علت کم آبی دیسک کمر چیست

عواملی مانند بالا رفتن سن، انجام کارهای بدنی سنگین و شیوه نامناسب زندگی در بیشتر افراد بر وضعیت ستون فقرات آنها تاثیر منفی می‌گذارند. به همین دلیل متاسفانه در جامعه ما بیماری‌های مرتبط با ستون فقرات مانند دیسک کمر و گردن بسیار شایع است. به گونه‌ای که تقریباً در هر خانواده‌ای حداقل یک فرد به یکی از این بیماری‌ها مبتلا می‌شود. اما در این میان کم آبی دیسک بیماری است که کمتر نامی از آن برده می‌شود.

اگر پزشک، بیماری شما یا یکی از اعضای خانواده‌تان را کم آبی دیسک تشخیص داده باشد؟ به احتمال زیاد می‌خواهید بدانید کم آبی یا خشک شدن دیسک چیست؟ نشانه‌های کم آبی دیسک کدام‌ها هستند؟ چه روش‌هایی برای پیشگیری از خشک شدن دیسک وجود دارد؟ و ….

به دلیل اهمیت این بیماری و اینکه کمتر به آن پرداخته شده است، ما در این مقاله از سایت دکتر بهامین عطار قصد داریم به صورت مفصل به بیماری کم آبی دیسک، نشانه‌های این بیماری و روش‌های پیشگیری و درمان آن بپردازیم. پس لطفاً با ما همراه باشید. برای آشنایی با بهترین دکتر درد کمر تهران  و  محوه عمل تعویض دیسک کمر کلیک کنید.

کم آبی دیسک یا خشک شدن دیسک چیست؟

کم آبی یا دهیدراته شدن دیسک یک بیماری رایج ستون فقرات است. این بیماری به دژنراتیو دیسک (degenerative disc) نیز معروف است. از نظر آناتومیکی، دیسک در ستون فقرات، نقش یک حائل را بین مهره‌های ستون فقرات و اعصاب بازی می‌کند. از طرف دیگر، دیسک به عنوان یک ضربه‌گیر عمل می‌کند و به همین دلیل امکان حرکت و چرخش ستون فقرات را در هنگام حرکت‌های مختلف بدن و انجام کارهای مختلف فراهم می‌کند.

دیسک‌ها با یک ماده ژل‌مانند پر شده‌اند که نقش یک روان‌کننده را بازی می‌کند و به دیسک اجازه می‌دهد عملکرد طبیعی خود را حفظ کند. با بالا رفتن سن و به دلیل فعالیت‌های بدنی زیاد، بخش قابل توجهی از این ماده تخریب می‌شود و به همین دلیل دیسک انعطاف‌پذیری خود را از دست می‌دهد. این همان چیزی است که به کم آبی دیسک معروف است. این بیماری بیشتر در ستون فقرات کمری و گردنی رخ می‌دهد، یعنی مناطقی که بیشتر توسط افراد در هنگام انجام کارهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کم آبی دیسک باعث سفت شدن ستون فقرات، بروز درد و کاهش دامنه حرکتی ستون فقرات می‌شود. اگر دیسک کمر دچار کم آبی شود، فرد دچار کمر درد می‌شود؛ این درد گاهی اوقات به پاهای فرد انتشار می‌یابد و گاهی اوقات نیز تنها کمر را درگیر می‌کند. در این صورت تغییر حالت فرد از حالت نشسته به ایستاده، با درد همراه است و گاهی اوقات این درد حتی در هنگام راه رفتن فرد نیز او را می‌آزارد. در صورتی که دیسک گردن دچار کم آبی شود، فرد سفتی و درد را در گردن و ناحیه اطراف آن تجربه می‌کند و گاهی اوقات این درد از بازوها به انگشتان انتشار می‌یابد.

