علت درد ران پا تا زانو
اگر از دردهای لگنی خسته شده اید، در این نوشته با علل به وجود آمدن درد لگن و روشهای درمان آن بیشتر آشنا خواهید شد.
درد لگن
درد لگن از جمله دردهای آزاردهنده ای است که می تواند چندین دلیل مختلف داشته باشد. گاهی وقتها درد لگن به دلیل مشکل در استخوان لگن به وجود می آید و گاهی اوقات هم به مشکلی در ساختار کمر مربوط می شود. دلیل ایجاد درد در لگن هرچه که باشد، باید برای درمان و رفع این مشکل اقدام کرد؛ زیرا گاهی وقتها درد لگن باعث ایجاد درد در کشاله ران، پا و زانو می شود. جالب است بدانید که خانمها بیشتر درگیر درد لگن می شوند. در این نوشته با دلایل ایجاد درد در لگن و روشهای درمان درد لگن آشنا خواهید شد و از شما دعوت می کنیم تا انتهای این نوشته با ما همراه باشید.
وقتی آناتومی لگن را مشاهده کنید، می بینید که در ساختار لگن، عصب ها و استخوانها زیادی هستند که در عملکرد درست لگن نقش مهمی دارند. با ایجاد مشکل در هرکدام از این قسمتها، فرد احساس درد و ناراحتی می کند. وقتی استخوان لگن دچار فرسایش می شود، استئوآرتریت در مفصل ران به وجود می آید. شکستگی لگن در اثر فشار و ضربه، در رفتگی مفصل ران، پیچ خوردن مفصل ران، التهاب بورسیت مفصل ران و لغزش سر استخوان ران از جمله آسیب های شایع لگن هستند که باعث ایجاد درد و التهاب در لگن و باسن می شوند. البته بهتر است دقیق تر با دلایل درد لگن آشنا شوید.
شایع ترین دلایل درد لگن
آرتروز در مفصل ران: وقتی مفصل ران آرتروز داشته باشد، در محل برخورد استخوان لگن و استخوان ران مشکلاتی به وجود می آید و با التهاب مفصل ران، فرد احساس درد و ناراحتی می کند.
استئوآرتریت یا فرسایش مفصل ران: وقتی مفصل ران به دلیل شکستگی، دررفتگی و پیچ خوردگی از جای خود خارج می شود، به مرور زمان مفصل ران فرسایش می شود و تخریب می شود. تخریب مفصل ران یا استئوآرتریت یکی از دلایل ایجاد درد و ناراحتی در لگن است.
پاره شدن غضروف حلقه ای اطراف مفصل ران: در اطراف مفصل ران، غضروف حلقه ای شکل به نام «لابروم» وجود دارد که مانند ضربه گیر برای مفصل ران عمل می کند. زمانی که این غضروف پاره می شود، تمام فشار و ضربه ها به مفصل ران وارد می شود و همین موضوع باعث درد در لگن می شود.
بورسیت تروکانتر: بورسیت مفصل ران به معنی التهاب کیسه های مایع کوچک در اطراف مفصل ران است که «بورس» نام دارد. بورس از اصطکاک استخوان و تاندون جلوگیری می کند. وقتی بورس ملتهب می شود، بین استخوان و تاندون اصطکاک به وجود می آید و همین موضوع باعث می شود که فرد در ناحیه لگن و باسن احساس درد و ناراحتی کند.
در رفتن مفصل ران: با نگاه کردن به آناتومی مفصل ران، خواهید دید که استخوان ران مانند گوی در کاسه مفصل استخوان لگن حرکت می کند. با وارد شدن ضربه شدید به ران، مفصل ران از جای خود حرکت می کند و به اصطلاح در می رود. در رفتگی مفصل ران باعث می شود که استخوان ران از کاسه استخوان لگن خارج شود و فرد را به درد لگن دچار کند.
شکستگی استخوان لگن: گاهی وقتها ضربه کوچکی به لگن وارد می شود و ما نادیده اش می گیریم؛ اما گاهی پیش می آید که در اثر فشار یا ضربه های مکرر، استخوان بزرگ لگن ترک می خورد و همین موضوع مقدمه درد و ناراحتی های لگن خواهد بود.
