قالیشویی فرش ندهید
به گزارش همشهری آنلاین، شستن فرش ها یکی از اصلی ترین کارهای همه خانواده های ایرانی برای شب عید است؛ کاری که در روزگار قدیم در حیاط خانه ها انجام می شد، اما این روزها هم به دلیل سختی این کار و هم نبود فضای کافی در خانه ها و آپارتمان ها به قالیشویی ها سپرده شده است.
از نیمه های بهمن دیدن ماشین هایی که فرش های لوله شده را برای شستن می برند یا تمیز و کاور شده به خانه ها بازمی گردانند، عید را نوید می دهد و این روزها که به عید نزدیک می شویم تعداد این ماشین ها روزبه روز بیشتر می شود.با این حال به گفته رئیس اتحادیه قالیشویان تهران، قالیشویی هم مثل خیلی از کاسبی های دیگر این روزها رونق گذشته را ندارد.
کاهش سفارش قالیشویی
ابوالفضل محمدی کمسرخ در گفت وگو با همشهری با اشاره به کاهش مراجعه ها به بهترین قالیشویی در کرج گفت: درخواست های مردم برای قالیشویی در 2سال گذشته به دلیل شرایط کرونا و نبود دید و بازدیدهای عید به شدت کم بود، امسال هم با اینکه رفت وآمدها بیشتر و شرایط کرونا به واسطه واکسیناسیون بهتر شده باز تا امروز رونق سال های قبل از کرونا به بازار کار بازنگشته و حجم کار قالیشویی ها کمتر است.
وضعیت بد اقتصادی مردم و افزایش قیمت ها باعث شده مردم برای کارهای غیرواجب کمتر هزینه کنند و این موضوع تعداد سفارشات قالیشویی ها را طی سال و حتی در روزهای پایانی سال نسبت به سال های گذشته کاهش داده است.
عالی شویی مجاز نیست
مردم در روزهای نزدیک به عید حاضرند برای برق افتادن خانه و وسایلشان هرچه در توان دارند هزینه کنند و این میل به عالی بودن همه چیز در خانه تکانی دستمایه برخی تخلفات از سوی اصنافی قرار می گیرد که به طور مستقیم با این موضوع مرتبط هستند.
موارد بسیاری دیده شده که وقتی پرسنل قالیشویی برای بردن فرش ها به منازل می روند در هنگام نوشتن قرارداد، برای انواع شست وشو از قبیل عالی شویی یا شست وشوی ساده و انواع مواد شوینده از قبیل شامپوهای ایرانی یا خارجی به مشتری نرخ های متفاوت داده می شود؛ این کار به گفته رئیس اتحادیه قالیشویان استان تهران تخلف است.
ابوالفضل محمدی در این زمینه گفت: واحدهای صنفی قالیشویی موظفند فرش یا موکتی را که از مشتری تحویل می گیرند تا حد ممکن تمیز به مشتری تحویل دهند و مجاز نیستند برای این کار هزینه اضافه ای دریافت کنند؛ مگر در مواردی که برای انجام خدماتی اضافه بر شست وشو با مشتری توافق قبلی انجام شود.
وی تأکید کرد: این خدمات باید با اطلاع قبلی انجام شود و اینکه در زمان برگشت فرش به مشتری اعلام شود کار ویژه ای روی فرش انجام شده و هزینه اضافه ای باید پرداخت شود، مورد قبول نیست و تخلف و گرانفروشی محسوب می شود.
به گفته او، لکه برداری، رفوکاری، ریشه کشی یا شست وشوی قالی های بسیار قدیمی و عتیقه که باید با ملاحظات و دقت خاصی شسته شوند، جزو بندهای توافقی است و چون خدمات ویژه محسوب می شود، نرخ خاص خود را دارد.
قیمت شب عیدی نداریم
دیگر تخلفی که در روزهای پایانی سال از سوی بعضی از قالیشویی ها رخ می دهد، تغییر نرخ خدمات در اسفندماه تحت عنوان قیمت شب عید است.
در ماه پایانی سال با توجه به چندین برابر شدن درخواست های قالیشویی، برخی از این واحدهای صنفی برای اینکه سود بیشتری ببرند، قیمت های خود را نسبت به ایام دیگر سال افزایش می دهند و در فروردین ماه قیمت ها را به روال سابق برمی گردانند.
محمدی این اقدام را نیز تخلف و گرانفروشی دانست و گفت: نرخ هایی که از 2ماه پیش مصوب شده تا سال 1401معتبر است و تخلف از تعرفه اعلامی به بهانه شب عید پذیرفته نیست. قیمت ها نسبت به سال قبل 25درصد افزایش یافت و از آنجایی که 3 ماه پایانی سال اوج کار قالیشویی هاست، این افزایش نرخ از ابتدای دی ماه اعمال شده است.