درمان و تشخیص علت درد مفاصل با عمل جراحی آرتروسکوپی

معرفی بهترین فوق تخصص دیسک تهران برای درمان دیسک کمر

علائم کم آبی دیسک گردن و کمر

درد و سفتی ستون فقرات و گردن جزء اولین علائم کم آبی دیسک هستند. به تدریج دامنه حرکتی ستون فقرات و کمر فرد نیز محدود می‌شود.

نشانه‌های کم آبی دیسک کمر

اگر ستون فقرات کمری فرد درگیر این بیماری شود فعالیت‌هایی مانند خم شدن، چرخش بدن و بلند شدن اجسام مختلف برای فرد دشوار خواهد شد. در ضمن فرد به راحتی نمی‌تواند از حالت نشسته به ایستاده و برعکس تغییر وضعیت دهد و این تغییر حالت با درد همراه است.

نشانه‌های کم آبی دیسک گردن

در صورتی که فرد دچار کم آبی دیسک گردن شود به راحتی نمی‌تواند گردن خود را به اطراف تکان دهد و نمی‌تواند مانند گذشته به کار با کامپیوتر بپردازد و یا فعالیت‌های مشابه را انجام دهد. درد ناشی از کم آبی دیسک گردن ممکن است با پیشرفت بیماری و شروع بیرون‌زدگی دیسک و فشار آوردن به مهره‌های مجاور، شدیدتر شود.

دیسک بیرون زده فشار زیادی به مهره‌ها وارد می‌کند و به تدریج با اعصاب تماس پیدا می‌کند. در این صورت کم آبی دیسک در افراد مبتلا به دیسک کمر باعث ایجاد درد رادیکولار در اندام‌های تحتانی و در افراد مبتلا به دیسک گردن باعث ایجاد درد رادیکولار در اندام‌های فوقانی می‌شود.

بیشتر بخوانید: علائم و روش های درمان پوکی استخوان

علت کم آبی دیسک گردن و کمر

یکی از علت‌های اصلی کم آبی دیسک کمر و گردن، افزایش سن است. اما عوامل دیگری نیز وجود دارند که باعث تسریع بروز این بیماری در برخی افراد می‌شوند.

علل کم آبی دیسک کمر

  •  آسیب ستون فقرات: آسیب ستون فقرات ناشی از تصادفات رانندگی، سقوط یا آسیب‌های ورزشی، نقش زیادی در افزایش احتمال بروز کم آبی دیسک کمر دارد.
  • فشار مکرر به کمر: این فشار خصوصاً در صورت بلند کردن اجسام سنگین، زمینه را برای بروز این بیماری مهیا می‌کند.
  • کاهش وزن ناگهانی: کاهش وزن سریع باعث می‌شود که دیسک‌ مایعات زیادی از دست بدهد.
  • اسپوندیلیت آنکیلوزان: این بیماری که به روماتیسم ستون فقرات معروف است، معمولاً ستون فقرات و گردن را درگیر می‌کند و باعث خشکی مفاصل و کم آبی دیسک کمر در افراد مستعد می‌شود.

دریافت نوبت از بهترین دکتر شانه در تهران

علل کم آبی دیسک گردن

  • ژنتیک: یکی از مهمترین علت‌های کم آبی دیسک گردن، عوامل ژنتیکی است. مطالعات مختلفی نشان داده‌اند که نقش عوامل ژنتیکی در بروز بیماری کم آبی دیسک گردن، بیشتر از سبک زندگی ناسالم است.
  • چاقی: چاقی رابطه‌ای مستقیم با بروز کم آبی دیسک گردن دارد. در واقع این بیماری در افراد چاق بیشتر بروز می‌کند.
  • سیگار کشیدن: سیگار مانع از رسیدن مواد مغذی به دیسک‌ها می‌شود و به همین دلیل احتمال بروز این بیماری را افزایش می‌دهد.
  • آسیب به ستون فقرات: آسیب‌های وارده به ستون فقرات مانند فتق دیسک، گاهی اوقات ممکن است باعث بروز این آسیب شوند.

