علت کمر درد و پا درد

کمر درد در زنان

علل کمر درد در زنان به دلیل آناتومی خاص آن‎ها ممکن است با آقایان متفاوت باشد. اغلب خانم ها با شروع یائسگی کمر درد را تجربه می کنند و طبق آمار از هر 10 خانم 8 نفر حداقل یکبار کمردرد را در طول زندگی خود تجربه کرده اند. برای 16٪ از خانم ها کمر درد یک مسئله عادی روزانه است و به این مسئله آگاهی ندارند که ممکن است ناشی از یک مشکل اساسی باشد زیرا در صورت عدم درمان به موقع به حالت مزمن تبدیل می شود.

همین الان در واتساپ

با پزشک متخصص زنان، زایمان و نازایی گفتگو کنید

شروع گفتگو

به مشورت پزشک احتیاج دارید؟

همین الان در واتساپ از متخصص استخوان و مفاصل مشاوره بگیرید

دریافت نوبت مشاوره استخوان و مفاصل

امروز معلولیت ناشی از کمر درد در زنان به میزان 50٪ افزایش یافته است و این مسئله می تواند باعث کاهش بهره وری لازم در زندگی شود. پزشکان معتقدند که 40٪ کمردردها ناشی از بیماری های اسکلتی عضلانی و بقیه به دلیل بیماری های تناسلی و جنسی بروز می کنند.

قابل ذکر است که کمر درد در زنان همیشه به یک دلیل خاص بروز نمی کند و ممکن است ناشی از ترکیبی از عوامل باشد. به همین دلیل، توصیه می کنیم که اگر طی یک هفته مشکل شما خود به خود یا با درمان های خانگی برطرف نشد حتما به پزشک متخصص داخلی یا پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. درصورتی که کمر درد شما ناشی از بیماری های اسکلتی عضلانی باشد مطمئنا به پزشک متخصص استخوان و ارتوپد ارجاع داده می شوید.

یکی از نگرانی های عمده، تشخیص به موقع علت درد کمر در سمت راست بالا و به طور خاص در پایین سمت راست یا پایین سمت چپ است چراکه نیاز به مراقبت های فوری پزشکی دارند.

علائم کمر درد در زنان

ازآنجایی که علل کمر درد در زنان متفاوت است، ممکن است علائم مختلفی را تجربه کنید که در ادامه به آن‎ها اشاره خواهیم کرد:

  • درد مزمن در ناحیه باسن و ران که با حرکت دادن ران بیشتر می شود
  • احساس درد خفیف در کمر و لگن به خصوص زمانی که از رختخواب بلند می شوید (سفتی و درد کمر در صبح)
  • ناتوانی در نشستن به مدت طولانی
  • احساس درد در پشت ران و پا
  • تجربه یک درد کسل کننده در باسن که ممکن است شبیه درد چاقو خوردن باشد
  • درد پایین کمر به خصوص قبل و در دوران قاعدگی به صورت درد شدید لگن و پایین شکم، دل درد و کمر درد
  • درد در ناحیه تناسلی (کمر درد و عفونت رحم)
  • درد مهره وسط کمر یا مهره آخر کمر
  • درد کمر هنگام راه رفتن
  • درد پشت کمر سمت راست یا سمت چپ بالا (نشانه عفونت یا سنگ کلیه)

بعضی از خانم ها متاسفانه با نادیده گرفتن کمردردهای خفیف خود منجر به گسترش شدت ضایعه به خصوص کمر درد ناشی از عفونت رحم یا کیست تخمدان می شوند که ممکن است منجر به از دست دادن این اعضای حیاتی برای باروری شود.

علت کمر درد در زنان چیست و چه کسانی بیشتر دچار این مشکل می شوند؟

به طور کلی، اغلب کمردردهای اسکلتی عضلانی ناشی از یک آسیب قبلی هستند که ممکن است :

نوشته های مشابه

  • کمردرد بعد از رابطه جنسی چه علتی دارد و چطور درمان می شود؟

    1401-04-26

  • آشنایی با دلایل و راه های درمان رگ به رگ شدن گردن

    1401-04-21

  • در حین انجام یک کار ساده مانند پوشیدن جوراب خود را بروز دهند.
  • فعالیت هایی مانند بد نشستن برای مدت طولانی
  • شکل اشتباه بدن در هنگام ورزش
  • انجام تمرینات ورزشی سنگین
  • با کمک به اسپاسم یا گرفتکی عضلات کمر یا آسیب به مهره های آن منجر به کمر درد می شوند.

برخی از دلایل کمر درد مختص زنان هستند. خانم ها اصولا از درد کمر به دلیل آسیب به مهره های ستون فقرات یا حتی تغییرات هورمونی به دلیل پریودی یا حاملگی، عفونت یا مشکلات رحم و تخمدان و مشکلات کلیوی شکایت دارند که در ادامه به جزئیات هرکدام اشاره خواهیم کرد.

سندرم قبل از قاعدگی (PMS)

سندرم قبل از قاعدگی مشکلی است که بسیاری از خان ها چند روز قبل از پریودی آن را تجریه می کنند. این سندرم علائم بالقوه زیادی دارد که عبارتند از:

  • علائم جسمی مانند کمر درد در زنان، سردرد، خستگی و نفخ شکم
  • علائم عاطفی و رفتاری مانند نوسانات خلقی، هوس های غذایی، اضطراب، مشکل در تمرکز

خوشبختانه علائم این سندرم طی یک یا دو روز پس از شروع پریودی از بین می روند.

اختلال دیسمورفیک یا ناخوشی قبل از قاعدگی (PMDD)

PMDD نوع شدیدتری از PMS است که علائم عاطفی، رفتاری و جسمی آن به طور قابل توجه باعث اختلال در زندگی روزمره می شود. خوشبختانه در مقایسه با PMS، درصد کمی از خانم ها این اختلال را تجربه می کنند. علائم این اختلال به طور معمول از هفته قبل از پریودی شروع می شوند و چند روز پس از پریود شدن شما از بین می روند.

اگر سابقه خانوادگی افسردگی و سایر اختلالات خلقی یا سابقه خانوادگی PMDD را داشته باشید، ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به این اختلال پیش از قاعدگی باشید.

اندومتریوز

اندومتریوز به شرایطی گفته می شود که بافتی که روی رحم قرار دارد و به عنوان بافت آندومتر شناخته می‎شود، آنقدر رشد غیر طبیعی داشته باشد که به خارج از رحم گسترش یابد و باعث ضخیم شدن دیواره رحم شود. به همین‎دلیل این مشکل اغلب تخمدان ها، لوله های رحمی و سایر بافت های پوشاننده لگن را نیز درگیر می کند. حتی ممکن است در اطراف دستگاه ادراری و روده نیز رشد کند.

درد شایعترین علامت اندومتریوز است که به اشکال زیر خود را نشان می دهد:

  • درد زیاد و گرفتگی های عضلانی در دوران قاعدگی
  • درد در حین یا بعد از رابطه جنسی
  • درد کمر و لگن
  • درد هنگام حرکات روده یا ادرار کردن

اندومتریوز همچنین می تواند باعث خونریزی یا لکه بینی بین دوران‎های قاعدگی شود. مسائل گوارشی مانند نفخ و اسهال نیز ممکن است خصوصاً در دوره قاعدگی بروز کنند. ازآنجایی‎که این عارضه روند بارداری را برای شما دشوار می کند، به محض مشاهده علائم ذکر شده به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

دیسمنوره یا قاعدگی دردناک

اگرچه معمولاً دردهای قاعدگی قابل کنترل هستند اما در بعضی از افراد بسیار شدید بروز می کنند. در صورت داشتن شرایط زیر ممکن است بیشتر در معرض خطر عارضه دیسمنوره باشید:

  • سن کمتر از 20 سال
  • سیگار کشیدن
  • خونریزی شدید در دوران قاعدگی
  • سابقه خانوادگی دوره های دردناک قاعدگی
  • ابتلا به بیماری‎های زمینه‎ای مثل اندومتریوز، فیبروم در رحم و بیماری التهابی لگن

درد ناشی از دیسمنوره معمولاً در پایین شکم، کمر، باسن و پاها احساس می شود و معمولاً بین 1 تا 3 روز طول می کشد. علائم این علت کمر درد در زنان گاهی به صورت حاد و گاهی به صورت مزمن بروز می کند.

بارداری

کمر درد در دوران بارداری شایع است زیرا مرکز ثقل بدن شما تغییر می کند، وزن شما افزایش می یابد و هورمون ها رباط های شما را برای آماده شدن برای تولد نوزاد کمی سست می کنند.

