درد کمر سمت راست بالای لگن

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:علائم مشابه کروناخون دماغ یا گوش دردمشکل در بلعخون در مدفوعاختلال خوابدرد کمر، پا، دست یا زانوسردردمعده درد یا حالت تهوعزخم مداوم دهانیسرفۀ مزمناضطراب و استرس

هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!

تست کرونا در محل

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندام ها هم مشکل ایجاد می کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافتِ مشاوره

علت های مشاهدۀ خون در مدفوع می تواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر می کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

دردهای اسکلتی یکی از شایع ترین علائم ایرانی هاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سردرد علت های مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمون ها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافتِ مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مُشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

اکثر افرادی که با درد سمت راست شکم مواجه می شوند فکر می کنند دچار آپاندیسیت (التهاب آپاندیس) شده اند، در حالی که این مشکل می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در بیشتر موارد، احساس درد در سمت راست شکم جای نگرانی ندارد و بعد یک تا 2 روز خودبه خود از بین می رود. اما اگر برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید. در مقاله امروز مجله درمانکده، شایع ترین علل درد سمت راست شکم را بررسی می کنیم. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

فهرست محتوا

  • دلایل درد سمت راست شکم
  • علت درد سمت راست شکم در زنان
  • علت درد سمت راست شکم در مردان
  • سوالات متداول
  • کلام پایانی درباره درد سمت راست شکم

دلایل درد سمت راست شکم

شکم بزرگ ترین حفره بدن است و بیشتر اندام ها را در خود جای داده است. شکم بین قفسه سینه و استخوان لگن قرار دارد و از دیافراگم شروع شده و به لگن ختم می شود.

اندام های درون شکم عبارتند از: اندام های گوارشی که غذا را به انرژی تبدیل می کنند (مثل کیسه صفرا، کبد، معده و روده)، سیستم ادراری که خون را تصفیه می کند (شامل کلیه ها، حالب و مثانه)، غدد درون ریز که هورمون تولید می کنند (مانند غدد فوق کلیوی و لوزالمعده) و اندام های تولید مثل (از جمله غده پروستات، رحم، لوله های رحم و تخمدان ها).

بیشتر بخوانید: درد آپاندیس در زنان چگونه است؟

دریافت نوبت حضوری از بهترین متخصصان گوارش و کبد

دریافت نوبت

درد سمت راست شکم می تواند از مشکلات حاد یا مزمن ناشی شود. درد حاد به طور ناگهانی ظاهر شده و ممکن است در طول زمان بدتر شود. همچنین می تواند بدون درمان از بین برود. درد مزمن بیش از 6 ماه طول می کشد و ممکن است در این مدت شدت آن متغیر باشد. از شایع ترین دلایل درد شکم می  توان به موارد زیر اشاره کرد:

بیشتر بخوانید: علل درد شدید شکم

  • کشیدگی عضلات شکم: این مشکل در اثر کشیدگی، استفاده بیش از حد از عضله، بلند کردن اجسام یا سرفه ایجاد می شود. وقتی عضله آسیب دیده در سمت راست شکم باشد، درد هم در همان سمت احساس می شود. برای درمان ممکن است استراحت و تمرینات کششی توصیه شود. بسته به شدت کشیدگی، بهبودی حدود 6 هفته طول می کشد.
  • آپاندیسیت: التهاب آپاندیس از عفونت، تومور یا انسداد ناشی می شود. این بیماری به درمان فوری نیاز دارد، چون پاره شدن آن در هنگام عفونت می تواند به پریتونیت (التهاب صفاق) منجر شود که خطرناک است.
  • یبوست: درد سمت راست شکم به سمت پهلو می تواند از علائم یبوست باشد. چون نمی توانید گاز یا مدفوع سفت را دفع کنید.
  • دیورتیکولیت: این بیماری از التهاب و عفونت دیورتیکول ها (کیسه های کوچکی که به دلیل افزایش سن در روده بزرگ ایجاد می شوند) ناشی می شود.
  • مسمومیت غذایی: این عارضه در اثر مصرف مواد غذایی آلوده به سموم، باکتری ها یا سایر میکروب ها رخ می دهد. سایر علائم آن عبارتند از: اسهال، استفراغ، تب و سردرد.
  • سنگ کیسه صفرا: شما معمولا علائم این بیماری را تا زمانی که سنگ ها بزرگ نشوند و مجاری صفراوی را مسدود نکنند، مشاهده نمی کنید. درد سمت راست شکم که به پشت میزنه یا در شانه سمت راست احساس می شود، زردی، حالت تهوع و تب از علائم سنگ کیسه صفرا هستند. بعضی از افراد هم ممکن است درد سمت راست شکم بعد از غذا خوردن را تجربه کنند.
  • گاستروانتریت (آنفلوآنزای معده): این عارضه به عفونت روده اشاره دارد و با علائمی مثل درد شکم، اسهال، حالت تهوع، استفراغ و تب همراه است. گاستروانتریت معمولا کمتر از یک هفته طول می کشد و بدون درمان بهبود می یابد.
  • سوء هاضمه: سوء هاضمه مجموعه ای از علائم گوارشی است که معمولا بعد از خوردن غذا یا آشامیدن مایعات رخ می دهد، اما در سایر زمان ها هم ممکن است اتفاق بیفتد. درد در قسمت بالا یا پایین شکم، نفخ، حالت تهوع و آروغ زدن از علائم سوء هاضمه هستند.
  • هپاتیت (التهاب کبد): ویروس ها، سموم، مصرف زیاد الکل و بعضی از داروها می توانند باعث هپاتیت شوند. علائم عبارتند از: درد شکم، ادرار تیره، مدفوع روشن، درد مفاصل، زردی و تب.
  • فتق مغبنی (فتق کشاله ران): درد سمت راست شکم که به پا میزند و در کشاله ران احساس می شود ممکن است نشانه فتق مغبنی باشد. علائم عبارتند از: برآمدگی در کشاله ران و درد یا سوزش در سمت آسیب دیده. درد ممکن است زمانی که بلند می شوید یا سرفه می کنید بدتر شود. فتق مغبنی در مردان 10 برابر بیشتر از زنان رخ می دهد.
  • بیماری التهابی روده (IBD): کولیت اولسراتیو و بیماری کرون 2 نوع IBD هستند که باعث التهاب دستگاه گوارش می شوند. بیماران مبتلا به IBD علائمی مثل درد شکم، اسهال، یبوست، کاهش وزن ناخواسته، حالت تهوع، استفراغ و دفع خون در مدفوع را تجربه می کنند.
  • سندرم روده تحریک پذیر (IBS): این بیماری یک نوع اختلال عملکردی دستگاه گوارش است که به درد شکم، گرفتگی عضلات، نفخ، اسهال یا یبوست منجر می شود.
  • عفونت کلیه (پیلونفریت): این بیماری زمانی رخ می دهد که باکتری های مثانه به سمت کلیه ها حرکت می کنند. از علائم آن می توان به درد شکم، تب، لرز، حالت تهوع، استفراغ، تکرر ادرار و وجود خون در ادرار اشاره کرد.
  • سنگ کلیه: سنگ کلیه اغلب باعث درد می شود، چون سنگ باید از میان حالب، مجرای ادرار و مثانه عبور کند.
  • پانکراتیت (التهاب لوزالمعده): سنگ کیسه صفرا، مصرف زیاد الکل، اختلالات ژنتیکی و بعضی از داروها می توانند باعث این بیماری شوند. علائم پانکراتیت حاد شامل درد شکم، ضربان قلب سریع، حالت تهوع، استفراغ و تب است.

