علت درد پشت کمر سمت راست زیر کتف

بر اساس گزارشات پزشکی، کمر درد یکی از شایع ترین دلایل مراجعه به پزشکان است. اغلب اوقات این دردها در قسمت مرکزی یا سمت چپ و راست کمر شدیدتر است. در این مطلب تصمیم داریم به صورت اختصاصی، دردهای سمت راست کمر از جمله درد کمر سمت راست بالای لگن را بررسی کنیم. تا انتهای این مطلب از نیاوران کلینیک همراه ما باشید.

آنچه در این مطلب می خوانید :

درد سمت راست کمر نشانه چیست
احساس درد سمت راست کمر چگونه است
علل درد سمت راست کمر مردان و زنان
درد پایین کمر سمت راست چه زمانی خطرناک است
تشخیص علت درد سمت راست کمر
پیشگیری از درد سمت راست کمر
درمان درد سمت راست کمر

درد سمت راست کمر نشانه چیست؟

بروز درد در نواحی سمت راست کمر می تواند به دلایل بروز بیماری های گوناگونی باشد که برای اعضاء و ارگان های بدن در نواحی نزدیک به کمر رخ داده است.

این نوع درها می تواند علت های گوناگونی داشته باشد؛ گاهی اوقات درد ها ناشی از التهابات و کشیدگی عضلانی یا مشکل عصبی ستون فقرات است و گاهی نیز نشان دهنده  وجود مشکلات و عارضه های خاص برخی از اعضای بدن است که در نزدیکی این ناحیه قرار گرفته است. برای تشخیص نوع درد سمت راست کمر باید به نشانه ها و علائم اثرگذار در تشخیص علت بروز این درد دقت کنید.

به استثنای کلیه ها، بیشتر اندام های داخلی در جلوی بدن قرار دارند، اما می توانند دردهایی ایجاد کنند که بازتاب آن در کمر احساس شود. البته بیشتر این بیماری ها با درمان به موقع و مراجعه به پزشک قابل کنترل و درمان است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درد در سمت راست کمر، از جمله علل احتمالی، زمان درخواست کمک و نحوه درمان آن، با ما همراه باشید.

التهاب عضلانی

کمر درد جزو درد هایی است که می تواند علل مختلفی داشته باشد. درد سمت راست کمر بالا، معمولا به دلیل التهابات عضلانی و تاندون ها است که در اثر حرکت ناگهانی، عادات اشتباه نشستن و خوابیدن یا حتی راه رفتن ایجاد می شود. معمولا کمر درد های التهابی اگر در وضعیت حاد نباشند با استراحت درمان خواهند شد؛ اما درصورت حاد بودن، نیازمند مراجعه به پزشک و درمان  رفع گرفتگی عضلات است.

آپاندیسیت

به زائده کوچکی که در انتهای روده بزرگ در سمت راست پایین بدن قرار دارد آپاندیس می گویند. این زائده گاهی اوقات به دلایل آسیب، پیچ خوردگی، ورود مدفوع، عفونت و بزرگ شدن غدد لنفاوی ملتهب شده و نیازمند مراقبت های پزشکی است. از علائم این بیماری می توان به دردهای ناحیه شکمی، سمت راست کمر، کشاله ران و استفراغ اشاره کرد. این بیماری بیشتر در افراد ده تا سی ساله دیده می شود.

آندومتریوز

آندومتریوز بیماری است که بافتی مشابه به پوشش رحم که به بافت آندومتر نامیده می شود، در خارج از رحم ایجاد می شود. به طور متوسط از هر ده زن، یک نفر این بیماری را تجربه می کند. اگر این بافت روی تخمدان راست یا لوله فالوپ رشد کند، می تواند با تحریک تخمدان و بافت اطراف آن دردی شبیه گرفتگی ایجاد کند که در کمر و زیر شکم احساس می شود.

آسیب های دیسک کمر

یکی از نشانه های درد راست کمر، وجود آسیب در دیسک های ستون فقرات است. دیسک ها وظیفه ضربه گیری را بر عهده دارند و علاوه بر جلوگیری از سایش ستون فقرات، فشار را تقسیم می کنند. گاهی دیسک  کمر در برخی نواحی می تواند دچار فرسودگی یا آسیب شود و در داخل کانال نخاع خار های استخوانی ایجاد کند که با تنگ کردن کانال نخاع، روی نخاع و ستون فقرات فشار وارد می کنند.

