علت کمر درد در زنان
فهرست مطالب
-
عوامل ایجاد کمردرد در بانوان
-
درمان خانگی برای کمردرد در بانوان
-
زمان مناسب برای مراجعه به دکتر
-
سوالات متداول
تحقیقات نشان داده است که 60 تا 80 درصد از افراد در طول زندگی خود کمردرد را تجربه میکنند و در میان تمام رده های سنی این مشکل در بانوان کمی رایجتر میباشد. کمردرد در بانوان همراه با افزایش سن شدت پیدا میکند. علاوه بر این در یک تحقیق با موضوع میانسالی افزایش وقوع کمردرد در بانوان نسبت به آقایان پس از دوران یائسگی گزارش شده است.
کمردرد علامتی مبنی بر داشتن موارد پزشکی مختلف بیماریها و آسیب دیدگیها می باشد. آقایان بانوان و بچه ها از مشکل کمردرد حاد یا مزمن رنج میبرند اما بعضی شرایط را بانوان بیشتر از آقایان تجربه خواهند کرد. برای مثال بانوان بیشتر از آقایان با کمردرد مزمن دست و پنجه نرم میکنند. در ادامه برخی از متداولترین دلایل ایجاد کمردرد در بانوان توضیح داده شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد کمردرد در بانوان و رزرو وقت مشاوره با مرکز جامع توانبخشی امید به شماره 09107803155 تماس حاصل فرمایید.
عوامل ایجاد کمردرد در بانوان
دلایل مختلفی برای ایجاد کمردرد در بانوان وجود دارد. بعضی از این دلایل مخصوص بانوان و بعضی دیگر در بین تمام جنسیتها متداول میباشد.
عوامل ایجاد کمردرد مخصوص بانوان
بعضی از عوامل ایجاد کمردرد مخصوص بانوان میباشد. این عوامل در زیر توضیح داده شده اند:
مشکلات یائسگی و هورمونی
تحقیقات نشان داده است که درد مزمن کمر یکی از چالش های شایع در حوزه عضلانی-اسکلتی برای بانوان در دوران یائسگی می باشد. تقریباً 70 درصد از بانوان پیش از شروع یائسگی علائم کمبود استروژن را تجربه می کنند. همچنین در نیمی از بانوان قبل از آغاز یائسگی درد عضلانی-اسکلتی گزارش شده است. بیشتر مطالعات نشان می دهد که افزایش علائم یائسگی با علائم درد مزمن کمر مرتبط است.
قاعدگی یا اختلال در عملکرد رحم
دیسمنوره (Dysmenorrhea) که یک اختلال در عملکرد رحم و عامل اصلی درد شکم مکرر و شدید بانوان در دوران قاعدگی میباشد نیز باعث ایجاد کمردرد در بانوان میگردد. این وضعیت به صورت اولیه یا ثانویه طبقه بندی شده است و با داشتن هر دو نوع کمردرد یک علامت رایج خواهد بود.
- دیسمنوره اولیه هنگامی آغاز میگردد که در آن عادت ماهیانه زن آغاز میشود و در طی زندگی با آن فرد باقی میماند. انقباضات رحمی خشن و غیرمعمول آن میتواند منجر به ایجاد دردهای شکم به صورت مکرر و شدید گردد.
- دیسمنوره ثانویه معمولاً دیرتر در طول زندگی خود را نشان میدهد و توسط وضعیت دیگری مانند بیماری اندومتریوز یا بیماری التهاب لگن به وجود خواهد آمد.
اندومتریوز
اندومتریوز یک بیماری مزمن است که ممکن است منجر به کمردرد در زنان شود. در این وضعیت بافتی که رفتار آن شبیه بافت رحم است خارج از رحم در فضای لگن و سایر مناطق بدن رشد می کند. بافت جابجا شده نسبت به تغییرات هورمونی بدن واکنش نشان می دهد و ممکن است منجر به ورم درد لکه بینی در طول دوره قاعدگی و خونریزی شود.
بخاطر اینکه خونریزی ناشی از اندومتریوز مانند پوشش داخلی رحم ماهانه افزایش می یابد و محلی برای جذب خون وجود ندارد مایع اضافی باعث تحریک و التهاب بافت های اطراف می شود. به همین دلیل این عامل می تواند باعث ایجاد عادات ماهیانه دشوار دردهای مزمن و تماس های در بافت شود.