راه‌های تشخیص کم آبی ستون فقرات چیست؟

معمولاً پزشک متخصص برای تشخیص کم آبی ستون فقرات، از بیمار در مورد ماهیت و مدت بروز علائم بیماری سوالات زیادی می‌پرسد. ممکن است پزشک از بیمار بپرسد که آیا در حالت‌های نشستن، ایستادن، خم شدن و چرخش بدن و تغییر این حالت‌ها دچار درد می‌شود یا خیر. در ضمن معمولاً پزشک به دنبال علائم درد انتشاری در بیمار می‌گردد و ممکن است در این زمینه نیز سوالاتی از او بپرسد. در کنار اینها، پزشک به دنبال نشانه‌های آسیب‌‎های فیزیکی به ستون فقرات است و به احتمال زیاد در این زمینه نیز سوالاتی از بیمار می‌پرسد.

در ادامه پزشک به معاینه فیزیکی مناطق حساس و دردناک بدن بیمار می‌پردازد. در صورت درگیر شدن ستون فقرات کمری، احتمالاً پزشک دامنه حرکتی پشت بیمار را مورد بررسی قرار می‌دهد. اما در صورت درگیر شدن ستون فقرات گردنی، غالباً پزشک گردن بیمار و مناطق اطراف آن را معاینه می‌کند.

معاینه عصبی یکی دیگر از روش‌های تشخیص کم آبی ستون فقرات است، در این حالت پزشک به دنبال رفلکس‌های غیرطبیعی است که درگیری عصبی را تائید می‌کنند. در کنار اینها غالباً از روش‌های تشخیصی تکمیلی مانند ام‌آر‌ای، سی‌تی‌‎اسکن و مطالعات رادیولوژیکی نیز استفاده می‌شود. در این صورت ساختار داخلی ستون فقرات مورد بررسی قرار می‌گیرد و بررسی می‌شود که آیا کم آبی آسیبی به مهره‌ها وارد کرده است یا خیر.

در انتها پزشک بعد از تکمیل این مطالعات و رد کلیه احتمالات دیگر، دهیدراسیون دیسک کمر و گردن را در بیمار تائید می‌کند.

معرفی دکتر فوق تخصص ارتوپدی کودکان برای مشکلات استخوان کودکان و اطفال.

عوارض کم آبی دیسک

از جمله مهمترین عوارض کم آبی دیسک می‌توان به فشرده شدن دیسک ستون فقرات اشاره کرد. در این صورت دیسک‌ها نمی‌توانند مهره‌های ستون فقرات را مهار کنند و همین امر باعث کاهش انعطاف‌پذیری ستون فقرات می‌شود. این حالت باعث کمردرد، گردن درد و دردهای انتشاری می‌شود.

در ضمن این کاهش تحرک، باعث آسیب‌دیدگی رشته‌های کلاژنی تشکیل‌دهنده دیسک می‌شود. از این رو در نهایت کم آبی دیسک باعث التهاب و فتق مواد دیسک می‌شود که به دلیل فشردن اعصاب ستون فقرات، دردهای غیرقابل تحملی را به فرد تحمیل می‌کند.

به علاوه کم آبی دیسک ممکن است بر عضلات و تاندون‌هایی که ستون فقرات را پشتیبانی می‌کنند نیز تاثیر منفی بگذارد. بیماری‌هایی مانند ورم مفاصل، فتق دیسک و تنگی کانال نخاعی ممکن است در اثر کم آبی دیسک به وجود بیایند.

پیشگیری از خشک شدن دیسک چگونه است؟

محتوای آب دیسک ستون فقرات در سن ۱۴ سالگی حدود ۸۵% است و در سن ۹۱ سالگی به ۷۵% کاهش می‌یابد. همین امر نشان می‌دهد که علت کم آبی دیسک در بیشتر افراد، افزایش سن است. اما برای کند کردن روند این بیماری می‌توان اقدامات مختلفی انجام داد که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • به طور منظم ورزش کنید و تمرینات تقویت‌کننده ستون فقرات مرکزی را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
  • حرکات کششی را به صورت منظم انجام دهید.
  • تناسب وزن بسیار مهم است و مانع از افزایش فشار بر ستون فقرات شما می‌شود.
  • سیگار کشیدن را ترک کنید، زیرا سیگار سرعت تخریب دیسک‌ را افزایش می‌دهد.
  • بدن خود را در هر حالت هیدراته نگهدارید و مصرف منظم مایعات را در اولویت قرار دهید.
  • وضعیت مناسب ستون فقرات خود را حفظ کنید.
  • بهتر است افراد مسن زیر نظر یک متخصص ورزش‌های تقویتی را فرابگیرند.