پیچ خوردن مفصل ران: وقتی نیروی بسیار شدیدی به پا وارد می شود و یکی از رباط ها بیش از حد کشیده می شود، به رباط های مفصل ران آسیب وارد می شود و مفصل ران پیچ می خورد. پیچ خوردن مفصل ران معمولا با درد و ناراحتی همراه است؛ ولی خوشبختانه احتمال وقوعش در افراد زیاد نیست.
شکستگی قسمت بالایی استخوان ران: یکی از اتفاقاتی که با درد لگن همراه است، شکستگی قسمت بالایی استخوان ران است. این اتفاق باعث لغزش و ناپایداری سر استخوان ران می شود و همین موضوع در عملکرد درست ران و لگن اختلال ایجاد می کند.
شنیدن صدای تق تق از مفصل ران: یکی دیگر از اتفاقات رایج که باعث نگرانی افراد می شود، شنیدن صدای تق تق از قسمت بالایی ران است که بیشتر در خانمهای جوان و افرادی که رقص حرفه ای می کنند اتفاق می افتد.
استئونکروز مفصل ران: استئونکروز در مفصل ران وقتی اتفاق می افتد که روند خونرسانی به استخوانهای مفصل ران به درستی انجام نشود. وقتی خون به استخوانها و مفاصل نرسد، استخوانها تحلیل می روند و مقاومت خود را نسبت به ضربه و فشار از دست می دهند. آسیب دیدن سلولهای استخوانی اطراف ران، یکی از دلایل درد و ناراحتی در لگن و ران است.
حاملگی خارج از رحم: یکی از دلایل بروز درد لگن، حاملگی خارج از رحم است. در این شرایط، فشار زیادی به لگن وارد می شود.
سقط جنین: مرگ جنین داخل رحم و سقط جنین قبل از بیست ماهگی، یکی از دلایل به وجود آورنده درد لگن و فشار به دستگاه تناسلی است.
بروز مشکل در دستگاه تناسلی: وقتی در دستگاه تولید مثل خانمها مشکلی به وجود می آید، این موضوع ممکن است به درد لگن منجر شود. مشکلاتی مانند آدنومیوز، آندومتریوز، دیسمنوره یا گرفتگی عضلات رحم و واژن، درد تخمگ گذاری، فیبروئید رحم، بیماری التهابی لگن و وجود کیست در تخمدان نیز باعث بروز مشکل در دستگاه تناسلی خواهند شد.
مشکلات مربوط به روده: یکی دیگر از دلایل بروز درد لگن، مشکلات مربوط به روده است. یبوست، بیماری التهابی روده، سرطان روده بزرگ، سندرم روده تحریک پذیر، انسداد روده
بروز مشکل در کلیه و مثانه: سندرم مثانه دردناک یا سیستیت بینابینی از دیگر عارضه هایی هستند که به مثانه و لگن فشار وارد می کند و ممکن است فرد را دچار درد لگن کند. همچنین عفونت ادراری، پروستاتیت و سنگ کلیه نیز می تواند به درد لگن منجر شود!
تجاوز: یکی از عوارض دردناک سواستفاده های جنسی و آزارهای جسمی، اسپاسم عضلات کف لگن است که به بروز ناراحتی و درد در لگن منجر می شود.
همانطور که خواندید، درد لگن می تواند چندین دلیل متفاوت داشته باشد. به همین دلیل است که برای تشخیص درد لگن و عامل اصلی به وجود آورنده درد در لگن باید به پزشک متخصص مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.
6 نشانه اصلی درد لگن
اصلی ترین نشانه های درد لگن عبارت هستد از:
- درد در لگن: وقتی یکی از اندامهای لگن دچار التهاب می شود، شما به وضوح احساس درد در لگن می کنید. این موضوع، به صورت مستقیم باعث درد لگن می شود. در اغلب موارد این درد در قسمت جلوی مفصل ران حس می شود ولی ممکن است درد به قسمت بیرونی استخوان لگن و باسن هم برسد!
- درد ناگهانی و تیر کشیدن در لگن: وقتی رگهای خونی در اطراف اندامهای لگنی مانند مثانه و روده بسته می شوند، جریان خون در این قسمتها کمتر می شود و همین موضوع باعث می شود ناگهان احساس درد در لگن کنید.
