غذاهای شب عید مشترک بین همه ی شهرها
در کنار تمام سنت های عید نوروز نظیر خانه تکانی، سبزه سبز کردن و چیدن سفره هفت سین، رسم غذای شب عید نوروز نیز جایگاهی ویژه دارد زیرا نه تنها باعث می شود که سال جدید را خوشمزه تر آغاز کنید بلکه بهانه ایست برای دور هم جمع شدن خانواده ها در یک فضای گرم و صمیمم. با توجه به سخت بودن مقوله ی انتخاب غذای سال نو، در این مقاله از ای بی سی مگ، به معرفی چند غذای سنتی و محبوب شب عید در شهرهای مختلف ایران می پردازیم تا انتخاب شما را راحت تر کنیم.
غذاهای شب عید مشترک بین همه ی شهرها
در ادامه سعی کردیم لیستی از غذاهای عید نوروز و شام عید را برایتان به اشتراک بگذاریم و طرز تهیه هر کدام را برایتان توضیح دهیم.
ماهی و سبزی پلو، اصلی ترین غذای شب عید نوروز
ترکیب بی نظیر سبزی های معطر، برنج زعفرانی و ماهی خوشمزه، سفره عید نوروز را مزین می کند و رنگ و بویی خاص به آن می بخشد. گویی با هر لقمه، طراوت بهار و نو شدن را به کام می کشیم.
ماهی و سبزی پلو، بیش از یک غذا، نمادی از برکت، تازگی و شادابی است. از دیرباز، ایرانیان این غذای خوشمزه را در شب عید سرو می کرده اند تا با استقبالی نیکو، به پیشواز سالی نو و پربرکت بروند.
طرز تهیه ی ساده ی این غذای اصیل را به صورت گام به گام و همراه با تصویر در محتوای «طرز تهیه ماهی و سبزی پلو فوق العاده برای شب عید» یاد بگیرید.
کوکو سبزی، یک غذای ساده و خوشمزه برای شب عید نوروز
کوکو سبزی، از جمله غذاهای سنتی و محبوب ایرانی است که در بسیاری از مناسبت ها، به خصوص در شب عید نوروز، جای دارد. عطر و طعم کوکو سبزی، حسی ناب و خاطره انگیز را به ارمغان می آورد. گویی با هر لقمه، طعم کودکی و سفره های عید نوروز قدیم برایمان تداعی می شود.
زمانی که در تکاپوی خانه تکانی و مهیا کردن سفره ی هفت سین برای سال نو هستیم، کوکو سبزی با پخت سریع و آسان خود می تواند سفره ی شام عیدتان را مزین کند و رنگ و بویی خاص به آن ببخشد.
طرز تهیه کوکو سبزی را هم می توانید در محتوای «طرز تهیه کوکو سبزی خوشمزه و اصیل با گردو و زرشک» آموزش ببینید.
رشته پلو، نمادی از طول عمر و خوش شانسی در شب عید نوروز
رشته پلو، از جمله غذاهای سنتی و محبوب ایرانی است که در شب عید سرو می شود. عطر و طعم دلچسب زعفران و گوشت، در کنار رشته های پخته شده، طعمی به یاد ماندنی و خاطره انگیز را خلق می کند.
جالب است بدانید که این غذا ریشه ای دیرینه در میان مردم ایران دارد. در قدیم الایام، بسیاری از مردم بر این اعتقاد بودند که رشته های بلند و طلایی این غذا، نمادی از طول عمر و برکت هستند و زعفران خوش رنگ آن، نوید شادمانی و سرزندگی را در سال نو می دهد. از این رو، سال خود را با پختن این غذا آغاز می کردند تا رشته ی کارهایشان را در سال جدید به دست بگیرند و زندگی شان پربرکت و طولانی شود.
طرز تهیه ی این غذای خوشمزه ی ایرانی را در صفحه ی «طرز تهیه رشته پلو با گوشت؛ لذیذ و آسان» دنبال کنید.
