آشنایی با 2 ماده بسیار مهم از مواد اولیه صنعتی
در دنیای امروز، آشنایی با انواع مواد اولیه صنعتی و کاربرد آنها امری است طبیعی و زندگی ما انسان ها به صنایع مختلفی گره خورده است! از جمله آن های می توان به مواد اولیه صنعتی اشاره کرد.ساختمان سازی، پتروشیمی، خودروسازی، نفت و گاز، صنایع دارویی و ده ها مورد دیگر تنها بخشی از صنایع مهم هر کشوری است.
حال به نظر شما مواد اولیه صنعتی چه نقشی در توسعه ی اقتصادی جامعه دارند؟
پژوهش های انجام شده در کشورهای پیشرفته نشان می دهد که تامین مواد اولیه صنعتی نقش قابل ملاحظه ای در جهش اقتصادی آن ها داشته است.اما این مواد خام یا اولیه به چند دسته تقسیم می شوند؟ چه ویژگی هایی دارند؟ برای پیدا کردن پاسخ این سوالات، بهتر است در ادامه ی مقاله همراه ما باشید…
اهمیت مواد اولیه صنعتی
بسیاری از کارشناسان معتقدند که اگر مواد اولیه ی وارد شده به یک کارخانه، دارای کیفیت مطلوب نباشد، محصول تولید شده نیز دور از انتظار خواهد بود.در حقیقت، برای تولید یک محصول با کیفیت و پیشرفت آن حتما باید از مواد اولیه ای استفاده کرد که استانداردهای بین المللی را داشته باشد.
اکنون به نظر شما چرا برخی از صاحبان صنایع به جای خرید مواد اولیه صنعتی مرغوب به دنبال مواد غیر استاندارد می روند؟ پاسخ روشن است!این افراد اغلب برای کاهش هزینه ها به سمت مصرف مواد خام بی کیفیت می روند؛ اما نمی دانند که با این کار ضربه ی مهلکی به کسب و کار خود وارد می کنند.
مواد اولیه صنعتی به چند دسته تقسیم می شوند؟
گسترش دانش و علم بشری سبب شده است که صنایع مختلف شکل بگیرد.مثلا در صدها سال قبل، چیزی به نام صنعت خودروسازی وجود نداشته است؛ این در حالی که است که در قرن 21 این صنعت بسیار پرطرفدار و سودآور است.
تنوع و گوناگونی در صنایع باعث شده است که مواد اولیه صنعتی نیز بسیار گسترده شوند. این مواد به طور کلی به سه گروه زیر تقسیم می شوند:
- مواد اولیه ای که به صورت آماده خریداری می شود
- مواد اولیه ای که در همان کارخانه تولید می شود
- مواد اولیه ای که به صورت سفارشی تولید می شود
ما در ادامه ی مقاله می خواهیم برخی از مواد خام مورد استفاده در صنایع مختلف را به شما معرفی کنیم؛ مواد اولیه صنعتی عبارتند از:
1– مواد اولیه صنعت پتروشیمی
- پتروشیمی ها قلب تپنده ی صنایع دیگر هستند چراکه اغلب محصولات آن ها به عنوان مواد اولیه صنعتی کاربرد دارند.
- اما در پتروشیمی ها نیز باید یکسری مواد اولیه خام وارد شود تا پس از طی فرایندهای لازم، محصولات جدید به تولید برسند.
- مواد خامی که به صنایع پتروشیمی وارد می شوند در حقیقت همان محصولات استخراجی نفت خام و میعانات گازی هستند.
- علاوه بر آن، بعضی از محصولات جانبی تولید شده در پالایشگاه مانند اتان و نفتا می توانند به عنوان مواد اولیه در این صنعت کاربرد داشته باشند.
2- مواد اولیه در صنایع آهن و فولاد
- همان طور که می دانید کشور ما از نظر تولید آهن و فولاد در وضعیت خوبی به سر می برد.
- زیرا کارخانه های عظیمی مانند فولاد مبارکه اصفهان پیشرفت های مهمی در این زمینه داشته اند.
- از جمله پرکاربردترین مواد اولیه صنعتی می توان به زغال سنگ، سنگ آهک، سنگ آهن و همچنین آهن های قراضه اشاره کرد
- این مواد قبل از مصرف باید مورد آزمایش قرار گرفته و میزان خلوص آن ها بررسی شود.
3- مواد اولیه صنعتی در خودروسازی
- آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که برای طراحی یک خودرو چه پارامترهایی مهم است؟
- تجربه نشان داده است که یکی از این پارامترها، مواد اولیه ی مورد نظر برای ساخت خودرو است.