علائم تنگی کانال نخاع شامل در د در پایین کمر و همچنین احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن در پاها و باسن است. اگر ریشه های عصبی شما در سمت راست نخاع تحت فشار باشند، درد و سوزش را در سمت راست کمر احساس خواهید کرد. در موارد شدیدتر، این درد با ضعف در پاها همراه است.

بیماری های کلیه و مجاری

کلیه ها در دو طرف ستون فقرات قرار دارند و از شایع ترین علل درد سمت راست کمر و پهلو در افراد، وجود اختلال در سیستم کلیه و مجاری ادراری است. از مهم ترین مشکلاتی که می تواند برای کلیه ها و مجاری آن رخ بدهد؛ بروز سنگ کلیه، عفونت های کلیه و مجاری ادراری است. این بیماری معمولا علاوه بر درد های شدید در ناحیه کمر می توانند علائمی مانند سوزش ادرار، تغییر رنگ و تکرر ادرار نیز به همراه داشته باشند. معمولا در این بیماران تب و لرز و تهوع نیز از نشانه های شایع هستند.

غدد جنسی

از دیگر عوامل موثر در ایجاد درد  نواحی سمت راست کمر می توان به بیماری های غدد و اندام های جنسی در مردان و زنان اشاره کرد که ممکن است ناشی از بیماری های التهابی و عفونی تخمدان، لوله فالوپ و دهانه رحم در زنان باشند؛ در آقایان التهاب و حتی عفونت و پیچ خوردگی بیضه ها نیز می تواند از عوامل تاثیر گذار در احساس درد در کمر باشند.

کولیت زخمی

گاهی اوقات علل ایجاد درد در قسمت هایی از کمر، التهابات روده بزرگ  است که به آن کولیت زخمی یا کولیت اولسراتیو گفته می شود. کولیت اولسراتیو معمولا همراه با درد های شکمی و اسهال است اما گاهی اوقات می تواند درد های مزمنی در نواحی  خاصی از کمر ایجاد کند.

پوکی استخوان

از دیگر عوامل شایع درد کمر سمت راست بالای لگن، می تواند به دلیل وجود پوکی استخوان در ناحیه لگن باشد که درد را به قسمت های پایینی کمر منتقل می کند.

سایر بیماری های مزمن

مواردی که در بالا ذکر شد، جزو شایع ترین علل بروز درد سمت راست در کمر هستند، اما بیماری های دیگری مانند التهابات وریدی، بیماری های روده و آرتروز نیز می تواند در بروز درد در قسمت راست کمر نقش داشته باشند.

احساس درد سمت راست کمر چگونه است؟

درد در سمت راست کمر می تواند در انواع و حالات گوناگونی احساس شود. گاهی اوقات درد ها در بازه های مشخصی عود می کنند و به اصطلاح ممتد نیستند. گاهی اوقات این درد ها در زمان فعالیت های خاصی مانند ورزش یا پیاده روی رخ می دهند. برخی درد ها که جزو خطرناک ترین ها به شمار می روند، به صورت دائمی و ممتد بیمار را درگیر می کنند. معمولا درد ها در ناحیه کمر به صورت پخش شونده یا متمرکز هستند.

علل درد سمت راست کمر مردان و زنان

درد در سمت راست کمر در مردان و زنان می تواند نشانه ها و علائم خاصی داشته باشد که مخصوص اندام ها و غدد داخلی منحصر به آن هاست. در ادامه به بررسی شایع ترین علل ایجاد درد در سمت راست کمر در مردان و زنان می پردازیم.