برای درمان دردهای دست به بهترین متخصص دست در تهران مراجعه کنید.

روش‌های درمان کم آبی دیسک

در درمان دهیدراته شدن دیسک در ابتدا یک رویکرد محافظه‌کارانه اتخاذ می‌شود. در این صورت برای تسکین درد بیمار، گرما و سرما درمانی توصیه می‌شود. به عبارت دیگر از بیمار خواسته می‌شود 2 تا 3 بار در روز، کیسه یخ و کیسه آب گرم را به صورت متناوب هر بار به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی ناحیه آسیب‌دیده قرار دهد. لازم به ذکر است که گرما و سرما نباید با هم مورد استفاده قرار بگیرند، زیرا ممکن است باعث ایجاد تاول شوند. غالباً پزشک برای تسکین درد و کاهش التهاب، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی را تجویز می‌کند. اگر درد بیمار با این اقدامات تسکین پیدا نکند، پزشک داروهای مسکن قوی‌تری را تجویز می‌کند.

اگر بیمار به دلیل کم آبی دیسک دچار فتق دیسک یا برآمدگی دیسک شود، پزشک از روش‌های درمانی متناسب با این بیماری‌ها استفاده می‌کند. یکی از روش‌های درمان این بیماری‌ها فیزیوتراپی تهاجمی است که هدف آن تقویت انعطاف‌پذیری و دامنه حرکتی مناطق درگیر است.

در نهایت و در صورتی که هیچ کدام از این روش‌ها نتیجه‌ای نداشته باشند، عمل جراحی آخرین گزینه درمانی است. در عمل جراحی، قسمت آسیب‌دیده دیسک برداشته می‌شود و سطوح مجاور دیسک به هم پیوند زده می‌شوند. در موارد بسیار نادر نیز دیسک مصنوعی در محل دیسک آسیب‌دیده کاشته می‌شود.

سخن آخر

بیماری خشک شدن یا دهیدراسیون دیسک کمر و گردن یکی از بیماری‌های رایج ستون فقرات است که عموماً با افزایش سن در بیشتر افراد رخ می‌دهد. این بیماری باعث کاهش دامنه حرکتی افراد و بروز درد می‌شود. در صورتی که کم آبی دیسک درمان نشود پیشرفت می‌کند و باعث بروز بیماری‌هایی چون فتق دیسک و تنگی کانال نخاعی می‌شود.

از این رو باید نشانه‌های کم آبی دیسک را جدی بگیرید و در صورت ابتلا، در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه و برای درمان اقدام کنید. اما در هر صورت بهترین و ساده‌ترین راه برای درمان این بیماری، پیشگیری از خشک شدن دیسک است.






2.4/5


(5 نظر)

دیسک کمر چیست؟

دیسک کمر عارضه‌ای است که در اثر ضربه یا فشار به عضلات کمر ایجاد می‌شود. انسان ۲۶ مهره در ستون فقرات خود دارد که 4 تای آن در کمر قرار دارد و با استخوان خاجی و استخوان دنبالچه که زیر استخوان خاجی قرار دارد به پایان می‌رسد. این مهره‌ها به وسیله صفحات غضروفی به نام دیسک بین مهره‌ای از هم جدا می‌شوند. دیسک در مقابل  فشار زیاد به کمر یا آسیب، نقش محافظتی دارد و درصورتی که ضربه یا آسیبی شدید به کمر وارد شود یا با بالارفتن سن، این صفحه‌ها جابجا شوند و یا بیرون بزنند فتق دیسک کمر اتفاق می‌افتد و با درد همراه است. به این حالت دیسک کمر گفته می‌شود که البته اصطلاح درست آن فتق دیسک کمر است. این عارضه ربطی به جنسیت فرد مبتلا ندارد و در هر دو جنس دیده می‌شود و درمان آن به شدت درد و آسیب واردشده بستگی دارد. می توانید با متخصص استخوان و اورتپد صحبت کنید .