- اسپاسم عضلات اطراف لگن: گرفتگی عضلات اطراف لگن یکی دیگر از نشانه های بروز مشکل در لگن است. هر زمان شاهد اسپاسم و گرفتگی عضلات مثانه، روده و آپاندیس بودید یا بعد از ضربه به لگن در ادرار خود خون دیدید، باید برای درمان درد لگن به پزشک مراجعه کنید.
- شکم درد به همراه درد لگن: وقتی خون و مایعات یا ترشحات روده در شکم جمع می شود، شما احساس شکم درد و فشار در لگن خواهید کرد.
- احساس درد در هنگام راه رفتن و لمس کردن شکم و لگن: وقتی لایه خارجی حفره شکمی شما آسیب دیده باشد، در زمان راه رفتن و لمس شکم خود احساس درد شدیدی خواهید کرد.
- لنگیدن در زمان راه رفتن و شدت گرفتن درد: یکی از عکس العملهای طبیعی بدن نسبت به درد و ناراحتی در یک عضو، از کار انداختن آن است! در نتیجه ممکن است بعد از بروز مشکل در لگن، شاهد لنگیدن خود باشید؛ زیرا بدن شما نمی خواهد روی لگن فشار زیادی وارد کند.
آیا برای درد لگنی به پزشک مراجعه کنیم؟
درد لگن نشان دهنده یک مساله جدی در بدن است؛ به همین دلیل برای درمان درد لگنی حتما باید به پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. درد و ناراحتی در لگن خود به خود درمان نمی شود. به همین دلیل هر زمان شاهد این نشانه ها در بدن خود بودید، برای تشخیص علت درد لگن و درمان آن سریعا به پزشک ترجیحا بهترین ارتوپد تهران مراجعه کنید. پزشک متخصص برای درمان درد لگن بهترین روش را برایتان تجویز می کند تا خیلی سریع سلامتی خود را به دست آورید.
درمان درد لگن
برای درمان درد لگن، پزشک ابتدا شما را معاینه می کند و با عکسبرداری، انجام ام ار آی و سی تی اسکن به وجود مشکل در لگن پی می برد. معاینه لگن حتما باید توسط متخصص ارتوپدی انجام شود تا علت درد لگن به درستی تشخیص داده شود و بهترین روش درمانی برایتان تجویز شود. موارد زیر از اصلی ترین روشهای درمان درد لگن هستند:
استراحت کردن: اگر مشکل فرد حاد نباشد، پزشک برای کاهش درد لگن به فرد استراحت کردن را توصیه می کند. برای افرادی که با راه رفتن و دویدن احساس درد در لگن و باسن می کنند، استراحت کردن یک روش بسیار مفید است که درد آنها را کاهش می دهد.
خوردن دارو برای کاهش درد: برای کنترل درد و کاهش ناراحتی در لگن، می توان داروهای مسکن مانند ایبوپروفن، استامینوفن و ناپروکسن را برای فرد تجویز کرد. تجویز دارو فقط باید توسط پزشک انجام شود و مصرف خودسرانه داروها به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
ماساژ و ریلکسیشن: برای کاهش درد لگن، گاهی وقتها می توان از ماساژ و ریلکسیشن بدن کمک گرفت. با این روشها، استرس و درد عضلات کمتر می شود و عضلات و عصبهای بدن از گرفتگی رها می شوند.
تکنیک سرما و گرما: یکی از بهترین روشها برای کاهش دردهای مزمن، سرما درمانی و گرما درمانی است. هر بار که یکی از اندامهای بدن دچار کشیدگی، پیچ خوردگی یا خونمردگی می شود، بافتها خونریزی می کنند که این خونریزی هم باعث درد، تورم و آسیب دیدگی می شود. سرما درمانی یکی از روشهای فوری درمان آسیب به ران و لگن است. برای سرما درمانی معمولا از کیسه های یخ استفاده می شود که مستقیم روی آن عضو قرار می گیرد. با سرما درمانی خونریزی در بافت آسیب دیده کم می شود و این موضوع با کاهش درد عضلانی و اسپاسم همراه است. سرما درمانی به کاهش تورم در بافت نیز کمک می کند و در کاهش سفتی و خشکی بدن نیز تاثیر دارد. گرما درمانی نیز از بهترین راه ها برای مقابله با دردهای عضلانی و رفع اسپاسم و گرفتگی عضلات است. اگر درد در مفصل به دلیل ساییدگی یا آرتروز ایجاد شده باشد، می توان با تکنیک گرما درمانی اسپاسم عضلات را رفع کرد و انعطاف پذیری تاندونها و رباط ها را افزایش داد. گرما درمانی روند خونرسانی به بدن را افزایش می دهد و اکسیژن و مواد غذایی بیشتری به بافتهای بدن می رساند و این موضوع باعث تسکین درد و بهبودی فرد می شود. البته یادتان باشد که در آسیبهای حاد و مشکلات جدی، نباید از گرما درمانی برای کاهش درد کمک گرفت؛ زیرا خونرسانی به عضو آسیب دیده را بیشتر می کند و همین موضوع شدت آسیب را بیشتر خواهد کرد. بهتر است بعد از مشورت با پزشک متخصص از سرما درمانی و گرما درمانی برای کنترل درد کمک بگیرید.