اگرچه برای اکثر خانم ها کمردرد بین ماه‎های پنجم تا هفتم بارداری اتفاق میافتد اما می‎تواند خیلی زودتر شروع شود. اگر قبل از بارداری به دلیلی مشکل کمر درد داشتید، مطمئنا با شدت بیشتری آن را در دوران بارداری حس خواهید کرد.

رایج ترین ناحیه کمر برای ایجاد درد دقیقا زیر کمر و در آن طرف استخوان دنبالچه است. همچنین ممکن است در مرکز کمر و در اطراف خط کمر خود نیز احساس درد کنید. این درد ممکن است به پاهای شما نیز برسد.

دلایل دیگری نیز برای کمردرد وجود دارند که می توانند هرکسی را از هر جنسیت تحت تأثیر قرار دهند. مواردی مانند:

کشیدگی عضلات

کشیدگی عضله یا رباط یکی از مهمترین دلایل کمردرد هستند که ممکن است به علل زیر بروز کنند:

  • حمل مکرر بارهای سنگین
  • خم شدن یا پیچیدن ناجور
  • یک حرکت بدنی ناخوشایند ناگهانی مثلا در اثر تصادف یا سقوط
  • کشش بیش ازحد عضله یا رباط مثلا در اثر انجام تمرینات ورزشی

اگر به انجام حرکتی که عضله کمر را تحت فشار قرار می دهد ادامه دهید، در نهایت می تواند باعث اسپاسم و  کمر درد شود. این عامل کمر درد در زنان ممکن است در طی یک سال چندین بار هر خانمی را درگیر کند.

درد سیاتیک

درد سیاتیک علامتی است که معمولا در اثر فشرده سازی یا آسیب به عصب سیاتیک، طولانی ترین عصب در بدن شما ایجاد می شود. این عصب از پایین ستون فقرات شما و از میان باسن و از پایین پاها عبور می کند. اصولا درد سیاتیک با کمر درد در زنان همراه است و در موارد شدید ممکن است منجر به بی حسی و ضعف پا نیز شود.

فتق یا بیرون زدگی دیسک کمر

این مشکل زمانی بروز می کند که یکی از دیسک های بین مهره ای کمر فشرده شده و حالت بیرون‎زدگی پیدا کند که در نهایت می تواند باعث پارگی دیسک شود. فشار دیسک بیرون‎زده بر روی عصب کمر می‎تواند باعث احساس کمر درد در زنان شود.

این مشکل گاهی در اثر یک آسیب مانند تصادف ایجاد می شود و با افزایش سن شدت درد آن تشدید می‎شود. کمر متداول‏ترین مکان برای فتق دیسک است اما ممکن است فتق در گردن شما نیز اتفاق بیافتد.

تخریب دیسک کمر

با افزایش سن دیسک‎های ستون فقرات می‎توانند فرسوده شوند. تخریب دیسک همچنین می‏تواند در اثر جراحات یا انجام حرکات تکراری ایجاد شود. اکثر افراد پس از 40 سالگی دچار این مشکل در دیسک کمر و گردن خود می‏شوند که همیشه درد ایجاد نمی‎کند اما در برخی از افراد با درد شدیدی همراه است. درد ممکن است به باسن و ران شما نیز کشیده شود و مدام بروز کند و از بین برود. پیشنهاد می‎کنیم با افزایش سن و مراجعه دوره‎ای به پزشک متخصص ارتوپد، این علت کمر درد در زنان را جدی بگیرید.

 از دیگر علل کمر درد در زنان می‎توان به کیست تخمدان، فیبروم رحم، اسپوندیلیت آنکیلوزان (تورم مفاصل ستون فقرات)، ساکروایلییت (التهاب مفصل ساکروایلیاک)، تنگی نخاع (تنگی غیرطبیعی کانال نخاعی)، اسپوندیلولیستزیس (خروج استخوان نخاع از موقعیت طبیعی خود)، آرتروز کمر و به ندرت سرطان رحم یا استخوان کمر اشاره کرد.

معمولا احساس کمر درد در سمت راست کمر به غیر از مسائل مکانیکی مانند گرفتگی یا اسپاسم عضلات، درد سیاتیک، ساکروایلییت، پارگی رباط‎ها یا سایش ساده مهره‎های کمر؛ ناشی از آپاندیسیت (چون آپاندیس در سمت راست پایین قرار دارد)، مشکلی در کلیه راست (مانند عفونت یا سنگ کلیه)، سنگ صفرا، کیست تخمدان، فیبروم، اندومتریوز و حاملگی خارج رحمی است. احساس کمر درد در سمت چپ کمر را نیز علاوه‎بر مسائل مکانیکی می‏توان به پانکراتیت، کیست تخمدان، فیبروم رحم، اندومتریوز و حاملگی خارج رحمی نسبت داد.

انواع کمر درد در زنان

همانطور‏که ذکر شد، کمر درد در زنان علل مختلفی دارد که هرکدام با علائم و شدت متفاوتی ظاهر می‎شوند. به طور کلی سه نوع کمر درد در زنان وجود دارد که عبارتند از کمر درد ناشی از مشکلات اسکلتی عضلانی، کمر درد ناشی از مشکلات زنانگی و کمر درد ناشی از مشکلات کلیوی، سنگ صفرا و غیره. بهتر است قبل از هرگونه تشخیص و درمان خودسرانه با دکتر کمردرد در مورد علت کمر درد ناگهانی خود مشورت کنید. در ادامه انواع کمر درد با عکس نشان داده شده است.

آیا امکان پیشگیری از کمر درد در زنان وجود دارد؟

مطالعات نشان داده اند که می‎توانید با بهبود وضعیت جسمی و یادگیری و انجام تمرینات ورزشی مناسب، از بروز انواع کمر درد ناشی از مشکلات اسکلتی عضلانی پیشگیری کنید. برای سالم و قوی نگهداشتن کمر:

  • ورزش کنید. فعالیت‎های هوازی منظم می‎توانند قدرت و استقامت کمر شما را افزایش دهند و به عضلات شما اجازه عملکرد بهتر را بدهند. پیاده‎روی و شنا انتخاب‏های خوبی هستند. با پزشک خود در مورد فعالیت مناسب خود صحبت کنید.
  • قدرت و انعطاف‎پذیری عضلات کمر را افزایش دهید. انجام تمرینات قدرتی عضلات شکم و پشت می‎تواند کمک زیادی به شما در این زمینه کند.
  • وزن سالم داشته باشید. اضافه وزن به عضلات کمر فشار وارد می‎کند، به‎خصوص داشتن یک شکم بزرگ!
  • سیگار کشیدن را ترک کنید. سیگار کشیدن خطر کمر درد در زنان را افزایش می‏دهد و این خطر با افزایش تعداد سیگارهای کشیده شده در روز افزایش می‎ یابد.

امکان پیشگیری از کمر درد ناشی از مشکلات زنانگی فقط با معاینات دوره ‏ای توسط پزشک متخصص زنان و زایمان و اجتناب از ابتلا به بیماری‏های مقاربتی فراهم می‎شود.

انواع راه های درمان کمر درد در زنان که باید بدانید

معمولا توصیه می‎شود که اگر با وجود انجام درمان‎های خانگی مشکل کمر درد شما طی روزهای آینده حل نشد، در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید. درصورتی‎که کمردرد شما به دلیل شرایط مربوط به دوره قاعدگی یا کشیدگی عضلات ایجاد شده باشد، ممکن است بخواهید برای تسکین آن درمان های خانگی زیر را امتحان کنید:

  • استفاده از یک پد گرمایشی می‏تواند گردش خون را تقویت کند که به نوبه خود باعث می‎شود مواد مغذی و اکسیژن بیشتری به عضلات پشت و کمر شما برسد.
  • گرفتن یک دوش گرم می‎تواند گردش خون را بهبود بخشد و درد و سفتی عضلات را کاهش دهد.
  • داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن، ناپروکسن (Aleve) و آسپرین می‏توانند به تسکین کمر درد و انواع دیگر دردهای مرتبط با پریودی کمک کنند.
  • فعال نگهداشتن بدن می‎تواند گردش خون شما را بهبود بخشد و عضلات متشنج را تسکین دهد.
  • انجام تمرینات کششی ملایم بدن ممکن است به کاهش کمردرد کمک کرده یا از بازگشت آن جلوگیری کند.
  • اگر کمردرد شما به دلیل کشیدگی عضله یا آسیب‎دیدگی باشد، استفاده از یک کیسه یخ ممکن است به کاهش التهاب، درد و کوفتگی کمک کند. این روش در 48 ساعت اول پس از کشیدگی یا آسیب عضلانی، بهترین عملکرد را دارد.
  • قرار دادن بالش بین زانوها در صورت خوابیدن به پهلو یا زیر زانوهایتان در صورت خوابیدن به پشت، ممکن است به کاهش درد و ناراحتی کمر کمک کند.
  • استفاده از صندلی با یک بالشت شبی مناسب در ناحیه کمر ممکن است به شما در کاهش در کمر هنگام نشستن کمک کند.