بیشتر بدانید: طحال چیست و چه وظیفه ای دارد؟

مشاوره آنلاین با بهترین متخصصان گوارش و کبد

دریافت نوبت

بیشتر بخوانید: درمان دل درد

علت درد سمت راست شکم در زنان

درد سمت راست شکم در زنان غالبا از مشکلات مربوط به بیماری های زنانه ناشی می شود، از جمله:

  • حاملگی خارج رحمی: بارداری خارج از رحم زمانی اتفاق می افتد که تخمک بارور شده در خارج از رحم (برای مثال لوله رحم) رشد کند. این مشکل یک وضعیت اورژانسی تهدید کننده حیات است که با علائمی مانند درد ناگهانی و شدید در ناحیه شکم یا لگن، درد شانه، سرگیجه، خونریزی واژینال و غش مشخص می شود.
  • اندومتریوز: در زنان مبتلا به این بیماری، سلول های پوششی رحم به بیرون آن رفته و در سایر اندام ها (از جمله لوله رحم یا تخمدان) شروع به رشد می کنند. درد سمت راست شکم در پریودی یا قبل از آن ممکن است نشان دهنده اندومتریوز باشد.
  • درد قاعدگی: دیسمنوره دردی است که به دلیل آزاد شدن پروستاگلاندین ها در حین یا درست قبل از قاعدگی ایجاد می شود.
  • کیست تخمدان: اگر کیست در تخمدان راست قرار داشته باشد، ممکن است باعث درد و ناراحتی در سمت راست پایین شکم شود. بی نظمی قاعدگی هم ممکن است رخ دهد.
  • پیچ خوردگی تخمدان: پیچ خوردگی تخمدان زمانی اتفاق می افتد که لوله رحم در اطراف بافت ها و عروق خونی بپیچد و خون رسانی به اندام ها را قطع کند. این یک اورژانس پزشکی است که به درمان فوری برای نجات تخمدان و اندام های تناسلی نیاز دارد.
  • تخمک گذاری: درد تخمک گذاری که میتل اشمرز نامیده می شود، معمولا 2 هفته قبل از شروع پریود، زمانی که تخمدان تخمک را آزاد می کند، اتفاق می افتد.
  • بیماری التهابی لگن (PID): این بیماری می تواند عارضه یک عفونت مقاربتی درمان نشده باشد (مثل سوزاک). علائم آن عبارتند از: درد در زیر شکم، ترشحات غیرعادی، خونریزی نامنظم و سوزش در هنگام ادرار کردن.

بیشتر بدانید: درد زیر شکم به چه دلایلی رخ می دهد؟

دریافت نوبت حضوری از بهترین متخصصان گوارش و کبد

دریافت نوبت

بیشتر بخوانید: علت درد سمت چپ شکم چیست؟

علت درد سمت راست شکم در مردان

مردان ممکن است به دلایل زیر درد سمت راست شکم را تجربه کنند:

  • پروستاتیت (التهاب پروستات): عفونت باکتریایی باعث پروستاتیت باکتریایی حاد و مزمن می شود. بعضی از انواع مزمن پروستاتیت ممکن است به آسیب عصبی در ناحیه لگن یا مواد شیمیایی ادرار مربوط باشند. درد در قسمت تحتانی شکم، تکرر ادرار، تب و درد در هنگام ادرار کردن اغلب به دلیل پروستاتیت باکتریایی رخ می دهند.
  • پیچ خوردگی بیضه: این مشکل زمانی اتفاق می افتد که بیضه به دور طناب اسپرماتیک بپیچد. درنتیجه، جریان خون مورد نیاز برای زنده ماندن بیضه کاهش پیدا می کند . پیچ خوردگی بیضه یک اورژانس پزشکی است که غالبا پسران تازه متولد شده و پسرانی که در مرحله بلوغ هستند را گرفتار می کند. حالت تهوع، استفراغ، تب و درد سمت راست شکم که به بیضه میزند از علائم پیچ خوردگی هستند. ذکر این نکته ضروری است که نوزادان ممکن است درد نداشته باشند.

بیشتر بدانید: دل درد در زنان نشانه چیست؟

سوالات متداول

درد سمت راست شکم از چیست؟

این مشکل دلایل مختلفی دارد، مثل: آپاندیسیت، بیماری های گوارشی (از جمله بیماری التهابی روده و سندرم روده تحریک پذیر)، مشکلات مربوط به زنان (قاعدگی، تخمک گذاری، اندومتریوز و بارداری خارج رحمی) و بیماری های خاص مردان (پروستاتیت و پیچ خوردگی بیضه).

