1. تهیه سیرترشی با شیره انگور

سیرترشی خانگی یکی از انواع ترشی ها و مزه های محبوب و خوشمزه ی سفره ی ایرانی هاست که طرفداران زیادی دارد. برای تهیه سیر ترشی باید از بین سیرهای خشک اما جوان گل های سیر کامل را انتخاب کنید تا مدت زمان بیشتری برای نگهداری و مصرف آن وقت داشته باشید. در ادامه ی این نوشتار به طرز تهیه سیر ترشی خانگی می پردازیم، با ما همراه باشید.

مقداری گل سیر تازه و یک شیشه سرکه روی یک میز با کلاش برای درست کردن سیر ترشی خانگی در تصویر است

مقداری گل سیر تازه و یک شیشه سرکه روی یک میز با کلاش برای درست کردن سیر ترشی خانگی در تصویر است

1. تهیه سیرترشی با شیره انگور

مواد مورد نیاز سیرترشی با سرکه سفید
سیر 1 کیلوگرم
شیره انگور 1 لیوان
سرکه 1 لیوان
نمک 2 قاشق غذاخوری
  1. در مرحله اول برای آماده سازی سیرها: ابتدا سیرها را به خوبی و کامل بشویید. بهتر است برای شستن از فرچه مخصوص شست و شوی تازه و نو استفاده کنید تا خوب همه گل و لای داخل سیر گرفته شود. اگر روی سیر خراب بود حتما با چاقو قسمت خراب را جدا کنید و بگیرید. سیرها را روی دستمال قرار دهید و اجازه دهید تا کاملا خشک شوند.
  2. در این مرحله سیرها را توی یک قابلمه بریزید و به ازای هر کیلوگرم سیر 1 لیوان شیره انگور و یک لیوان سرکه و 2 قاشق غذاخوری نمک را به سیرها اضافه کنید. درب قابلمه را برای 1 دقیقه اول قرار دهید سپس درب قابلمه را بردارید و تا نیم ساعت بگذارید سیر و سرکه و شیره ها بدون درب با حرارت ملایم بجوشد.
  3. سیرترشی فوری شما بعد از نیم ساعت آماده شده است و می توانید به همراه انواع وعده های غذایی خود این سیر ترشی را میل کنید. سیر ترشی آماده شده را داخل یک ظرف شیشه ای تمیز و خشک مخصوص قرار دهید و درب آن را خوب محکم کنید و در جای تاریک و خشک و خنک نگهداری کنید. نوش جان!

شیره انگور شیررضا - 450 گرم

2. تهیه سیر ترشی با سرکه سفید

مواد مورد نیاز سیرترشی با سرکه سفید
سیر 1 کیلوگرم
سرکه 1 لیتر
نمک 3 قاشق غذاخوری
  1. در ابتدای کار به طوری که گل سیر به هم نریزد و حبه های آن از هم سوا نشود، لایه ی اول پوست سیر را جدا کنید. سیرها را داخل سبد به خوبی بشویید.
  2. یک پارچه ی تمیز بردارید و یا با دستمال حوله ای سیرها را خشک کنید در واقع سیرها را روی آن پهن کنید تا آب آن کشیده شود.
  3. بعد از بیست و چهار ساعت که سیرها به طور کامل خشک شدند؛ توی شیشه بریزید و روی آنها را با سرکه بپوشانید تا ظرف پر شود. کمی نمک اضافه کنید یعنی به ازا هر کیلو سیر، یک لیتر سرکه و 3 قاشق غذاخوری نمک اضافه کنید. درب شیشه ها را محکم ببندید. در جای تاریک و خنک و ترجیحاً خارج منزل نگه  دارید.

سرکه سفید وردا مقدار 2000 گرم

مدت زمان لازم برای آماده شدن سیرترشی خانگی بین 1 تا 7 سال است. هرچه زمان بیشتری برای تهیه ی این ترشی صرف کنید، رنگ سیرها تیره تر شده و طعم بهتری خواهد داشت.