درد سمت راست کمر در مردان

علت درد کمر سمت راست در مردان می تواند به علل بیماری های مرتبط با غدد جنسی مردانه یا بیضه ها باشد. پیچ خوردگی، التهاب و عفونت می توانند از این دست عوامل باشند. پیچ خوردگی بیضه زمانی اتفاق می افتند که طنابی که در کسیه بیضه وظیفه خون رسانی را برعهده دارد، پیچ می خورد. در نتیجه شدت جریان خون در بیضه کاهش یافته و یا به کلی قطع می شود.
علائم دیگر این پیچ خوردگی شامل درد شدید و ناگهانی کشاله ران، تورم کیسه بیضه و تهوع و استفراغ است. این بیماری با این که بسیار نادر است، اما جزء وضعیت های اورژانسی دسته بندی می شود و نیازمند مداخله سریع پزشکی است.

درد سمت راست کمر در زنان

همان طور که در بالا توضیح دادیم، درد سمت راست در زنان می تواند به علت  بیماری هایی مانند آندومتریوز، بیماری های تخمدان و لوله فالوپ و فیبروئید رحم باشد که هریک می توانند دردهایی شبیه گرفتگی در ناحیه کمر ایجاد کنند. همچنین گاهی اقات خانم ها در سه ماهه اول بارداری به دلیل ترشح هورمونی به نام پیلاکسین دردهایی در کمر احساس می کنند. متأسفانه گاهی کمر درد در این دوران از علائم سقط جنین است و از این رو بلافاصله باید با پزشک متخصص خود تماس بگیرید.

در سه ماهه دوم و سوم بارداری نیز به دلیل رشد جنین، راه رفتن و وضعیت بدن تغییر می کند و ممکن است کمردرد به همراه داشته باشد. رباط هایی که از رحم شما حمایت می کنند، در این شرایط دچار کشیدگی می شوند و چون رشته های عصبی آن ها بیشتر در سمت راست بدن قرار دارد، باعث ایجاد دردهای تیز و گزنده مقطعی در سمت راست کمر خواهند شد.

درد پایین کمر سمت راست چه زمانی خطرناک است؟

درد ها گاهی اوقات زنگ خطر و علائم یک مشکل جدی در ارگان های بدن هستند و گاهی نیز به دلیل آسیب های مقطعی عضلانی ایجاد شدند، که قابل جبران است. همیشه درد هایی که به مدت  طولانی باقی می مانند جزو خطرناک ترین درد ها به شمار می روند؛ علاوه بر دردهای ممتد، همواره باید درد هایی را که با علائم مکمل همراه است، جدی بگیرید. تب، تورم، قرمزی و ضعف و بی حالی از علائم مهمی هستند که به صورت مکمل با درد پایین کمر سمت راست قسمت کمر می توانند نشان دهنده مشکلات جدی باشند. اگر علائمی مانند اختلال در عملکرد مثانه یا روده، درد ناگهانی و شدید، ضعف یا از دست دادن حس در قسمت پایین تنه، حالت تهوع و ضربان قلب بالا را تجربه کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کند.

تشخیص علت درد سمت راست کمر

درد های ستون فقرات و دیسک معمولا درصورت انجام حرکات و فعالیت های سنگین عود می کنند. این درد ها گاهی اوقات به حدی شدید است که امکان فعالیت های ساده روزانه را از افراد می گیرند.
همان طور که در بالا توضیح دادیم، تشخیص علت درد، در درمان نقش بسیار مهمی ایفا می کند و از این رو توجه به نشانه های همراه درد بسیار مهم است:

  • درد  پایین کمر سمت راست مربوط به آپاندیسیت همراه با علائم درد های شکمی و اسهال و دلپیچه ظاهر خواهند شد.
  • نشانه های مربوط به بیماری های کلیوی و مجاری ادراری همراه با سوزش ادرار، تب، درد های مزمن و شدید دیده می شوند.
  • درد های التهابی و عضلانی معمولا در عمق کمتری از کمر احساس خواهند شد، این درد ها معمولا به صورت گرفتگی عضلانی بیماران را درگیر می کنند.
  • درد های مربوط به غدد جنسی مردانه و زنانه معمولا به صورت ممتد و حس تیر کشیدن همراه هستند.

برای تشخیص علت درد بهتر است از پزشک متخصص کمک بخواهید.