پزشک معمولاً در اولین ملاقات داروهای ضد درد، ورزش یا فیزیوتراپی، انجام تست‎های مختلف مانند پاپ اسمیر به منظور بررسی وضعیت بافت رحم و آزمایش خون به منظور بررسی سطح هورمون‏های بدن را به شما پیشنهاد می دهد. یک متخصص طب سوزنی نیز می‏تواند به شما کمک کند. در طی فیزیوتراپی معمولا از ویبراسیون برای کاهش اختلال در عملکرد عضلات، دستگاه تنظیم ستون فقرات برای بهبود تحرک ستون فقرات، لیزر درمانی برای بهبودی و گردش خون و IDD درمانی برای رفع فشار ستون فقرات استفاده می‎شود.

گاهی پزشک برای درمان از تزریق شل‎کننده ‎های عضلانی یا کورتون استفاده می‎کند. معمولا برای کنترل اندومتریوز، دیسمنوره، PMS و  PMDDداروهای ضد بارداری تجویز می‏شوند. تجویز داروهای ضد افسردگی ممکن است علائم PMS و PMDD را تسکین دهند و به انواع خاصی از کمر درد کمک کنند. در موارد اندومتریوز شدید برای برداشتن بافت آندومتر از مناطقی است که در خارج از رحم رشد کرده‎اند یا نیاز به ترمیم دیسک‎ها از روش جراحی استفاده می شود.

درمان کمر درد در زنان با داروهای گیاهی

اگرچه در گذشته از گیاهان دارویی به صورت ضماد برای تسکین کمر درد استفاده می‎شد اما امروزه معتقدند که با مصرف عصاره آن‏ها به‎صورت دمنوش نیز می‎توانید به تسکین خود کمک کنید. از این گیاهان دارویی می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • گیاه فاشرا
  • پیچک سمی
  • گل راعی
  • بابونه
  • گیاه خارخسک

در حال حاضر روغن اساسی از گیاهان اسطوخودوس، نعناع و اکالیپتوس در بازار موجود است که می‎توانید برای ماساژ کمر از آنها استفاده کنید.

درمان کمر درد در زنان در طب سنتی

متخصصان طب سنتی معتقدند که بهترین چیز برای تسکین کمر درد در زنان به خصوص در دوران قاعدگی، خوردن مواد غذایی با طبع گرم مثل خرما، عسل، شیره انگور و کشمش است زیرا اگر طبع رحم سرد شود به صورت دل درد و کمر درد خود را نشان می‎دهد.

ماساژ آرام روزانه کمر با روغن سیاهدانه و بادام شیرین نیز بسیار موثر است. اگر تمایل دارید در مورد مصرف قرص کمر با یک کارشناس آنلاین طب سنتی در پذیرش 24 مشورت کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

مراجعه به پزشک برای تعیین علت کمر درد مهم است. در صورت مشاهده موارد زیر در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:

  • شما قادر به ایستادن یا راه رفتن نیستید
  • کمردرد شما همراه با تب است یا قادر به کنترل خروجی روده یا مثانه خود نیستید
  • در پاها حس درد، بی‎حسی یا گزگز دارید
  • درد به سمت پایین پاهای شما گسترش یافته است
  • شکم‎ درد شدید دارید
  • کمر درد شما آنقدر شدید است که زندگی روزمره شما را مختل کرده است
  • علائم اندومتریوز دارید
  • در دوران بارداری با خونریزی واژینال، تب یا درد هنگام ادرار مواجه شده اید
  • پس از سقوط یا تصادف دچار کمردرد شده ‎اید
  • درد شما بعد از یک هفته مراقبت در منزل بهبود نیافته است

بسته به علت کمردرد، پزشک ممکن است بتواند درمانی فراتر از درمان‎های خانگی یا اقدامات مراقبتی به شما ارائه دهد. درصورتی که شرایط مراجعه حضوری ندارید، از صدها پزشک آنلاین متخصص پذیرش 24، مشاوره آنلاین تلفنی و متنی بگیرید و مشکلات خود را مطرح کرده و از مشاوره های ایشان استفاده کنید.






3.6/5


(5 نظر)

دریافت نوبت پزشکی

به صورت آنلاین از متخصص زنان، زایمان و نازایی

دریافت نوبت دکتر زنان، زایمان و نازایی

نوبت حضوری پزشک

متخصص استخوان و مفاصل را آنلاین رزرو کنید

دریافت نوبت دکتر استخوان و مفاصل


علائم کمر درد چیست؟

مهمترین سوالاتی که در زمینه کمر درد مطرح می  شود این است که کمر درد نشانه چیست و علائم کمر درد چیست؟ برای درمان کمر درد باید ابتدا عوامل و علت کمر درد را بدانید. مهمترین علائم بروز کمر درد به شرح زیر هستند:

  • احساس درد در پایین کمر ممکن است نشان دهنده یک مشکل یا آسیب دیدگی باشد. انواع کمر درد به دلایل مختلفی رخ می  دهد. ممکن است یک درد خفیف یا شدید یا دوره ای در ناحیه پایین کمر احساس کنید.
  • تیر کشیدن کمر نشانه چیست؟ کمر درد ممکن است عمیق و به صورت تیر کشیدن باشد یا گاهی به صورت ضربان دار حس شود. اگر یک عصب در کمر درد درگیر شده باشد، ممکن است در سایر نقاط بدن ازجمله پاها نیز احساس درد کنید.
  • اگر کمر درد در اوایل صبح بیشتر احساس شود اما با حرکت دادن یا انجام حرکات کششی بهبود یابد، نشان دهنده آسیب دیدگی عضله است.
  • اگر کمر درد شدید در قسمت پایین کمر در هنگام شب بیشتر باشد و با ورزش بهبود نیابد، نشانه کمر درد شدید است. این نوع کمر درد ممکن است به سایر نقاط بدن نیز سرایت کند و معمولا مرتبط با استخوان است.
  • دردی که از قسمت پایین کمر به یکی از پاها یا هر دو پا گسترش می  یابد معمولا نشان دهنده سیاتیک است. مهمترین علت درد کمر درهنگام عطسه، سرفه و موارد مشابه، تحت فشار قرار گرفتن عصب سیاتیک یا سایر اعصاب ستون فقرات آسیب دیده است.
  • یکی دیگر از علائم کمر و علت کمر درد، فشرده شدن عصب درهنگام بالا آوردن پا و صاف نگه داشتن آن است. این مشکل بدلیل لغزش دیسک کمر نیز رخ می دهد.

مطالعه بیشتر: فوق تخصص عصب سیاتیک


 

انواع کمر درد

کمردرد می تواند حاد یا مزمن باشد. اگر کمردرد حاد باشد عموماً ناگهانی و موقت است. با این حال، در موارد کمردرد مزمن، درد به طور منظم، در ط.ل شبانه روز عود می کند و می تواند فعالیت های روزمره را برای فرد دشوار کند. همانطور که قبلاً نیز عنوان شد کمردرد به شکل های مختلفی در افراد دیده می شود و علت آن برای هر فرد متفاوت است. از انواع کمردرد عبارتند از:

فتق دیسک کمر: از شایع ترین انواع کمردرد فتق دیسک کمر است. ستون فقرات پشت ما از مهره ها و دیسک های متعددی تشکیل شده است. دیسک ها در بین دو مهره قرار دارند و باعث ایجاد انعطاف پذیری به کمر و حرکت کردن آن در زوایای مختلف می شوند. دیسک ها حالت ارتجاعی دارند و در برابر فشار مقاوم هستند. دیسک ها ممکن است در طی زمان به دلیل عادات اشتباه مانند برداشتن وسایل سنگین با شیوه  نادرست، نشستن طولانی مدت، ضعف عضلات کمر و تغذیه نامناسب دچار تورم یا بیرون زدگی شوند. همچنین برخی از افراد در هنگام مراجعه به پزشک ادعا می کنند که بعد از ایستادن به مدت طولانی دچار کمردرد می شوند، مهمترین علت کمردرد بعد از ایستادن طولانی مدت در این افراد می تواند نشانه ای از فتق دیسک کمر باشد. فتق دیسک کمر با استفاده از آزمایشات تصویربرداری پزشکی مانند MRI به سادگی قابل تشخیص است. از جمله علائم فتق دیسک کمر می توان به سوزن سوزن شدن، احساس سردی در پاها، بی حسی و همچنین کمردرد ممتد اشاره کرد. برای درمان فتق دیسک کمر معمولاً پزشکان از روش های مکمل مانند درمان دارویی و تمرینات ورزشی برای موارد خفیف و برای موارد جدی تر از مراجعه به جراح دیسک کمر وعمل جراحی استفاده می کنند.