3. تهیه سیرترشی شمالی

مواد مورد نیاز سیرترشی شمالی
سیر 1 کیلوگرم
شکر 250 گرم
سرکه 1 تا 2 لیوان
نمک 1 قاشق غذاخوری
  1. برای تهیه سیر ترشی خوشمزه شمالی ابتدا باید سیرها را به خوبی بشویید تا گرد و غبار موجود در لا به لای سیرها از بین برود. سپس سیرها را درون یک قابلمه مناسب ریخته و به ازای یک کیلو سیر 4 لیوان آب اضافه کنید.
  2. صبر کنید تا آب درون قابلمه به نقطه جوش برسد، سیرها باید به مدت 10 دقیقه درون آب جوش بمانند. در ادامه سیرها را آبکشی کنید و درون سبد بگذارید تا آب اضافی آن ها خارج شود.
  3. حالا به ازای یک کیلوگرم سیر 250 گرم شکر را درون یک قابلمه مناسب بریزید و قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا شکر به طور کامل ذوب شده و رنگش کاراملی شود. در حین تفت دادن شکر باید کاملا حواستان را جمع کنید که شکر نسوزد چون طعم سیرترشی را تلخ می کند.
  4. پس از اینکه شکر کاراملی شد، 2 لیوان سرکه را به آن اضافه کنید و با هم ترکیب کنید تا مواد یکدست شوند، سپس 1 قاشق غذاخوری نمک اضافه کرده و کمی ترکیب کنید تا نمک به طور کامل درون سرکه حل شود.
  5. پس از اینکه آب موجود در سیرها از سبد خارج شد، آنها را درون یک ظرف شیشه ای درب دار بریزید، سپس ترکیب سرکه و شکر را اضافه کنید. توجه داشته باشید که سطح سرکه باید یک بند انگشت بالاتر از سطح سیرها باشد.
  6. در برخی دستورها به جای استفاده از شکر از شیره انگور نیز استفاده می شود. در ادامه درب ظرف را محکم ببندید، به صورتی که هوا وارد آن نشود، سپس به مدت حدودا دو ماه در جای تاریک و خنک قرار دهید تا سیرترشی شمالی شما آماده شود. نوش جان!

7 خاصیت باورنکردنی ترکیب سیر و زنجبیل

4. تهیه سیرترشی با سیر خشک و رب انار

  1. در ابتدای کار به طوری که گل سیر به هم نریزد و حبه های آن از هم سوا نشود، لایه ی اول پوست سیر را جدا کنید. سیرها را توی سبد و به خوبی بشویید.
  2. یک پارچه ی تمیز بردارید و یا با دستمال حوله ای سیرها را خشک کنید در واقع سیرها را روی آن پهن کنید تا آب آن کشیده شود.
  3. بعد از بیست و چهار ساعت که سیرها به طور کامل خشک شدند؛ سیرها را درون قابلمه ای بریزید و شیره خرما و رب انار را که از قبل با هم مخلوط کرده اید روی سیرها بریزید و بعد سرکه را اضافه کنید. قابلمه را روی شعله بگذارید. اجازه بدهید حدود 4 دقیقه بجوشد.
  4. زمانی که احساس کردید سیرها نرم شده اند شعله گاز را خاموش کنید. بعد از سرد شدن سیرها را داخل شیشه های تمیز و خشک بریزید. بعد سرکه ای که در قابلمه جوشیده را داخل شیشه ها بریزید به طوری که سطح سیرها را بپوشاند. درب شیشه را ببندید و در جای خشک، خنک و تاریک نگهداری کنید.

30 %

50,000

35,000 تومان

خواص سیر سیاه؛ 7 فایده ی بی نظیر این ماده ی غذایی برای بدن

5. تهیه سیرترشی با سرکه قرمز

مواد مورد نیاز سیرترشی با سرکه قرمز
سیر  1 کیلوگرم
شیره خرما یا شیره انگور 1/2 لیوان
نمک 1 قاشق چای خوری
سرکه به مقدار کافی
  1. در ابتدا پوست رویی سیرها را کمی تمیز کرده و ته سیرها را با چاقو طوری تمیز کنید که بوته به طور کامل از هم جدا نشود؛ سپس تمام سیرها را به خوبی بشویید و چند دقیقه ی کوتاه داخل آب قرار دهید تا تمیز شوند.
  2. بعد از آنکه سیرها را پاک کرده و شستید، آنها را روی یک پارچه تمیز قرار دهید تا آب اضافه از آن خارج شود. اجازه دهید سیرها به مدت 24 ساعت روی پارچه بمانند تا کامل خشک شوند؛ چرا که در غیر این صورت ترشی  شما کپک می زند.
  3. در این مرحله قابلمه را هراه با آب و سیرها روی شعله گاز قرار دهید و اجازه دهید به جوش آید، سپس شعله گاز را کم کرده و اجازه دهید به مدت 10 الی 15 دقیقه بجوشند تا نرم شوند. با انجام این روش به سیرها شوک وارد می شود و ترشی شما زودتر آماده خواهد شد.
  4. بعد از گذشت 15 دقیقه قابلمه را از روی گاز برداشته و اجازه دهید تا خنک شود؛ در این مرحله توجه داشته باشید که شیشه شما کاملا خشک باشد و بعد سیرها را به آرامی به شیشه منتقل کنید. بعد از آنکه شیشه را با سیر پر کردید، ابتدا مقداری نمک روی آن ریخته و بعد روی آن سرکه بریزید. در نهایت برای خوش رنگ تر شدن ترشی، شیره خرما یا هر نوع شیره ای که در خانه دارید به آن اضافه کنید. ترشی شما بعد از گذشت دو سه هفته آماده است و می توانید نوش جان کنید.

