اتصالات آهنی زانو چیست؟
اتصالات گالوانیزه چیست؟ به طور کلی می توان گفت که منظور از اتصالات مجموعه ای از قطعات هستند که در صنعت لوله کشی و تاسیسات جهت تغییر جریان سیالات مورد استفاده قرار می گیرند. این اتصالات از لحاظ جنس انواع گوناگونی دارند که اتصالات گالوانیزه یکی از محبوب ترین آنها است. پوشش گالوانیزه در انواع اتصالات یک روش مقرون به صرفه برای افزایش استحکام و مقاومت در برابر خوردگی و اکسیدشدن است. از طرفی این اتصالات به خاطر پوشش محافظتی خود در بسیاری از صنایع کاربرد دارند. اگر می خواهید بیشتر درباره این اتصالات، انواع آن و کاربردها و در سایت پیوان؛ اطلاعات کسب کنید، تا ادامه مطلب با راد صنعت بمانید.
اتصالات گالوانیزه چیست؟
به اتصالات گوناگونی که روی آنها لایه گالوانیزه اعمال شده است، اتصالات گالوانیزه یا سفید می گویند. اتصالات بعد از ساخته شدن و انجام ظریف کاری به واحد گالوانیزه اعمال می شوند. در واقع فولاد سیاه با لایه ای نازک از عنصر روی پوشانده می شود. روش ساخت اتصالات گالوانیزه، به دو طریق نورد گرم و نورد سرد انجام می شود. در روش گالوانیزه گرم به خاطر اعمال حرارت زیاد و ضخامت بیشتر فلز روی، قطعات از کیفیت و ماندگاری بهتری در شرایط آب وهوایی مختلف برخوردار هستند.
اکنون که متوجه شدید اتصالات گالوانیزه چیست، لازم است بگوییم که این قطعات به طور صددرصد در مقابل زنگ زدگی مقاوم نیستند. درست است که پوشش گالوانیزه تمام بخش ها و گوشه های اتصالات را فرا می گیرد. اما به مرور زمان ضخامت لایه روی از بین می رود. بنابراین به نحوی این لایه محافظتی فقط سرعت زنگ زدن و خوردگی اتصالات فلزی را کاهش می دهد.
انواع اتصالات گالوانیزه کدام است؟
اتصالات با توجه به نحوه وصل شدن و کاربرد آنها در سه گروه یعنی اتصالات دنده ای گالوانیزه، اتصالات فلنج دار گالوانیزه و اتصالات جوشی گالوانیزه دسته بندی می شود. هر کدام از این قطعات مشخصات فنی و کاربرد منحصربه فردی دارند که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم.
همانطور که از نام آن مشخص است، این اتصالات به صورت دنده ای یا رزوه ای اتصال ایجاد می کنند. بنابراین برای وصل کردن به لوله ها دیگر نیازی به جوشکاری و هزینه کردن نخواهد بود. این قطعات دارای سطح صاف و براق هستند. یکی از ویژگی های محدود کننده اتصالات دنده ای سایز آنها است که بیشتر در سایزهای کوچک (تا سایز 6 اینچ) قابل استفاده هستند.
دارای انواع مختلفی بوده و بیشترین کاربرد را در لوله کشی آب آشامیدنی، تهیه مطبوع، سیستم های خنک کننده و آتش نشانی دارند. با توجه به این موارد شاید دوست داشته باشید که بدانید کاربرد این اتصالات گالوانیزه چیست؟ برای تغییر سایز لوله، تغییر مسیر لوله، انشعاب لوله، تقسیم لوله و حتی مسدود کردن آن کاربرد دارند.
این نوع از اتصالات گالوانیزه به صورت دنده ای یا جوشی به لوله ها وصل می شوند و معمولاً از جنس آلیاژ چدن به دست می آیند. یکی از مشخصات مهم این قطعات قابلیت انعطاف پذیری آنها است که این مسئله تعمیر و نگهداری آنها را آسان می کند. همچنین قابلیت جداسازی دارند. دو کاربرد عمده اتصالات نوع فلنج دار، تغییر مسیر لوله و قطر آن است. از این اتصالات علاوه بر اتصال میان لوله ها، برای اتصال به شیرآلات هم می توان استفاده کرد.
مهم ترین مشخصه این اتصالات گالوانیزه چیست؟ اینکه جهت اتصال به لوله باید از لحاظ قطر و ضخامت با آن (لوله) یکسان باشند. از طریق جوش اتصال را ایجاد می کنند. و جهت تغییر مسیر لوله، سایز لوله، انشعاب لوله و مسدود کردن انتهای آن به کار برده می شوند. همچنین باعث اتصالات محکم و بدون نشتی می شوند. اتصالات گاولنیزه جوشی در مقایسه با اتصالات گالوانیزه فلنج دار به تجهیزات کمتری نیاز دارند و به همین خاطر قیمت آنها ارزان تر است.
اتصالات گالوانیزه چه کاربردی دارند؟
اتصالات گالوانیزه به خاطر مقاومت در برابر زنگ زدگی و طول عمر بالا در صنعت پایپینگ کاربرد گسترده ای دارند. نقش اصلی این ابزارآلات تکمیل روند لوله کشی است که از طریق تغییر سایز، کور کردن لوله، تقسیم و انشعاب و تغییر مسیر قابل انجام است. از انواع این اتصالات بیشتر در فضای باز و صنعتی استفاده می شود به عنوان مثال در کشاورزی، تصفیه خانه ها، آبرسانی، گلخانه ها، سیستم فاضلاب شهری، مخابرات، ساخت سازه های فلزی و حصارکشی کاربرد دارند.
