درمان قفل شدن زانو با طب سنتی
یکی از اتفاق های ناخوشایند موقع راه رفتن و ایستادن، خالی کردن زانو است که برای بعضی افراد پیش می آید. در این حالت، زانوها سست و توخالی می شوند. در نتیجه حرکت دادن زانو و راه رفتن فرد را با وقفه همراه می کند. در این نوشته با مشکل خالی شدن زانو، دلایل این مشکل و درمان خالی کردن زانو آشنا خواهید شد.
ضعف زانو یا خالی کردن زانو عارضه ای است که به دلیل وجود آن زانو، احساس لقی یا ناپایداری در مفصل زانو به وجود می آید و زانو ناگهان خم می شود. این عارضه می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که از شایع ترین این دلایل می توان به آسیب دیدگی رباط زانو، آرتریت، آرتروز و ناپایداری یا لقی کشکک زانو اشاره کرد. مناسب ترین درمان برای هر فرد، با توجه به دلیل بروز این مشکل و وضعیت سلامتی او توسط پزشک تجویز می شود.
اگر زانوهای شما نیز بعضی اوقات ناگهان خالی می شود و از موضوع نگران شده اید، تا انتهای این نوشته با ما همراه باشید تا با انواع مدلهای خالی شدن زانو بیشتر آشنا شوید.
انواع خالی کردن زانو
همانطور که خواندید، خالی کردن زانو زمانی اتفاق می افتد که زانو دچار ضعف شده و مفصل آن ناپایدار یا لق می شود. در این صورت فرد اتکای خود را از روی زانو از دست داده و نمی تواند تعادلش را حفظ کند. خالی شدن داخل زانو و ناپایداری آن می تواند شکلهای مختلفی داشته باشد.
در حالت کلی، خالی کردن زانو دو نوع مختلف دارد:
- ناپایداری اولیه زانو: در ناپایداری اولیه زانو، مفصل زانو عملا خالی شده و از جای خود در می رود. این مشکل به این دلیل به وجود می آید که در یکی از رباط های زانو نقص وجود دارد. در بیشتر موارد، ناپایداری یا خالی کردن اولیه زانو در همان لحظه دردناک نیست و بعد از چند لحظه، فرد تازه دردش را حس می کند و شاید شاهد ورم کردن زانوهایش نیز باشد. گاهی اوقات خالی شدن زانو به دلیل جابه جا شدن مفصل زانو با خونریزی داخلی زانو و آسیب داخل زانو همراه است. اگر مکررا زانوها خالی شوند، بعد از مدتی مشکل آتریت در فرد به وجود می آید که برای درمان آن باید عمل جراحی انجام شود. همچنین عواملی مانند آسیب های رباط های زانو، ناپایداری پاتلوفمورال یا آسیب ناحیه پوسترولترال نیز باعث ناپایداری اولیه زانو و خالی کردن آن می شوند.
- ناپایداری ثانویه زانو: ناپایداری ثانویه زانو به دلیل اتفاقی است که در درون ساختار زانو می افتد و ایجاد درد و ناراحتی می کند. ناپایداری ثانویه زانو وقتی به وجود می آید که عضلات چهار سر ران برای کاهش فشار وارده روی مفصل درناک زانو، شل می شوند. با شل شدن عضلات چهار سر ران، پاها نیز خم می شوند و فرد احساس می کند که زانوهایش خالی شده است. ناپایداری ثانویه زانو به دلیل پارگی مینیسک زانو، وجود جسم آزاد درون ساختار زانو، آرتریت یا سینوویت ممکن است اتفاق بیفتد.
برای برطرف کردن مشکل خالی کردن زانو، باید مشکلات ساختاری زانو را برطرف کرد تا فرد دیگر شاهد خالی شدن، شل شدن یا ضعف در زانوهایش نباشد.
بعضی از افراد دائما شاهد خالی شدن زانوهایشان به صورت مکرر هستند که با درد ناگهانی و تیر کشیدن همراه است. گاهی اوقات احساس لغزش در مفصل زانو با عدم تعادل در هنگام راه رفتن همراه است و در نتیجه به احتمال زیاد این موضوع باعث می شود هنگام راه رفتن یا ایستادن تعادلتان را از دست بدهید و به زمین بیفتید که اتفاق ناخوشایندی است.