ماهی و ترش تره، غذای خوشمزه و سنتی شب عید نوروز در گیلان
ترش تره، خورشت محبوب گیلانی، با طعم ترش و دلچسب خود یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار در شب عید نوروز در گیلان است. این خورشت خوشمزه معمولاً با ماهی دودی یا شور سرو می شود و سفره شب عید گیلانی ها را زینت می دهد.
مواد لازم برای تهیه ترش تره:
- سبزی ترش تره (تره، جعفری، گشنیز و اسفناج): 1 کیلوگرم
- برنج خام نیم دانه: 1 قاشق غذاخوری
- آبغوره: 1 لیوان
- سیر: 1 بوته
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
- روغن: به مقدار لازم
- تخم مرغ: 2 عدد
طرز تهیه ترش تره:
- سبزی ترش تره را پاک کنید و بشویید. پس از خشک شدن، سبزی ها را ساطوری خرد کنید.
- سبزی ها را به همراه برنج در قابلمه بریزید و به مقدار کافی آب اضافه کنید.
- نمک، فلفل و زردچوبه را به مواد اضافه کنید و اجازه دهید تا روی شعله ملایم پخته و له شوند.
- حدود 10 دقیقه مانده به پایان پخت، آبغوره را اضافه کنید و هم بزنید.
- مواد پخته شده را از روی گاز بردارید و با گوشتکوب له کنید.
- ترش تره له شده را با مقداری روغن تفت دهید تا طعم و عطر آن بهتر شود.
- سیرها را پوست بگیرید و له کنید. سپس آن ها را به همراه تخم مرغ در ظرفی جداگانه مخلوط کنید.
- مخلوط سیر و تخم مرغ را به ترش تره اضافه کنید و هم بزنید تا پخته شود.
خورش مرغ ترش، خورشت آسان و مجلسی برای شب عید نوروز
مرغ ترش یکی از محبوب ترین غذاهای ایرانی است که به دلیل طعم ترش و ملس و همچنین طرز تهیه آسان آن، مورد علاقه ی بسیاری از مردم است. این غذا با مرغ، سبزی، گردو و رب انار تهیه و معمولا با برنج سرو می شود.
خورش مرغ ترش برای شب عید انتخابی عالی است زیرا هم خوشمزه و هم مجلسی است. در ادامه طرز تهیه خورش مرغ ترش برای شب عید را به شما آموزش می دهیم:
مواد لازم:
- 1 عدد مرغ
- 1 کیلوگرم سبزی ترش (تره، جعفری، گشنیز و اسفناج)
- 200 گرم گردو
- 1 پیمانه رب انار
- 1 عدد پیاز
- 2 حبه سیر
- 1 قاشق چایخوری زردچوبه
- 1 قاشق چای خوری فلفل سیاه
- 1 قاشق غذاخوری نمک
- روغن به مقدار لازم
طرز تهیه:
- مرغ را پاک کنید و بشویید. سپس آن را به تکه های متوسط تقسیم کنید.
- پیاز را نگینی خرد کرده و در قابلمه ای با روغن تفت دهید تا طلایی شود.
- سیر را له کرده و به پیاز اضافه کنید و تفت دهید تا عطر آن بلند شود.
- زردچوبه و فلفل سیاه را به پیاز و سیر اضافه کنید و تفت دهید.
- مرغ را به پیاز و سیر اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ مرغ تغییر کند.
- سبزی ترش را پاک کنید و بشویید. سپس آن را ساطوری خرد کنید و به مرغ اضافه کنید.
- رب انار را با کمی آب مخلوط و به مرغ اضافه کنید.
- نمک را به مرغ اضافه کرده و هم بزنید.
- به اندازه ی کافی آب به مرغ اضافه کنید تا روی آن را بپوشاند.
- قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و اجازه دهید مرغ به مدت 1 تا 2 ساعت بپزد تا جا بیفتد.