مشکلات مادرزادی در ناحیه ستون فقرات: علت کمردرد و پادرد در برخی از افراد ممکن است ناشی از مشکلات مادرزادی باشد و یا اینکه در کودکی و نوجوانی به علت عدم توجه به ناحیه ستون فقرات شکل گرفته باشد. یکی از بیماری های مرتبط با این موضوع اسکولیوز نام دارد. در صورت رسیدگی به موقع به این مشکل مخصوصاً در سنین پایین، کمردرد برطرف می شود اما در صورت عدم توجه و درمان به موقع بر اثر فشاری که در نخاع وارد می شود به مرور زمان فرد احساس درد بیشتری را نیز تجربه خواهد کرد.

شکستگی مهره ستون فقرات: تصادفات، فشارهای ناگهانی و ضربه های شدید می توانند باعث شکستگی مهره ستون فقرات شوند. این افراد در همان ابتدا ممکن است متوجه کمردرد خود نشوند اما پس از مدتی این عارضه خود را نشان خواهد داد. همچنین افرادی که دچار پوکی استخوان هستند بیشتر در معرض این نوع شکستگی ها قرار دارند. در این افراد وارد شدن کوچکترین ضربه به بدن ممکن است باعث شکستگی مهره های ستون فقرات  شود.

تومور و عفونت ها: کمردرد ناشی از تومورها و عفونت ها بسیار شدید است. عفونت و تورم دیسک های کمر را تحت تأثیر قرار می دهند. این تورم به نخاع فشار وارد می کند و سبب درد شدید خواهد شد. اگر تومورها رشد بیشتری داشته باشند بیشتر نخاع را تحت تأثیر قرار می دهند و نخاع این سیگنال ها را به مغز ارسال می کند.

تنگی کانال نخاع: تنگی کانال نخاع در برخی از افراد باعث کمردرد شدید می شود. در برخی از موارد این مشکل با استفاده از عمل جراحی قابل درمان است. کمردرد ناشی از تنگی کانال نخاع از آنجا رخ می دهد که باریک بودن کانال نخاع باعث فشار بر ستون مهره ها می شود و استخوان مهره ها رشد کرده و استخوان جدیدی ایجاد می شود که همین عامل باعث فشار بر نخاع و کمردرد می شود.


مطالعه بیشتر: دیسک کمر چیست


 

کدام نوع کمر دردها نیاز به مراقب اورژانسی دارند؟

معمولا در مواردی که علت کمر درد گرفتگی عضلانی باشد و با کمی  تحرک و نرمش برطرف شود، مشکل خاصی ایجاد نمی  شود. اما کمر درد شدید ناشی از سقوط از ارتفاع یا آسیب و ضربه در ناحیه کمر باید سریعا توسط پزشک بررسی شود. در برخی دیگر از موارد، کمر درد سبب از دست دادن کنترل ادرار یا مدفوع، ضعف، تب یا درد هنگام سرفه می  شود. همچنین در برخی موارد ممکن است کمر درد بیش از چند روز یا یک هفته طول بکشد. تمامی  این موارد به مراقبت اورژانسی و مراجعه به پزشک فوق تخصص نیاز دارند.

علت کمر درد چیست؟

کمردرد از جمله مشکلات شایعی است که امروزه در افراد بسیاری مشاهده می شود. علت کمردرد در بسیاری از افراد ناشی از سبک زندگی ناسالم شامل نداشتن فعالیت ورزشی منظم و نشستن طولانی  مدت در پشت میز محل کار است. به عبارت دیگر نداشتن فعالیت بدنی مناسب امروزه از جمله علل کمردرد است.

حرکات ناگهانی بدن مانند برخی از فعالیت های ورزشی نیز می توانند منجر به گرفتگی عضلات کمر و درد در ناحیه کمر فرد بشود. کمردردهایی که ناشی از گرفتگی عضلات است با مراقبت های خانگی مانند استفاده از کمپرس آب گرم، استراحت و پمادهای التیام دهنده عضلانی بعد از چند روز برطرف می شود.

مهم ترین علت کمردرد به دلیل وضعیت بدنی اشتباهی است که افراد در موقع نشستن، برخاستن، بلند کردن اشیاء سنگین دارند است و همین بی توجهی به مرور زمان باعث ایجاد کمردرد می شود. نشستن در حالت خمیده یا قوز کردن باعث فشار بیشتر به مهره های کمر می شود.

اگر کمردرد شما پس از چند روز بهبود نیافت حتماً باید به پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید و پس از انجام معاینات و آزمایشات مناسب علت اصلی کمردرد توسط پزشک معالج شناسایی و روش درمانی مناسب را تجویز کند.

علت کمر درد ناگهانی

عوامل زیادی می توانند علت درد ناگهانی کمر باشند. این درد ناگهانی می تواند نتیجه شکستگی در مهره های ستون فقرات باشد. این نوع درد ناگهانی در افرادی که دارای پوکی استخوان هستند و در افراد مسن بیشتر دیده می شود. از جمله شایع ترین علت کمردرد ناگهانی عبارتند از:

  • بلند کردن اجسام سنگین از روی زمین با شیوه های نادرست
  • ماهیچه ها و عضلاتی که به صورت ناگهانی کشیده شده اند مانند ورزش پرتاپ دیسک
  • رباط های کشیده شده
  • بلند کردن اجسام خیلی سنگین از روی زمین به صورت روزانه و ممتد
  • بیماری هایی مانند آرتروز، دیسک کمر
  • انحنای غیرعادی ستوان فقرات
  • اختلالات خواب
  • استفاده از بستر نامناسب در موقع خواب

برای درمان کمردرد ناگهانی معمولاً نیازی به مراجعه به پزشک نیست و با استفاده از درمان های خانگی، استراحت و تمرینان ورزشی مناسب در مدت چند روز یا چند هفته برطرف خواهد شد.

نشانه های کمردرد کدام است؟

در شناسایی انواع کمردرد و نشانه های آن می توان گفت که کمردرد می تواند یک درد موضعی در یک نقطه خاص از بدن تا درد عمومی باشد که در سراسر کمر پخش می شود. گاهی اوقات درد از پشت به نواحی دیگر بدن مانند باسن ، پاها یا شکم می رسد. علائم کمردرد می تواند به طور ناگهانی یا به تدریج ظاهر شود. گاهی اوقات، انواع کمردرد و نشانه ها درد پس از یک رویداد خاص مانند خم شدن یا برداشتن چیزی رخ می دهد. در مواقع دیگر ممکن است علت این کمردرد را ندانید.

درد ممکن است تیز یا مبهم و دردناک باشد و ممکن است به پایین بدن شما یا به پشت پاهای شما کشیده شود. شدت کمردردی که هر فرد تجربه می کند متفاوت است و بسته به نوع، علت و محل درد، ممکن است شامل یکی از موارد زیر باشد:

سفتی: حرکت دادن یا صاف کردن کمر برای فرد سخت است. بلند شدن از حالت نشسته ممکن است کمی طول بکشد و ممکن است که احساس کنید برای شل شدن باید راه بروید یا حرکات کششی انجام دهید. همچنین فرد ممکن است متوجه کاهش دامنه حرکتی خود نیز بشود.

مشکلات وضعیت بدن: بسیاری از افرادی که مشکلات کمردرد دارند به سختی می توانند راست بایستند. در هنگام ایستادن این افراد ممکن کج یا خمیده بایستند.

اسپاسم عضلانی: پس از یک دوره کمردرد، ماهیچه های کمر می توانند به طور غیرقابل کنترلی دچار اسپاسم یا منقبض شوند. اسپاسم عضلانی می تواند باعث تشدید کمردرد شود و ایستادن و راه رفتن را برای فرد غیرممکن و دشوار کند.