علائم اندومتریوز ممکن است در هر مرحله ای از چرخه قاعدگی ظاهر شود. درد در منطقه لگن که به سمت پا نیز گسترش می یابد بسیار شایع است و برخی از زنان تجربه دردهای جویدنی و ضربان دار را دارند که شدت آن ها می تواند از خفیف تا شدید بودند.
این علائم عبارتند از:
- درد شکمی یا کمردرد
- درد در هنگام راه رفتن یا ایستادن
- درد در هنگام تخمک گذاری
- درد در هنگام دفع ادرار
- التهاب حفره لگن
- یبوست
- درد در هنگام برقراری رابطه جنسی
- درد در کارکرد روده و تشعشع ناشی از درد مقعدی
- درد ناشی از چسبندگی (مقدمه ای بر شکاف در بافت) داخل مثانه لوله های فالوپ روده و تخمدانها.
- خستگی مزمن
بیماری اندومتریوز در ابتدا ممکن است توسط یک پزشک با پیدا کردن رشد آندومتری توسط آزمایش لگن تشخیص داده شود. همچنین درخواست آزمایش تصویربرداری باعث کمک دهی به تشخیص کیستهای آندومتر خواهد شد.
سندروم پیش از قاعدگی (PMS)
سندروم پیش از قاعدگی به وضعیتی گفته میشود که بانوان قبل از آغاز دوره قاعدگی با آن روبرو میشوند. این مورد علائم بسیاری دارد و شما ممکن است همه آنها را نداشته باشید. به طور گسترده این علائم عبارتند از:
- علائم فیزیکی مانند:
- کمردرد
- سردرد
- کوفتگی
- نفخ
- علائم احساسی و رفتاری مانند:
- نوسانات خُلقی
- هوسهای غذایی
- اضطراب
- مشکل در تمرکز
سندروم پیش از قاعدگی چند روز قبل از دوره قاعدگی شما آغاز میگردد و یک یا دو روز پس از آغاز دوره قاعدگی پایان مییابد.
اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (PMDD)
اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی نسبت به سندروم پیش از قاعدگی حالت شدیدتری دارد به گونه ای که علائم آن به شدت بر عملکرد روزانه تاثیر میگذارد. بعضی از افراد که دچار اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی هستند ممکن است در صورت داشتن علائم قادر به انجام کاری نباشند. نسبت به سندروم پیش از قاعدگی تعداد کمتری از بانوان با اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی دست و پنجه نرم میکنند.
علائم احساسی رفتاری و فیزیکی در این مشکل مشابه با مشکل سندروم پیش از قاعدگی میباشد. با اینحال تجربه تمام انواع این علائم ممکن است بدتر باشد. این علائم معمولاً یک هفته قبل از قاعدگی خود را نشان میدهد و چند روز پس از دوره قاعدگی شما تمام میشود.
شما ممکن است در صورت داشتن سابقه خانوادگی در زمینه افسردگی دیگر نوسانات خُلقی و اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی در معرض خطر ابتلا به این مشکل قرار داشته باشید.
بارداری
در دوران بارداری کمردرد یک مسئله رایج است. این امر به دلیل تغییر و تحول مرکز ثقل بدن افزایش وزن و شل شدن رباط ها به منظور آماده سازی برای فرآیند زایمان رخ می دهد.
بیشترین تعداد بانوان در ماه های پنجم تا هفتم بارداری با کمردرد مواجه می شوند اما این درد ممکن است در مراحل زودتری نیز ظاهر شود. اگر از قبل مشکل کمردرد داشته باشید احتمال افزایش تجربه کمردرد در دوره بارداری بیشتر است.
محل رایج بروز کمردرد دقیقاً در پایین کمر و اطراف استخوان دنبالچه قرار می گیرد. همچنین ممکن است در ناحیه وسط و اطراف کمر و حتی در پاها نیز درد احساس شود.
