعی رادیکولوپاتی است که شامل فشرده سازی عصب سیاتیک است که از پشت امتداد دارد.
  • تنگی کانال نخاعی: این باریک شدن ستون فقرات است که باعث فشار بر اعصاب و نخاع می شود.
  • لغرش به جلوی مهره کمر: این اتفاق زمانی رخ می دهد که مهره های کمر از جای خود خارج شده و اعصاب اطراف را فشرده می کنند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟ 

در این صورت وجود علائم زیر از پزشک خود وقت ملاقات بگیرید:

  • خشکی کمرتان بیش از دو هفته طول کشیده است.
  • خشکی کمر انجام فعالیت های معمول را بیش از حد برایتان دشوار می کند.
  • خشکی کمر به خصوص در صبح شدید است.
  • شما متوجه درد و خشکی در نواحی، به ویژه عضلات یا مفاصل می شوید.
  • شما قبلاً به آرتروز یا بیماری دیگری مبتلا شده اید و علائم شما در بدتر شدن است.

اگر خشکی و درد کمر ناشی از آسیب دیدگی است و قادر به حرکت نیستید، فوراً باید تحت درمان فوری پزشکی قرار بگیرید.

اگر علائم زیر را همراه با سفتی و درد کمر تجربه کردید نیز باید فوراً تحت درمان پزشکی قرار بگیرید:

  • درد چشم یا تغییرات بینایی مانند تاری دید
  • ضعف پاها یا تغییرات احساس در پاها یا کشاله ران شما
  • از دست دادن کنترل عملکرد روده و مثانه
  • تب و خستگی غیرمعمول

درمان خشکی کمر 

برای بیماران مهم است که قبل از شروع هر برنامه درمانی علت علائم خود را تعیین کنند. به طور کلی، بیشتر بیماران با خشکی کمر از درمان های زیر بهره مند می شوند. درمان های خاصی برای شرایط پیش گفته وجود دارد که می توان آنها را دنبال کرد زمانی که شما درک درستی از علت خشکی ستون فقرات داشته باشید، اما این روش های درمانی ساده باید شما را در مسیر صحیح قرار دهد.

فعالیت سبک 

هنگام دست و پنجه نرم کردن با خشکی پشت، فعالیت سبک توصیه می شود. در گذشته، استراحت در رختخواب اولین خط درمان بود، اما به ندرت در مواردی غیر از شدیدترین صدمات کمر اتفاق می افتد. امروزه بیشتر پزشکان به جای بی حرکتی کامل، فعالیت سبک را توصیه می کنند. در حالی که باید از بلند کردن اجسام و چرخیدن خودداری کنید، انجام فعالیت های سبک می تواند در رفع ناراحتی بسیار مفید باشد.

یخ و گرما 

استفاده از یخ و گرما می تواند درمان های بسیار مفیدی در رفع خشکی کمر باشد. به ویژه گرم شدن آرام ستون فقرات قبل از فعالیت می تواند به شل شدن عضلات و ریلکس شدن آن کمک کند و مقداری از تنش در ناحیه کمر را از بین ببرد.

مسکن ها 

داروهای ضد درد بدون نسخه نیز می توانند بسیار مفید باشند. ساده ترین و اغلب موثرترین آنها داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) مانند Advil (ایبوپروفن) و Aleve (ناپروکسن) است.

در حالی که در صورت عدم موفقیت درمان با داروهای بدون نسخه، ممکن است از داروهای تجویزی عضلات و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند Celebrex (سلکوکسیب) استفاده شود، هرگز نباید از مواد افیونی برای سفتی کمر استفاده شود.

ارتز 

ارتزهای تثبیت کننده، ستون فقرات کمر را تثبیت کرده و تسکین می دهند. ارتزها در منحنی ستون فقرات در ناحیه کمر تنظیم می شوند، و پوشیدن آنها راحت است. بندهای کششی قابل تنظیم بصورت جداگانه تثبیت ایده آل ستون فقرات کمر را تضمین می کنند. هرچه این دو بند محکمتر کشیده شوند، پشتیبانی و تسکین ستون فقرات کمر بهتر توسط ارتز ایجاد می شود. ارتز از ماده ای قابل تنفس و به ویژه دوستدار پوست ساخته شده است، که به راحتی راحتی پوشیده می شود.