بعضی از افراد هم خالی شدن زانو و زانو درد را با قفل شدن زانو تجربه می کنند؛ یعنی نه تنها مفصل زانویشان دچار لغزش و ناپایداری می شود، بلکه زانوهایشان قفل هم می شوند و نمی توانند به راه رفتن و حرکت کردن ادامه دهند! این نوع خالی کردن زانو به دلیل پارگی غضروف مينيسک زانو اتفاق می افتد؛ در این شرایط، تکه های پاره شده غضروف مینیسک در بین استخوانهای زانو گیر می کند و در نتیجه زانو قفل می شود.
خالی شدن زانو به دلیل ناپایداری مفصل پاتلوفمورال
یکی دیگر از دلایل لقی کشکک زانو و خارج شدن کشکک زانو از جای خود، ناپایداری مفصل پاتلوفمورال است که می تواند یک زانو یا هر دو زانو را درگیر کند. وقتی کشکک زانو به کمک عضلات ران و دیگر عضلات مجاور در جای اصلی خود ثابت نگه داشته نشوند، مفصل پاتلوفمورال ناپیدار می شود و زانوها شل و لق می شوند.
دلایل و علت های خالی کردن زانو
همانطور که گفته شد، خالی کردن زانو به دلایل مختلفی در افراد متفاوت ایجاد می شود که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پارگی رباط های زانو: در اغلب موارد، علت ضعف زانو و ناپایداری مفصل زانو، آسیب دیدگی یک یا چند عدد از رباط هایی است که زانو را به صورت پایدار نگه می دارند. در واقع، در زانو چهار رباط اصلی وجود دارد که هر کدام وظیفه خاصی را به عهده داشته و مانع از خم شدن زانو از قسمت های مختلف می شوند. وقتی هرکدام از این رباط ها آسیب ببینند یا پاره شوند، زانوها خالی شده و ضعیف می شوند.
- پارگی مینیسک ها: منیسک های زانو، دو عدد غضروف شبیه به حرف c انگلیسی هستند که هم به عنوان ضربه گیر برای زانو عمل می کند و آن را پایدار نگه می دارد. پارگی منیسک غالبا در زمان پایین رفتن از پله ها و حالت اسکات در ورزش رخ می دهد. وقتی منیسک های زانو آسیب می بینند یا پاره می شوند، مفصل زانو ناپایدار شده و در هنگام راه رفتن خالی می شود.
- ناپایداری کشکک زانو یا لقی کشکک زانو: یکی دیگر از دلایل مهم خالی شدن زانو، این است که کشکک زانو از محل اصلی خود خارج می شود. مکان اصلی قرار گرفتن کشکک زانو در پایین ترین قسمت استخوان ران و در شیار پاتلوفمورال است و همانجا می لغزد؛ حالا اگر کشکک زانو از مکان دقیقش خارج شود، خالی کردن زانو اتفاق می افتد. اگر به کشکک زانو ضربه مستقیم وارد شود یا در زمان ورزش، زانو به صورت غیرطبیعی بپیچد، کشکک از شیارش خارج می شود و مشکل ناپایداری کشکک زانو به وجود می آید. در نتیجه زانوها ناپایدار شده و موقع حرکت کردن ممکن است خالی شوند.
- سائیدگی غضروف های زانو: همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، آرتروز زانو یکی دیگر از دلایل رایج خالی کردن زانو است که مفصل زانو را شل می کند. با افزایش سن، آرتروز زانو هم به وجود می آید. با ابتلا به آرتروز زانو، غضروف ها ساییده می شوند و همین موضوع باعث تخریب تدریجی مینسیک زانو، پاره شدن رباط های داخل زانو، ضعف عضلات مجاور و وجود قطعات آزاد از غضروف درون زانو خواهد شد.
