علت گز گز شدن کف پا

سندرم تارسال تانل از مهم ترین دلایل گزگز، درد و کرختی کف پا است که اغلب افراد از آن بی اطلاع هستند.

به گزارش ای بی سی مگ، تونل تارسال، کانالی است که در قسمت داخلی مچ پا و زیرقوزک داخلی قرار گرفته است. این کانال محل عبور انواع شریان و ورید، اعصاب و تاندون است. یکی از مهم ترین اعصابی که از این کانال عبور می کند، عصبی به نام تی بیال خلفی است. زمانی که این عصب به هر دلیل تحت فشار قرار می گیرد دردناک می شود. این عارضه یکی از مهم ترین دلایل گزگز و درد کف پا، پاشنه و انگشتان است.

مهم ترین علل ایجاد سندرم تارسال تانل

کف پای صاف و بدون قوس: کف پای صاف و بدون قوس سبب می شود مچ پا به سمت خارج انحراف پیدا کند و مجرای تونل تنگ شود. بسته شدن مجرای تونل سبب فشار به اعصاب و ایجاد درد می شود. به طور کلی هر عارضه ای که منجر به تنگ شدن کانال شود، در این بیماری نقش دارد.

در عین حال عللی چون شکستگی مچ پا،  متورم شدن تاندون ها،  خار استخوان مفاصل، دیابت و … نیز می تواند منجر به گزز کف پا و درد آن شود.

باید توجه کرد که زنان و مردان به یک اندازه در معرض این سندرم قرار دارند. علایم سندرم تارسال تانل مشابه علایم دیده شده در افراد مبتلا به اختلالات تیرویید است. مهم ترین نشانه های آن احساس گزگز، درد، سوزش و بیحسی در مچ، پاشنه، قوس و انگشتان است. علایم می توانند دایمی باشند یا بر اثر ایستادن زیاد، پیاده روی طولانی یا ورزش شدید، تشدید شوند.

بنابر اعلام پایگاه جامع آموزش و فرهنگسازی سلامت وزارت بهداشت، سندرم تارسال تانل یکی از عوارضی است که سرعت در تشخیص، نقش مهمی در پیشرفت درمان دارد؛ چرا که تشخیص زودهنگام سبب کمترین آسیب به اعصاب می شود. عکسبرداری به روش MRI یکی از مهم ترین روش های تشخیص است. معمولا پزشکان پس از اطمینان از وجود این عارضه، استراحت، کاهش وزن، اجتناب از فعالیت بدنی شدید و استفاده از کفش مناسب را توصیه می کنند. سپس از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا تزریق بی حس کننده به عصب استفاده می شود. استفاده از کفی های طبی برای افراد مبتلا به کف پای صاف نیز یکی از راهکار دیگر است. در برخی موارد فیزیوتراپی هم توصیه می شود. البته در حالت های خاص، تنها راه علاج عمل جراحی برای باز کردن کانال است.

انتهای پیام

گزگز پا، مورمور و یا سوزن سوزن شدن یا سوزش پا توصیفاتی از یک احساس ناخوشایند هستند که معمولا در دست و یا پا ایجاد شده و فرد احساس می کند که پوست او را با سوزن های متعددی فشار می دهند که معمولا دردناک نیست ولی احساس می شود. در مواردی ممکن است فرد احساس کند مورچه های متعددی بر روی پوست او حرکت می کنند. گزگز یا مورمور یک علامت است نه یک بیماری و وجود آن نشانه این است که علتی موجب بروز این وضعیت شده که باید کشف و درمان شود.

در این مقاله از مجله درمانکده قصد داریم علت و درمان خواب رفتن دست و پا را مورد بررسی قرار دهیم.

بیشتر بخوانید : علت سوزش و درد عصبی چیست؟

گزگز پا نشانه چیست؟

در اغلب اوقات گزگز چیز عادی و بی خطری است و علت آن تحت فشار قرار گرفتن سرخرگ یا عصب است که در این شرایط جریان خون در دست یا پا کاهش می یابد و به اصطلاح به خواب می رود. چنانچه وضعیت بدن را به گونه ای تغییر دهید که دیگر تحت فشار نباشد گزگز هم خیلی سریع از بین می رود.