پیشگیری از درد سمت راست کمر

برای پیشگیری از درد های سمت راست کمر از جمله درد کمر سمت راست بالای لگن، لازم است از عوامل ایجاد کننده آن پیشگیری کنید. همواره رعایت رژیم غذایی سالم و عادات سبک زندگی سالم می توانند بهترین راهکار ها برای پیشگری از بروز بیماری های اعضای داخلی بدن و درنتیجه کاهش درد های سمت راست کمر باشند. چکاپ دوره ای و انجام آزمایش های مرتب مخصوصا آزمایش غدد می تواند نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری های غدد، کلیوی و عفونی داشته باشد.

همچنین برای پیشگیری از درد های عضلانی سمت راست کمر، از روش های اصلاحی نشستن، راه رفتن و خوابیدن استفاده کنید. گاهی اوقات عادات اشتباه و طرز قرار گیری اشتباه ستون فقرات می تواند منجر به بروز درد های ناحیه کمر شود. پرهیز از کارهای سنگین و ورزش های غیر اصولی می تواند قدم مهمی برای جلوگیری از درد در نواحی مختلف کمر باشد.

درمان درد سمت راست کمر

درمان خانگی درد کمر سمت راست، در مواردی که احتمال گرفتگی عضلات وجود دارد، شامل کمپرس های سرد و گرم و استراحت  های خانگی در کنار مصرف استامینوفن است. البته درمورد درد های حاد و مزمن بهتر است با مراجعه با پزشک معالج دارو های ضد اسپاسم و شل کننده عضلات استفاده کنید.

در زمینه درد های مربوط به بیماری های اعضای داخلی بدن، پیش از درمان درد پایین کمر سمت راست، باید مشکلات اعضای داخلی بدن برطرف شود که نیازمند مراجعه به پزشک و دریافت داروهای مناسب است.
برای درمان های آپاندیسیت عموما آپاندیس را از بدن بیمار خارج می کنند؛ البته خروج آپاندیس مشکلی در زندگی روزمره افراد ایجاد نخواهد کرد.

برای مشکلات مربوط به بیماری غدد، باید با انجام آزمایش و تشخیص دقیق مشکل از سوی پزشک معالج، دارو های کنترلی برای بیماران تجویز شود.

مشکلات مربوط به دیسک کمر درمان های مختلفی دارند که در حادترین حالت ممکن عمل جراحی بوده، اما در موارد خفیف، با اصلاح عادات و درمان های غیرتهاجمی قابل کنترل است.

بررسی پوکی استخوان، بیماری های کلیوی، اختلال غدد جنسی و … نیز نیازمند مراجعه به پزشک و انجام آزمایش های تکمیلی است.

برای درد سمت راست کمر چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

به  طور کلی درخصوص درد هایی که همراه با آن ها علائم عفونی مانند تب و لرز و همچنین سوزش ادرار مشاهده می کنید حتما باید سریعا به دکتر معالج عفونی مراجعه کنید. همچنین در خصوص درد هایی که در دوره هایی خاص عود می کنند احتمال دارد که عارضه مربوط به دیسک ستون فقرات باشد که در این موارد بهتر است با مراجعه به متخصص ارتوپد اقدام به عارضه یابی کنید. نسبت به درد های مداوم و طولانی مدت و همچنین شدید و مزمن باید حساسیت بیشتری داشته باشید.

جمع بندی

در بسیاری از موارد، درد در سمت راست کمر به دلیل کشیدگی عضلات یا وارد شدن آسیب به کمر است. همچنین ممکن است درد ناشی از یک بیماری زمینه ای مانند تنگی کانال نخاع، دیسک کمر، بیماری های کلیوی، آپاندیست و … باشد.

همان طور که ملاحظه کردید، درد پایین سمت راست کمر می تواند دلایل بسیاری داشته باشد و در نتیجه به هیچ عنوان نباید علائم خود را نادیده بگیرید؛ به خصوص اگر این دردها شدید بوده و به طور ناگهانی بروز می کنند و با علائم دیگری همراه هستند.