کوفته تبریزی، نگین سفره ی عید آذربایجانی ها
کوفته تبریزی، غذای اصیل و محبوب آذربایجان، در سفره عید نوروز مردم این خطه جایگاهی ویژه دارد. پخت این غذای لذیذ و پر زحمت، از دیرباز به عنوان یک سنت خانوادگی در شب عید است و عطر و طعم دل انگیز آن، حال و هوای عیدانه را دوچندان می کند.
درست کردن کوفته تبریزی چندان سخت نیست تنها کمی قلق دارد. با مشاهده ی ویدیوی « طرز تهیه کوفته تبریزی لذیذ به روش آذری ها» و رعایت نکات گفته شده می توانید قلق آن را به دست آورید.
آش عباسعلی، غذای محبوب کرمانشاهی ها
آش عباسعلی یکی از آش های سنتی و بسیار خوشمزه ی ایرانی است که اصالت آن به شهر کرمانشاه برمی گردد. این آش به دلیل داشتن گوشت و حبوبات، غذایی کامل و مقوی برای وعده های مختلف، به ویژه افطار در ماه رمضان است. از آنجایی که عید امسال مصادف است با ماه رمضان، این آش خوشمزه می تواند هم یک افطاری و هم یک شام شب عید خوشمزه برایتان باشد.
مواد لازم برای تهیه آش عباسعلی:
- گوشت دنده ی گوسفندی: 300 گرم
- گندم پوست کنده: 1.5 پیمانه
- برنج: نصف پیمانه
- عدس: نصف پیمانه
- نخود: نصف پیمانه
- لوبیا چیتی: نصف پیمانه
- لوبیا سفید: نصف پیمانه
- پیاز: 3 عدد
- سیر: 7 حبه
- نعناع خشک: به میزان لازم
- روغن حیوانی: به میزان لازم
- نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و زعفران: به میزان لازم
طرز تهیه آش عباسعلی:
- حبوبات را از شب قبل خیس کنید.
- گوشت را با یک عدد پیاز، زردچوبه و فلفل بپزید.
- گندم را جداگانه بپزید.
- برنج را خیس کنید و سپس بپزید.
- پیاز را نگینی خرد کنید و در روغن تفت دهید تا طلایی شود.
- سیر را له کنید و به پیاز داغ اضافه کنید.
- نعناع خشک را به پیاز داغ اضافه کنید و تفت دهید.
- تمام مواد را به همراه آب گوشت در یک قابلمه ی بزرگ بریزید و اجازه دهید تا آش جا بیفتد.
- در انتها نمک، فلفل، زردچوبه و زعفران را به آش اضافه کنید و صبر کنید تا آش جا بیفتد.
- آش عباسعلی را با پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ تزیین و سرو کنید.
نکات کلیدی در تهیه ی آش عباسعلی:
- برای اینکه آش کش دارتر شود، می توانید از گوشت دنده ی گوسفندی استفاده کنید.
- اگر دوست دارید آش طعم تندتری داشته باشد، می توانید از فلفل قرمز بیشتری استفاده کنید.
- می توانید از زعفران دم کرده هم برای خوش رنگ تر شدن آش استفاده کنید.
خورشت خلال، غذای مجلسی و اصیل ایرانی برای شب عید نوروز
خورشت خلال، یکی از اصیل ترین و خوشمزه ترین خورشت های ایرانی است که با طعم و عطر بی نظیر خود، زینت بخش سفره های ایرانیان در مناسبت های مختلف، به ویژه عید نوروز است. این خورشت با گوشت تکه ای، خلال بادام، لیمو عمانی و زعفران، طعمی دلنشین و ظاهری مجلسی دارد که هر ذائقه ای را مجذوب خود می کند.
طرز تهیه ی این خورشت خوشمزه و اصیل کرمانشاهی را می توانید در محتوای آموزشی «طرز تهیه خورش خلال کرمانشاهی؛ یک ضیافت ایرانی تمام عیار» یاد بگیرید.