- ضعیف شدن عضلات اطراف زانو: از دیگر دلایل اصلی و بسیار موثر در مشکل خالی شدن زانو، ضعف عضلات اطراف زانو است. عضلات اطراف زانو، نقش بسیار مهمی در ثابت نگه داشتن مفصل زانو و کششکک زانو دارند. حالا اگر عضلات اطراف زانو ضعیف باشند، نمی توانند استخوان زانو را به خوبی ثابت نگه دارند. در نتیجه در زمان حرکت دادن پاها برای بالا و پایین رفتن از پله ها و فشار آوردن به پا، فرد احساس خالی شدن زانو را تجربه می کند که غالبا با زانو درد همراه است. اگر می خواهید زانوهایتان ناپایدار نشوند، ورزش و تقویت زانو را فراموش نکنید تا عضلات زانو ضعیف نشوند. کم تحرکی و بالا رفتن از جمله عواملی هستند که روی کاهش حجم عضلات و در نتیجه کاهش قدرت آن ها تاثیر می گذارند و فرد را با ضعف زانو و درد در پاها درگیر می کند.
خالی شدن زانو به انگلیسی
در انگلیسی، خالی کردن زانو با عبارت Giving Way Knee شناخته می شود. برای درمان خالی کردن زانو هم می توان از روشهای غیرجراحی برای بهبود زانوها استفاده کرد و هم می توان با روش جراحی این مشکل را برطرف کرد. در ادامه با بهترین روشهای درمان خالی کردن زانو آشنا خواهید شد.
خالی شدن زانو در کودکان
خالی شدن زانو موقع راه رفتن از جمله مشکلاتی است که در هر سن و سالی ممکن است به وجود بیاید. کودکان نیز ممکن است چنین چیزی را تجربه کنند که باعث عدم تعادل در هنگام راه رفتن و زمین خوردن آنها می شود! خالی شدن زانو در کودکان ممکن است به دلیل آرتروز زانو، پوکی استخوان یا روماتیسم مفصلی او باشد که باعث خم شدن ناگهانی زانو در کودک می شود و درد و خشکی زانو و بی ثباتی مفصل زانو را به دنبال دارد. برای جلوگیری از آسیب بیشتر، باید کودکتان را در اسرع وقت به دکتر فوق تخصص زانو ببرید تا زانوهایشان را معاینه کند و به علت ضعف زانو پی ببرد.
درمان خالی کردن زانو
افرادی که از خالی کردن زانوهایشان خسته و نگران شده اند، بهتر است سریعتر به دنبال راهکارهای درمانی برای درمان زانوهایشان باشند؛ زیرا این موضوع ممکن است باعث آسیب های جدی زانو، مشکلات متعدد در راه رفتن و… شود. به همین دلیل ویزیت زانوها توسط پزشک متخصص ارتوپدی در تهران را به شما پیشنهاد می کنیم.
شاید بخواهید درمان قطعی خالی کردن زانوها را پیدا کنید تا سریعتر زانوهایتان به حالت اول دربیایند و سالم شوند. بهتر است بدانید انتخاب روش درمانی مناسب برای رفع احساس خالی شدن زانو، کاملا به علت ایجاد این عارضه در زانو بستگی دارد. در مواردی که مشکل خالی کردن زانو و ناپایداری مفصل زانو به صورت محدود احساس می شود و همیشگی نیست، می توان با استفاده از درمان هایی مانند داروهای ضدالتهاب، استفاده از کمپرس یخ و استراحت این مشکلات را برطرف کرد؛ اما در موارد شدیدتر باید عمل جراحی زانو انجام شود تا مشکلات مرتبط با کشکک زانو، غضروف زانو و انحراف استخوانهای زانو برطرف شود.
گاهی اوقات خالی شدن زانو منجر به خالی کردن قسمتهای دیگر پا و ناتوانی در حرکت نیز می شود. با توجه به علت خالی کردن مچ پا و زانو درمان های زیر برای فرد در نظر گرفته می شوند:
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی و انجام حرکات ورزشی باعث بهبود شرایطی می شود که در ایجاد احساس خالی کردن زانو موثر هستند. در بیشتر موارد، درمان با فیزیوتراپی پس از عمل جراحی زانو به منظور بازیابی عملکرد عادی مفصل زانو و توانبخشی بیمار برای راه رفتن و انجام فعالیت های عادی بدون احساس درد، انجام می شود.