اگر نگران کمر درد خود هستید یا این دردها فعالیت روزانه شما را مختل کرده است، برای دریافت مشاوره با متخصصان ما در کلینیک نیاوران تماس بگیرید. در این کلینیک مجموعه ای از بهترین متخصصان و فوق تخصصان زمینه ارتوپد و ستون فقرات آماده اند که با جدیدترین و پیشرفته ترین دستگاه ها بیماری شما را تشخیص داده و راه های درمان را در اختیارتان قرار دهند.

 

علت درد پایین کمر سمت راست در زنان چیست؟

زنان می تواند به علت  بیماری هایی مانند آندومتریوز، بیماری های تخمدان و لوله فالوپ و فیبروئید رحم باشد که هریک می توانند دردهایی شبیه گرفتگی در ناحیه کمر ایجاد کنند. همچنین گاهی اقات خانم ها در سه ماهه اول بارداری به دلیل ترشح هورمونی به نام پیلاکسین دردهایی در کمر احساس می کنند.

احساس درد سمت راست کمر چگونه است؟

درد در سمت راست کمر می تواند در انواع و حالات گوناگونی احساس شود. گاهی اوقات درد ها در بازه های مشخصی عود می کنند و به اصطلاح ممتد نیستند. گاهی اوقات این درد ها در زمان فعالیت های خاصی مانند ورزش یا پیاده روی رخ می دهند. برخی درد ها که جزو خطرناک ترین ها به شمار می روند، به صورت دائمی و ممتد بیمار را درگیر می کنند. معمولا درد ها در ناحیه کمر به صورت پخش شونده یا متمرکز هستند.

درد پایین کمر سمت راست چه زمانی خطرناک است؟

اگر علائمی مانند اختلال در عملکرد مثانه یا روده، درد ناگهانی و شدید، ضعف یا از دست دادن حس در قسمت پایین تنه، حالت تهوع و ضربان قلب بالا را تجربه کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کند.

چگونه از درد سمت راست کمر پیشگیری کنیم؟

همواره رعایت رژیم غذایی سالم و عادات سبک زندگی سالم می توانند بهترین راهکار ها برای پیشگری از بروز بیماری های اعضای داخلی بدن و درنتیجه کاهش درد های سمت راست کمر باشند. چکاپ دوره ای و انجام آزمایش های مرتب مخصوصا آزمایش غدد می تواند نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری های غدد، کلیوی و عفونی داشته باشد.

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:علائم مشابه کروناخون دماغ یا گوش دردمشکل در بلعخون در مدفوعاختلال خوابدرد کمر، پا، دست یا زانوسردردمعده درد یا حالت تهوعزخم مداوم دهانیسرفۀ مزمناضطراب و استرس

هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!

تست کرونا در محل

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندام ها هم مشکل ایجاد می کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافتِ مشاوره

علت های مشاهدۀ خون در مدفوع می تواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر می کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

دردهای اسکلتی یکی از شایع ترین علائم ایرانی هاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سردرد علت های مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمون ها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافتِ مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مُشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

اکثر افرادی که با درد سمت راست شکم مواجه می شوند فکر می کنند دچار آپاندیسیت (التهاب آپاندیس) شده اند، در حالی که این مشکل می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در بیشتر موارد، احساس درد در سمت راست شکم جای نگرانی ندارد و بعد یک تا 2 روز خودبه خود از بین می رود. اما اگر برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید. در مقاله امروز مجله درمانکده، شایع ترین علل درد سمت راست شکم را بررسی می کنیم. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

فهرست محتوا

  • دلایل درد سمت راست شکم
  • علت درد سمت راست شکم در زنان
  • علت درد سمت راست شکم در مردان
  • سوالات متداول
  • کلام پایانی درباره درد سمت راست شکم

دلایل درد سمت راست شکم

شکم بزرگ ترین حفره بدن است و بیشتر اندام ها را در خود جای داده است. شکم بین قفسه سینه و استخوان لگن قرار دارد و از دیافراگم شروع شده و به لگن ختم می شود.

اندام های درون شکم عبارتند از: اندام های گوارشی که غذا را به انرژی تبدیل می کنند (مثل کیسه صفرا، کبد، معده و روده)، سیستم ادراری که خون را تصفیه می کند (شامل کلیه ها، حالب و مثانه)، غدد درون ریز که هورمون تولید می کنند (مانند غدد فوق کلیوی و لوزالمعده) و اندام های تولید مثل (از جمله غده پروستات، رحم، لوله های رحم و تخمدان ها).