براساس اعلام اتحادیه قالیشویان استان تهران، تمامی خدمات قالیشویی تا پایان سال و طی سال آینده براساس نرخ های جدید انجام می شود و واحدهای صنفی مجاز به تعیین قیمت های بیشتر برای خدمات خود نیستند.
قالیشویی ها خدمات متنوعی در زمینه فرش یا موکت ارائه می دهند که هرکدام هزینه خاص خود را دارد.
براساس اعلام اتحادیه قالیشویان تهران، با احتساب 5.500تومان هزینه بسته بندی، کاور و سرویس که به درخواست و با توافق مشتری اضافه می شود، خدمات قالیشویی های تهران مجازند برای فرش های ماشینی معمولی متری 22هزار تومان، فرش های ماشینی مدرن، گل ابریشم و فانتزی متری 28هزار تومان، فرش های دستبافت معمولی متری 33.800تومان، فرش های کاشان و اردکان روشن متری 45.100تومان و برای فرش های اعلا و گل ابریشم تبریز و ریزبافت متری80.100تومان هزینه دریافت کنند.
در تمامی موارد گفته شده، 5.500تومان هزینه کاور و بسته بندی و سرویس لحاظ شده و با کسر این مبلغ هزینه خالص شست وشو به دست می آید.
قالیشویی ها همچنین برای شست وشوی موکت معمولی متری 11.700و موکت پرزدار متری 14.100تومان دریافت می کنند که در این موارد نیز هزینه خالص شست وشو 5.500تومان کمتر از نرخ اعلام شده است.
به گفته رئیس اتحادیه قالیشویان تهران، با اینکه بیشتر واحدهای قالیشویی کاور و بسته بندی را انجام می دهند این هزینه اجباری نیست و اگر افرادی بخواهند فرششان بدون کاور تحویل داده شود، قالیشویی نمی تواند آنها را به پرداخت این هزینه مجبور کند.
اما مبلغ 35هزار تومان ایاب و ذهاب هزینه دیگری است که مردم باید برای دریافت خدمات قالیشویی بپردازند و این برای همه واحدها یکسان و غیرانتخابی است.
نام قالیشویی را استعلام کنید
در ماه های پایانی سال تبلیغات قالیشویی ها بیشتر می شود و بخش زیادی از این تبلیغات مربوط به قالیشویی هایی است که پیشینه فعالیت ندارند و در ماه های پایانی سال به واسطه سود این کار به این فعالیت روی می آورند.
قیمت خدمات این قالیشویی ها اغلب از نرخ قالیشویی های معتبر ارزان تر است و به واسطه این ارزانی برخی از شهروندان فرش های خود را به آنها می سفرش های خود را چند وقت یکبار بشوییم؟
هرچند فرش به مانند اجاق گاز منزل و یا کاشی ها و کف آشپزخانه نیست که به نظافت دائمی و همیشگی نیاز داشته باشد، اما دقت شود که حتی اگر هر روز نیز آنها را جارو بزنیم باید هر 18 ماه یک بار فرش ها را با مواد مناسب شسته و به این طریق به مر فرش های خود بیافزاییم.
همانطور که می دانید با شستن فرش ها هم به عمر فرش ها اضافه می شود و هم اینکه با کم کردن آلودگی ها احتمالی باعث پیشگیری از بیماری هایی از قبیل آلرژی می گردد.
لازم است فرش ها خوب و حرفه ای شسته شوند. هر چند بسیاری از افراد برای صرفه جویی در هزینه های خود فرش ها را تمیز می کنند ولی با وجود ارزان بودن این روش اصلا کارامد و خوب نیست و وقت بسیار و زحمت فراوانی می طلبد. حتی بسته به روش شستشو ممکن است افراد ناشی فرش را خراب کنند که این موضوع هزینه زیادی را به شما تحمیل خواهد کرد.
در صورتی که تصمیم دارید خودتان فرش ها را شسته و از توانایی خود برای نظافت استفاده کنید حتما موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
- از شامپو فرش های استاندارد استفاده نمایید.
- بیش از حد مواد شوینده به فرشها نزنید
- نگذارید فرش ها زیاد خیس بوخورند.
- مواظب باشید لوازم دیگر منزل رو روی فرش های خیس قرار ندهید.
در صورتی که فرش ها را کمتر از حد نیاز برای همان مقدار مناسب برای شامپو فرش خیس نکنیم و یا اینکه با وجود اینکه آنها را به خوبی خیسانده ایم ولی باز هم مقدار بیشتری از مواد شوینده را برای آنها استفاده کنیم به احتمال خیلی زیاد در زمان آبکشی آن با مشکل مواجه شده و مواد شوینده به خوبی از بافت های فرش خارج نمی شوند و این موضوع به بافت فرش آسیب خاوهد زد.