ویژگی های اتصالات گالوانیزه چیست؟
یکی از مهم ترین مشخصات اتصالات گالوانیزه، مقاومت آنها در برابر زنگ زدگی است. اما کاربرد گسترده این ابزارآلات در صنعت لوله کشی به موارد دیگری هم مربوط می شود که در زیر به آنها اشاره می کنیم.
- تعمیر و نگهداری آسان
- قابل استفاده در شرایط جوی مختلف
- دارای تنوع زیاد
- بازرسی سریع
- مقاوم در برابر فشارها و صدمات فیزیکی
- مقاوم در برابر اسید و مواد شیمیایی
- امکان استفاده در دماهای مختلف
- قیمت اقتصادی
- نصب سریع و راحت
- مقاوم در برابر آتش
- طول عمر بالا
نکته: محدودیت استفاده از اتصالات گالوانیزه چیست؟ لازم است بدانید که جنس گالوانیزه برای خطوط انتقال گاز و کاربردهای زیرسطحی گزینه ای مناسبی نیست.
لیست مهم ترین اتصالات گالوانیزه
وقتی صحبت از اتصالات لوله کشی می شود، در واقع از مجموعه ای از قطعات صحبت می کنیم که مهندسین با توجه به نوع لوله کشی ساختمان آنها را انتخاب می کنند. هر کدام از اتصالات ویژگی ها و کاربردهای منحصربه فردی دارند. اگر می خواهید بدانید انواع اتصالات چیست و برای چه کاربردی قابل استفاده هستند، ادامه مطلب را دنبال کنید.
قطعه ای ساده و حلقه مانند که دو طرف آن از داخل به صورت رزوه ای می باشند. سری دو طرف آن به صورت ماده است. از بوشن برای اتصال دو لوله استفاده می شود. این قطعه از سه بخش مجزا تشکیل شده است که در هنگام اتصالات لوله به هم وصل می شوند. در سایزهای مختلف وجود دارد و باعث تسهیل لوله کشی و آب بندی کامل می شود. با خواندن مقاله «» درباره این نوع از اتصالات اطلاعات کافی به دست می آورید.
کاربرد تبدیل اتصالات گالوانیزه چیست؟ جهت تغییر سایز لوله ها استفاده می شود. در حقیقت دو لوله با قطر متفاوت را به هم وصل می کند. این قطعه در سایزهای مختلف وجود دارد. اگر قسمت ورودی و خروجی اتصالات تبدیل در یک راستا باشند به آن تبدیل هم مرکز می گویند. اما در صورتی که ورودی و خروجی قطعه در یک راستا نباشد، تبدیل غیر هم مرکز نامیده می شوند.
این قطعه استوانه ای شکل در بین اتصالات گالوانیزه بسیار کاربردی است. قطر دو طرف استوانه با هم برابر نیست، به همین خاطر با آن می توان دو لوله با قطر نابرابر را به هم وصل کرد. از مغزی جهت اتصال دو مادگی استفاده می شود و به صورت رزوه ای و پیچی عمل می کند. این قطعه برای وصل کردن علمک شیر به پایه و آب بندی مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به شکل زانوی گالوانیزه از این قطعه جهت تغییر مسیر لوله کشی استفاده می شود. با توجه به زاویه انحراف در دو مدل زانوی 45 درجه و زانوی 90 درجه وجود دارد. قطعه زانو در بسیاری از صنایع از جمله آب، گاز، بخار و هوا مورد استفاده قرار می گیرد.
همانطور که از نام آن مشخص است، از سه راهی جهت انشعاب در لوله کشی استفاده می شود. سه راهی گالوانیزه در سه مدل 45 درجه، 90 درجه و تبدیل یافت می شود. سه راهی 45 درجه، زمانی قابل استفاده است که نیاز به انشعابات با زاویه 45 درجه باشد. سه راهی قائم به شکل حرف T بوده و سه انشعاب مساوی ایجاد می کند. اما سه راهی تبدیل به عنوان اتصالات تغییر قطر لوله کاربرد دارد.
چپقی اتصالات گالوانیزه چیست؟ به نوعی شبیه به اتصالات زانو است. اما این قطعه دارای یک سر نر و یک سر ماده است. در یک قسمت از داخل به صورت دنده ای بوده و قسمت دیگر از خارج حالت دنده ای دارد. در دو مدل 45 درجه و 90 درجه وجود دارد. انواع آن جهت تغییر مسیر جریان لوله کشی در کشاورزی، آب رسانی، صنایع برق، فاضلاب شهری و … مورد استفاده قرار می گیرند.
این نوع از اتصالات شبیه به بوشن بوده و به خاطر شکل طراحی که دارد به این اسم نامیده می شود. اما روپیچ توپیچ گالوانیزه به صورت دنده ای بوده و دارای یک سر ماده و یک سر نری است. بنابراین از داخل و خارج به لوله های وصل می شود. این اتصالات بیشتر برای افزایش طول لوله در هنگام کار قابل استفاده هستند. با توجه به امکان افزایش طول لوله و عمق کار، باعث سهولت در لوله کشی می شود.
در این اتصالات یک طرف آن بسته می باشد و جهت مسدود کردن خطوط لوله کشی مورد استفاده قرار می گیرد. درپوش گالوانیزه در سایزهای مختلف وجود دارد و آب بندی کامل انجام می دهد. مانند دیگر اتصالات گالوانیزه مقاوم به خوردگی و زنگ زدگی است و در محیط های مختلف کاربرد دارد.