بیشتر بخوانید: درد آپاندیس در زنان چگونه است؟

دریافت نوبت حضوری از بهترین متخصصان گوارش و کبد

دریافت نوبت

درد سمت راست شکم می تواند از مشکلات حاد یا مزمن ناشی شود. درد حاد به طور ناگهانی ظاهر شده و ممکن است در طول زمان بدتر شود. همچنین می تواند بدون درمان از بین برود. درد مزمن بیش از 6 ماه طول می کشد و ممکن است در این مدت شدت آن متغیر باشد. از شایع ترین دلایل درد شکم می  توان به موارد زیر اشاره کرد:

بیشتر بخوانید: علل درد شدید شکم

  • کشیدگی عضلات شکم: این مشکل در اثر کشیدگی، استفاده بیش از حد از عضله، بلند کردن اجسام یا سرفه ایجاد می شود. وقتی عضله آسیب دیده در سمت راست شکم باشد، درد هم در همان سمت احساس می شود. برای درمان ممکن است استراحت و تمرینات کششی توصیه شود. بسته به شدت کشیدگی، بهبودی حدود 6 هفته طول می کشد.
  • آپاندیسیت: التهاب آپاندیس از عفونت، تومور یا انسداد ناشی می شود. این بیماری به درمان فوری نیاز دارد، چون پاره شدن آن در هنگام عفونت می تواند به پریتونیت (التهاب صفاق) منجر شود که خطرناک است.
  • یبوست: درد سمت راست شکم به سمت پهلو می تواند از علائم یبوست باشد. چون نمی توانید گاز یا مدفوع سفت را دفع کنید.
  • دیورتیکولیت: این بیماری از التهاب و عفونت دیورتیکول ها (کیسه های کوچکی که به دلیل افزایش سن در روده بزرگ ایجاد می شوند) ناشی می شود.
  • مسمومیت غذایی: این عارضه در اثر مصرف مواد غذایی آلوده به سموم، باکتری ها یا سایر میکروب ها رخ می دهد. سایر علائم آن عبارتند از: اسهال، استفراغ، تب و سردرد.
  • سنگ کیسه صفرا: شما معمولا علائم این بیماری را تا زمانی که سنگ ها بزرگ نشوند و مجاری صفراوی را مسدود نکنند، مشاهده نمی کنید. درد سمت راست شکم که به پشت میزنه یا در شانه سمت راست احساس می شود، زردی، حالت تهوع و تب از علائم سنگ کیسه صفرا هستند. بعضی از افراد هم ممکن است درد سمت راست شکم بعد از غذا خوردن را تجربه کنند.
  • گاستروانتریت (آنفلوآنزای معده): این عارضه به عفونت روده اشاره دارد و با علائمی مثل درد شکم، اسهال، حالت تهوع، استفراغ و تب همراه است. گاستروانتریت معمولا کمتر از یک هفته طول می کشد و بدون درمان بهبود می یابد.
  • سوء هاضمه: سوء هاضمه مجموعه ای از علائم گوارشی است که معمولا بعد از خوردن غذا یا آشامیدن مایعات رخ می دهد، اما در سایر زمان ها هم ممکن است اتفاق بیفتد. درد در قسمت بالا یا پایین شکم، نفخ، حالت تهوع و آروغ زدن از علائم سوء هاضمه هستند.
  • هپاتیت (التهاب کبد): ویروس ها، سموم، مصرف زیاد الکل و بعضی از داروها می توانند باعث هپاتیت شوند. علائم عبارتند از: درد شکم، ادرار تیره، مدفوع روشن، درد مفاصل، زردی و تب.
  • فتق مغبنی (فتق کشاله ران): درد سمت راست شکم که به پا میزند و در کشاله ران احساس می شود ممکن است نشانه فتق مغبنی باشد. علائم عبارتند از: برآمدگی در کشاله ران و درد یا سوزش در سمت آسیب دیده. درد ممکن است زمانی که بلند می شوید یا سرفه می کنید بدتر شود. فتق مغبنی در مردان 10 برابر بیشتر از زنان رخ می دهد.
  • بیماری التهابی روده (IBD): کولیت اولسراتیو و بیماری کرون 2 نوع IBD هستند که باعث التهاب دستگاه گوارش می شوند. بیماران مبتلا به IBD علائمی مثل درد شکم، اسهال، یبوست، کاهش وزن ناخواسته، حالت تهوع، استفراغ و دفع خون در مدفوع را تجربه می کنند.
  • سندرم روده تحریک پذیر (IBS): این بیماری یک نوع اختلال عملکردی دستگاه گوارش است که به درد شکم، گرفتگی عضلات، نفخ، اسهال یا یبوست منجر می شود.
  • عفونت کلیه (پیلونفریت): این بیماری زمانی رخ می دهد که باکتری های مثانه به سمت کلیه ها حرکت می کنند. از علائم آن می توان به درد شکم، تب، لرز، حالت تهوع، استفراغ، تکرر ادرار و وجود خون در ادرار اشاره کرد.
  • سنگ کلیه: سنگ کلیه اغلب باعث درد می شود، چون سنگ باید از میان حالب، مجرای ادرار و مثانه عبور کند.
  • پانکراتیت (التهاب لوزالمعده): سنگ کیسه صفرا، مصرف زیاد الکل، اختلالات ژنتیکی و بعضی از داروها می توانند باعث این بیماری شوند. علائم پانکراتیت حاد شامل درد شکم، ضربان قلب سریع، حالت تهوع، استفراغ و تب است.