دیگر علائم ایجاد کمردرد
علائم دیگری نیز در به وجود آمدن کمردرد وجود دارد که قادر است بر هر جنسیتی تاثیرگذار باشد. برخی از رایجترین علائم در زیر توضیح داده شده است:
کشیدگی ماهیچه
کشیدگی یک ماهیچه یا رباط یکی از رایجترین دلایل وقوع کمردرد میباشد. این مورد میتواند توسط عوامل زیر به وجود آید:
- بلند کردن وزنهای سنگین به طور مداوم
- خم شدن و چرخیدن نامناسب
- یک حرکت ناگهانی نامناسب
- کشیدگی بیش از حد ماهیچه و رباط
ادامه یافتن حرکات منجر به کشیدگی ماهیچه میتواند در نهایت باعث ایجاد اسپاسم کمر شود.
سیاتیک
سیاتیک به علامتی گفته میشود که توسط فشار یا آسیبدیدگی به عصب سیاتیک (که بلندترین عصب بدن شما میباشد) به وجود می آید. این عصب در قسمت پایین ستون فقرات درون باسن و در ناحیه پشت پای شما منتشر شده است.
سیاتیک دردی سوزنده یا شوک آوری را به کمر شما وارد خواهد کرد و معمولاً در پایین یکی از پاها منتشر خواهد شد. در موارد شدید شما ممکن است احساس بیحسی و ضعف را در پای خود احساس کنید.
درد دنبالچه
درد ایجاد شده در نقطه انتهایی ستون فقرات شما اکثراً به دلیل ایجاد ضربه به وجود می آید. این وضعیت بیشتر در بین بانوان شایع و دلیل آن تفاوت در شکل زاویه لگن و آسیبدیدگی دوران زایمان میباشد.
درد دنبالچه به عنوان یک پشتیبان برای وزن در هنگام نشستن شما عمل میکند. آسیبدیدگی توسط عوامل زیر در این نقطه میتواند منجر به ایجاد درد شود:
- نشستن
- تکیه دادن به عقب در حین نشستن
- نشستن بر روی سطوح سخت
- ایستادن پس یک حالت نشسته
درد دنبالچه در هنگام ایستادن شما به طور ناگهانی آرام خواهد شد. شما برای جلوگیری از درد دنبالچه ممکن است تمایل به نشستن رو به جلو یا نشستن بر روی یک سمت از باسن را داشته باشید.
فتق دیسک
فتق دیسک هنگامی اتفاق میافتد که در آن یک عدد از دیسکها که از آنلاینه های شما محافظت میکند تحت فشار قرار گیرد و به شکل یک برآمدگی به سمت بیرون خود را نشان دهد. این عمل به تدریج منجر به فتق دیسک خواهد شد. درد آن نیز توسط دیسک برآمده و فشار آن بر روی عصب به وجود خواهد آمد.
همچنین یک فتق دیسک میتواند توسط یک آسیبدیدگی به وجود آید. احتمال این امر با افزایش سن شما بیشتر خواهد شد. ناحیه کمر متداولترین محل برای ایجاد فتق دیسک میباشد اما این مشکل میتواند در گردن شما نیز به وجود آید.
فرسودگی دیسک
هنگامی که سن شما افزایش پیدا میکند دیسکهای موجود در ستون فقرات شما به تدریج فرسوده خواهند شد. این فرسودگی میتواند توسط آسیب دیدگیها یا حرکات تکراری به وجود آید. بیشتر افراد بعد از سن 40 سالگی دچار فرسودگی دیسک خواهند شد. این فرآیند همیشه منجر به ایجاد درد نخواهد شد ولی در برخی افراد درد شدیدی را به وجود خواهد آورد.
فرسودگی در گردن و کمر شما بسیار رایج میباشد. درد آن ممکن است به باسن و رانهای شما منتقل و در مواقعی شدت آن کم و زیاد شود.
درمان خانگی برای کمردرد در بانوان
اگر کمردرد شما توسط عواملی مرتبط به دوره قاعدگی یا یک کشیدگی ماهیچه به وجود آمده باشد از درمانهای خانگی زیر برای آرام کردن کمردرد خود استفاده کنید:
- استفاده از صفحه (پَد) حرارتی: گذاشتن یک صفحه حرارتی بر روی کمر شما میتواند عملیات گردش خون را در بدن افزایش دهد و به مواد مغذی و اکسیژن اجازه دهد تا به ماهیچه های کمر شما دسترسی پیدا کنند.
- حمام آب گرم: یک حمام آب گرم میتواند عملیات گردش خون در بدن را افزایش و درد ماهیچه و سفتی آن را نیز کاهش دهد.
