داغ شدن ساق پای چپ نشانه چیست

درد ساق پا

دردهایی که درطول استخوان قدامی جلوی پا یعنی درشت نی ایجاد می شود به عنوان درد ساق پا شناخته می شود. علت درد ماهیچه ساق پا، فعالیت و درگیری ماهیچه های پا در افرادی مثل ورزشکاران، دونده ها و سربازان است و در مواردی التهاب و کشش استخوان های اطراف پا و تاندون ها موجب درد ساق پا می شود.

علائم درد ساق پا

معمول ترین نشانه درد ساق پا، امتداد یافتن درد در ناحیه درشت نی و تورم در این ناحیه است.

  • درد خفیف و کند یا شدید و خنجری در ماهیچه های ساق پا
  • درد در ناحیه داخلی و خارجی ساق پا
  • با لمس کردن قسمتی از ساق درد تشدید می شود.
  • ورم خفیف در اطراف ساق پا
  • بی حسی، کرخت شدن و ضعف در ساق پا
  • ممکن است درد در حین انجام تمرینات ورزشی یا بعد از انجام تمرینات باشد.

علت های درد ساق پا

اگر عضلات ساق پا تحت فشار قرار بگیرد یا ضربه ای به آن وارد شود که موجب آسیب دیدن تاندون ها شود اولین واکنش التهاب و درد است. در مواردی ساق پا ورم می کند. علت هایی که می تواند موجب درد ساق پا و ورم ساق پا شود را در ادامه بررسی می کنیم.

  • ورزش کردن: فشار بیش از حد به ساق پا در اثر دویدن و یا فعالیت کردن در سراشیبی و زمین ناهموار یا رکاب زدن با دوچرخه یا وسایل ورزشی، شرکت کردن در ورزش های با شروع و پایان ناگهانی علت درد ساق پا است.
  • استفاده از کفش نامناسب: کفش نامناسب که پا در آن راحت نباشد و به خصوص اگر با آن کار کنید یا ورزش کنید، حتما شما را بادرد ساق پا مواجه خواهد کرد.
  • کسانی که کف پای صاف یا قوس بلند دارد به هنگام فعالیت با درد ساق پا مواجه می شوند.
  • اسپاسم عضلات: درد ناگهانی و شدید در ساق پا ممکن است به علت گرفتگی عضلات در اثر کم آبی بدن، کمبود مواد معدنی مثل کلسیم و پتاسیم و استرس  باشد. همچنین در افرادی که قبلا فعالیت نداشته اند با فعالیت کردن گلیکوژن در عضلات ساق پا تجمع پیدا می کند و موجب گرفتگی و درد ساق پا شود.
  • شکستگی استرسی: در مواردی ترک ها و شکستگی های خیلی ریز در اثر فعالیت های مداوم و یا کارهای سنگین روی ساق پا ایجاد می شود که شاید خود فرد هم متوجه آن نشود ولی با استراحت خود به خود ترمیم می شود. در صورتی که این شکستگی ها ترمیم نشود درد ساق پا بروز می کند و معمولا هم روز به روز شدیدتر می شود.
  • التهاب تاندون: عضلات به وسیله ی تاندون به استخوان ها متصل می شوند. این عارضه که به آن تاندونیت گفته می شود یک علت درد استخوان ساق پا است.
  • سندرم کمپارتمان مزمن: بروز این سندروم رایج نیست ولی علائم آن بسیار شبیه درد ساق پا است و علت آن افزایش فشار بین عضلات است. هنگامی که عضله های پا در اثر فعالیت زیاد یا ورزش کردن تحت فشار قرار بگیرد این حالت ایجاد می شود و با توقف فعالیت درد برطرف می شود.

در خانم های باردار ورم و درد ساق پا نشانه چیست؟

ورم پاها یکی از مشکلات شایع دوران بارداری است که به علت تجمع مایعات در بدن ایجاد می شود. همچنین تغییر در میزان غلظت کلسیم و خسته شدن عضلات ساق پا در اثر اضافه وزن علت درد است. در صورتی که درد و ورم ساق پای شما زیاد است و باردار هستید، چند توصیه به شما داریم. اول اینکه نمک کمتر مصرف کنید، پاهایتان را آویزان نکنید و با پزشکان آنلاین ماما در پذیرش 24 تماس بگیرید تا شما را برای رفع مشکل راهنمایی کنند.