بیشتر بدانید: طحال چیست و چه وظیفه ای دارد؟

مشاوره آنلاین با بهترین متخصصان گوارش و کبد

دریافت نوبت

بیشتر بخوانید: درمان دل درد

علت درد سمت راست شکم در زنان

درد سمت راست شکم در زنان غالبا از مشکلات مربوط به بیماری های زنانه ناشی می شود، از جمله:

  • حاملگی خارج رحمی: بارداری خارج از رحم زمانی اتفاق می افتد که تخمک بارور شده در خارج از رحم (برای مثال لوله رحم) رشد کند. این مشکل یک وضعیت اورژانسی تهدید کننده حیات است که با علائمی مانند درد ناگهانی و شدید در ناحیه شکم یا لگن، درد شانه، سرگیجه، خونریزی واژینال و غش مشخص می شود.
  • اندومتریوز: در زنان مبتلا به این بیماری، سلول های پوششی رحم به بیرون آن رفته و در سایر اندام ها (از جمله لوله رحم یا تخمدان) شروع به رشد می کنند. درد سمت راست شکم در پریودی یا قبل از آن ممکن است نشان دهنده اندومتریوز باشد.
  • درد قاعدگی: دیسمنوره دردی است که به دلیل آزاد شدن پروستاگلاندین ها در حین یا درست قبل از قاعدگی ایجاد می شود.
  • کیست تخمدان: اگر کیست در تخمدان راست قرار داشته باشد، ممکن است باعث درد و ناراحتی در سمت راست پایین شکم شود. بی نظمی قاعدگی هم ممکن است رخ دهد.
  • پیچ خوردگی تخمدان: پیچ خوردگی تخمدان زمانی اتفاق می افتد که لوله رحم در اطراف بافت ها و عروق خونی بپیچد و خون رسانی به اندام ها را قطع کند. این یک اورژانس پزشکی است که به درمان فوری برای نجات تخمدان و اندام های تناسلی نیاز دارد.
  • تخمک گذاری: درد تخمک گذاری که میتل اشمرز نامیده می شود، معمولا 2 هفته قبل از شروع پریود، زمانی که تخمدان تخمک را آزاد می کند، اتفاق می افتد.
  • بیماری التهابی لگن (PID): این بیماری می تواند عارضه یک عفونت مقاربتی درمان نشده باشد (مثل سوزاک). علائم آن عبارتند از: درد در زیر شکم، ترشحات غیرعادی، خونریزی نامنظم و سوزش در هنگام ادرار کردن.

