هوش وکسلر کودک

آزمون هوش وکسلر سه نوع متفاوت برای رده های سنی مختلف دارد. یکی از این تست ها برای کودکان 2٫5ساله تا 7 سال و 7ماهگی است. دیگری برای کودکان و نوجوانان بین سنین 6 تا 16 سال استفاده می شود، و سومی هم برای نوجوانان بالاتر از 16 سال و بزرگ سالان است. در این مقاله رسش، نگاه دقیقی به تست هوش وکسلر و انواع آن می اندازیم. در این مقاله خرید اینترنتی لباس السا و آنا را بررسی می کنیم

وکسلر متوجه شده بود آزمون های هوش بزرگ سالان که در آن زمان وجود داشتند، مانند تست هوش کودکان هستند و نتایجشان اعتبار چندانی برای ارزیابی بزرگ سالان ندارند.

آن آزمون هوش اولیه با توسعه ای که داشت، در نهایت به سه نسخه متفاوت برای گروه های سنی مختلف تقسیم شد که عبارت اند از:

  • مقیاس هوش وکسلر برای سنین پیش از  دبستان (Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence) یا به اختصار WPPSI، برای کودکان 2٫5 سال تا کودکانی که 7 سال و 7 ماه دارند.
  • مقیاس هوش وکسلر برای کودکان (Wechsler Intelligence Scale for Children) یا به اختصار WISC، برای کودکان و نوجوانانی که بین سنین 6 تا 16 سال هستند.
  • مقیاس هوش بزرگ سالان وکسلر (Wechsler Adult Intelligence Scale) یا به اختصار WAIS برای آن هایی که بالاتر از 16 سال هستند.

در ضمن نسخه پنجم (WISC-V؛ Wechsler, 2014) جدیدترین نسخه مقیاس هوش وکسلر برای کودکان است که در سال 2014 منتشر شد.

تست هوش وکسلر چه کاربردهایی دارد؟

ابتدایی ترین کاربرد تست IQ وکسلر رسیدن به نمره هوش شرکت کننده هاست. با دانستن نمره آی کیو یا بهره هوشی هر فردی، می توانیم وضعیت او را نسبت به هم سالانش بررسی کنیم.

علاوه بر این، نمره تست هوش وکسلر کمک می کنند نقاط ضعف و قوت فرد را شناسایی کنیم. از این اطلاعات برای بهبود توانایی های او می توان استفاده کرد. در صورت تشخیص زودهنگام مشکلات ذهنی، درمان هم آسان تر می شود.

متخصصین روان سنجی و روان شناس ها، با تفسیر نتایج آزمون وکسلر و سایر تست های هوش برای کودکان، می توانند مشکلات ثانویه ای مانند استرس و اضطراب، وسواس های فکری، بیش فعالی یا افسردگی را هم تشخیص بدهند.

به همین خاطر است که گاهی اوقات از آزمون وکسلر برای فرایند استخدام در شرکت ها و سازمان های مختلف در سرتاسر دنیا استفاده می شود.

پیش تر تأکید کردیم که آزمون IQ وکسلر، سه نوع متفاوت دارد که سه رده سنی مختلف را پوشش می دهند. برای انتخاب تست مناسب، حتما باید رده سنی فرد را در نظر بگیرید تا به نتایج دقیقی دست پیدا کنید.

این ها مهم ترین ویژگی های آزمون هوش وکسلر هستند:

  • نمره خام در این آزمون، به نمره تراز تبدیل می شود.
  • تست هوش وکسلر، جزو آزمون های هوش ناهمگن محسوب می شود.
  • نمره دهی آن هم آسان است، چون پاسخ ها درجه بندی شده اند.
  • تست وکسلر، هوش کلامی و هوش غیرکلامی را جداگانه ارزیابی می کند.

از تست IQ وکسلر برای استخدام نیروی کار، برنامه ریزی تحصیلی، و ارزیابی و تعیین نقاط ضعف و قوت سایرین در همه شرایط زندگی می توان استفاده کرد.

بیشتر بخوانید:  انواع تست IQ ریون برای کودکان و بزرگسالان

مقیاس هوش وکسلر چه مزایایی دارد؟

مقیاس هوش وکسلر، برای سنجش هوش در گروه های سنی مختلف طراحی شده است. می توان آن را تست هوش کودکان 2 ساله به بالا دانست.

دیوید وکسلر معتقد بود هوش از چند توانایی ذهنی مختلف تشکیل شده، نه اینکه تک عامل هوشی وجود داشته باشد که همه راه ها به همان یکی ختم شود!

تست هوش وکسلر برای اهداف مختلفی، مانند ارزیابی عملکرد شناختی در افراد مبتلا به شرایط روان پزشکی، ارزیابی الگوهای اختلال عملکرد مغز و اهداف تشخیصی استفاده می شود.

برای ارزیابی هوش عمومی و همین طور درک کلامی، حافظه، سازمان دهی ادراکی و سرعت پردازش در سنین مختلف هم می توان از این آزمون استفاده کرد.