علت درد ساق پا هنگام خواب چیست؟

شاید تجربه کرده باشید که درد ساق پا شما را از خواب بیدار کند و درد اینقدر شدید باشد که نتوانید پای خود را حرکت دهید یا روی پا بایستید. اینوع از درد یک علت واحد ندارد و به علت کمبود آب در بدن، بیماری پارکینسون، دردهای عصبی، فشار بیش از حد به ماهیچه های ساق پا ایجاد می شود.

علت درد ساق پا هنگام پریود چیست؟

خانم ها در دوران عادت ماهیانه یا پریود در ناحیه ی ساق پا درد احساس می کنند. علت این درد مستقیما به عادت ماهیانه و تغییرات هورمونی متناسب با آن بر می گردد. با فعال شدن پروسه های التهابی در بدن و تغییرات هورمونی یعنی کاهش استروژن در بدن، آستانه درد در بدن کاهش می یابد و به دلیل ارتباط اعصاب نخاعی درد از کمر تا ساق پا منتشر می شود.

تشخیص علت درد ساق پا

در مواردی که درد ساق پا با استراحت کردن و درمان های مراقبتی و یا مسکن التیام نیابد تشخیص علت درد ساق پا باید توسط پزشک متخصص ارتوپد انجام می شود. در این موارد پزشک ابتدا وضعیت بالینی بیمار را بررسی می کند و سپس ممکن است برای بررسی میزان مواد معدنی درخواست آزمایش کند. همچنین برای مطمئن شدن از نبود شکستگی روی استخوان می توان درخواست عکس رادیولوژی نمود. سی تی اسکن و MRI هم سایر روش های تشخیصی مطابق نظر پزشک است.

نوشته های مشابه

  • پا درد در بارداری نشانه چیست؟ + معرفی بهترین راه های درمان و کاهش درد

    1401-04-13

  • مشکل رایج آب آوردن زانو چگونه درمان کنیم

    1401-03-05

آیا درد ساق پا و سرطان ارتباطی باهم دارند؟

تغییر در سلول های استخوان می تواند باعث بروز سرطان شود. در مواردی هم ممکن است سرطان در نواحی دیگر مثل کبد، کلیه و یا روده باشد و به استخوان متاستاز دهد. درد و التهاب اولین علامتی است که در صورت ابتلا به سرطان استخوان بروز می کند البته درد در اوایل بیماری فقط شبانه است اما بعد از مدتی ساعات درگیری با درد بیشتر می شود. درصورتی که استخوان درشت نی یعنی استخوان مابین مچ و زانو درگیر سرطان شود درد آن در ساق پا و مچ احساس می شود.

راه های درمان درد ساق پا چیست؟

درمان درد ساق پا بستگی به میزان شدت درد دارد. در موارد خفیف درد با درمان های خانگی با راهکارهای طب سنتی و خود مراقبتی تسکین می یابد. اما در موارد شدیدتر و یا آسیب های که به دنبال سوانح رانندگی یا پرت شدن از بلندی ایجاد می شود باید تحت نظر دکتر مچ پا درد را مداوا نمود.

درمان درد ساق پا با طب سنتی

 درمان درد ساق پا در طب سنتی شامل روش هایی است که فرد بدون نیاز به مصرف دارو با تغییر سبک زندگی و تغذیه ای می تواند درد را تسکین دهد. راه کارهای طب سنتی را در دو گروه بیان می کنیم.

گروه اول: دلیلی که متخصصان طب سنتی برای درد ساق پای شبانه مطرح می کنند سوءهاضمه است. مطابق توصیه آن ها برای رفع این درد باید:

  • غذا خوب جویده شود.
  • همراه با غذا آب، نوشابه، دوغ ننوشید.
  • بین زمان خواب و شام حداقل سه ساعت باید فاصله باشد.
  • همچنین ساق پا در معرض سرما قرار نگیرد و با ساق بند گرم نگه داشته شود.

گروه دوم: در طب سنتی به گنجاندن برخی مواد غذایی در رژیم غذایی و یا استفاده از مواد طبیعی به صورت ضماد روی محل درد بسیار توصیه می شود. در ادامه چند نمونه از این موارد را نام می بریم.