درد سمت راست شکم با نفس کشیدن از چه چیزی ناشی می شود؟

آپاندیسیت یکی از مهم ترین بیماری هایی است که باعث درد سمت راست شکم در امتداد ناف می شود. درد ناشی از این بیماری ممکن است هنگام حرکت یا نفس کشیدن بدتر شود.

چه چیزی باعث درد سمت راست شکم در بارداری می شود؟

دلایل رایج عبارتند از: کشیدگی عضلات و بیماری های گوارشی. از سایر علل احتمالی می توان به بارداری خارج رحمی، سقط جنین، آپاندیسیت، سنگ کیسه صفرا و پره اکلامپسی اشاره کرد. در پره اکلامپسی ممکن است درد سمت راست شکم زیر دنده ها احساس شود.

آیا درد سمت راست شکم خطرناک است؟

درد سمت راست شکم همیشه خطرناک نیست. گاهی اوقات، این مشکل به دلایلی مثل قاعدگی یا تخمک گذاری رخ می دهد. اما اگر شدید بود یا همراه با آن علائم دیگری مثل حالت تهوع، استفراغ، یبوست، تب، از دست دادن اشتها، تپش قلب، تنگی نفس یا زردی را تجربه کردید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: دلایل درد شکمی در بارداری

کلام پایانی درباره درد سمت راست شکم

دلایل زیادی برای درد سمت راست شکم وجود دارد. به همین دلیل، ممکن است تشخیص منبع درد سخت باشد. اگر این مشکل برای مدت طولانی ادامه داشت، حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید و یا با مشاوره آنلاین دکتر گوارش مشورت کنید. در بعضی موارد، درد شکم نشان دهنده یک بیماری جدی است که باید به صورت اورژانسی درمان شود. چنانچه درباره این مشکل نیاز به راهنمایی دارید، می توانید با مراجعه به سایت درمانکده با فوق تخصص گوارش یا متخصص داخلی مشورت کنید.

منابع: healthline, verywellhealth

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای ها 102

تا دیر نشده علائمتو بگو، پزشکتو بگم:علائم مشابه کروناخون دماغ یا گوش دردمشکل در بلعخون در مدفوعاختلال خوابدرد کمر، پا، دست یا زانوسردردمعده درد یا حالت تهوعزخم مداوم دهانیسرفۀ مزمناضطراب و استرسعلائم مشابه کرونا

هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!

تست کرونا در محل

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندام ها هم مشکل ایجاد می کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافتِ مشاوره

علت های مشاهدۀ خون در مدفوع می تواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر می کنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

دردهای اسکلتی یکی از شایع ترین علائم ایرانی هاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سردرد علت های مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمون ها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر​

دریافت مشاوره

سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافتِ مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مُشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر

دریافت مشاوره

درد پهلو (Flank Pain) یک احساس ناخوشایند و آزاردهنده است که اغلب 2 طرف کمر، بین لگن و دنده ها را تحت تاثیر قرار می دهد. این عارضه می تواند به دلیل بیماری بسیار جزئی مانند سرماخوردگی تا شرایط حادتر همچون سنگ کلیه بروز پیدا کند.

اکثر ما در طول زندگی حداقل یک بار درد پهلو را تجربه کرده ایم. این عارضه گاهی به صورت مزمن و پلکانی احساس می شود اما در برخی مواقع بسیار ناگهانی بروز پیدا می کند. از همین رو علت ظهور این درد در انتخاب روش درمان آن بسیار موثر است. اگر احساس ناراحتی در یک یا هر 2 طرف پهلوی شما پس از گذشت چند روز بهتر نشد، فوری به پزشک مراجعه کنید، زیرا می تواند نشان دهنده یک بیماری جدی تر مانند عفونت یا ناراحتی کلیه باشد. 

برای این که بهتر درک کنید پهلو درد چه موقع یک گرفتگی ساده است و چه زمان می تواند خطرناک باشد، در این مقاله از مجله درمانکده همراه باشید تا علت درد پهلو و روش درمان فوری آن را بررسی کنیم.