تشخیص کمر درد چگونه است؟

در هنگام مراجعه فرد بیمار به کلینیک فوق تخصصی ارتوپدی، پزشکان معمولاً از فرد سؤالاتی درباره ناحیه درد، نوع فعالیت روزانه و سابقه بیماری شخص از او خواهند پرسید و برای تشخیص محل دقیق درد پزشکان معاینات بالینی را انجام می دهند. پزشک در طول معاینه، تأثیر کمردرد بر دامنه حرکتی و واکنش بیمار را ارزیابی می کنند. این آزمایش ها به این دلیل است که پزشک می خواهد بداند آیا کمردرد بر روی عصب نخاعی فرد تأثیر گذاشته است یا خیر.

همچنین پزشک ممکن است از بیمار سؤالاتی درباره حالات درونی مانند ضعف، تب، کاهش وزن ، مشکلات گوارشی بپرسد. همچنین برای تشخیص بهتر، پزشک برای بیمار آزمایشات تصویربرداری مانند سی تی اسکن، MRI، سونوگرافی و رادیولوژی را تجویز نماید. این تصاویر به منظور تشخیص دقیق علت کمردرد مانند مشکلات استخوانی، دیسک ها، رباط ها و تاندول های کمر را می توان مورد بررسی قرار داد.

با توجه به اینکه عوامل ایجاد کمردرد متنوع و گوناگون هستند به همین منظور پزشکان به منظور تشخیص دقیق تر آزمایشات تصویربرداری را تجویز می کنند. علت برخی از کمردردها بسیار ساده است و با تغییر سبک زندگی و توجه بیشتر فرد به خود و سبک زندگی می توان برطرف کرد. اما علت برخی از کمردردهای دیگر نیاز به درمان های بیشتر و حتی عمل جراحی دارد.

برای درمان کمر درد چه باید کرد؟

همانطور که اشاره شد کمردرد علل مختلفی دارد. برخی از آنها به سادگی برطرف می شوند و برخی دیگر نیاز به درمان های طولانی تری دارد. به همین جهت، ما در ادامه به انواع روش های درمانی، از جمله درمان خانگی کمردرد، درمان دارویی کمردرد و عمل جراحی کمردرد خواهیم پرداخت.


مطالعه بیشتر: برای کمر درد به چه دکتری مراجعه کنیم؟


درمان خانگی کمردرد

درمان خانگی کمردرد اولین قدم برای هر فردی است که درد کمر را تجربه می کند. عضلات پشت و ستون فقرات بیشتر وزن بدن را تحمل می کنند. فرد از ماهیچه ها برای حرکات روزمره استفاده می کند. بنابراین طبیعی است که این ناحیه از بدن بیشتر دچار درد شود. برای درمان خانگی کمردرد، هر یک از این موارد را می توانید تواماً با یکدیگر به منظور بهبودی بهتر و سریع تر انجام دهید.

  • استراحت
  • مصرف داروهایی که نیاز به تجویز پزشک ندارند مانند استامینوفن و…
  • استفاده از کیسه یخ در محل درد
  • استفاده از کیسه آبگرم برای تسکین دادن به عضلاتی که رگ به رگ شده یا دچار کشیدگی شده اند.
  • توجه به تناسب اندام

همانطور که می دانید درمان کمردرد با ورزش و تقویت عضلات بدن بهترین راه برای حفظ سلامتی و جلوگیری از کمردرد است. از جمله ورزش هایی که متخصصان فیزیوتراپی برای کاهش کمردرد توصیه می کنند عبارتند از:

  • قدم زدن و ایستادن در وضعیتی که فشار کمی  به بدن وارد می کند.
  • تمرینات کششی به منظور تقویت عضلات و بالا بردن انعطاف پذیری بدن
  • ورزش های هوازی

درمان دارویی کمردرد

برای درمان کمردرد می توان از برخی از داروها مانند داروهای مسکن،، ضدالتهاب و داروهای شل کننده عضلات استفاده کرد. البته باید به میزان مصرف و مدت زمان مصرف داروها نیز توجه داشت. چرا که برخی از این داروها دارای عوارض جانبی و حتی اعتیادآور هستند، بنابراین برای مصرف آنها حتماً با یک پزشک مشورت کنید.

درمان با تزریق: درمان با تزریق از جمله روش های درمانی کوتاه مدت است که می تواند برای رفع کمردرد مفید واقع شود. تزریق دارو فقط مدت زمان مشخصی باعث تسکین کمردرد می شود و برای اینکه بتوانید کمردرد خود را برای همیشه درمان کنید نیاز به روش های دیگر خواهید داشت. بنابراین برای درمان ریشه ای کمردرد به پزشک مراجعه کنید.

عمل جراحی کمر

اکثر دردهای ناحیه کمر بدون عمل جراحی قابل درمان هستند. در واقع عمل جراحی در اغلب موارد دردهای کمر را تسکین نمی دهد. تحقیقات نشان داده است که 20 تا 40 درصد از جراحی های کمر موفقیت آمیز نیستند. جراحی کمر نسبت به سایر جراحی ها از ریسک بیشتری برخوردار است، چرا که در نزدیکی سیستم عصبی انجام می شود. جدی ترین خطرات جراحی کمر، فلج شدن و عفونت است. حتی اگر جراحی موفقیت آمیز باشد، زمان بهبودی می تواند بسیار طولانی باشد. بسته به نوع جراحی و وضعیت فرد دوره نقاهت می تواند حتی ماه ها نیز به طول بینجامد و حتی ممکن است فرد انعطاف پذیری خود را برای همیشه از دست بدهد.


مطالعه بیشتر: عمل تنگی کانال نخاع


 

چه زمانی باید برای کمر درد به پزشک مراجعه کرد؟

چنانچه علاوه بر کمر درد دارای علائم زیر باشید، باید به پزشک مراجعه کنید:

  • احساس کرختی دارید یا به سختی دست و پایتان را حرکت می دهید.
  • در کنترل ادرار خود مشکل دارید.
  • کمردردتان همراه با تب و سر درد است.
  • بیش از 60 سال سن دارید و به مدت طولانی استروید مصرف کرده اید.
  • اگر در دست چپ یا سینه احساس درد دارید.
  • باردار هستید.
  • بعد از 72 ساعت و انجام خود درمانی کمردردتان بهتر نشد.
  • اگر کمر دردتان بسیار شدید است و بعد از کمی تسکین دوباره عود می کند.

چه زمان از جراحی برای درمان کمردرد استفاده می شود؟

هنگامی که سایر روش های درمانی برای درمان درد کمر شما موثر واقع نشوند، می توان از جراحی استفاده کرد. البته در نظر داشته باشید که ممکن است بعد از جراحی نیز کمر درد شما همچنان ادامه داشته باشد؛ بنابراین قبل از اقدام به جراحی با چند جراح خوب مشورت کنید. اکنون به چند نمونه از علائمی که نشان دهد به جراحی نیاز دارید، عبارت اند از:

  • مشکلات مرتبط با روده یا مثانه که اخیراً ایجاد شده اند یا در حال بدتر شدن هستند
  • ضعف در اندام های بدن
  • مشکلات مرتبط با راه رفتن یا تعادل
  • علائم تشدید واکنش

برای پیشگیری از کمر درد چه کنیم؟

همواره اصلاح سبک زندگی و مراقبت های فردی بهترین و کم هزینه ترین شیوه برای پیشگیری از کمردرد بوده است. اما اگر شما علاقه مند هستید تا با شیوه های خود مراقبتی برای پیشگیری از کمردرد آشنا شوید بهتر است به موارد زیر توجه کنید و آنها را در زندگی روزانه به کار ببرید:

  • انجام روزانه فعالیت های ورزشی جهت تقویت ماهیچه های کمر و شکم
  • حفظ تناسب اندام
  • بلند کردن اشیاء سنگین از روی زمین با استفاده از شیوه های مناسب
  • صاف ایستادن
  • خوابیدن در بستر مناسب
  • نشستن بر روی صندلی هایی با ارتفاع مناسب
  • استفاده از کفش استاندارد و بدون پاشنه
  • حفظ آرامش روانی
  • انجام ورزش و تمرینات بدنی منظم

شما با انجام این روش ها و همچنین توجه به تغذیه مناسب می توانید از کمردرد و عوارض ناشی از آن دور بمانید.

خدمات نیاوران کلینیک برای درمان کمر درد

نقش کمر در فعالیت های روزانه به قدری پر رنگ است که کوچکترین دردی که ناشی از یک گرفتگی ساده باشد، می تواند تمام قدرت حرکتی شما را محدود کند و در کارهای روتین اختلال ایجاد کند. علاوه بر این برخی درد های ناحیه کمر ناشی از مشکلات جدی است که اگر با سهل انگاری نادیده گرفته شوند، ممکن است در آینده مشکلات بسیار زیادی ایجاد کنند و درمان را سخت تر و پر هزینه تر سازند. در کلینیک فوق تخصصی ستون فقرات نیاوران شما می توانید از طریق مشاوره با پزشکان متخصص و با تجربه برای انواع دردهایی که در ناحیه کمر حس می کنید، بهترین درمان را متناسب با نوع مشکل خود انتخاب کنید.