  • آب آلبالو:

آلبالو خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد و نوشیدن آن درد ساق پا را تا حد زیادی کاهش می دهد.

  • لیمو:

 لیمو به تنظیم سطح PH بدن کمک می کند و خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و از این طریق می تواند درد را تسکین دهد. لیمو را هم می توانید به صورت خوراکی و هم به صورت موضعی مصرف کنید. مصرف روزانه دو مرتبه آب لیمو و عسل درد را کاهش می دهد. همچین ماساژ شبانه محل درد با لیمو و روغن کرچک یا روغن زیتون نیز تا حد زیادی تاثیر گذار است.

  • زردجوبه:

 این ماده خاصیت ضد التهابی دارد و حاوی کورکومین است. برای استفاده باید دو قاشق غذاخوری از آن را با یک روغن کنجد یا روغن زیتون ترکیب کنید و خمیر حاصل را روی محل درد بگذارید.

  • روغن خردل

یکی از روش های درمان استفاده از روغن های موضعی برای ماساژدادن محل درد است. روغن خردل خاصیت التیام دهندگی درد دارد. برای استفاده از آن چند قطره روغن خردل را روزی دو مرتبه روی محل درد ماساژدهید.

درمان درد ساق پا با استفاده از کمپرس سرد

یکی از راه کارهای خانگی استفاده از کمپرس سرد برای کاهش التهاب و درد است. در این روش باید مقداری یخ را داخل پلاستیک بریزید و به مدت 20 دقیقه روی محل قرار دهید. در مواقعی که پا هنگام ورزش کردن یا بر اثر سانحه  آسیب ببیند انجام فوری این روش بسیار موثر است.

درمان درد ساق پا توسط پزشک

پزشک با تجویز داروی مسکن سعی می کند درد را کاهش دهد. داروهای مسکن شامل قرص ضد درد مثل ایبوپروفن، استامینوفن یا ناپروکسن و پاراستمول است. به جز ناپروکسن و پاراستمول موارد دیگر را می توانید  بدون نسخه هم از داروخانه تهیه کنید ولی درصورتی که به پرفشاری خون مبتلا هستید، آسم یا ناراحتی قلبی دارید حتما تحت نظر پزشک دارو مصرف کنید. پمادها هم می توانند التهاب را کاهش دهند و درد را تسکین دهند. بهترین پماد برای درد ساق پا پمادهای موضعی است که ترکیبات گیاهی در آن ها به کار رفته است.

در مواردی هم دکتر فیزیوتراپ مچ دست و پا توصیه می کند بیمار از ساق بند طبی استفاده کند.

درمان درد ساق پا با ورزش کردن

ورزش کردن باعث تقویت عضلات و افزایش انعطاف پذیری آن ها می شود. عضلات قوی در مقابل کشش و یا ضربه مقاومت بیشتری دارند. در ادامه چند تمرین ورزشی برای درمان دردهای ساق پا پیشنهاد می کنیم. دکتر فیزیوتراپ ورزشی میتواند در مسیر درمان درد ساق پا با ورزش با معرفی حرکات ورزشی بیشتر به شما کمک کند.

  • کشیدن ساق پا با پارچه یا حوله

در این روش برای درمان باید روی سطح صاف بنشینید و پاهایتان را دراز کنید. یک حوله یا پارچه ضخیم را دور پای آسیب دیده بیندازید و گوشه های حوله را در دست داشته باشید و آن را به سمت خود بکشید. پایتان باید صاف باشد و آن را به مدت 20 تا 30 ثانیه  در این حالت نگه دارید. این حرکت را تا سه مرتبه در روز می توانید تکرار کنید.

  • کشیدن ساق پا در حالت ایستاده

در این روش باید رو به دیوار بایستید و دست ها را به دیوار تکیه دهید. پای آسیب دیده را عقب برده و پای سالم را خم کنید بعد پای آسیب دیده را جلو بیاورید و پنجه ی آن را به دیوار تکیه دهید طوری که کشش را در عضله های ساق پا احساس کنید. این کار را به مدت20 تا30 ثانیه و روزانه 3 بار انجام دهید.

  • بالا بردن پاشنه ی پا

این روش را در حالی باید انجام دهید که به دیوار یا صندلی تکیه کرده باشید ولی کف پا کاملاُ روی زمین باشد. بعد به مدت 5 ثانیه روی پنجه ی پا بلند شوید. این حرکت را ده مرتبه تکرار کنید.