- بریس زانو: به افرادی که عارضه خالی کردن زانو را به صورت متعدد احساس می کنند، توصیه می شود که در هنگام راه رفتن، حرکت دادن مفصل زانو یا حتی انجام فعالیت های ورزشی پس از ریکاوری از بریس زانو استفاده کنند تا زانوها ثابت بمانند و دیگر شل و لق نشوند.
- سایر روشهای درمانی برای درمان خالی کردن زانو: اگر ناپایداری مفصل زانو و خالی شدن آن به دلیل بروز مشکلاتی مانند آسیب در کشکک یا لقی کشکک زانو، آسیب های تاندون ها، رباط ها، آرتروز و سایر مشکلات ساختاری باشد، پزشک متخصص ارتوپد برای درمان درد زانو از روش های رایج این طب مانند اوزون درمانی، شاک ویوتراپی، لیزرتراپی، مگنت تراپی یا درمان های دستی استفاده خواهد کرد. در برخی موارد این درمان ها در کنار فیزیوتراپی انجام خواهند شد.
- انجام تمرین های حرکتی: برای پیشگیری از خالی کردن زانو و درمان این عارضه، انجام چند تمرین حرکتی خاص تاثیر زیادی دارد؛ اما باید بدانید که این تمرینات حرکتی خاص، نباید شدید و با فشار بالا انجام شود؛ بلکه باید تمرینات را به آرامی انجام دهید. بهتر است این حرکات را با حضور یک متخصص انجام دهید تا بهترین و موثرترین نتیجه را بگیرید.
- تغییر سبک زندگی: افرادی که اضافه وزن دارند بیشتر از سایر افراد در معرض عارضه خالی شدن زانو قرار می گیرند. به همین دلیل به این افراد توصیه می شود که یک برنامه موثر کاهش وزن را دنبال کرده و در کنار آن برای بهبود مشکلات زانو از مکمل ها استفاده کنند. همچنین با توجه به اینکه با افزایش سن، به طور طبیعی مفاصل زانو تحلیل می روند، غالبا مصرف منظم مکمل هایی مانند ویتامین C و ویتامین D به افراد میانسال توصیه می شود. همچنین معمولا استفاده از گلوکزامین برای کاهش درد مفصل زانو و بهبود شرایط آن موثر است.
- عمل جراحی: همانطور که گفته شد، اگر خالی کردن زانو شدید باشد و باعث آسیب دیدگی یا التهاب مفصل زانو و بی ثباتی آن شود، غالبا از روش عمل جراحی برای درمان استفاده می شود. آرتروسکوپی یکی از روش هایی است که با استفاده از آن می توان آسیب دیدگی رباط زانو را ترمیم کرد. همچنین در مواردی که مینیسک زانو پاره شده یا آسیب دیده است، می توان از عمل جراحی استفاده کرده و با برداشتن بخش های پاره شده برای رفع و درمان عارضه خالی کردن زانو استفاده کرد. در درمان با جراحی آرتروسکوپی زانو، از ابزار جراحی و دوربین آرتروسکوپی استفاده می شود و سوراخ های کوچکی روی زانو ایجاد خواهد شد. سپس ابزار و وسایل جراحی از این سوراخ ها وارد مفصل زانو می شوند و مشکل زانو برطرف خواهد شد.
- تعویض مفصل زانو: اگر علت ضعف زانو، وجود آرتروز باشد، باید از روش های درمانی مناسب برای رفع این مشکل استفاده شود؛ اما در موارد شدیدتر غالبا از عمل جراحی برای جایگزین کردن مفصل زانو در این شرایط استفاده می شود.