بیشتر بدانید: درد زیر شکم به چه دلایلی رخ می دهد؟

دریافت نوبت حضوری از بهترین متخصصان گوارش و کبد

دریافت نوبت

بیشتر بخوانید: علت درد سمت چپ شکم چیست؟

علت درد سمت راست شکم در مردان

مردان ممکن است به دلایل زیر درد سمت راست شکم را تجربه کنند:

  • پروستاتیت (التهاب پروستات): عفونت باکتریایی باعث پروستاتیت باکتریایی حاد و مزمن می شود. بعضی از انواع مزمن پروستاتیت ممکن است به آسیب عصبی در ناحیه لگن یا مواد شیمیایی ادرار مربوط باشند. درد در قسمت تحتانی شکم، تکرر ادرار، تب و درد در هنگام ادرار کردن اغلب به دلیل پروستاتیت باکتریایی رخ می دهند.
  • پیچ خوردگی بیضه: این مشکل زمانی اتفاق می افتد که بیضه به دور طناب اسپرماتیک بپیچد. درنتیجه، جریان خون مورد نیاز برای زنده ماندن بیضه کاهش پیدا می کند . پیچ خوردگی بیضه یک اورژانس پزشکی است که غالبا پسران تازه متولد شده و پسرانی که در مرحله بلوغ هستند را گرفتار می کند. حالت تهوع، استفراغ، تب و درد سمت راست شکم که به بیضه میزند از علائم پیچ خوردگی هستند. ذکر این نکته ضروری است که نوزادان ممکن است درد نداشته باشند.

بیشتر بدانید: دل درد در زنان نشانه چیست؟

سوالات متداول

درد سمت راست شکم از چیست؟

این مشکل دلایل مختلفی دارد، مثل: آپاندیسیت، بیماری های گوارشی (از جمله بیماری التهابی روده و سندرم روده تحریک پذیر)، مشکلات مربوط به زنان (قاعدگی، تخمک گذاری، اندومتریوز و بارداری خارج رحمی) و بیماری های خاص مردان (پروستاتیت و پیچ خوردگی بیضه).

درد سمت راست شکم با نفس کشیدن از چه چیزی ناشی می شود؟

آپاندیسیت یکی از مهم ترین بیماری هایی است که باعث درد سمت راست شکم در امتداد ناف می شود. درد ناشی از این بیماری ممکن است هنگام حرکت یا نفس کشیدن بدتر شود.

چه چیزی باعث درد سمت راست شکم در بارداری می شود؟

دلایل رایج عبارتند از: کشیدگی عضلات و بیماری های گوارشی. از سایر علل احتمالی می توان به بارداری خارج رحمی، سقط جنین، آپاندیسیت، سنگ کیسه صفرا و پره اکلامپسی اشاره کرد. در پره اکلامپسی ممکن است درد سمت راست شکم زیر دنده ها احساس شود.

آیا درد سمت راست شکم خطرناک است؟

درد سمت راست شکم همیشه خطرناک نیست. گاهی اوقات، این مشکل به دلایلی مثل قاعدگی یا تخمک گذاری رخ می دهد. اما اگر شدید بود یا همراه با آن علائم دیگری مثل حالت تهوع، استفراغ، یبوست، تب، از دست دادن اشتها، تپش قلب، تنگی نفس یا زردی را تجربه کردید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: دلایل درد شکمی در بارداری

کلام پایانی درباره درد سمت راست شکم

دلایل زیادی برای درد سمت راست شکم وجود دارد. به همین دلیل، ممکن است تشخیص منبع درد سخت باشد. اگر این مشکل برای مدت طولانی ادامه داشت، حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید و یا با مشاوره آنلاین دکتر گوارش مشورت کنید. در بعضی موارد، درد شکم نشان دهنده یک بیماری جدی است که باید به صورت اورژانسی درمان شود. چنانچه درباره این مشکل نیاز به راهنمایی دارید، می توانید با مراجعه به سایت درمانکده با فوق تخصص گوارش یا متخصص داخلی مشورت کنید.

منابع: healthline, verywellhealth

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای ها 101

دکمه بازگشت به بالا