درمان درد ساق پا با جراحی

چون علت درد ساق پا به کشیدگی ماهیچه ها و یا ضربه ارتباط دارد معمولا نیاز به جراحی پیدا نمی کند و با درمان های خانگی و یا مصرف داروهای مسکن بهبود می یابد. اما اگر تاندون یا رباط آسیب دیده باشد ممکن است نظر متخصص ارتوپد بر جراحی باشد.

چگونه از بروز درد ساق پا پیشگیری کنیم؟

برای پیشگیری از درد ساق پا می توان عواملی را که سبب ایجاد آن می شود را با رعایت موارد زیر کنترل کرد.

  • پوشیدن کفش مناسب: کفشی که سایز پای شما باشد و پا را اذیت نکند در دوران بارداری و موقع ورزش کردن بسیار مهم است.
  • استفاده از محافظ قوس پا یا کفی کفش مناسب به خصوص در افرادی که کف پای صاف دارند.
  • مدت زمان ورزش هایی را که موجب درد ساق پا می شود به تدریج افزایش دهید مثل دوچرخه سواری و وزنه برداری. حتی می توانید ورزش هایی مثل شنا و پیاده روی که سبک هستند را جایگزین آن کنید.
  • قبل از ورزش کردن حتماُ بدن خود را گرم کنید.

زمان مراجعه به پزشک

در موارد زیر حتما به پزشک مراجعه کنید.

  1. اگر ساق پا به دلیل سانحه آسیب دیده است.
  2. اگر کف پای شما صاف است.
  3. اگر شدت درد طی یک دوره ی زمانی بیشتر شده است.
  4. و در نهایت اگر با استراحت کردن و درمان های خانگی درد تسکین نیافت حتما برای پیدا کردن علت آن با دکتر ارتوپد مچ دست و پا مشورت کنید. به صورت تلفنی یا آنلاین با پزشکان و متخصصان ارتوپد پذیرش 24 تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

 






3.8/5


(10 نظر)

علت متورم شدن رگهای روی پابیرون زدگی رگ های پا که معمولاً با نام واریس شناخته می شود، عارضه ای است که در آن رگ های خونی در هر نقطه ای از پا متورم شده و از سطح پوست بیرون می زنند که این عارضه بیشتر در سمت داخلی ران و ساق پا دیده می شود. این رگ های بیرون زده معمولاً ظاهری طناب مانند دارند. رگ های واریسی معمولاً با علائم دیگری مانند درد و سنگینی پا، احساس سوزش و درد ضربان دار، گرفتگی های عضلانی، احساس خارش در اطراف رگ ها و ضایعه های پوستی در اطراف مچ پا همراه است. تمامی علائم ذکر شده در بالا می توانند نشانه ای از وجود عارضه های عروقی شدیدتر باشند و در صورت مشاهده ی آن های باید به پزشک متخصص مراجعه شود.

بسیاری از افراد رگ های واریسی را دارند، رگ های بزرگ شده و پیچ خورده که نمی توانند خون را به شکل مناسب حرکت دهند. برای اکثر افراد، این عارضه یک مشکل زیبایی است ولی برای برخی از افراد ممکن است با درد نیز همراه باشد. متخصصین ما در کلینیک واریس دکتر کریمی رگ های متورم و بیرون زده ی شما را بررسی کرده و بهترین روش درمانی برای عارضه ی شما را پیشنهاد می کنند.

در خصوص کسب اطلاعات بیشتر برای ورم، بیرون زدگی رگ های واریس و تعیین وقت قبلی در کلینیک واریس دکتر کریمی می توانید با شماره های 02122254520 02122254144 تماس حاصل فرمایید.