تشخیص خالی کردن زانو
برای تشخیص خالی کردن زانو، پزشکان متخصص از ابزارهای مخصوص معاینه زانو و پا استفاده می کنند تا بتوانند دلیل ناپایداری مفصل زانو و خالی کردن آن را تشخیص دهند. همچنین ممکن است انجام آزمایش خون را برای تشخیص علت زانو درد توصیه کنند.
پزشک فوق تخصص زانو با بررسی سوابق پزشکی فرد، بررسی آسیب دیدگی زانو و با پرسیدن سوالاتی درباره علائم و احساس فرد در زمان خالی شدن زانو، علت زانو درد را تشخیص می دهد. ممکن است پزشک روی زانوی فرد فشار وارد کرده یا از او بخواهد حرکاتی مانند چرخاندن زانو، خم و صاف کردن آن را انجام دهد تا بتواند وجود هرگونه آسیب دیدگی در مفصل زانو را تشخیص دهد. شاید هم نیاز به گرفتن تصاویر ام آر آی یا اشعه ایکس باشد تا پزشک بتواند وضعیت داخل مفصل زانو را به طور دقیق تر بررسی کند. در نهایت با تشخیص دلیل خالی کردن زانو، مناسب ترین روش درمانی برای رفع مشکل در زانو تجویز خواهد شد.
بدترین کار برای درمان خالی کردن زانو، درمانهای خودسرانه و بدون نظارت پزشک است؛ زیرا مشکلات جدی تر و عوارض خطرناک را به دنبال دارد. به همین دلیل، اگر زانوهای شما ناگهان خالی می شود و زانو درد هم دارید، مراجعه سریع به پزشک متخصص زانو را به شما توصیه می کنیم تا سریعتر مشکلتان برطرف شود و زانوهای شما بیشتر آسیب نبینند. شاید بپرسید برای درمان قفل شدن زانو بهتر است به کدام پزشک ارتوپد مراجعه کنید؟
پزشک فوق تخصص زانو برای درمان خالی کردن زانو
اگر می خواهید زانوهایتان را درمان کنید و دیگر شاهد درد و ناراحتی و خالی شدن ناگهانی زانوهایتان نباشید، نزد دکتر شهرستانی ویزیت شوید تا بهترین روش درمان خالی کردن زانو را نزد این پزشک فوق تخصص زانو پیدا کنید. شما می توانید قبل از انجام هر روش درمانی، ابتدا با دکتر شهرستانی مشاوره داشته باشید. چنانچه می خواهید مشکلتان را با یکی از بهترین پزشکان جراح ارتوپد در ایران مطرح کنید، با شماره های زیر در تماس باشید یا به آیدی پیج اینستاگرام دکتر شهرستانی پیام دهید.
آیا تا به حال برایتان پیش آمده است که هنگام حرکت، ناگهان زانویتان قفل شود؟ قفل شدن زانو پدیده ای رایج است که در آن فرد نمی تواند برای مدتی زانوی خود را خم یا صاف کند. این قفل و صاف نشدن زانو ممکن است گاهی فقط اوقات رخ دهد یا به دلیل یک بیماری مزمن، اتفاق بیفتد. البته، همه چیز به علت اصلی این بیماری بستگی دارد در هر صورت، مهم است که علت را بدانید تا بتوانید برای پیشگیری یا درمان آن اقدام کنید. از این رو در این مطلب نیاوران کلینیک در مورد این اتفاق صحبت خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.
انواع قفل شدن زانو کدامند؟
دو نوع قفل شدن زانو وجود دارد که در زیر در مورد آنها به تفضیل صحبت می کنیم.
قفل شدن حقیقی زانو
به شرایطی گفته می شود که فرد نتواند زانو را به دلیل وجود مانعی در مفصل، خم یا صاف کند. این شرایط ممکن است به دلیل شکستن تکه ای از استخوان و تبدیل آن به جسم شل در مفصل، یا به دلیل بیماری هایی مانند دژنراتیو مفصل یا تروما به باشد. این شرایط معمولاً باعث درد، تورم و سفتی مفصل می شود. همچنین، فرد می تواند قطعه شل شده در زانو را به صورت یک برآمدگی زیر پوست احساس کند و آن را دستکاری کند.