فهرست محتوا:

  • درد پهلو نشانه چیست؟
  • درد پهلوی راست نشانه چیست؟
  • علت درد پهلو
    • عفونت دستگاه ادراری
    • مشکلات عضلانی
    • بیماری های کلیوی
    • زونا
  • چرا دچار درد پهلو سمت راست بالا می شویم؟
  • چه زمانی برای دردهای ناحیه پهلو به دکتر مراجعه کنیم؟
  • درد سمت چپ پهلو در زنان
  • روش تشخیص دردهای ناحیه پهلو
  • درمان فوری درد پهلو
  • درمان خانگی درد پهلو چگونه است؟
  • راهنمای مراجعه به پزشک
  • سوالات متداول

درد پهلو نشانه چیست؟

درد پهلو اغلب از 2 طرف کمر آغاز می شود و به سمت میانه تنه تا زیر دنده ها ادامه دارد. افراد مبتلا به این عارضه گاهی درد را بین دنده های پایینی تا نزدیکی باسن و لگن احساس می کنند، اما گاهی این درد به پشت شکم می رسد که باعث احساس ناخوشایند هنگام نفس کشیدن می شود. 

دردهای ناحیه پهلو اغلب از خفیف تا شدید متغیر هستند. این دردها می توانند تیز یا مبهم باشند که معمولا برای لحظاتی می آیند اما چند دقیقه بعد ناپدید می شوند. یکی از شایع ترین دلایل درد پهلو، مشکلات کلیه مانند عفونت یا سنگ کلیه شناخته شده اند. همچنین آسیب های کمری دردی ایجاد می کنند که از ستون فقرات شروع می شود و به پهلوها می رسد.

درد پهلوی راست نشانه چیست؟

این عارضه می تواند در هر 2 طرف پهلو بروز پیدا کند، اما اغلب در یک سمت شدیدتر است. معمولا افراد مبتلا به دردهای پهلو احساس ناخوشایند را در سمت راست بیشتر تجربه می کنند. زمانی که پزشک در معاینات فیزیکی با این علامت مواجه شود، اغلب به بیماری کبد چرب یا سنگ کلیه مشکوک خواهد شد. از طرفی آزاد شدن تخمک از تخمدان راست را می توان علت درد پهلوی راست در زنان دانست.

بیشتر بخوانید: تاندونیت چیست؟

علت درد پهلو

درد در پهلوها می تواند ناشی از چندین آسیب، شرایط خاص و بیماری مختلف باشد. شایع ترین علل این عارضه شامل موارد زیر می شوند:

عفونت دستگاه ادراری

رشد باکتری ها در مجاری ادراری با عوارضی مانند عفونت مثانه، کلیه ها و مجرای ادرار همراه است. در صورت ابتلا به بیماری های مذکور، فرد درد شدیدی در یک یا 2 طرف پهلوی خود احساس می کند. عفونت دستگاه ادراری در زنان بیشتر شایع است، از همین رو می توان اصلی ترین علت درد پهلو در زنان را ناشی از مشکلات و بیماری های مجاری ادراری دانست.

مشکلات عضلانی

اطراف کمر و پهلوی ما با بافت عضلانی پوشیده شده است. زمانی که این ماهیچه ها دچار آسیب و گرفتگی شوند، شما موقع حرکت یا خم شدن به سمت جلو و عقب درد مبهم و تیزی در پهلو احساس می کنید. 

عوامل زیر می توانند مشکلات عضلانی و دردهای ناحیه پهلو را تشدید کنند:

  • فعالیت بدنی شدید
  • پیچ خوردگی و کشیدگی عضلات کمر
  • تنش عضلانی یا انقباض عضلات
  • تجربه موقعیت غیر معمول و استرس زا برای مدت طولانی

این عوارض ممکن است تنفس را برای شما دشوار کنند. از همین رو اغلب پزشکان علت درد پهلو هنگام نفس عمیق کشیدن را ناشی از گرفتگی یا مشکلات عضلانی می دانند.

دریافت نوبت حضوری از بهترین متخصصان ارتوپدی

دریافت نوبت

بیماری های کلیوی

محل قرار گرفتن کلیه در بدن به بخش میانی کمر و زیر دنده ها بسیار نزدیک است. از همین رو اکثر بیماری های کلیه با احساس درد در کمر و پهلو همراه هستند. اگر عفونت دستگاه ادراری به موقع درمان نشود، احتمال بروز بیماری کلیوی بالا می رود. 