تکارتراپی: تکارتراپی یکی از بهترین روشهای جدید برای درمان دردهای لگن است. در تکارتراپی از یک کاوشگر یا پروب استفاده می شود تا انرژی را از ارگانهای سالم به ارگانهای بیمار برساند و با انتقال اکسیژن و مواد مغذی، به درمان قسمتهای آسیب دیده کمک کند. با تکارتراپی، سیستم لنفاوی و سیستم گردش خون به صورت طبیعی تحریک می شود و در نتیجه بافتهای بیمار خیلی سریع بهبود پیدا می کنند و تقویت می شوند. تکارتراپی از بهترین روشهای کنترل درد و التهاب است که در درمان دردهای لگن نیز کاربرد دارد.
فیزیوتراپی و ورزش: درست است که در ابتدا برای کاهش درد به فرد استراحت داده می شود؛ اما برای حفظ دامنه حرکتی مفصل باید ورزش و فیزیوتراپی را انجام داد. در بسیاری از موارد ضعف و شکستگی لگن با حرکات فیزیوتراپی قابل درمان است و فرد می تواند به حالت قبل از آسیب برگردد. با انجام حرکات ورزشی و فیزیوتراپی، دامنه حرکتی مفصلهای ران و لگن به حالت طبیعی خود باز می گردد.
لیزر درمانی: گاهی اوقات برای درمان درد لگن و تقویت اندامها و مفاصل اطراف لگن، از لیزر درمانی استفاده می شود. نوع لیزرهای به کار رفته در لیزر درمانی متفاوت است. گاهی اوقات از لیزرهای کم قدرت برای فعال کردن و ترمیم سلولهای استخوانی استفاده می شود. گاهی وقتها هم درد و التهاب در لگن با گرما درمانی و الکتروتراپی انجام می شود. لیزر درمانی با استفاده از امواج صوتی یا اولتراسوند نیز روی بهبود و تسریع روند ترمیم سلولها تاثیر زیادی دارد.
استفاده از وسایل کمکی مانند عصا و واکر: گفتیم که برای کاهش فشار به لگن، به صورت طبیعی شاهد لنگیدن فرد هستیم. برای کمک گرفتن از وسیله جانبی در هنگام راه رفتن، می توان از عصای زیر بغل یا واکر استفاده کرد که وزن بدن را تحمل کرده و از وارد آمدن فشار به لگن جلوگیری می کنند. معمولا روش راه رفتن با عصا و واکر به فرد آموزش داده می شود تا شخص به درستی از این وسایل کند.
تزریق به داخل مفصل: اگر اعصاب مفصل دچار ورم و التهاب شده باشد، تزریق به درون مفصل می تواند این ورم را کاهش دهد. استروئید به معنای تزریق به درون مفصل است که از جمله روشهای کم تهاجم محسوب می شود. در این روش یک داروی بی حسی موضعی یا کورتیکواستروئید به همراه فلوروسکوپی اشعه ایکس به داخل مفصل تزریق می شود تا مفصل دردناک التیام پیدا کند.