- استفاده از مسکنهای بدون نسخه: استفاده از داروهای غیراستروئیدی و ضد التهاب مانند ایبوپروفن (آدویل موترین) ناپروسکن (آلیو) و آسپرین میتواند به کاهش درد کمر و سایر دردهای مرتبط با دوران قاعدگی شما کمک کند.
- ورزش: فعال بودن میتواند فرآیند گردش را در بدن شما بهبود و ماهیچه های کشیده شده را تسکین دهد.
- انجام حرکات کششی ملایم: انجام حرکات کششی منظم میتواند به کاهش درد ناشی از کمر کمک و از برگشت آن جلوگیری کند.
- استفاده از کیسه یخ: اگر کمردرد شما به دلیل کشیدگی ماهیچه یا آسیبدیدگی به وجود آمده باشد استفاده از یک کیسه یخ برای کاهش التهاب درد و کبودی میتواند کمک کند. بهترین عملکرد کیسه های یخ میتواند تا 48 ساعت بعد از کشیدگی ماهیچه یا آسیب دیدگی باشد.
- استفاده از بالش: قرار دادن یک بالش در بین زانوهایتان در هنگام خوابیدن به بغل یا قرار دادن بالش در زیر زانوهایتان در هنگام خوابیدن بر روی پشت میتواند کمردرد و ناراحتی شما را کاهش دهد.
- پشتیبان خوب برای ناحیه کمر: استفاده از یک صندلی با شرایط پشتیبانی خوب از ناحیه کمر ممکن است به کاهش کمردرد شما در هنگام نشستن کمک کند.
زمان مناسب برای مراجعه به دکتر
در برخی موارد پیگیری برای تشخیص عامل ایجاد مشکل با حضور یک دکتر اهمیت دارد. اگر در حال تجربه کردن یکی از موارد زیر هستید با دکتر خود سریعاً تماس بگیرید:
- شما قادر به ایستادن یا راه رفتن نمیباشید.
- کمردرد شما همراه با تب باشد یا شما قادر به کنترل روده یا مثانه خود نباشید.
- شما درد بیحسی و حس مورمور را در پاهایتان احساس میکنید.
- درد شما در پایین پاهایتان گسترش پیدا میکند.
- شما از درد شکم شدید رنج میبرید.
- کمردرد شما شدید است و بر فعالیتهای روزانه شما تاثیر میگذارد.
- شما علائم بیماری اندرومتریوز را دارید.
- شما در دوران بارداری خود درد به همراه خونریزی واژن تب یا سوزش ادرار دارید.
- شما پس از زمین خوردن یا بروز یک سانحه احساس درد میکنید.
- هیچگونه بهبودی در درد شما پس از یک هفته درمان خانگی حاصل نشده است.
با توجه به عامل ایجاد کمردرد شما دکتر ممکن است قادر باشد درمانی فراتر از درمان خانگی یا اقدامات مراقبتی از خودتان را به شما پیشنهاد دهد.
گزینه های درمانی تجویز شده توسط دکتر شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- شلکننده های عضلانی
- تزریقات کورتیزون
- کنترل بارداری هورمونی برای مشکلات اندومتریوز دیسمنوره سندروم پیش از قاعدگی و اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی
- استفاده از داروهای ضدافسردگی که میتواند تاثیرات سندروم پیش از قاعدگی و اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی را کاهش دهد و به کاهش شدت انواع دیگری از کمردردها کمک کند.
- انجام عمل جراحی برای افراد با اندومتریوز شدید. این عمل جراحی شامل برداشتن بافت آندومتر از نواحی است که در خارج از محوطه رحم رشد کرده اند.
- انجام عمل جراحی برای بهبود دیسکها
سوالات متداول
آیا وجود کمردرد برای بانوان عادی است؟
کمردرد موردی تقریباً رایج است و یک فرد به طور معین و در طی سال یک یا دو تجربه در زمینه کمردرد بدون احتساب جنسیت تجربه خواهد کرد.
چگونه میتوانم بفهمم که کمردرد من مرتبط به کلیه میباشد؟
درد کلیه عمیقتر و بالاتر از کمر اتفاق میافتد. محل قرارگیری کلیه ها در زیر قفسه سینه و در هر دو طرف ستون فقرات میباشد. درد ناشی از کلیه ها در کناره های بدن یا در مرکز بدن به سمت بالای کمر احساس میشود.