دلایل قفل شدن حقیقی زانو
قفل شدن حقیقی زانو ممکن است به دلایل زیر رخ بدهد:
پارگی مینیسک زانو
مینیسک های مفصل زانو، ساختارهای فیبروغضروفی C شکلی هستند که در هر زانو دو تا از آنها وجود دارد که یکی در سمت داخلی (یا میانی) و دیگری در سمت بیرونی (یا جانبی) زانو مشاهده می شود. پارگی مینیسک ممکن است در طی یک نیروی چرخش ناگهانی ناخوشایند، باعث پارگی زانو شود یا آسیب ببیند، علاوه بر این، در آسیب های ناگهانی مثل ضربه های ورزشی، پارگی مینیسک زانو معمولاً با آسیب های لیگامانی مانند پارگی رباط متقاطع قدامی همراه است و در نهایت در گروه سنی سالمندان، نوع پارگی دژنراتیو شایع تر است.
بدن های شل
شلی بدن معمولاً به دنبال آرتروز رخ می دهد. این اتفاق زمانی می افتد که قطعات غضروف ناپایدار در زانو از بین می روند و در حال حرکت آزاد در داخل مفصل شناور می شوند. در بعضی موارد، این شلی باعث گیرکردن و علائم قفل شدن در قسمت های متحرک مفصل زانو می شود. در موارد دیگر، غضروف ناپایدار به سمت پشت مفصل زانو منتقل می شود و ممکن است بدون هیچ علامتی باقی بماند. اگر این شلی به طور مکرر در مسیر حرکت زانو قرار بگیرد، بهتر است آن را بردارید تا از فرسایش غضروف سالم روی سطوح زانو جلوگیری شود و در نتیجه منجر به وخامت سریع آرتروز زانو نشود.
قطعات استئوکندرال
قطعات استئوکندرال ممکن است به دلیل شرایطی مانند استئوکندریت دیسکانس یا آسیب های تروماتیک به زانو که باعث جداشدن قطعه ای از غضروف از استخوان زیرین می شود، ایجاد شوند. استئوکندریت دیسکانس معمولاً در نوجوانی رخ می دهد و احتمالاً به دلیل خون رسانی غیرطبیعی به استخوان زیرین است که منجر به جداشدن قطعه ای از استخوان با غضروف متصل به آن می شود. این حادثه نسبتاً نادر است.
قفل شدن کاذب زانو
قفل شدن کاذب زانو به معنی وجود درد و محدودیت در حرکت زانو است، هرچند هیچ مانع فیزیکی برای حرکت زانو وجود ندارد. اما درد در داخل یا اطراف زانو ممکن است باعث اسپاسم عضلانی شود که منجر به محدودیت در حرکت زانو می شود. علاوه بر درد و ناتوانی در حرکت، علائم دیگری همچون احساس قفل شدن یا گیرکردن مفصل زانو، احساس بازشدن یا آزادشدن مفصل زانو نیز مشاهده می شود.
دلایل قفل شدن کاذب زانو
علل شایع قفل شدن کاذب در زانو عبارت اند از:
- تورم: مایع اضافی در کپسول مفصلی، معمولاً پس از آسیب، می تواند حرکت را به دلیل افزایش تنش محدود کرده و از خم شدن و اکستنشن کامل جلوگیری کند.
- التهاب: آبسه مفصل زانو می تواند ساختارهای حرکتی داخل و اطراف زانو را محدود کند. شایع ترین علل این بیماری، آرتریت روماتوئید و نقرس است.
- وجود مشکل در حرکت کشکک: قفل شدن کاذب زانو ممکن است به خاطر مشکل در حرکت کاسه زانو در شیار جلوی زانو باشد که معمولاً با درد شدید همراه است.
- سندروم پلیکا: تحریک پلیکای داخلی، چین خوردگی در بافت سینوویال پوشاننده مفصل می تواند باعث قفل شدن کاذب و درد زانو شود.
- آسیب به زانو: آسیب به هر یک از ساختارهای زانو که به اندازه کافی بد است و درد شدید ایجاد کند، می تواند باعث اسپاسم عضلانی شود که ممکن است شبیه قفل کردن زانو مثل رگ به رگ شدن رباط پا باشد.