ارتز تثبیت کننده، ستون فقرات کمر را تسکین داده و صاف می کند. این وسیله یک شریک قوی در مبارزه با درد در ناحیه کمر، در موارد کمردرد حاد (کمر) و حمایت از عضلات ضعیف کمر است. این کرست در قسمت پشتی ستون فقرات کمر تعبیه شده و در جلو نیز از فشرده سازی استفاده می شود که در صورت نیاز قابل تنظیم است. ارتز را می توان به صورت فردی تنظیم کرد و به دلیل داشتن ماده الاستیک و تنفس، راحتی بالایی در پوشیدن ایجاد می کند. تناسب کامل، ستون فقرات را تثبیت کرده و به استقرار حالت بدون درد کمک می کند. بندهای دستی به شما امکان می دهد تا به راحتی ارتز را بپوشید و به صورت فردی تنظیم کنید.

فیزیوتراپی 

اگر خشکی کمر را تجربه می کنید که با خود مراقبتی برطرف نمی شود و یا فعالیت های روزمره شما را تحت تأثیر قرار می دهد، با فیزیوتراپیست صحبت کنید. فیزیوتراپیست می تواند به شما در شناسایی علت خشکی کمر کمک کند و یک برنامه درمانی برای بیماری زمینه ای تنظیم کند.

فیزیوتراپیست ها درمان غیر دارویی را به عنوان درمان اولیه خشکی کمر توصیه می کنند:

  • طب سوزنی
  • رفتار درمانی شناختی
  • لیزر درمانی سطح پایین
  • کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی
  • توانبخشی چند زمینه ای

ورزش می تواند به تقویت عضلات و جلوگیری از کمردرد در آینده کمک کند.

کشش و ورزش 

کشش های آرام در پشت و ورزش نیز می تواند به رفع خشکی کمر کمک کند. یک برنامه ساده فعالیت درمانی می تواند مفید باشد یا بسیاری از بیماران از فعالیت هایی مانند یوگا یا پیلاتس بهره مند می شوند.

بسیاری از کشش ها و تمرینات ساده وجود دارد که می توانید برای بهبود انعطاف پذیری و قدرت در کمرتان انجام دهید.

تمرکزتان روی کشیدن ستون فقرات باشد. این حرکت کمک می کند تا فشرده سازی در ناحیه کمر کاهش یابد. کشش عضلات همسترینگ نیز مفید است.

علاوه بر این، شما باید تمریناتی را انتخاب کنید که بر روی لگن، هسته و عضلات گلوتئال (باسن) تمرکز داشته باشد.

انجام فعالیت های روزمره مانند پیاده روی، شنا، یا یوگا توصیه می شود. برای فعال بودن هر چه بیشتر تلاش کنید. انجام مداوم تمرینات و فعالیت هایی برای شل شدن کمر معمولاً طی چند هفته نتیجه مثبتی خواهد داشت.

نکات پیشگیری

تغییرات زیادی در سبک زندگی وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از کمردرد انجام دهید. در اینجا چند راهنما و نکته وجود دارد:

  • یک رژیم غذایی متعادل و سالم را دنبال کنید.
  • وزن سالم را حفظ کنید.
  • فعال باشید و مرتباً ورزش کنید.
  • قبل از ورزش بدن خود را گرم کرده و کشش دهید.
  • برای هر چند ساعتی که نشسته اید از جای خود بلند شوید و حداقل 5 دقیقه حرکت کنید.
  • هنگام نشستن، از پشتی در منحنی پشت خود استفاده کنید.
  • هنگام نشستن، پاها را روی هم قرار ندهید و مچ پا را مستقیماً زیر زانو قرار دهید.
  • اگر در حالت استراحت در رختخواب هستید، هر روز چند بار تمرینات ساده پا انجام دهید.
  • حالت خوب بدن را تمرین کنید.
  • کفش راحت بپوشید.
  • روی تشک سفت بخوابید.
  • به پهلو بخوابید و یک بالش بین دو زانو قرار دهید.
  • اگر باید چیزی را بلند کنید از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید و از فرم صحیح استفاده کنید.
  • برای بهبود جریان خون و افزایش اکسیژن و مواد مغذی بافت نخاعی، سیگار را ترک کنید.
  • هیدراته بمانید.

کارگاه خود را طوری تنظیم کنید که از نظر ارگونومیکی درست باشد. چرا که باید در هنگام کار، نشستن، ایستادن و انجام حرکات کششی ملایم را انجام دهید. یک تشک یوگا یا چند بالشتک برای خود تهیه کنید. ممکن است مهارت بیشتری برای انجام حرکات کششی آرام داشته باشید یا بخواهید چند حالت یوگا انجام دهید. گزینه دیگر میز ایستاده است. ایده خوبی است که بین این سه گزینه، زمان کار خود را متعادل کنید.

دکمه بازگشت به بالا