علت باد کردن فرش ها بعد از شستشو
دقت کنیم که زمانی که فرش بیش از حد خیس می خورد موارد زیادی برای آن ممکن است بوجود بیاید که پاک شدن رنگ ها و حتی پارگی ممکن است از این قبیل باشند. وقتی پشت فرش خشک شود ولی هنوز روی آن خشک نشده است این نشانه ی این است که بیش از حد آنرا خیسانده ایم و این باعث تاب افتادن در فرش یا زاد کردن فرش می شود.
اما یکی از مواردی که در بسیاری از موارد شستشوی فرش در منزل مشاهده شده است این است که وسایل بسیار سنگین و یا از جنس چوب و فلز را بر روی فرش های مرطوب و کامل خشک نشده قرار داده اند و این باعث شده است که رطوبت فرش به اجناس منقل شده و آنها نیز رنگ خود را به فرش ها بدهند. هموارخه مراقب این موضوع باشید.
شستن فرش در خانه هم چین مشکلات دیگری نیز به همراه دارد زیرا حین شستن فرش، اغلب تمامی وسایل را از اتاق خارج نمی کنند و غالبا از فوم و فویل برای پیچاندن وسایل استفاده نمی کنند که با فرش تماس نداشته باشند.
حرفه ای قالی بشویید!!!
مکش خشک نوعی از روش های قالیشویی است که در آن فرش به نحو کنترل شده خیس می خورد و دقیقا به اندازه ای که نیاز است که بافت فرش آسیب نبیند به آن آبدهی انجام می شود. دقت شود که این عملیات با استفاده از دستگاه های بزرگ و در کارخانه های پیشرفته انجام می شود.
اگر چه در این روش از همان مواد شیمیایی خانگی استفاده می شود، ولی در روش مکش خشک مقدار و چگونگی استفاده از مواد شوینده متفاوت است. یک ماشین با دو برس بزرگ و چرخشی مواد شوینده را بر سطح فرش پخش می کند. دستگاه با فراهم کردن مقدار کافی از آب لکه ها را از بین می برد و سپس مایع و آلودگی را مجددا می مکد که باعث خشک شدن فرش می شود و بدین صورت، فرش برای استفاده و جارو کشیدن آماده می شود.
پاشش مواد و شوینده های کربنه دار در برخی از کارخانه ها انجام میشود. جذب آب کمتر یکی از آثار این کار است که باعث می شود که شوینده ها کمترین اثر را بر روی بافت فرش و بیشترین اثر را بر روی لکه ها و کثیفی ها موجود بر روی سطح فرش بگذارد و دیگر نگران از بین رفتن بافت فرش نباشیم.
برخی از قالیشویی های حرفه ای محلول های تمیز کننده کربن دار بر فرش می پاشند. این روند کربنه کردن باعث می شود که شوینده ها با کمترین مقدار آب جذب بافت فرش شوند. محلول حاوی هیچ گونه روغن و یا مواد پاک کننده قوی که اثرات منفی بر فرش به جای بگذارد نمی باشد. لکه هایی که با محلول از بین نرفته اند با ماشین به راحتی شسته می شوند.
در مقایسه با سیستم شستشوی آبی، این روش فرش را عمیق تر تمیز نمی کند ولی در روش مکش خشک بافت و عمق فرش به خوبی تمیز می شوند. خوبی این روش این است که بقایای مواد شوینده در فرش باقی نمی ماند و فرش بیش از حد خیس نمی شود و خیلی سریع و در عرض یک ساعت خشک می شود. از سوی دیگر مراکز قالیشویی حرفه ای از همان روش های شستشو در خانه استفاده می کنند ولی با دو تفاوت عمده. ابتدا این که در مراکز قالیشویی، شستن فرش را همیشه و هرروز انجام می دهند و این تجربه به آن ها کمک می کند که بهترین روش شستشو و نظافت را برای هر نوع فرش تشخیص دهند و فرش آسیب به آن وارد شود.
ثانیا اینکه در صورتی که از شوینده های قوی استفاده کنیم مطمعنا از سرعت و عمق شستشوی بهتری برخوردار خواهیم بود، اما استفاده از این نوع شوینده ها نیاز به تخصص کافی دارد چرا که ممکن است به بافت های فرش آسیب برساند، بنابراین این امور بهتراست در کارخانه های قالیشویی متخصص و یبزرگ انجام گردد تا از ضررهای احتمالی پیشگیری شود.
به عنوان مثال برای شستن یک فرش سنگین و پر تراکم یک قالیشوی حرفه ای ابتدا فرش را با شامپو فرش قوی می شوید و سپس با آب گرم آن را آبکشی می کند. دستگاه هایی نیز وجود دارند که این روند را همزمان انجام می دهند. اغلب مکنده ای که بر سیستم مکش آب گرم نصب شده است به حدی قوی و بزرگ است که بر روی ماشین حمل می شود. قالیشویی های حرفه ای دو مزیت دیگر نیز دارند . اول این که آن ها به جابه جایی وسایل سنگین عادت دارند و دوم این که معمولا می دانند که چگونه راه حلی برای مشکلات خاصی مثل لکه های فرش پیدا کنند.