علت متورم شدن رگهای روی پا

عارضه ی واریس ممکن است در هر نقطه ای از بدن ایجاد شود اگرچه این عارضه بیشتر در ناحیه ی پا دیده می شود. این عارضه در ابتدا به صورت رگ های خونی بیرون زده دیده می شود. واریس در رگ های خونی سطح پوست که در عمق کمی قرار گرفته اند یافت می شود . معمولاً خون از رگ های سطح پوست به درون رگ های عمقی هدایت شده و سپس به جاهای دیگر پا حرکت می کند. این رگ های عمقی قادرند فشار زیادی را تحمل کنند و درنتیجه قطر آن ها افزایش پیدا نمی کند. زمانی که رگ های سطحی بزرگ تر از حد طبیعی خود می شوند، دریچه های لانه کبوتری به درستی بسته نشده و از کار می افتند. درنتیجه خون می تواند در جهت عکس جریان طبیعی در این رگ ها حرکت کند. حتی ازکارافتادن یکی از این دریچه ها می تواند اثر زنجیره ای داشته و دریچه های دیگر را هم از کار بیندازد. حرکت خون در جهت عکس جریان طبیعی باعث افزایش فشار در هر قسمت از رگ شده و موجب کشیده شدن دیواره ی رگ در قسمت های سالم آن می شود. این خون بدون اکسیژن در رگ های خونی پا تجمع پیدا کرده و باعث ایجاد گستره ای از مشکلات مربوط به جریان خون می شود. کاهش اکسیژن رسانی می تواند باعث ایجاد پادرد، گرفتگی های عضلانی، رنگ پریدگی پوست و ضایعه های پوستی شود.

  ایجاد واریس بر اثر عوامل ارثی (ژنتیکی)

علل و عوامل خطر

  • وراثت
  • سن بالای 40 سال
  • ایستادن طولانی مدت
  • سبک زندگی بدون تحرک
  • بارداری 
  • اضافه وزن 
  • عمل جراحی یا آسیب فیزیکی
  • یائسگی و تغییرات هورمونی

علائم

تورم و بیرون زدگی رگ ها تنها علائم واریس نبوده و ازجمله دیگر علائم این عارضه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد ضربان دار و یا احساس سوزش در ناحیه ی پا
  • سنگینی، گرفتگی عضلانی و بی قراری در پا
  • تورم مچ پا
  • تیره شدن پوست روی سیاهرگ ها
  • خارش پوست (اگزمای واریسی) 

از جمله علائمی که شیوع کمتری دارند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زخم واریس 
  • لخته ی خونی 
  • خونریزی از رگ آسیب دیده

تشخیص

علاوه بر بررسی کامل سوابق پزشکی و انجام معاینه ی فیزیکی جامع، روش های تشخیصی استفاده شده برای واریس شامل موارد زیر نیز می باشند:

  • اولتراسوند داپلکس: نوعی اسکن اولتراسوند عروقی که برای بررسی جریان خون و استحکام رگ های پا انجام می شود. در این روش از دو نوع موج فراصوت استفاده می شود و به همین دلیل به آن دوگانه گفته می شود.
  • اولتراسوند تریپلکس (با نام اولتراسوند سه گانه نیز شناخته می شود): روشی شبیه به اولتراسوند دوگانه که در آن از رنگ برای مشخص کردن جهت حرکت خون استفاده می شود.
  • ونوگرافی با رزونانس مغناطیسی (MRV): یک روش تشخیصی که از آهنرباهای بزرگی به همراه یک کامپیوتر برای عکس برداری از رگ ها استفاده می کند. برای بهتر دیده شدن رگ ها، رنگ مخصوصی به درون آن ها تزریق می شود. این روش می تواند برای تشخیص علت موارد دیگر پادرد نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

درمان

روش درمانی مورد استفاده برای رگ های متورم و بیرون زده ی واریسی با توجه به موارد زیر توسط پزشک متخصص تعیین می شود:

  • سن، وضعیت سلامت عمومی و سوابق پزشکی شما
  • شدت عارضه
  • علائم و نشانه ها
  • تحمل بدن شما نسبت به برخی داروها و روش های درمانی
  • پیش بینی روند بیماری

  علائم واریس چیست؟ واریس پا و صورت چه نشانه هایی دارد؟

جوراب فشاری

جوراب های مخصوص واریس به طور مخصوص برای وارد کردن فشار به بخش تحتانی پا طراحی شده اند تا جریان خون به شکل مناسبی در آن ها صورت گرفته و تورم و ناراحتی به حداقل برسد. این جوراب ها با هدف کاهش ناراحتی های ناشی از واریس و جلوگیری از شدیدتر شدن این عارضه توسط پزشک تجویز می شوند.