دیگر شرایطی که میت وانند باعث ناراحتی کلیه و بروز دردهای مبهم در پهلو شوند، عبارت اند از:

  • سنگ کلیه
  • کلیه پلی کیستیک
  • عفونت کلیه
  • خونریزی کلیه

زونا

زونا یک ویروس عفونی است که به شکل تاول های برجسته قسمت های دارای رشته عصبی بدن را درگیر می کند. بثورات قرمز این بیماری اغلب در یک سمت بدن ظاهر می شوند. به همین دلیل فرد درد پهلوی نسبتا شدیدی را در سمت درگیر ویروس زونا احساس خواهد کرد.

دیگر عوامل اثر گذار بر بروز دردهای ناحیه پهلو عبارت اند از:

  • کم آبی بدن
  • دیسک کمر
  • شکستگی ستون فقرات
  • آرتریت ستون فقرات
  • ذات الریه
  • آپاندیسیت
  • بیماری التهابی روده مانند بیماری کرون
  • انفارکتوس کلیه (انسداد جریان خون به کلیه با لخته خون)
  • آنوریسم آئورت شکمی

بیشتر بخوانید: علائم درد آپاندیس در زنان

چرا دچار درد پهلو سمت راست بالا می شویم؟

احساس درد پهلو در سمت راست نگران کننده نیست، مگر این که به صورت ناگهانی و بدون علت مشخصی بروز پیدا کند. اگر درد پهلو سمت راست بالای کمر دارید، مخصوصا زمانی که با تب، خستگی مفرط، ادرار تیره و کاهش حرکات روده ای همراه است می تواند نشان دهنده مشکلات کبدی باشد. از طرفی درد در این ناحیه به دلیل نزدیک بودن به دستگاه گوارش می تواند به دلیل بیماری های گوارشی بروز پیدا کند.

تشخیص علت دردهای ناحیه پهلو ساده نیست. بنابراین اگر احساس درد پس از گذشت چند روز بهتر نشد حتما به پزشک عمومی مراجعه کنید.

چه زمانی برای دردهای ناحیه پهلو به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر درد پهلو با شرایط زیر همراه بود به پزشک عمومی مراجعه کنید:

  • پس از سه روز از بین نمی رود یا بعد از مدت کوتاهی دوباره احساس می شود.
  • درد بسیار شدید است یا به طور ناگهانی و تیز بروز می کند.
  • توانایی انجام فعالیت روزمره را از شما گرفته است.

در صورتی که این عارضه با علائم زیر به شکل شدید بروز پیدا کند می تواند نشان دهنده یک مشکل جدی در سلامت باشد که نیازمند بررسی دقیق پزشک است.

  • اسهال
  • یبوست
  • نفخ
  • سردرد
  • تب و لرز
  • سرگیجه
  • حالت تهوع و استفراغ
  • بثورات پوستی
  • بی حسی یا گزگز پاها

اگر درد پهلوی شما با هر یک از علائم بالا به صورت خفیف همراه بود احتمالا ناشی از گرفتگی عضلات است و پس از استراحت کافی بهبود می یابد.

درد سمت چپ پهلو در زنان

زنان ممکن است مانند مردان بر اثر دلایل عمومی درد پهلو مبتلا به این عارضه شوند. در برخی مواقع علت اصلی این درد در زنان می تواند فقط مختص خودشان باشد. شایع ترین علت درد پهلو چپ در زنان ناشی از گرفتگی های دوران قاعدگی است. اغلب زنان در این دوره درد مبهمی در پهلوی سمت چپ خود احساس می کنند. دیگر شرایط و بیماری های زنانه که با دردهای سمت چپ ناحیه پهلو در خانم ها همراه است، عبارت اند از:

  • کیست تخمدان
  • اندومتریوز
  • حاملگی خارج از رحم
  • بیماری التهابی لگن

روش تشخیص دردهای ناحیه پهلو

پزشک ابتدا با معاینه فیزیکی ناحیه دردناک را بررسی می کند. سپس در مورد زمان شروع درد، شدت و علائم سوالاتی می پرسد. در اغلب موارد پزشک برای بررسی علائم سنگ کلیه، عفونت یا بیماری خاصی به نتایج چندین آزمایش نیاز دارد. 