همان طور که می دانید یکی از مهم ترین علل ایجاد درد ناگهانی در کمر، فتق دیسک بین مهره های ستون فقرات است که ممکن است با فشار بر روی نخاع مشکلات بسیار حادی در آینده ایجاد کند. در کلینیک نیاوران تهران می توانید با بهترین جراح کمر در ایران مشورت کرده و با مناسب ترین و کم  هزینه ترین شیوه درمانی آشنا شوید و جلوی دردسرهای بیشتر در آینده را بگیرید. علاوه بر آن، می توانید از مشاوره های تخصصی ما در زمینه عمل لیزری دیسک کمر نیز بهره مند شوید.


برای کسب اطلاعات در مورد کلینیک درد در کلینیک نیاوران کلیک کنید.


جمع بندی

کمر درد یکی از دردهای شایع است که در اثر علل متفاوتی ایجاد می شود. برخی از این دردها ناشی از فعالیت های غیر استاندارد و فشار ناگهانی به ماهیچه های کمر بوده و برخی دیگر دلایل جدی تری دارند. اگر در کمر خود درد شدید و ناگهانی احساس می کنید، بهترین راه معالجه آن استراحت و استفاده از مسکن های تزریقی و کسیه آب گرم برای گرفتگی عضلات خواهد بود. اما اگر این دردها ادامه دار بوده و با علائم دیگری از جمله بی حسی و خواب رفتگی پا، مختل شدن فعالیت های روتین بدن، عدم کنترل ادرار و .. همراه است؛ باید هرچه سریع تری به متخصص مراجعه کرده و با تشخیص به موقع علت و انتخاب درمان مناسب از حاد شدن و مزمن شدن آن جلوگیری کنید.

سوالات متداول در مورد درمان کمر درد

  1. نحوه تشخیص علت اصلی کمر درد چیست؟
    پزشک پس از پرسیدن سوالاتی درباره سابقه بیمار و محل اصلی درد، معاینه فیزیکی را انجام می دهد. پزشک سعی می کند واکنش بیمار را به برخی از محرک ها بررسی کند و تشخیص دهد که آیا کمر درد روی اعصاب تاثیر داشته است یا خیر. سپس پزشک ممکن است از شما بخواهد تا چند آزمایش انجام دهید از جمله:
    » عکس برداری
    » سی تی اسکن
    » اسکن ام آر آی
  2. چه مواقعی باید احساس خطر کرد و سریعا به پزشک مراجعه شود؟
    در مواردی که احساس فشار بر نخاع، تومور نخاعی، عفونت در ستون فقرات، سابقه سرطان و غیره داشته باشید، یا در پاهای خود احساس بی حسی و خواب رفتگی مداوم دارید، باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرده و برای درمان کمر درد اقدام کنید.
  3. اگر کمرد درد بیش از یک ماه طول کشید، برای درمان کمر درد چه کار کنیم؟
    در این حالت می توانید از طب سوزنی و یا ماساژ درمانی استفاده کنید و پس از مدت کوتاهی بهبود یابید.
  4. آیا با مصرف ویتامین می تواند درمان کامل کمر درد باشد؟
    خیر هیچ گونه شواهدی مبنی بر اینکه این نوع قرص برای کمر درد سودمند است، وجود ندارد. ویتامین ها فقط برای افزایش سلامت عمومی بدن شما مفید خواهند بود.
  5. دلایل اصلی کمر درد ناگهانی چیست؟
    دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است کمر درد ناشی از آنها باشد اما رایج ترین آنها عبارت اند از:
    » بلند کردن نادرست اجسام، که یکی از علل شایع درد در قسمت پایین کمر است.
    » ماهیچه های کشیده شده
    » رباط های کشیده شده
    » بلند کردم اجسام بسیار سنگین
    » انجام حرکات ناگهانی و نامناسب
    » یک اسپاسم عضلانی
    » دیسک
    » سیاتیک
    » آرتروز
    » خمیدگی غیر عادی ستون فقرات
    » تشک نامناسب
    » اختلالات خواب
  6. آیا ممکن است دلیل کمر درد ناگهانی به دلیل وجود مشکل در سایر اندام ها باشد؟
    بله مشکلاتی مانند سنگ کلیه، لوزالمعده، زخم اثنی عشر، عفونت، آنوریسم آئورت و افسردگی می تواند منجر به کمر درد شوند، که تشخیص آن با پزشک متخصص خواهد بود.
  7. کمردرد شدید نشانه چیست؟
    عالت دقیق این نوع کمردرد شدید مشخص نیست و تنها در 20 درصد موارد قابل شناسایی است. بنابراین بدون تشخیص علت، درمان کمردرد شدید کمی مشکل می شود. این نوع کمردرد گاهی اوقات نتیجه یک تصادف یا فعالیت سخت است که با کمی استراحت برطرف می شود. با این حال، در 80 درصد موارد علت خاصی برای آنها یافت نمی شود. خوشبختانه این دردها با درمان های ساده در مدت زمانی کوتاهی برطرف می شود.
  8. کمردرد خفیف نشانه چیست؟
    این نوع کمردرد باید جدی تر گرفته شود که از جمله علل شایع این نوع دردها ناشی از آرتروز ستون فقرات، باریک شدن تدریجی غضروف داخل ستون فقرات، تنگی نخاع (باریک شدن کانال نخاعی) که ممکن است منجر به درد عصبی شود.
  9. کمردرد مداوم نشانه چیست؟
    شناسایی علت این نوع کمردرد کمی دشوار است زیرا این نوع کمردرد می تواند از بافت نرم، استخوان، دیسک و اعصاب فرد نشأت گرفته باشد. افرادی که سیگار می کشند یا در مشاغلی فعالیت می کنند که وسایل سنگین را مرتب بلند می کنند بیشتر در معرض این نوع کمردرد قرار دارند. همچنین افرادی که تمرینات ورزشی خاصی مانند اسکی یا رانندگی طولانی مدت انجام می دهند نیز در معرض کمردرد مزمن هستند.

 


علت کمر درد و دیسک کمری و دردشدید کمر،درمان غیر جراحی ، جراحی بسته و باز:

آیا می دانید از هر ده نفر هشت نفر به نوعی کمر درد را تجربه کرده اند.تقریباً هر فردی در مرحله ای از زندگی خود به کمر درد مبتلا می شود.این درد ممکن است خفیف تا شدید با ماندگاری کوتاه یا طولانی باشد.در هر حال بروز کمر درد انجام فعالیت های روزمرّه را دشوار می سازد.این درد در هر بیمار با دیگری متفاوت است و در اکثر موارد به خودی خود ظرف چند هفته برطرف می شود.

علت ها و دلایل

دردهای عضلانی یا مکانیکال 

کمر درد علل گوناگونی دارد. شایعترین علل کمر درد در دنیای ماشینی امروزعلل مکانیکال یا علل عضلانی است  افزایش یا کاهش گودی کمر در اثر اختلال عملکرد عضلات بسیار شایع است. این نوع درد در اثر تنبلی عضلات یا عملکرد عضلات ایجاد می شود.این درد گاهی اوقات پس از انجام فعالیتی خاص مانندبلند کردن اشیاء یا خم شدن شعله ور می شود. افزایش سن خود به تنهایی نقش مهمی در بروز این عارضه ایفا می کند.ستون فقرات نیز به موازات افزایش سن تقویمی پیر می شود.پی آمد پا به سن گذاشتن بروز تغییرات فرسایشی و تحلیلی در ستون فقرات است.این تغییرات از دهه سوم زندگی یا حتی زودتر شروع می شود و ما را، به ویژه اگر ناشی از استفاده مفرط یا فعالیت غلط باشد، مستعد ابتلا به درد کمر و پشت می سازد.البته این تغییرات ناشی از بالا رفتن سن مانع فعال بودن اکثر بیماران نمی شود وآنان می توانند بدون دست و پنجه نرم کردن مداوم با درد از زندگی ای تقریباً معمولی لذت ببرند.اگر برنامه صحیحی داشته باشیم کهولت سن نمی تواند عامل کمر درد باشد بلکه بسیار از افراد بدلیل شروع ورزش صحیح در سنین بالار کیفیت زندگی بهتری در سنین بالا دارند.همه ما دونده معروف ماراتون 70 ساله  را می شناسیم که بدون تردید بدن اش روال طبیعی پیر شدن را طی کرده است.