علت دیسک کمر

دیسک کمر به دلایل مختلف ایجاد می‌شود. در مواردی علت دیسک کمر فرسایش دیسک است و به بالا رفتن سن فرد مبتلا بستگی دارد و بعد از سی سالگی اتفاق می‌افتد. بالا رفتن سن سبب خشک شدن غضروف بین مهره‌ای می‌شود و هسته داخلی دیسک، بخش محیطی را پاره می‌کند و از آن بیرون می‌زند. وقتی این بیرون زدگی روی اعصاب نخاع فشار وارد کند باعث درد می‌شود. در مواردی هم دیسک کمر به دلیل آسیب دیدن دیسک در اثر ضربه یا فشار ایجاد می‌شود که  لایه خارجی دیسک را دچار ترگ یا پارگی کند و این عارضه را ایجاد کند. گاهی نیز آسیب‌ها در مهره‌های کمر نیست و در مهره‌های پشتی اتفاق می‌ا‌فتند. علت دیسک کمر در جوانی معمولا آسیب است. مواردی که سبب این آسیب‌ها می‌شوند شامل موارد زیر است:

  • پرت شدن از بلندی و زمین خوردن
  • سوانح رانندگی
  • فشار سنگین به کمر با بلند کردن اجسام سنگین یا ضربه‌های ناگهانی هم می‌تواند دلیل پارگی کیست باشد.
  • این حالت در ورزشکاران و به دنبال آسیب های ورزشی نیز بروز می‌کند.

علائم دیسک کمر

اصلی‌ترین نشانه برای دیسک کمر درد است و این درد در پایین یا بالای کمر بروز می‌کند و می‌تواند از مچ تا باسن هم منتشر شود. علائم دیسک کمر در موارد خفیف در یک بازه‌ی زمانی کوتاه از بین می‌روند اما وقتی بیرون زدگی دیسک بر روی اعصاب نخاع فشار وارد کند، درد آن با  نشانه‌های زیر همراه است

  • کرختی و گزگز کردن پاها
  • ضعف عضلانی در یک یا هر دو پا
  • در موارد شدید فلج از کمر به پایین
  • احساس گرفتگی در پاها بخصوص در پشت زانو
  • درد در پایین کمر که به علت فشار به عصب سیاتیک است و با درد در پا همراه است.

درد سیاتیک چیست؟

دو عصب که از ستون فقرات سرچشمه می‌گیرد و تا انتهای پا ادامه دارد، سیاتیک نامیده می‌شود. در حالتی که فتق دیسک به این عصب‌ها فشار وارد کند با درد سیاتیک روبرو می‌شویم. به همین دلیل است که علائم دیسک کمر و سیاتیک یکسان است.

تشخیص دیسک کمر

تشخیص دیسک کمر

تشخیص توسط پزشک و با معاینه فیزیکی  و شرح حال بیمار به وجود فتق دیسکی پی می‌برد. در بررسی تاریخچه پزشکی بیمار سن بیمار، تعداد دفعات و طول مدت زمان درد در روز ، علائم همراه بادرد مثل بی‌حسی پاها ، داروهایی که بیمار مصرف می‌کند، ضربه‌های احتمالی از وی سوال می‌شود. البته دکتر دیسک کمر برای اطمینان از تشخیص و پی بردن به محل دقیق دیسک و اعصابی که تحت فشار است و شروع روند درمان از موارد زیر کمک می‌گیرد.