اسکلروتراپی

در اسکلروتراپی از مواد شیمیایی مایع برای مسدود کردن رگ های واریسی استفاده می شود. این مواد شیمیایی به درون رگ تزریق شده و باعث ایجاد زخم و بافت اسکار در آن می شوند. زخم و بافت اسکار درون رگ باعث می شوند تا رگ مسدود شده و به تدریج ناپدید شود. این روش معمولاً برای درمان رگ های واریسی کوچک تر و رگ های عنکبوتی مورد استفاده قرار می گیرد. می توان این روش را در مطب پزشک و به صورت سرپایی انجام داد. ممکن است برای انسداد کامل یک رگ نیاز به انجام چند جلسه ی درمانی داشته باشید. جلسات درمانی معمولاً با فاصله ی 4 تا 6 هفته ای صورت می گیرند.

جراحی لیزری

در جراحی با لیزر از انرژی نور برای درمان ورم زانو و پا و رگ های واریسی استفاده می شود. نور لیزر باعث می شود تا رگ واریسی از بین رفته و ناپدید شود. معمولاً از لیزر برای درمان رگ های واریسی کوچک تر استفاده می شود. در این روش هیچ برش یا تزریق مواد شیمیایی وجود نخواهد داشت.

رادیوفرکانسی داخل عروقی

در این روش از رادیوفرکوئنسی (RF)  برای ایجاد گرما و بستن یک رگ خونی استفاده می شود. پزشک یک بریدگی کوچک در کنار رگ واریسی ایجاد می کند و سپس یک لوله ی کوچک را به درون رگ وارد می کند. سر این لوله گرما تولید کرده و رگ مورد نظر را مسدود می کند. در طی این درمان شما بیدار خواهید بود ولی منطقه ی مورد درمان تحت بی حسی موضعی قرار می گیرد. معمولاً در همان روز انجام درمان مرخص شده و می توانید به خانه بازگردید.

  عمل درمان واریس پا با لیزر: مزایا، مراقبت و هزینه لیزر واریس

عمل جراحی

  • جراحی آندوسکوپی عروق: برای جراحی آندوسکوپی عروق، پزشک یک بریدگی کوچک در کنار رگ واریسی ایجاد می کند. سپس او از یک دوربین کوچک در انتهای یک لوله برای حرکت در درون رگ استفاده می کند. یک ابزار جراحی در انتهای دوربین قرار داشته و می تواند رگ را مسدود کند. جراحی آندوسکوپی عروق معمولاً تنها در موارد شدید عارضه که رگ های واریسی باعث ایجاد ضایعه های پوستی می شوند مورد استفاده قرار می گیرد. پس از انجام عمل معمولاً فرد می تواند در عرض چند هفته به فعالیت های عادی خود بازگردد.
  • فلبکتومی سیار: در این روش پزشک برش های کوچکی را در پوست ایجاد کرده و رگ های واریسی کوچک را برمی دارد. این روش معمولاً برای برداشتن رگ های واریسی نزدیک به سطح پوست انجام می شود. شما در طول این عمل بیدار خواهید بود ولی منطقه ی مورد درمان در اطراف رگ واریسی تحت بی حسی موضعی قرار خواهد گرفت. معمولاً شما در همان روز انجام عمل مرخص شده و می توانید به خانه بازگردید.
  • چاک دادن و انسداد عروق: این روش معمولاً تنها برای موارد شدید واریس استفاده می شود. در این روش سعی می شود تا رگ های واریسی از طریق بریدگی های کوچکی بر روی پوست مسدود شده و از بدن خارج شوند. در طول عمل به شما داروهایی داده می شود تا به خواب رفته و درد احساس نکنید. این روش معمولاً به شکل سرپایی قابل انجام است و مدت زمان موردنیاز برای بهبودی پس از عمل بین 1 تا 4 هفته می باشد.

پیشگیری

هیچ روش مطمئنی برای پیشگیری از بیماری واریس وجود ندارد اگرچه شما می توانید با رعایت موارد زیر احتمال ایجاد یا تشدید این عارضه را کاهش دهید:

  • مدیریت وزن خود
  • فعالیت بیشتر
  • تغییر منظم حالت نشستن یا ایستادن
  • عدم استفاده از کفش های پاشنه بلند برای مدت زمان های طولانی
  • بالا قرار دادن پاها به هنگام استراحت کردن

دکمه بازگشت به بالا