فعالیت بیش از اندازه

درد عضلانی منتج از فعالیت بیش از اندازه یکی از رایج ترین علت کمر درد است.فیبرهای رباط ها و عضله ها گاهی بیش از اندازه کشیده می شود یا آسیب می بیند.کمر درد غالباً پس از اولین بازی گلف، افراط در کارهای خانه یا پارو کردن برف سنگیندر یک روز رخ می دهد. همه ما با “خشکی” و درد کمر و دیگر ناحیه های بدن آشنا هستیم که در اکثر موارد پس از چند روز آرام می شود.

آسیب دیدن دیسک یا فتق دیسک کمری

کمر درد و فتق دیسک کمر
علت کمردرد و فتق دیسک کمر

کمر دردی که پس از گذشت چند روز تسکین نیابد، می تواند بیانگر آسیب دیدن دیسک باشد.پارگی دیسک. پارگی های کوچک قسمت خارجی دیسک (آنولوس) یکی از پیامدهای افزایش سن است.برخی از بیماران مبتلا به پارگی دیسک دچار هیچ دردی نمی شوند، حال آن که بقیه از دردی رنج می برند که هفته ها، ماه ها یا حتی مدتی طولانی تر رنج شان می دهد. تعداد اندکی از بیماران نیز متحمل دردی دائمی می شوند که سال ها دوام دارد و زندگی شان را کاملاً مختل می سازد. دلیل درد داشتن برخی بیماران و بدون درد بودن گروه دیگر هنوز به درستی مشخص نشده است.

فتق دیسک کمر

دیگر آسیب متداول دیسک فتق دیسک یا لغزیدن دیسک است. فتق دیسک زمانی رخ می دهد که مرکز ژلاتینی مانند آن (نوکلئوس) به حلقه خارجی اش (آنولوس) فشار بیاورد.در این صورت چنانچه دیسک بسیار فرسوده یا آسیب دیده باشد، مرکز دیسک از جدار خارجی بیرون می زند.هنگامی که فتق و برجستگی دیسک به سمت کانال نخاع باشد، عصب های حساس ستون فقرات تحت فشار قرار می گیرد و درد بروز می یابد. از آنجایی که فتق دیسک کمر غالباً به ریشه اعصاب منتهی به پا و کف پا فشار می آورد، درد عموماً در باسن و قسمت پایین پا برانگیخته می شود که از آن با نام سیاتیک یاد می شود. فتق دیسک غالباً نتیجه بلند کردن اشیاء، هل دادن، خم شدن یا حرکت های چرخشی است.

فرسایش دیسک

فرسایش و انقباض دیسک های بین مهره ای با بالا رفتن سن شروع می شود.این دیسک ها گاهی اوقات کاملاً متلاشی می شود و در نتیجه مفاصل فاست مهره ها روی یکدیگر ساییده می شود. نتیجه نهایی چنین فرسایشی درد و خشکی کمر و ستون فقرات است.فرسایش مفاصل فاست در اصطلاح آرتروز نامیده می شود که مشکلات بیشتر کمر و پشت، از جمله تنگی مجرای نخاع، را به دنبال دارد.

سر خوردن مهره (اسپوندیلولیستزیس) فرسایشی

سرخوردگی مهره
سرخوردگی مهره

تغییرات ناشی از پا به سن گذاشتن و فرسایش عمومی باعث می شود تا رباط ها و مفصل ها نتوانندستون فقرات را در موقعیت و جایگاه مناسب نگه دارند، مهره ها حرکت بیش از اندازه پیدا می کنندو یک مهره امکان لغزیدن رو به جلو روی مهره پایینی را پیدا می کند. چنانچه این لغزش بیش از اندازه باشد،استخوان ها شروع به فشار آوردن به اعصاب نخاعی می کند.سر خوردگی مهره می تواند مادرزادی باشد یا در اثر فرسایش و یا در اثر ضربه و یک حادثه باشد.سر خوردگی مهره ذاتا نیاز به جراحی ندارد مگر اینکه شدت سرخوردگی شدید بود ه و علایم بالینی فشار روی ریشه عصب شامل درد تیر کشنده یا ضعف و فلج عضله را ایجاد نماید.

درجه بندی سرخوردگی مهره

درجه بندی سرخوردگی مهره و کمردرد
درجه بندی سرخوردگی مهره
درجه بندی سرخوردگی مهره و کمر درد
درجه بندی سرخوردگی مهره

تنگی کانال نخاعی

تنگی مجرای نخاع زمانی رخ می دهد که فضای پیرامون نخاع باریک شود و نخاع و اعصاب نخاعی تحت فشار قرار گیرد.هر گاه دیسک های بین مهره ای متلاشی شود و بیمار مبتلا به آرتروز کمر و ستو فقرات شود، بدن در واکنش به این عارضه برای حمایت از مهره ها استخوان جدیدی را در مفاصل فاست ایجاد می کند.این زائده استخوانی (خار) به مرور زمان باعث تنگ شدن مجرای نخاع می شود.ضمناً آرتروز ستون فقرات ضخیم شدن رباط های ارتباط دهنده مهره ها بهیکدیگر را نیز به دنبال دارد که به نوبه خود تنگی مجرای نخاع را موجب می شود.

اسکولیوز ( انحراف ستون فقرات)

کمردرد و انحراف ستون فقرات
کمردرد و انحراف ستون فقرات

انحناء غیرطبیعی ستون فقرات که در کودکان، غالباً در دوران نوجوانی، رخ می دهد، اسکولیوز (کژپشتی یا انحراف جانبی ستون فقرات) نامیده می شود. این عارضه در بیماران مسن تر مبتلا به آرتریت (التهاب مفصل) نیز به چشم می خورد.این بدشکلی ستون فقرات در صورت تحت فشار بودن اعصاب به درد پشت و کمر و احتمالاً علائم پا درد دامن می زند.

دیگر علل

کمر درد علل دیگری نیز دارد که شماری از آنها بسیار جدی هستند. در صورت ابتلا به بیماری عروقی یا شریانی، سابقه ابتلا به سرطان یا تحمل درد مداوم هنگام انجام هر گونه فعالیت، سبک یا سنگین، و بروز درد در هر وضعیتی حتماً با پزشک خانوادگی مشورت کنید.

علائم و نشانه ها

کمر درد انواع گوناگون دارد؛ این درد می تواند تیز یا خنجری، خفیف یا سنگین باشد

یا به احساسی مشابه گرفتگی معمول در عارضه “اسب چارلی” دامن بزند. نوع درد به علت اصلی بروز درد بستگی دارد.
فارغ از علت دامن زننده به کمر درد، این درد در اکثر موارد هنگام تکیه دادن یا دراز کشیدن تا حدی تسکین می یابد.
بیماران مبتلا به کمر درد با علائم زیر مواجه می شوند:
•    تشدید درد کمر زمان خم شدن یا بلند کردن اشیاء
•    تشدید درد هنگام نشستن
•    تشدید درد هنگام ایستادن و راه رفتن
•    رفت و برگشتی بودن درد، تسکین کامل در بعضی روزها و شدت گرفتن در روزهای دیگر
•    گسترش درد از کمر به باسن یا ناحیه خارجی لگن، این درد در پایین پا منتشر نمی شود.
•    فتق دیسک معمولاً با سیاتیک نیز همراه است. چنین حالتی با درد پا و باسن و

حتی کرختی یا بی حسی، گزگز کردن یا ضعفی توأم است که تا کف پا را درگیر می کند.

البته گاهی بیمار مبتلا به سیاتیک از کمر درد رنج نمی برد.
اگر کمر درد ظرف چند هفته بهبود نیافت یا با تب و لرز یا کاهش وزن غیرمنتظره روبه رو شدید،

فارغ از این که در چه سنی هستید و با چه علائمی مواجه شده اید حتماً به پزشک مراجعه کنید

تشخیص

پزشک پس از بررسی علائم و سابقه و شرح حال پزشکی بیمار، پشت و کمر را معاینه می کند و در حین معاینه وضعیت کمر را ارزیابی می کند و ناحیه های متفاوت را فشار می دهد تا نقطه دردناک را بیابد. سپس به منظور بررسی محدودیت ها یا درد از بیمار می خواهد تا رو به جلو، عقب و طرفین خم شود.پزشک گاهی عملکرد عصبی پاها را می سنجد؛ برای مثال واکنش های زانوها و مچ پاها را بررسی می کندو همچنین آزمون حسی و قدرت را انجام می دهد. پزشک به کمک این سنجش ها می تواند تشخیص دهدکه آیا اعصاب صدمه  جدی دیده اند یا خیر.آزمایش های تصویربرداریپرتونگاری (اشعه ایکس)، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام.آر.آی.)،مقطع نگاری محوری رایانه ای (سی.ای.تی. اسکن)، اسکن استخوان وسنجش تراکم استخوان نیز برای تأیید تشخیص پزشک به کار برده می شود.