  • معاینه فیزیکی: پزشک از بیمار شرح حال می‌گیرد و حتی از تست حرکت کمک می‌گیرد. در این روش پزشک از بیمار می‌خواهد دراز بکشد و پایی را که درد دارد و پای مخالف را بلند می‌کند و وضعیت درد بیمار در کمر را بررسی می‌کند. همچنین با لمس نواحی دردناک با دست و زیاد شدن درد به هنگام فشار مهره‌های کمر نشانه ی حساس بودن دیسک است.
  • رادیو گرافی: این روش با اشعه ایکس تصویر مهره‌های استخوانی ستون فقرات را ثبت می‌کند و پزشک را از تغییرات آرتریتی، فضای کم بین مهره‌ها، خارهای استخوانی یا شکستگی یا مهره‌هایی که از جای خود خارج شده‌اند را مطلع می‌کند. البته این روش برای تشخیص دیسک کمر کافی نیست.
  • تصویربرداری میزونانس مغناطیسی(MRI): در این روش از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای ثبت تصاویر استفاده می‌شود.  این نوع تصویربرداری با نشان دادن نحوه قرار گیری، ارتفاع، مقدار آِب و نمای کلی دیسک یک ارزیابی دقیق از اعصاب ستون فقرات در اختیار پزشک قرار می‌دهد. در این روش تصاویر بهتری از بافت نرم عضله، دیسک و اعصاب نشان داده می‌شود و در مواردی که ممکن است اشعه ایکس آسیب دیسک را نشان ندهد، انجام می‌شود.
  • میلوگرام: میلوگرافی یکی از انواع رادیوگرافی در این روش ماده حاجب پس از سی‌تی‌اسکن  به روش اسپاینال داخل کانال نخاعی تزریق می‌شود. سپس تصویر ثبت می‌شود. به کمک میلوگرام  بزرگی و محل دقیق فتق،  تومور نخاعی و یا آبسه تشخیص داده می‌شود.
  • نوار عصب و عضله (EMG): در این روش فعالیت الکتریکی عضلات اندازه گیری می‌شود و مشخص می‌شود ریشه‌های عصبی در اثر بیرون زدگی دیسک تحت فشار قرار دارد. این روش با دو آزمون الکترومیوگرافی و هدایت عصبی انجام می‌شود.
  • سیتی اسکن: سیتی اسکن نوعی اشعه ایکس است که تصویری چند مقطعی از ستون فقرات را ثبت می‌کند. در سی تی اسکن در مقایسه با پرتونگاری معمولی تغییرات ساختاری با جزئیات بیشتری ثبت می‌شود. معمولا پزشکان سی‌تی‌اسکن وMRI را با هم برای تشخیص بهتر استفاده می‌کنند.
  • دیسکوگرافی: از روش های ارزیابی سلامت دیسک است و روشی است که با تزریق رنگ رایوگرافی به دیسک  مشخص می‌کندکه  یک دیسک درد آفرین است یا نه.

درمان دیسک کمر

برای درمان انواع دیسک کمر روش‌های مختلفی وجود دارد. درصورتی که در مراحل اولیه بیماری به پزشک مراجعه کنید و شدت درد نیز زیاد نباشد، معمولاااز روش‌های غیر از جراحی برای درمان استفاده می‌شود که این روش‌ها نیز انواع مختلف دارد. اولین و ساده‌ترین راه استراحت کردن است. نحوه استراحت کردن برای دیسک کمر، استراحت کوتاه مدت و با تشک مناسب و صحیح خوابیدن است. روش‌های دیگر شامل موارد زیر است:

داروی دیسک کمر

داروهای التهابی  به دلیل این‌که عارضه در فاز التهابی و با فشار بر روی اعصاب موجب درد در ناحیه عصب می‌شود، اصلی‌ترین دارو برای تسکین دردهای دیسک کمر هستند. این داروها خاصیت مسکن برای دردها را دارند و معمولاَ از دوزهای بالا استفاده می‌شوند. نمونه این داروها دیکلوفناک ۱۰۰، ناپروکسن ۵۰۰ است. گروه دیگر داروها کورتون‌ها هستند که البته مصرف طولانی مدت آن‌ها عوارض زیادی دارد. مانند گاباپنتین، پرگابالین . همچنین استفاده از پمادهای موضعی مانند روماتکس و پماد لافاررو رهامین نیز برای کاهش درد دیسک کمر توصیه می‌شود.