اما شرایطی هم وجود دارد که گزگز یک علت جدی دارد که باید خیلی زود تشخیص و درمان شود. مثلا گزگز می تواند در اثر اضطراب، فتق دیسک مهره ای، ضعف گردش خون، بیماری قند، سکته مغزی، التهاب مفاصل، تصلب متعدد اعصاب (MS)، نشانگان تونل مچ دست، یا تومور اتفاق بیفتد.

تصویری از پزشکان برتر تخصص

دریافت نوبت حضوری از بهترین متخصصان مغز و اعصاب

دریافت نوبت

برای رهایی از مشکل گزگز پا به چه پزشکی باید مراجعه کنیم؟

با مراجعه به متخصص مغز و اعصاب علت این اختلال مشخص شده و درمان مناسب شروع خواهد شد. توجه داشته باشید که:

  • اگر در هنگام نشستن، سرفه کردن و یا عطسه کردن گزگز شدت می یابد،
  • اگر بدون هیچ دلیلی دچار گزگزی شوید که تمام یک طرف بدن را درگیر کند،
  • اگر گزگز بی دلیل اتفاق بیفتد و باعث ضعف ماهیچه هایتان شود باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه و تحت درمان قرار بگیرید.

درمان گزگز، مورمور شدن یا همان خواب رفتن دست و پا

اگر بدون دلیل دچار گزگز می شوید باید خیلی سریع به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید تا علت را تشخیص دهد. چنانچه علت گزگز خواب رفتن دست یا پا باشد خودتان می توانید مشکل را برطرف کنید. اگر پزشک به وجود یک بیماری جدی در شما مشکوک شود این امکان وجود دارد که شما را از لحاظ عصبی و یا جسمانی معاینه کند و یا اینکه برای تشخیص بیماری قند آزمایش خون توصیه کند. شما میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر به مشاوره آنلاین دکتر مغز و اعصاب در سایت درمانکده مراجعه کنید.

در ادامه چند درمان خانگی برای درمان گزگز در وضعیتی که این حالت موقتی بوده و دلیل بر وجود بیماری خاصی نیست را با هم مرور می کنیم.

مشاوره آنلاین با بهترین متخصصان مغز و اعصاب

دریافت نوبت

ماساژ دهید.

ماساژ دادن از آنجا که باعث افزایش جریان خون در ماهیچه ناحیه گزگز می شود و فشار روی عصب را بر می دارد بسیار مفید و برطرف کننده گزگز است.

حرکت کنید.

سعی کنید چند بار در ساعت وضعیت بدن خود را تغییر دهید و یا کمی راه بروید تا از خواب رفتن اعضای بدن و گزگز جلوگیری کنید. لازم به ذکر است که حرکت دادن عضوی از بدن که خواب رفته است باعث افزایش جریان خون در آن قسمت و کاهش فشار عصب در آن ناحیه و در نتیجه از بین رفتن گزگز آن می شود.

بیشتر بخوانید : سندروم پای بی قرار چیست؟ علل، علائم، تشخیص و درمان

لباس تنگ نپوشید.

یکی از عواملی که باعث گزگز پاها می شود پوشیدن شلوار تنگ و عامل دیگر بستن سفت کمربند است. بنابراین برای کاهش گزگز سعی کنید در صورت استفاده از کمربند آن را سفت نبندید، از شلوارهایی استفاده کنید که کمی گشادتر باشند و موثرترین راه هم کم کردن وزن است.

راست بنشینید.

ناراحتی های صفحات (دیسک) کمر از جمله شایع ترین علل گزگز هستند. برای پیشگیری از بروز مشکلات دیسکی بهتر است در هنگام نشستن برای حفظ وضعیت مناسب تلاش کنید و هیچ گاه قوز نکنید چراکه قوز کردن باعث تحریک صفحات دیسک می شود.

پزشکان برتر:
دکتر مریم سلیمانی |
دکتر جواد عاملی |
دکتر رضا سنجری |
دکتر شهاب کمالی اردکانی |
دکتر بهروز صادقی حریری |
دکتر بتول دادخواه |
دکتر حسن محمدی |
دکتر محمد صمدیان |
دکتر ناصر مهربان

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.1 / 5. تعداد رای ها 158

Back to top button