راه ها و روش های درمان

روش های غیرجراحی گوناگونی برای درمان کمر درد یا درد مهره های کمری وجود دارد. رایج ترین روش های درمان عبارت اند از:

داروهای مسکن

استامینوفن، داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب (NSAIDs)،استروئیدهای خوراکی، داروهای مخدر، شل کننده های عضلانی وضد افسردگی ها رایج ترین داروهایی هستند که به عنوان داروی کمردرد  مصرف می شوند. هر نوع دارو نقاط قوت، محدودیت ها و اثرات جانبی مختص به خود را دارد،به علاوه عارضه خاص هر بیمار و شرایط سلامت عمومی اش باید در تعیین مسکن مناسب برای درمان درد کمر در نظر گرفته شود.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی و ورزش کمر درد یکی از روش های کارآمد تسکین کمر درد است.متخصص فیزیوتراپی به بیمار کمک می کند تا دامنه حرکتی معمول خود را بازیابدو سریع تر بهبود یابد، ضمناً روش های به حداقل رساندن درد در آینده را نیز آموزش می دهد.فیزیوتراپی در بسیاری موارد در بازیابی توانایی حرکتی و تسکین درد مؤثر است، بی آن که لازم باشد جراحی گسترده ای انجام شود یا بیمار عوارض داروها را تحمل کند.

چنانچه در حال حاضر از کمر درد رنج می برید:

   فعال بمانید و تا حد امکان فعالیت های معمول روزانه خود را ادامه دهید.استراحت کمتر از یکهفته  به بهبودی کمک می کندولی استراحت بیشتر باعث افزایش دوران بهبودی می گردد. اگر درد بیش از چند روزطول بکشد یا تشدید یابد، به متخصص مراجعه کنید.در صورت تجویز فیزیوتراپی درمان های فعال و غیرفعال فیزیوتراپی  به شما کمک خواهد کرد.درمان های غیرفعال به انعطاف عضلات و آرامش یافتن بیمار کمک می کند.برنامه فیزیوتراپی گاهی همگام با التیام یافتن بدن با درمان های غیرفعال شروع می شود، اما هدف این است که در نهایت درمان فعال انجام شود.حرکت های اصلاحی خاصی برای تقویت بدن و جلوگیری از بروز مجدد کمر درد و درمان کمردرد طراحی شده اند.

انسداد (بلوک کردن) ریشه عصب

برای انسداد ریشه عصب داروی استروئید یا بی حسی درون کمر تزریق می شود. چنانچه کمردرد ناشی از گیر افتادن یا التهاب عصب ستون فقرات باشد، این تزریق در تسکین کمر درد و پا درد مرتبط با آن مفید خواهد بود.این تزریق در صورتی نتیجه بخش خواهد بود که دقیقاً در نقطه مناسب پشت بدن انجام شود،بنابراین این عمل به کمک اشعه ایکس یا سی.تی. صورت می گیرد.

تزریق در مفصل فاست

تزریق داروی استروئیدی یا بی حسی در مفصل فاست نیز امکان پذیر است.مفصل های فاست مفصل هایی هستند که یک مهره را به مهره دیگر به گونه ای وصل می کنند که ستون مهره در یک راستا قرار بگیرد. این مفصل ها گاهی در اثر ابتلا به آرتریت (التهاب مفصل) آسیب می بینند. البته تزریق در مفصل فاست همواره به تسکین کمردرد منجر نمی شود.

کمربند طبی و بریس

بین چند روز تا یکماه کمر بند طبی برای کمر درد عضلانی و فتق دیسک کمر لازم است.

استفاده از کمربند یا بریس در قالب بخشی از درمان و مدیریت کمر درد می توانددر بهبود حالت اندامی پشت و کمر بسیار نتیجه بخش باشد.یکی از اهداف اصلی درمان کمر درد، بهبود حالت اندامی است.سیاتیک، لغزش دیسک، درد مفصل ساکرو ایلیاک، سندرم فاست،تنگی مجرای نخاع و بیماری فرسایشی دیسک از جمله عوارض کمر درد به شمار می روند که بستن بریس در درمان تمام آنها مؤثر است.در نظر داشته باشید در کمردرد عضلانی و مکانیکال بستن کمربند ضرورتی ندارد و در صورت لزوم بیش از چند روز از کشی ساده بعنوان کمربنداستفاده شود.در فتق دیسک کمر بیش از یکماه ضرورتی برای استفاده از کمربند طبی وجود ندارد.

کشش (تراکشن) ستون فقرات

در روش کشش (تراکشن) ستون فقرات، این بخش از بدن برای از بین بردن فشار روی دیسک های تحت فشار کشیده می شود. این عمل ستون فقرات را صاف می کندو توانایی التیام بخشی خود بدن را افزایش می دهد. کشش ستون فقرات در درمان فتق دیسک، سیاتیک، بیماری فرسایشی دیسک، تحت فشار بودن عصب و عارضه های بسیار دیگر کاربرد دارد.کشش ستون فقرات را می توان با توجه به نیازهای بیمار به صورت دستی یا ماشینی انجام داد. متخصص فیزیوتراپی در کشش دستی به کمک دست بیمار را در حالت کشش قرار می دهد، سپس توسط دست روی مفصل ها یاعضله ها نیرو وارد می کند تا فضاهای بین مهره ها عریض تر شود.برای کشش ماشینی ستون فقرات، بیمار روی تختی دراز می کشد که برای کشیدن ستون فقرات به ابزاری خاص مجهز است. متخصص فیزیوتراپی مجموعه ای از بندها، قلاب ها و قرقره ها را برای رفع فشار ماشینی به بیمار وصل می کند.

درمان دستی

درمان به روش دستکاری، حرکت ماهرانه مفصل ها فراتر از حد فعال حرکتی، البته در محدوده توانایی کالبدشناختی، را دربرمی گیرد. دستکاری در حقیقت فشارمحوری کنترل شده، موضعی و با سرعت بالا است که گاهی با شنیدن صدای کلیک یا احساس “از جا درآمدن” همراه است که معمولاً با درد همراه نیست. دستکاری مفصل را می توان بر روی اکثر مفصل های بدن انجام داد.

 لیزر

در درمان با لیزر، نور قرمز یا نزدیک به مادون قرمز ( 600 تا 1000 نانومتر) برای تسریع التیام  آسیب ها و کاهش درد به بافت تابیده می شود. اثر درمان با لیزرفوتوشیمیایی و نه گرمایی است. چون این روش تولید ATP (منبع انرژی تمام سلول ها) را تحریک می کند، سلول ها بهتر می توانندبه حالت بهینه ی مؤثر در فرایند التیام طبیعی برسند.از درمان با لیزر برای افزایش سرعت، کیفیت و قدرت کششی ترمیم بافت، برطرف کردن التهاب و تسکین درد بهره گرفته می شود.لیزر درمانی نیاز به دانش فرد انجام دهنده دارد و لیزر باید با تکنیک مناسب و در زمان مناسب و با دستگاه مناسب انجام شود.

 

در کلینیک پروفسور فروغ لیزر درمانی توسط پرسنل آموزش دیده و با دستگاههای پیشرفته زیر نظر متخصصین انجام می شود.

تلفن رزو نوبت 66572220

 

طب سوزنی

طب سوزنی روشی برای تحریک بدن در افزایش قدرت التیام پذیری و بهبود عملکرد بدن محسوب می شود که پزشک در آن سوزن هایی را در نقاط خاص فرو می کند و گرما یا تحریک الکتریکی را به آن نقاط اعمال می کند.سوزن زدن در نقاط خاص طب سوزنی، سیستم عصبی را جهت آزاد کردن مواد شیمیاییدر عضله ها، نخاع و مغز تحریک می کند. این مواد شیمیایی یا شدت و الگوی درد را تغییر می دهدیا موجب آزاد شدن دیگر مواد شیمیایی و هورمون های تأثیرگذار بر سیستم تنظیم کننده درونی بدن می شود.برای درمان کمر درد روش های دیگری ازجمله درمان استئوپاتیک،ماساژ  بیوفیدبک نیز بسته به مشکل بیمار قابل انجام  است.

تلفن نوبت گرفتن 66572220

دکمه بازگشت به بالا