6. تهیه سیرترشی با سرکه بالزامیک

  1. در ابتدای کار به طوری که گل سیر به هم نریزد و حبه های آن از هم سوا نشود، لایه ی اول پوست سیر را جدا کنید. سیرها را توی سبد و به خوبی بشویید.
  2. یک پارچه ی تمیز بردارید و یا با دستمال حوله ای سیرها را خشک کنید در واقع سیرها را روی آن پهن کنید تا آب آن کشیده شود.
  3. بعد از بیست و چهار ساعت که سیرها به طور کامل خشک شدند؛ سرکه بالزامیک و سرکه خرما را در یک ظرف بریزید و با هم مخلوط کنید.

30 %

115,600

80,920 تومان

4. حالا بوته های سیر را که خشک و تمیز است داخل یک قابلمه ریخته و مخلوط دو سرکه را روی آنها بریزید، سپس قابلمه را روی شعله حرارت بگذارید. درب قابلمه را بگذارید تا سیرها کمی نرم شوند. سیرها را برای حدود 20 دقیقه با حرارت کم به طوری که له نشوند، بجوشانید.

5. وقتی سیرها کمی حرارت دیده و نرم شدند وقت آن است که سس سویا را اضافه کنید و اجاق گاز را خاموش کنید.

6. صبر کنید سیرها سرد شوند. بعد آنها را داخل شیشه مرتب بچینید و سرکه را روی سیرها بریزید در حدی که روی سیر گرفته شود. درب شیشه را ببندید و حدود یک ماه در جای خشک و خنک و تاریک بگذارید تا سیر ترشی خانگی شما برسد.

7. لازم است بدانید که سس سویا باعث تخمیر ترشی شما می شود. برای همین است که با این روش سیرترشی هفت ساله را می توانید در عرض چهل روز آماده و میل کنید. شما می توانید سس سویا را از سوپرمارکت دیجی کالا تهیه کنید.

اگر نگرانی از بوی بد دهان بعد از خوردن سیر شما را از این لذت بازمی دارد پیشنهاد میکنیم مقاله 12 راهکار عالی برای از بین بردن بوی سیر و پیاز در دهان را مطالعه کنید.

ترفندهای تهیه سیرترشی خانگی

  • برای جلوگیری از کپک زدن باید سیرهای شسته شده کاملا خشک شوند.
  • نگهداری سیرترشی در مکان های گرم باعث باز شدن رنگ ترشی شما و شیرین تر شدن طعم آن می شود.
  • در صورت در دسترس نبودن سرکه بالزامیک و سرکه خرما می توانید به جای آن از سرکه قرمز و عسل هم استفاده کنید.

23 %

2,300,000

1,771,000 تومان

  • اگر سیرترشی هایی که رنگ تیره تر دارند و سفت تر هستند را دوست دارید، حتما برای نگهداری از مکان های تاریک و خنک استفاده کنید.
  • اگر ذائقه شما و اعضای خانواده تیزی طعم سرکه را نمی پسندد در مرحله آخر روی سرکه ها یه تکه نبات کوچک بگذارید، نبات حل می شود و تیزی سرکه را می گیرد.

طرز تهیه حریره سیر؛ روش عالی برای نگهداری از سیر

طبع سیرترشی

همانطور که می دانید طبع سیر گرم و طبع سرکه سرد است؛ بنابرین در طب سنتی طبع سیر ترشی را معتدل معرفی می کنند که مصرف به اندازه ی آن برای هیچ یک از طبع های چهار گانه ضرری ندارد و مشکلی ایجاد نمی کند.

سخن آخر

سیر ترشی جزو کنار غذاهای بسیار محبوب در سفره ایرانیان به خصوص شمالی  ها است. در این مقاله سعی کردیم روش های متداول برای درست کردن سیر ترشی را معرفی کنیم امیدواریم که برایتان مفید بوده باشد. اگر شما هم روش دیگری می شناسید از طریق ثبت دیدگاه برایمان بنویسید.

دکمه بازگشت به بالا