کلم پلو شیرازی، طعمی به یاد ماندنی برای شروع سال جدید
اگر دنبال یک غذای پرطرفدار، خوشمزه و در عین حال سنتی برای شب عید هستید، پیشنهاد می کنم حتما کلم پلو شیرازی را انتخاب کنید.
کلم های نرم و خوشبوی تفت داده شده در کنار برنج و گوشت گوسفندی، وقتی با ادویه هایی مثل زردچوبه، دارچین، زعفران و زیره سبز همراه می شوند، طعمی بی نظیر خلق می کنند که می تواند لذت شب عید را صد چندان کند.
اگر می خواهید یک کلم پلوی خوشمزه با اصول و سبک شیرازی های دوست داشتنی درست کنید، ویدیوی «طرز تهیه کلم پلو شیرازی بسیار خوش عطر با روش مخصوص» را مشاهده نمایید.
قلیه ماهی، انتخابی دلچسب برای سفره عید نوروز
قلیه ماهی یکی از خورشت های محبوب سنتی جنوب ایران است که معمولاً در جشن ها و مهمانی های خانوادگی از جمله شام عید نوروز سرو می شود. این خورشت با طعم و عطر منحصر به فرد نشات گرفته از ماهی و ادویه جات جنوبی، یکی از غذاهای بسیار خوشمزه و لذیذ به شمار می رود که می تواند سفره شما را در شب عید زیباتر کند.
طرز تهیه قلیه ماهی را در ادامه به صورت مرحله به مرحله برایتان آموزش می دهیم.
مواد لازم:
- 700 گرم ماهی هامور، شیر، زبیدی یا سنگسر
- 100 گرم تمر هندی
- 400 گرم گشنیز، 50 گرم شنبلیله (سبزی قلیه ماهی)
- 1 عدد پیاز بزرگ
- 5 حبه سیر بزرگ
- نمک، فلفل قرمز، پودر دانه گشنیز و ادویه قلیه ماهی به مقدار لازم
طرز تهیه:
- تمرهندی را به مدت 1 ساعت در آب گرم خیس کنید. سپس هسته و پوست تمبر هندی را جدا کرده و از صافی عبور دهید و 1 قاشق آرد به آن اضافه و خوب هم بزنید.
- ماهی را با نمک، فلفل قرمز و پودر گشنیز مزه دار کنید و 30 دقیقه بگذارید بماند.
- پیاز را نگینی خرد کرده و تفت دهید. به محض سبک شدن پیاز، سبزی ها را که به صورت ساطوری خرد کرده اید، به آن اضافه کنید و تفت دهید. سبزی باید کاملا سرخ و رنگ آن تیره شود.
- در حین سرخ کردن سبزی، نمک و ادویه را به آن اضافه کنید.
- حبه های سیر را ریز خرد کرده و به همراه یک قاشق غذاخوری زردچوبه کمی تفت دهید. سپس به همراه ماهی به سبزی سرخ شده اضافه کنید.
- در مرحله ی آخر عصاره ی تمرهندی را نیز به مواد اضافه کرده و اجازه دهید 40-50 دقیقه روی شعله ی ملایم گاز بپزد و خوب جا بیفتد.
- شما می توانید این غذای خوشمزه را با تن ماهی نیز درست کنید، برای آموزش به محتوای «چطور قلیه ماهی با تن درست کنیم؟» نیز سر بزنید.
در نهایت
انتخاب غذای شب عید نوروز، به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد. در این مقاله، سعی کردیم تا با معرفی تعدادی از غذاهای محبوب عید نوروز در شهرهای مختلف ایران، به شما در انتخاب غذای مناسب برای شام عید یاری برسانیم. هر کدام از غذاهای سنتی معرفی شده در این مطلب، می توانند حسی متفاوت و خاطره انگیز را در شما زنده کنند. امیدواریم که با پخت یکی از این غذاها، شامی خوشمزه و به یاد ماندنی را در کنار عزیزانتان تجربه کنید.