تغییرات معمول در چرخه زندگی یک زن مانند بارداری زایمان عدم تعادل هورمونی افزایش وزن (مخصوصاً در ناحیه شکم) میتواند باعث ایجاد حوادث منجر به کمردرد شود.
خبر خوبی که در مورد کمردرد دوران بارداری وجود دارد این است که این کمردرد نشان دهنده رشد جنین می باشد و این موضوع دقیقا همان چیزی است که باید اتفاق بیفتد. با این حال این موضوع می تواند برای مادر دشوار باشد.
باید بدانید که شما تنها نیستید و بسیاری از مادران دیگر نیز دچار کمردرد می شوند که معمولا در نیمه دوم بارداری شروع می شود. با انجام چندین اقدام ساده می توانید کمردرد دوران بارداری خود را به حداقل برسانید.
علل کمردرد دوران بارداری چیست؟
کمردرد بارداری معمولا در محل اتصال ستون فقرات کمری به لگن یعنی مفصل ساکروایلیاک به وجود می آید. دلایل متعددی برای این موضوع وجود دارند. برخی از این علل عبارتند از:
1) افزایش وزن
در دوران بارداری وزن زنان معمولا بین ۲۳ تا ۳۵ پوند افزایش پیدا می کند. ستون فقرات مسئول حمایت از این افزایش وزن است و فشار وارده بر آن می تواند باعث کمردرد دوران بارداری شود. همچنین وزن رحم و جنین در حال رشد باعث فشار بر عروق خونی و اعصاب ناحیه پشت و لگن می شود.
2) تغییر وضعیت آناتومیک بدن (Posture changes)
بارداری نقطه ثقل بدن را تغییر می دهد. در نتیجه به تدریج حتی بدون آنکه خود فرد متوجه شود وضعیت آناتومیک بدن و نحوه حرکت فرد تغییر می کند. این موضوع نیز می تواند باعث کشیدگی کمر یا درد آن شود.
3) تغییرات هورمونی
در دوران بارداری جنین نوعی هورمون به نام ریلاکسین (Relaxin) تولید می کند که به لیگامان ها و مفاصل ناحیه لگن اجازه می دهد نر تر شوند تا به این ترتیب فرایند زایمان تسهیل شود. همین اتفاق ممکن است در لیگامان های تقویت کننده ستون فقرات کمری نیز رخ دهد که به نوبه خود باعث ناپایداری کمر و درد آن می شود.
دریافت نوبت حضوری از بهترین متخصصان زنان و زایمان
دریافت نوبت
4) جدا شدن عضلات
با بزرگ تر شدن رحم صفحات عضلانی موازی (عضلات راست شکمی) که از قفسه سینه به استخوان لگن متصل می شوند از خط وسط فاصله می گیرند و باعث تشدید کمردرد می شوند.
5) استرس
استرس روانی می تواند باعث گرفتگی عضلات کمر شود که ممکن است به صورت اسپاسم کمر یا کمردرد احساس شود. ممکن است متوجه شده باشید که کمردرد دوران بارداری در مواقع استرس تشدید می شود.
درمان کمردرد دوران بارداری
خبر خوب این است که اگر پیش از بارداری دچار کمردرد نبوده اید کمردردتان تا قبل از زایمان به صورت تدریجی کاهش پیدا خواهد کرد. با این حال می توانید با انجام اقدامات زیر کمردردتان را کاهش دهید.
1) ورزش
ورزش منظم باعث تقویت عضلات و افزایش انعطاف پذیری بدن می شود. این موضوع باعث کاهش فشار وارده بر کمر خواهد شد. ورزش های ایمن برای اکثر زنان باردارعبارتند از:
- پیاده روی
- شنا
- پا زدن روی دوچرخه ثابت
توجه داشته باشید که پزشک یا درمانگر به منظور تقویت کمر و شکم هر یک از ورزش های فوق را توصیه خواهد کرد.