علائم قفل شدن زانو کدامند؟
در زیر به علائم مختلف قفل شدن زانو اشاره می کنیم.
- پارگی مینیسک: زانو درد در دو طرف داخلی یا خارجی کاسه زانو، تورم زانو، قفل شدن، سفتی زانو؛
- آرتروز زانو: درد در هر دو زانو، سفتی زانو به خصوص در صبح، قفل شدن یا گرفتن زانو، بی ثباتی زانو؛
- دررفتگی کاسه زانو: آسیب زانو، درد مداوم در جلوی زانو، قفل شدن یا گرفتن زانو، تورم، مشکل و ناتوانی در راه رفتن؛
- سندرم پلیکا: داشتن درد شدید زانو، به خصوص هنگام بالا یا پایین رفتن از پله ها؛
- قطعه استخوان شل: احساس وجود “چیزی” در زانو مثل برآمدگی در پوست که باعث زانو درد، تورم، سفتی و قفل کردن زانو می شود.
- دررفتگی کشکک زانو: وجود اختلال در ردیابی کشکک می تواند باعث درد زانو در جلوی کاسه زانو شود، هنگام پایین آمدن از پله ها یا ایستادن پس از نشستن، این درد بدتر می شود. همچنین، این اختلال ممکن است باعث قفل یا گیرکردن زانو شود.
- آسیب رباطی: علائم رباط صلیبی زانو در این بیماری شامل درد، تورم، قفل شدن زانو، کاهش دامنه حرکتی، بی ثباتی، و احساس عدم استحکام مفصل است.
علاوه بر این دلایل دیگری هم برای قفل شدن زانو وجود دارد که کمتر رایج هستند و عبارت اند از:
- نقرس: اسید اوریک اضافی در مفصل زانو کریستال هایی ایجاد می کند که باعث درد، تورم و قرمزی می شود.
- کپسولیت چسبنده: ضخیم شدن تاندون ها و رباط های اطراف مفصل زانو معمولاً به دلیل محدودیت طولانی مدت است.
- کندروماتوز سینوویال: این یک تومور غیر سرطانی است که در پوشش مفصل زانو رشد می کند.
نحوه تشخیص قفل شدن زانو
قفل شدن زانو اغلب به دلیل وجود یک موانع مکانیکی در یکی از مفاصل زانو اتفاق می افتد. اما برای تشخیص دقیق علت این قفل شدن، تست های زیر توصیه می شود:
- معاینه فیزیکی: در این مرحله، متخصص ارتوپد با بررسی علائم و شرح حال بیمار، وضعیت مفاصل زانو را بررسی می کند. این معاینه شامل لمس کردن مفاصل زانو و ضربه زدن به آن با یک چکش کوچک است.
- تصویربرداری اشعه ایکس: در این روش، تصویربرداری از زانو با استفاده از اشعه ایکس انجام می شود و موانع فیزیکی و مکانیکی استخوانی موجود در آن نشان داده می شود.
- تصویربرداری پرتو مغناطیسی: در روش ام ار ای، با تولید تصاویر بافت های نرم مفصل زانو، مشکلات و آسیب های مربوط به تاندون ها، غضروف و مینیسک به طور کامل، قابل شناسایی و تشخیص هستند.
- سی تی اسکن: این روش با نشان دادن کلیه بافت های مفصل زانو به صورت برش های افقی، می تواند مشکلات موجود در هر نقطه از مفصل زانو را بررسی کند و علت بروز این عارضه را تشخیص دهد.
- آزمایش خون: در صورتی که پزشک، بر اساس علائم موجود در بیمار، به بیماری های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید مشکوک شود، آزمایش های RF و CRP را تجویز می کند تا با استفاده از این تست ها، التهاب احتمالی در بدن را تشخیص دهد.
با توجه به نتایج این تست ها، پزشک می تواند علت واقعی قفل شدن زانو را تشخیص دهد و درمان های مناسب را برای بیمار تجویز کند.