جدول زیر نشان دهنده تست های مورد نیاز برای تشخیص علت درد پهلو است:

درمان فوری درد پهلو

برای درمان فوری این عارضه ابتدا باید علت بروز آن مشخص شود. به طور کلی مراحل درمان این عارضه شامل یکی از موارد زیر می شود.

  • تجویز آنتی بیوتیک برای درمان درد پهلو ناشی از عفونت
  • رعایت رژیم غذایی اصولی مانند نوشیدن مایعات فراوان برای دفع سنگ کلیه کوچک
  • تجویز دارو یا برداشتن کیسه صفرا برای درمان سنگ کیسه صفرا
  • یورتروسکوپی یا روش سنگ شکنی با امواج برای درمان سنگ کلیه بزرگ
  • استراحت کافی و کمپرس سرد برای درمان کشیدگی و رگ به رگ شدن عضلات پهلو
  • فیزیوتراپی یا جراحی برای درمان مشکلات کمری و ستون فقرات
  • تجویز دارو توسط پزشک برای درمان بیماری زونا و مشکلات کبدی

درمان خانگی درد پهلو چگونه است؟

در اغلب موارد دردهای ناحیه پهلو ناشی از عفونت ادراری، مثانه، بیماری کلیوی و سنگ کلیه است که به درمان پزشکی نیاز دارد. شما می توانید برای سرعت بخشیدن به روند درمان این عارضه از روش های خانگی کمک بگیرید. بهترین روش های خانگی برای درمان فوری درد پهلو شامل موارد زیر هستند:

  • نوشیدن آب کافی برای پاکسازی مثانه، کلیه و مجاری ادراری از عفونت
  • استفاده از کمپرس گرم به مدت 20 دقیقه برای کاهش گرفتگی پهلو و درد ناشی از سنگ کلیه
  • مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بدون نسخه مانند ایبوپروفن جهت تسکین درد
  • مصرف دمنوش های گیاهی برای دفع سنگ کلیه یا درمان عفونت مجاری ادراری
  • گنجاندن پروبیوتیک ها مانند ماست در رژیم غذایی خود برای کاهش التهاب و مبارزه با میکروب های بدن

راهنمای مراجعه به پزشک

درد پهلو به طور کلی عارضه خطرناکی نیست اما آن را جدی بگیرید. اگر احساس درد در آن ناحیه با استراحت پس از چند روز بهتر نشد، ممکن است نشانه بیماری داخلی باشد. شما می توانید برای تشخیص علت دردهای ناحیه پهلو به پزشک عمومی مراجعه کنید. او پس از بررسی نتایج آزمایش در صورت وجود مشکلات کلیوی، کبدی، مجاری ادراری و… شما را به دکتر متخصص مربوطه ارجاع می دهد. 

تیم درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا برای رزرو وقت معاینه نزد پزشک مورد نظر خود از طریق سیستم نوبت دهی این مجموعه اقدام کنید.

سوالات متداول

درد پهلو سمت راست نشانه چیست؟

این درد می تواند ناشی از بیماری های گوارشی، درد کلیه سمت راست، آپاندیسیت یا بیماری های کبدی باشد.

درد پهلو سمت چپ نشان دهنده چیست؟

ادامه دار بودن درد در پهلوی سمت چپ می تواند نشان دهنده مشکلات لوزالمعده، معده، روده کوچک و کلیه سمت چپ باشد. از طرفی دردهای سمت چپ پهلو در زنان اغلب به دلیل کیست تخمدان سمت چپ یا مشکلی در لوله فالوپ ایجاد می شود.

درد پهلو چگونه است؟

دردهای ناحیه پهلو اغلب از خفیف تا شدید متغیر هستند. این دردها می توانند تیز یا مبهم باشند که معمولا برای لحظاتی می آیند اما چند دقیقه بعد ناپدید می شوند.

منبع: clevelandclinic | healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.1 / 5. تعداد رای ها 52

Back to top button