2) گرما و سرما
اعمال گرما و سرما در ناحیه کمر ممکن است کمک کننده باشد. در صورت موافقت پزشک معالج ابتدا از کمپرس سرما (نظیر کیسه یخ یا پارچه حاوی سبزیجات یخ زده) در محل دردناک کمر به مدت ۲۰ دقیقه و چند بار در طول شبانه روز استفاده کنید. پس از 2 تا 3 روز کمپرس گرما را شروع کنید. به این منظور می توانید بطری آب داغ را در محل دردناک قرار دهید. از گرم کردن شکم در دوران بارداری بپرهیزید.
3) وضعیت آناتومیک بدن خود را تغییر دهید
قوز کردن فشار وارد بر ستون فقرات را افزایش می دهد. بنابراین حفظ وضعیت آناتومیک مناسب در هنگام کار نشستن یا خواب بسیار مهم است. به عنوان مثال قرار دادن یک بالش بین زانوها در هنگام خواب باعث کاهش فشار وارد شده بر کمر خواهد شد.
هنگام نشستن پشت میز کار یک حوله پیچیده شده را پشت کمرتان قرار دهید یا پای خود را روی تعدادی کتاب یا یک چارپایه قرار دهید. همچنین سعی کنید در هنگام برخاستن به صورت مستقیم این کار را انجام دهید و به جلو خم نشوید. استفاده از کمربند حمایتی نیز می تواند کمک کننده باشد.
4) مشاوره
اگر کمردردتان ناشی از استرس می باشد گفتگو با یک دوست مورد اعتماد یا یک مشاور می تواند کمک کننده باشد.
5) طب سوزنی
طب سوزنی یک روش مورد استفاده در طب سنتی چینی است که در آن سوزن های نازکی را وارد نقاط خاصی از پوست می کنند. مطالعات نشان داده اند که طب سوزنی می تواند در بهبود کمردرد کمک کننده باشد. اگر قصد دارید طب سوزنی انجام دهید ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
6) ماساژ
ماساژ در صورتی که به درستی انجام شود می تواند گزینه ایمنی برای بهبود کمردرد دوران بارداری باشد. اما بهتر است قبل از انجام آن با پزشک تان مشورت کنید.
نکات دیگر برای پیشگیری از کمردرد دوران بارداری
- اگر قصد دارید چیزی را از زمین بلند کنید به جای خم شدن به جلو از پاهایتان به عنوان تکیه گاه استفاده کنید.
- از پوشیدن کفش پاشنه بلند بپرهیزید.
- به پشت نخوابید.
- از جوراب شلواری استفاده کنید.
- اگر کمردردتان ادامه پیدا کرد بهتر است با پزشک تان مشورت نمایید تا گزینه های دیگر را نیز امتحان کنید.
- قبل از مصرف هرگونه داروی مسکن نیز حتما با پزشک مشورت کنید. استامینوفن (تیلنول) برای اکثر زنان باردار ایمن است. آسپیرین و دیگر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDS) نظیر ایبوبروفن (آدویل موترین) یا ناپروکسن برای خانم های باردار توصیه نمی شوند. در برخی موارد پزشک ممکن است از دیگر مسکن ها یا شل کننده های عضلانی ایمن استفاده کند.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
کمردرد به خودی خود دلیلی برای مراجعه به پزشک نیست. اما در صورت تجربه هر یک از موارد زیر بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید:
- درد شدید
- درد ناگهانی یا دردی که مرتبا افزایش پیدا می کند.
- دردهای کرامپی متناوب
- اختلال در دفع ادرار یا احساس گزگز در اندام ها
- در برخی موارد نادر پوکی استخوان وابسته به بارداری التهاب استخوان های ستون فقرات و یا آرتریت عفونی (التهاب مفصلی ناشی از عفونت) نیز باعث کمردرد شدید می شوند. بنابراین در صورت داشتن هر یک از این مشکلات حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
مشاوره آنلاین با بهترین متخصصان زنان و زایمان
دریافت نوبت
(sibwp_form id=1)
برای کسب اطلاعاتی در مورد کمردرد دوران بارداری و نحوه درمان آن می توانید از راهنمایی های متخصصان زنان استفاده کنید. با توجه به فراهم شدن امکان رزرو آنلاین نوبت پزشک توسط درمانکده نوبت گیری و دسترسی به اطلاعات پزشک مانند اطلاعات تماس و آدرس مطب به سادگی و در کسری از ثانیه امکانپذیر است.
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