- خودروسازها از جمله صنایعی هستند که مواد اولیه ی آن ها تنوع زیادی دارد؛
برخی از این مواد عبارتند از:
- پلاستیک ها: استفاده از پلاستیک در ساخت خودرو غیر قابل اجتناب است؛ زیرا وزن کمی داشته و تولید آن نیز راحت است.
- آلومینیوم: سبک بودن آلومینیوم سبب افزایش استفاده از آن در خودروهای مدرن شده است.
- فولاد: فولادها از جمله پرکاربردترین مواد اولیه صنعتی در خودروسازی هستند که نقش بدنه ی اصلی را بازی می کنند.
- شیشه: برای ساخت پنجره ها و آیینه های خودرو بهترین گزینه هستند.
- چرم: برای روکش صندلی ها و کابین داخلی خودرو معمولا از چرم استفاده می شود.
- مواد اولیه پیشرفته: امروزه استفاده از مواد پیشرفته مانند فایبرگلاس و فیبر کربن در صنعت خودرو گسترش یافته است.
4– مواد اولیه صنعت نساجی
یکی از قدیمی ترین صنایع جهان، صنعت نساجی است که وظیفه ی تولید منسوجات مختلف و پارچه ها را بر عهده دارد.اگر بخواهیم اصلی ترین مواد اولیه صنعتی در نساجی را نام ببریم، باید به انواع الیاف طبیعی و مصنوعی اشاره کنیم.برخی از این الیاف مانند پشم و ابریشم دارای ریشه ی حیوانی بوده و برخی دیگر نیز مانند پنبه و کتان از گیاهان ساخته می شوند.به الیاف مصنوعی در نساجی می توان به آزبست، نایلون و پلی استر اشاره کرد که تاثیر مستقیمی روی قیمت نهایی محصولات دارند.
اما مواد خام در صنایع نساجی فقط به الیاف خلاصه نمی شود، بلکه رنگ های شیمیایی و مواد نفتی نیز برای تولید منسوجات کاربرد زیادی دارد.
5- مواد اولیه صنعتی برای رنگ و رزین
مواد اولیه در صنعت رنگ سازی طوری انتخاب می شوند که جذابیت های بصری بیشتری داشته باشند و از نظر ماندگاری قابل قبول باشند.
این مواد عبارتند از:
- رنگدانه ها: به منظور ساخت رنگ های مختلف باید از رنگدانه های اولیه و رنگدانه های افزودنی استفاده کرد.
- تیتانیوم دی اکسید: پرکاربردترین مواد اولیه صنعتی در ساخت رنگ است که به صورت اکسیدی به کار می رود.
- پودر بنتونیت: از جمله خاک های رس ریزدانه است.
- حلال ها: تینر، متانول و زایلن از جمله حلال های صنعت رنگ سازی هستند که مانع از سفت شدن رنگ می شوند.
- رزین ها: این مواد را برای افزایش چسبندگی رنگدانه ها اضافه می کنند.
- افزودنی ها و …
6- مواد اولیه صنایع شیشه
امروزه کمتر جایی را می توان پیدا کرد که شیشه و آیینه در آن کاربردی نداشته باشد!بطری های شیشه ای، پنجره های ساختمانی و لوازم تزیینی تنها بخشی از کاربردهای این صنعت عظیم است.از مهم ترین مواد اولیه صنعتی در ساخت شیشه می توان به سیلیس اشاره کرد که شامل انواع مختلفی می شود.
به غیر از سیلیس، مواد خام دیگری نظیر کربنات سدیم، آهک و فلدسپار نیز برای شیشه سازی استفاده می شوند.این مواد برای کنترل ویسکوزیته، افزایش مقاومت در برابر آب و همچنین بالا بردن استحکام به سیلیس اضافه و ترکیب شیمیایی را کامل می کنند.برای تولید رنگ نیز استفاده از رنگدانه های معدنی مانند اکسید کبالت، اکسید کادمیوم و اکسید کروم بهترین انتخاب است.
بهتر است مواد مورد نیاز خود را از شرکت های معتبر مانند تکنوشیمی خریداری کنید؛ چراکه این شرکت ها برای محصولات خود استانداردهای بین المللی ارائه می کنند. مواد اولیه ی صنعتی به چه موادی می گویند؟ کالا هایی که جهت رفع نیاز های تولیدی، توسط سازمان ها، شرکت ها ویا افراد خریداری می شوند، کالا های صنعتی نام دارند. مواد اولیه و تمامی قطعات ریز و درشت لوازم جزء کالا های مورد استفاده به شمار می آیند. به موادی که برای تولیدات کالا ها و تولیدات اولیه به کار گرفته می شوند مواد اولیه صنعتی می گویند.