آرتروسکوپی مفصل ران: آرتروسکوپی مفصل ران یا همان آرتروسکوپی لگن عمل جراحی با حداقل میزان تهاجم است. در این عمل جراحی، ابتدا یک برش کوچک روی مفصل ران زده می شود و سپس یک دوربین جراحی با ضخامت بسیار نازک وارد مفصل ران می شود و تصویر مفصل ران را روی نمایشگر بزرگ اتاق عمل نشان می دهد تا پزشک بتواند مشکلات داخل مفصل ران را برطرف کند. آرتروسکوپی مفصل ران باید توسط پزشک متخصص ارتوپدی انجام شود تا شاهد بهترین نتیجه از این روش درمانی باشیم. آرتروسکوپی، یکی از بهترین روشها برای ترمیم لگن و رفع مشکلات داخل مفصل ران و لگن است.
جراحی تعویض مفصل لگن: عمل جراحی تعویض مفصل لگن، یکی از روشهای درمان دردهای لگنی است که باید حتما توسط پزشک جراح ارتوپد انجام شود. در این روش، پزشک جراح ابتدا مفصل لگن آسیب دیده بیمار را بر می دارد و یک مفصل مصنوعی را جایگزین آن می کند. مفصل مصنوعی لگن با پلی اتیلن و سرامیک ساخته می شود و عملکردش شبیه به مفصل طبیعی لگن است. جراحی تعویض مفصل لگن حدود 1 تا 2 ساعت طول می کشد و مدت زمان عمل و پیچیدگی آن به نوع آسیب لگنی بیمار بستگی دارد. افرادی که از دیگر روشهای درمانی مانند فیزیوتراپی و تمرین درمانی نتیجه ای نگرفته اند و حتی در زمان استراحت نیز از درد لگن شکایت می کنند، می توانند عمل جراحی تعویض مفصل را انجام دهند تا برای همیشه از شر دردهای لگنی خلاص شوند. بعد از انجام عمل تعویض مفصل لگن فرد باید جلسات فیزیوتراپی را انجام دهد. مهمترین نتیجه عمل جراحی تعویض مفصل لگن این است که دیگر فرد در زمان راه رفتن، خم شدن و… مشکلی نخواهد داشت و می تواند به راحتی فعالیت های روزمره اش را انجام دهد.
عمل جراحی ترمیم لگن: اگر فرد قبلا عمل جراحی مفصل لگن را انجام داده باشد و جدیدا مشکلی در پروتز یا مفصل مصنوعی لگنش پیش آمده باشد، می تواند عمل جراحی ترمیم لگن را انجام دهد. دوره نقاهت پس از عمل جراحی ترمیم لگن بیشتر از دوره نقاهت پس از عمل تعویض مفصل لگن است؛ اما باعث بهبود عملکرد و اصلاح فرم لگن می شود. این عمل جراحی نیز باید توسط پزشک جراح ارتوپدی انجام شود تا مفصل جدید به درستی جایگزین پروتز قدیمی لگن شود و مشکلی برای فرد پیش نیاید.
بهترین جراح لگن
اگر هم اکنون از دردهای لگنی رنج می برید و می خواهید این مشکل را نزد بهترین و متخصص ترین پزشکان درمان کنید، هرچه زودتر از دکتر شهرستانی وقت بگیرید و برای درمان مشکل خود اقدام کنید. دکتر شهرستانی از بهترین جراحان ارتوپد در ایران هستند که سالها تجربه عمل جراحی موفق زانو و لگن را دارند. دکتر شهرستانی خیلی سریع می تواند هر مشکلی که در لگن و ران شما پیش آمده است را تشخیص دهد و بهترین روش درمانی را با توجه به مشکل شما برایتان تجویز کند.
اگر بهترین فوق تخصص لگن در ایران هستید و می خواهید از درمان لگن خود بهترین نتیجه را بگیرید، همین حالا برای نوبت گرفتن از دکتر شهرستانی اقدام کنید و سریعتر تحت درمان دکتر شهرستانی قرار بگیرید.
کشیدگی کشاله ران
ناحیه ای که تنه به پاها متصل می شود را کشاله ران می نامند.درمان اولیه و به موقع کشیدگی کشاله ران از تشدید شرایط پیشگیری می کند.طول دوره درمان و بهبودی به میزان آسیب بستگی دارد.
علائم کشیدگی کشاله ران
کشیدگی کشاله ران اختلالی است که عضلات و ماهیچه های موجود در قسمت فوقانی داخلی ران را درگیر می کند. پارگی جزئی و کامل عضلات می تواند منجر به بروز درد و ناراحتی شود.