روش های درمان قفل شدن زانو
درمان این مشکل باید بر اساس عامل ایجاد کننده قفل کردن زانو انتخاب شود. در ادامه به روش هایی که برای درمان این عارضه مورد استفاده قرار می گیرند، اشاره می کنیم.
درمان خانگی قفل شدن زانو
برای درمان خانگی قفل کردن زانو به موارد زیر توجه کنید:
- استراحت: از فعالیت هایی که زانوها را با فشار مواجه می کنند مثل دویدن و پریدن خودداری کنید و به زانوهای خود استراحت دهید. با گذشت زمان، به آرامی می توانید ورزش هایی را انجام دهید که باعث تقویت عضلات اطراف زانو می شوند.
- کشش: با انجام تمرینات کششی می توانید ماهیچه هایی را تقویت کنید که از زانو حمایت می کنند و مفصل را تثبیت کنید. پزشک شما ممکن است توصیه ها و حرکات خاصی را به شما پیشنهاد دهد.
- کیسه یخ: می توانید برای کاهش التهاب، تورم و درد از کیسه یخ استفاده کنید.
- داروهای ضد درد: مصرف بدون نسخه داروهایی مانند استامینوفن (تیلنول) و داروهای NSAIDs مثل ایبوپروفن (ادویل، موترین) می تواند درد و ناراحتی را کاهش دهد.
درمان قفل شدن زانو با طب سنتی
اگر می خواهید از روش های طب سنتی برای درمان استفاده کنید، می توانید به روش های زیر روی بیاورید:
- استفاده از داروهای گیاهی: برخی گیاهان مانند؛ زنجبیل، کرفس، گشنیز، ادریس و آلوئه ورا می توانند به عنوان ضدالتهاب طبیعی عمل و به درمان بیماری کمک کنند. ی روغن های گیاهی چون زیتون، نارگیل، اکالیپتوس، آرگان و… نیز برای ماساژ دادن محل درد، مفید است.
- استفاده از روش های طب سوزنی: طب سوزنی چینی که یک درمان دستی است می تواند به درمان کمک کند. در این روش، سوزن های نازک در نقاط خاصی از بدن شما قرار داده می شوند تا به بهبود عملکرد مفاصل کمک کنند.
- استفاده از روش های ماساژ: ماساژ مفاصل و عضلات می تواند به بهبود عملکرد مفصل و کاهش درد کمک کند.
درمان قفل شدن مفصل زانو با فیزیوتراپی
فیزیوتراپی با استفاده از تمرینات و درمان های غیر دارویی، درمانی متداول برای قفل شدن زانو است. تمرینات انعطاف پذیری و تقویت، تمرینات تعادل، درمان های فیزیکی مانند لیزر و اولتراسوند می توانند بهبود قفل شدن مفصل زانو را به دنبال داشته باشند.
درمان مشکل قفل شدن زانو با جراحی
جراحی می تواند از ترمیم ساده غضروف زانو تا جایگزینی کامل مفصل برای رفع مشکل قفل شدن زانو و آسیب های مزمن نتیجه بخش باشد. قفل شدن واقعی زانو که در اثر آسیب استخوان یا غضروف ایجاد می شود، اغلب نیاز به جراحی مثل عمل آرتروسکوپی زانو دارد. این روش درمانی، در زمان پاسخگونبودن روش های غیرجراحی، استفاده می شود.
جمع بندی
قفل شدن زانو یک مشکل شایع است که می تواند به دلیل گیرکردن چیزی در مفصل زانو یا به خاطر مکانیسم محافظتی در اثر درد، تورم یا اسپاسم عضلانی ایجاد شود. این مشکل ممکن است به دلیل پارگی غضروف یا قطعه ای از خار استخوان زانو باشد. درمان این بیماری شامل ورزش، تزریق پی آر پی زانو و در برخی موارد جراحی است. با این حال، قبل از تصمیم گیری در مورد درمان، بهتر است با پزشک و متخصص ارتوپد مشورت کنید تا روش درمانی مناسب را برای شما تعیین کند.