برای نمونه، مقیاس لباس روباه قرمز با فلوت برای سنین پیش از  دبستان را می توان تست هوش کودکان 3 ساله تا تست هوش کودکان 8 ساله دانست.

مقیاس هوش وکسلر برای کودکان هم تست هوش کودکان 6 ساله تا تست هوش نوجوانان 16 ساله است. مقیاس هوش بزرگ سالان وکسلر هم برای سنین بالاتر از 16 سال طراحی شده است.

چگونه تست هوش وکسلر اجرا می شود؟

نمره دهی در مقیاس هوش وکسلر برای کودکان، بر اساس عملکرد فرد در شانزده خرده آزمون انجام می شود. نمره نهایی هم آی کیو فرد را تعیین می کند.

تست هوش وکسلر برای کودکان شانزده خرده آزمون دارد. تفاوت مهم این تست با مقیاس وکسلر برای بزرگ سالان، در دو آزمون فرعی اختیاری، با عنوان آزمون فرعی مازها و نمادهاست.

ساختار این آزمون شبیه آزمون هوش وکسلر برای کودکان پیش از دبستان است. یکی از مهم ترین تفاوت هایشان، وجود اشیای سه بعدی و جایگزینی شکل های هندسی در آزمون دوم است.

در تست هوش WPPSI، کودک شرکت کننده، مجموعه شکل هایی را کنار هم می چیند تا داستان ساده ای با آن ها بگوید؛ یا فهرستی از اعداد را به خاطر سپرده و تکرار می کند.

نکته بسیار مهم اینکه این نمره ها، اطلاعات مفیدی درباره سطح عملکرد فکری کودک ارائه می دهند، و به اجرای مداخلات و استراتژی هایی برای توسعه یادگیری کودک کمک می کنند.

چگونه مقیاس هوش وکسلر نمره دهی می شود؟

نمره های تست وکسلر از استاندارد 100 محاسبه می شوند. انحراف معیار هم 15 نمره در نظر گرفته می شود. نمره ها را در هفت رده دسته بندی می کنند که عبارت اند از:

  • نمره 130 به بالا، که «فوق باهوش» است، و حدود 2٫2درصد از جمعیت را تشکیل می دهند.
  • نمره 120 تا 129 که «خیلی باهوش» است، و حدود 6٫7درصد از جمعیت است.
  • نمره 110 تا 119 که «بالاتر از متوسط» به حساب می آید، و 16٫1درصد از جمعیت در این دسته هستند.
  • نمره 90 تا 109 که «متوسط» محسوب می شود، و 50درصد جمعیت را تشکیل می دهند.
  • نمره 80 تا 89 که «پایین تر از متوسط» است، و 16٫1درصد از جمعیت هستند.
  • نمره 70 تا 79 که «خیلی پایین» است، و 6٫7درصد از جمعیت هستند.
  • و نمره 69 و پایین تر از آن، که «فوق پایین» به حساب آمده، و 2٫2درصد از جمعیت جزو این دسته هستند.

در واقع آزمون وکسلر برای کودکان، هوش کلامی و هوش غیرکلامی را می سنجد. اختلاف زیاد بین هوش کلامی و غیرکلامی، ممکن است نشانه آسیب های مغزی و اختلال های ذهنی باشد.

بعد از به دست آوردن نمره هوش کلامی و غیرکلامی در تست IQ، اختلاف بینشان اندازه گیری می شود. اگر تفاوت بین 12 تا 15 نمره باشد، نشانه ناهنجاری اندک در عملکرد نیمکره راست یا چپ مغز فرد است.

اگر نمره هوش کلامی خیلی بیشتر از هوش غیرکلامی باشد، ناهنجاری در عملکرد نیمکره راست است، و اگر نمره غیرکلامی بیشتر از کلامی باشد، عملکرد نیمکره چپ دچار اختلال است.

اگر هم تفاوت نمره مذکور 25 یا بیشتر باشد، نشانه ناهنجاری های بزرگ تر است. بنابراین از اختلاف میان دو بهره هوشی کلامی و غیرکلامی، می توان به توانایی های ادراکی فرد پی برد.

جمع بندی

مقیاس لباس زنبوری دخترانه برای کودکان، آزمون هوشی است که به صورت انفرادی برای کودکان و نوجوانان بین سنین 6 تا 16 سال برگزار می شود. نسخه پنجم این تست، در سال 2014 منتشر شد. تست هوش وکسلر دو نوع دیگر، برای کودکان بین سنین 2٫5 سال تا حدود 7٫5 سال، و بزرگ سالان هم دارد.

در این مقاله بلاگ رسش، همه چیز را درباره مقیاس هوش وکسلر با شما در میان گذاشتیم. در سایر مقاله های این بلاگ، تست های هوش دیگر را هم بررسی کرده ایم. توصیه می کنیم آن ها را هم مطالعه کنید. اگر سؤالی درباره تست وکسلر و پرسش ها و پاسخ هایش دارید، زیر همین مقاله، برای کارشناس های رسش کامنت بگذارید.

 

دکمه بازگشت به بالا