درد و سفتی ناحیه درگیر، از جمله علائم کشیدگی کشاله ران می باشد. برخی دیگر علائم عبارتند از:
- التهاب و کبودی قسمت داخلی ران
- احساس درد هنگام بالا بردن زانو
- درد هنگام باز کردن و جمع کردن پاها
- ضعف عضلات کشاله ران
- لنگیدن هنگام راه رفتن
درد ناشی از این اختلال معمولا هنگام راه رفتن و یا تکان دادن پا، تشدید می یابد و برخی بیماران از اسپاسم عضلات داخلی ران شکایت می کنند.
شدت و درجات کشیدگی کشاله ران
کشیدگی کشاله ران، ناشی از پاره شدن عضلات و ماهیچه های ناحیه در پی حرکات شدید و ناگهانی می باشد، که معمولا در ورزش ها و مسابقات شاهد بروز چینن آسیبی هستیم.
درجات این آسیب به شرح زیر می باشد:
درجه یک، که منجر به بروز درد و سفتی می شود، اما میزان پارگی عضلات بسیار کم است.
درجه دو، که منجر به بروز درد، سفتی، ضعف و در برخی موارد کبودی می شود.
درجه سه، که شدیدترین حالت پارگی عضله است و با درد و کبودی و کاهش عملکرد عضله همراه می باشد.
دکتر سید جواد مرتضوی متخصص ارتوپدی و فوق تخصص زانو و لگن از امریکا از روش های جدیدی برای درمان این بیماری استفاده می کند . برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های 22902671 – 22902673 تماس بگیرید . برای ارتباط با پزشک به اینستاگرام مراجعه کنید .
تشخیص کشیدگی کشاله ران
جهت تشخیص کشیدگی کشاله ران، متخصص ارتوپدی به بررسی علائم و هر گونه آسیب در گذشته می پردازد. سپس معاینات فیزیکی به منظور مشخص شدن التهاب بعد از آسیب، درد به هنگام تکان دادن پا و یا شنیده شدن صدا از ناحیه آسیب دیده انجام خواهد شد.
تعیین اولین زمان بروز درد به هنگام انجام فعالیت نیز بسیار مهم می باشد.
در برخی موارد، تست های تصویربرداری مانند عکس ساده و MRI، به تشخیص قطعی این آسیب کمک می کنند.
درمان کشیدگی کشاله ران
کشیدگی کشاله ران، به سرعت و طی یک تا دو روز بهبود می یابد و به مرور زمان از میزان درد و التهاب نیز کاسته خواهد شد. اغلب توصیه می شود که بیمار تا جایی که می تواند استراحت کند، چرا که راه رفتن و ورزش باعث تشدید علائم خواهد شد.
به مرور زمان فرد قادر به تکان دادن پای خود خواهد بود، بی آن که متوجه درد شود.
قرار دادن کمپرس یخ بر روی ناحیه مورد نظر، از میزان درد و التهاب کم می کند. اما توجه داشته باشید که کمپرس نباید مستقیم بر روی پوست گذاشته شود، چرا که می تواند منجر به بروز سوختگی و آسیب های بیشتر شود. استفاده از کمپرس، هر ساعت یک بار و به مدت 15 تا 20 دقیقه، توصیه می شود.
مصرف داروهای مسکن نیز به تسکین درد کمک می کند.
فیزیوتراپی کشاله ران
فیزیوتراپی، از جمله اقداماتی است که به تقویت قوای عضلانی و بهبود دامنه حرکتی کمک می کند.
دوره نقاهت و بهبودی کشیدگی ران
کشیدگی درجه یک معمولا طی یک تا دو هفته استراحت فرد بهبود می یابد و بعد از گذشت چند روز بیمار قادر به راه رفتن می باشد.
کشیدگی درجه دو، به استراحت بیشتری نیاز دارد و بعد از گذشت سه تا شش هفته شاهد بهبود کامل آسیب خواهیم بود.
در کشیدگی درجه سه، که شدیدترین نوع آسیب است، بعد از گذشت سه تا چهار ماه، بهبودی کامل حاصل خواهد شد.
توانایی حرکت دادن پا مانند حالت طبیعی ، بازیابی قوای عضلانی ، عدم احساس درد هنگام راه رفتن و یا انجام فعالیتمعیارهای بهبودی کامل هستند.
Source: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321007.php\