ورزش و حرکات اصلاحی دیسک کمر

مکانیسم ورزش کردن و حرکات اصلاحی  کاهش فشار بر عصب تحریک شده است. مجموعه‌ای از حرکات کششی  و حرکات تقویتی درد و سایر علائم آزار دهنده آن را تسکین می‌دهند. در حرکات کششی با افزایش انعطاف پذیری دامنه‌ی حرکتی مفاصل و حرکات ماهیچه‌ها بهبود می‌یابد. حرکات تقویتی بر گروه‌های عضلانی بزرگ  مثل میان تنه و کف لکن  اعمال می‌شود وبا قوی کردن آن‌ها بدن را در مقابل درد کمر حمایت می‌کند. همچنین ورزش کردن می‌تواند فشار را بر روی دیسک کاهش دهد. دکتر ارتوپد کمر در این موارد ورزش‌های سبک هوازی مثل شنا،دوچرخه سواری و یوگا را پیشنهاد می‌کند.البته فرد مبتلا به دیسک کمر نباید خودسرانه ورزش‌ها را انجام دهد و با نظر درمان‌گر با توجه به سن فرد، وضعیت قلبی و ریوی، سطح قندخون باید انجام شوند. قطعا ورزشی که به فرد جوان مبتلا به دیسک کمر توصیه می‌شود متفاوت از فرد سالمند است.

نوشته های مشابه

  • کمردرد بعد از رابطه جنسی چه علتی دارد و چطور درمان می‌شود؟

    ۱۴۰۱-۰۴-۲۶

  • آشنایی با دلایل و راه‌های درمان رگ به رگ شدن گردن

    ۱۴۰۱-۰۴-۲۱

فیزیوتراپی برای درمان دیسک کمر

دکتر فیزیوتراپ کمر با دادن تمرین‌هایی سعی در تسکین درد و بازآموزی بدن بیمار دارد. در این روش علاوه بر کاهش درد و التهاب، با بهبود خون‌رسانی و اکسیژن رسانی دیسک تغذیه می‌شود و دامنه‌ی حرکتی و اگرفتگی عضلانی کاهش می‌یابد. فیزیوتراپی کمر با روش‌های مختلفی که برای درمان دارد، می‌تواند بیمار راز انجام عمل جراحی بی‌نیاز کند. روش‌های درمانی در فیزیوتراپی شامل: تحریکات الکتریکی، لیزر تراپی، درمان‌های دستی و ماساژ، آب‌درمانی و غیره است.

جراحی برای درمان دیسک کمر

در دیسک کمر خفیف که علائم آن با درمان‌های  قبلی که بیان شد، کنترل شود و تشدید نشود نیازی به جراحی نخواهد بود. با این‌حال در صورت افزایش شدت درد که نشان دهنده‌ی فشار براعصاب نخاع است یا پیشرفت نشانه‌ها از بی‌حسی به نقص در عملکرد مثانه و روده و بروز بی‌اختیاری، یا افزایش ضعف عضله، چاره‌ای به‌جز جراحی دیسک کمر باقی نمی‌ماند. البته قبل از جراحی باید درمورد خطرهای احتمالی و عوارض بعد از عمل حتما با پزشک معالج مشاوره کنید. اگر در این زمینه سوالی دارید می‌توانید با ویزیت آنلاین متخصص اورتپدی در پذیرش ۲۴ به صورت آنلاین یا پیامکی مشاوره کنید. قطعاَ این مشاوره به شما کمک می‌کند تا تصمیم بهتری بگیرید.