مواد خام (فاکتور) خریداری شده، در کارخانجات طی فرایند های طولانی به محصول نهایی تبدیل می شود. این مواد در کنار نیروی انسانی و قدرت پول عامل تولیدات به شمارمی آیند. این مواد، برای صنایع فراوانی کاربرد دارند مانند: صنایع معدنی غیر فلزی، صنایع جنگلی، صنایع فلزی، صنایع معدنی و استخراج غیر انرژی.
مواد اولیه صنعتی چیست
به هر نوع ماده اولیه که توسط صنایع مختلف برای ایجاد و تولید هر گونه خدمت و یا محصولی بکارگرفته می شود، مواد اولیه صنعتی گفته می شود. تاجران مواد اولیه را خرید و فروش می کنند و در نهایت به دست تولیدکنندگان صنایع می رسد. شرکت ها برای تولید محصولات خود به کالا های ورودی و خروجی نیاز دارند مثل چوب، زغال سنگ، پلاستیک، غلات، ذرت و…
2 نوع مواد اولیه صنعتی خام
مواد اولیه خام مورد استفاده در صنعت به 2 صورت کلی وجود دارد که به معرفی هرکدام می پردازیم.
مواد اولیه خام مستقیم
این مواد به صورت مستقیم و بدون واسطه وارد صنایع شده و منجر به تولید محصول می شوند. مثل: چوب ها برای تولید مصنوعات چوبی مثل کمد و مبلمان.
مواد اولیه خام غیر مستقیم
این دسته از مواد را بخشی از محصول نهایی نمی دانند؛ چون به طور جامع در پروسه تولید محصول مورد استفاده قرار می گیرند.
آشنایی با 2 صنعت مهم که از مواد اولیه صنعتی تغذیه می کنند
همانطور که اشاره شد به موادی که به باز پروری و فرآیند تکمیلی نیاز دارند، مواد اولیه صنعتی و قطعات گفته می شود. این مواد شامل سیمان، آهن، نفت و گاز، انواع الیاف ها، پلاستیک ها، قطعات کوچک و بزرگ و تکمیلی مثل: چرخ دنده ها، تایر و… هستند.
تبدیل سیمان به بتن های سخت و محکم جهت ساخت سد ها و پل ها، یک نوع بازپروری و فرآیند تکمیلی مواد اولیه است. این یک حقیقت است که کیفیت مواد اولیه صنعتی، در میزان کیفی محصول نهایی بسیار مهم است؛ سود جویانی هستند که وجدان کاری را در نظر نگرفته و برای رسیدن به سودآوری بیشتر و همچنین برای کاهش هزینه اقدام به تهیه مواد اولیه نامرغوب می کنند.
اکنون برای آشنایی بیشتر به دو نمونه از این مواد اشاره می کنیم:
کاربرد مواد اولیه صنعتی در خودرو سازی
صنعت خودرو سازی وابستگی شدیدی به مواد اولیه صنعتی دارد. مواد اولیه خام فراوانی مثل آلومینیوم، پلاستیک، شیشه، الیاف، فولاد، چرم آهن و… دراین صنعت گسترده بکارگرفته می شود.
کاربرد مواد اولیه صنعتی در صنعت شیشه
سرتان را هر طرف بچرخانید رد پایی از این صنعت در جای جای زندگی تان پیدا می کنید؛ با پیشرفت تکنولوژی و به کارگیری فناوری های بروز، دوام و کارایی شیشه ها گسترده تر شده و مواد خام و مختلفی برای تولید این عضو جدایی ناپذیر زندگی هایمان، استفاده می شود. مانند: کربنات سدیم، آهک، سیلیس و فلدسپات.
طبقه بندی مواد اولیه صنعتی
این مواد را به سه دسته تقسیم بندی می کنند:
- خریداری مواد اولیه آماده.
- تولید مواد اولیه توسط خود کارخانه.
- مواد اولیه ای که آن ها را به صورت سفارشی تولید می کنند.
پر استفاده ترین مواد اولیه کدامند
تمامی صنایع به مواد اولیه وابستگی دارند. گروهی از این مواد، مواد اولیه شیمیایی صنعتی هستند مثل گوارگام، ، زانتان گام، ، ، و….صنایع خودرو سازی، صنایع مادر، ، صنایع نساجی، صنایع کشاورزی و دیگر صنایع همگی به شدت به مواد اولیه صنعتی وابسته هستند.