جراحی درمان قطعی این عارضه است و روش‌های مختلفی برای آن وجود دارد که شامل موارد زیر است:

دیسککتومی: این روش مبتنی بر برداشتن تمام دیسک آسیب دیده یا بخشی ازآن با هدف کاهش فشار بر عصب‌های نخاعی است .

لامینکتومی: در این روش هدف فراهم کردن فضای بیشتر برای عصب‌های ستون فقرات است تا از این طریق درد ازبین برود. به همین منظور جراح بخش‌هایی از مهره، به نام  لامینا را برمی‌دارد و فضای بیشتر را ایجاد می‌کند.

فیوژن یا خشک کردن خلفی مهره های ستون فقرات:  در این روش جراح  برای کمک کردن به حرکات مهره‌ها و ستون فقرات، دیسک را برمی‌دارد و مهره‌ها را به هم جوش می‌دهد. این روش ستون فقرات را پایدار می‌کند و فشار را از روی روی عصب‌های نخاعی برمی‌دارد.

چگونه از بروز دیسک کمر پیشگیری کنیم؟

با توجه به اینکه برخی علت‌های  ابتلا به دیسک کمر به‌جز کهولت سن  قابل کنترل است با اصلاح سبک زندگی در مواردی می‌توان از بروز این عارضه جلوگیری کرد. توصیه‌هایی در این خصوص وجود دارد که با مطالعه آن می‌توانید از بروز دیسک کمر پیشگیری کنید.

  1. ورزش کردن باعث تقویت عضلات کمر می‌شود، تمرینات منظم ماهیچه های اصلی بدن را تقویت می کند و قطعا بدن ورزیده کمتر در معرض آسیب‌ها ی ناشی از حوادث و اسپاسم عضلانی قرار می‌گیرد.
  2. سعی کنید روی شکم نخوابید و به پهلو بخوابید.
  3. کفش مناسب بپوشید. از پوشیدن کفش‌های پاشته بلند تا حد امکان بپرهیزید، به‌خصوص اگر دیسک کمر خفیف دارید.
  4. وزنتان را متعادل نگه دارید .
  5. از ایستادن یا نشستن طولانی مدت بپرهیزید. اگر با کامپیوتر کار می‌کنید یا راننده هستید سعی کنید هر دو ساعت وضعیت خود را تغییر دهید، چند قدم راه بروید یا تغییر وضعیت بدهید. همچنین در هنگام نشستن پاها با تنه باید زاویه ۹۰ درجه داشته باشد.
  6. از بلند کردن وسایل سنگین و با وزن بیشتر از ۵کیلوگرم بپرهیزید. اگر مجبور به بلند کردن اجسام سنگین هستید در وضعیت درستی این کار را انجام دهید. برای این‌کار باید به جای کمر از زانوهایتان استفاده کنید و هنگام بلند کردن خم نشوید.
  7. سعی کنید به صورت مداوم یا با حالت های ناگهانی و یکباره خم و راست نشوید.
  8. ترک استعمال دخانیات: نیکوتین توانایی دیسک‌ها را در جذب مواد غذایی کاهش می‌دهد و از این طریق باعث خشکی و شکنندگی دیسک‌ها می‌شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

تمام کمر دردها ناشی از دیسک کمر نیست و نیاز به مراجعه به پزشک ندارد. اغلب کمردردها ظرف نهایتاَ ۷۲ ساعت  بهبود می‌یابد ولی درصورتی که کمر درد مزمن شود و بیش از یک ماه طول بکشد  و یا  کمر درد همراه با  یا بی حسی، گزگز و  مورمورشدن یکی از پاها و یا هر دو پا، درد وگرفتگی ساق پا یا  گرفتگی عضله باسن  باشد، حتماً باید به پزشک متخصص  مراجعه کنید. اگر دراین زمینه سوالی دارید دکتر آنلاین ارتوپدی پذیرش ۲۴ آماده‌ی پاسخگویی به شما هستند.






4/5


(۱۰ نظر)

دکمه بازگشت به بالا