به کودکان اجازه دهید تا لباس دلخواهشان را بپوشند

خرید لباس برای کودکان، چه اصولی دارد؟

خرید برای بچه ها، به خصوص خرید لباس سربازی بچه گانه یا خرید لباس پلیس پسرانه، کار چندان ساده ای نیست. معمولا خیلی از والدین فرزندان خود را هنگام لباس خریدن با خودشان نمی برند.  وقتی از این والدین می پرسید: «خب چرا خود بچه را همراهت نبردی؟»، پاسخ می دهند که اگر بچه ها را ببریم، مجبور می شویم چیزی که خودشان دلشان می خواهد بخریم و غرغرهایشان را هم تحمل کنیم… اگر شما هم از این گروه والدین هستید، گفت وگوی ما را با فوق تخصص روان پزشکی کودک و نوجوان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی بخوانید تا بیشتر با اصول خرید پوشاک برای بچه های 4 تا 12 ساله آشنا شوید.

▪ خانم دکتر! آیا اصول کلی خاصی برای خرید پوشاک کودکان وجود دارد؟

اصول خرید پوشاک و لباس پلیس یگان ویژه بچه گانه برای هر بچه ای با توجه به سن و شرایط خانوادگی اش با بچه دیگر، تفاوت دارد اما به طور کلی تمام والدین باید هنگام خرید برای فرزندانشان، به جنس و رنگ لباس ها توجه داشته باشند. جنس های نخی و کتان و رنگ های شاد برای بچه ها مناسب ترین هستند. به علاوه والدین نباید لباس های خیلی تنگ یا کفش های پاشنه بلند برای آنها بخرند.

▪ به نظر شما آیا لازم است والدین، فرزندان خود را هنگام خرید پوشاک همراه خود ببرند؟

بله، البته این الزام از 3 سالگی شروع و از 5 سالگی به بعد حتمی می شود. یعنی بهتر است والدین، بچه های بالای 3 سال را هنگام خرید پوشاک همراه ببرند و در انتخاب نوع لباس، نظر آنها را هم بپرسند.

▪ آزادی بچه ها در نظر دادن در مورد لباس باید چقدر باشد؟

از آنجا که بچه ها شناخت و تجربه کافی در مورد جنس و مدل لباس مناسب ندارند، بهتر است والدین لباسی که از نظر خودشان لباس مناسبی به نظر می رسد انتخاب کنند و نظر فرزند را در مورد رنگ آن لباس بپرسند. به این ترتیب هم نظر والدین در خرید پوشاک اعمال شده و هم به کودک حق انتخاب داده شده است.

▪ این حق انتخاب چه اهمیتی دارد؟

اختیار انتخاب لباسی که قرار است خود کودک آن را بپوشد، باعث تقویت حس استقلال طلبی و اعتماد به نفس او می شود.

▪ خانم دکتر! گاهی بچه ها برای خرید لباسی که مناسب فرهنگ خانوادگی، اجتماعی و شان خانواده شان نیست، اصرار زیادی دارند. آیا والدین باید در برابر این اصرارها کوتاه بیایند و خواسته فرزندشان را بپذیرند؟

از نظر ما قوانین خانواده باید در مواردی انعطاف پذیر باشند. اگر این انعطاف پذیری در مورد انتخاب لباس کودکان کمی بیشتر هم بشود، بهتر است. درست است که والدین باید در مورد لباس کودکان اظهارنظر و حتی اعمال نظر کنند؛ اما اگر والدین هنگام خرید لباس مدام عقاید خود را به او تحمیل کنند و مثلا بگویند: «این لباسی که تو می خواهی مورد پسند و مطابق عرف خانواده ما نیست» و آن لباس را برای بچه تهیه نکنند، کودک به مرور زمان احساس بدی به آنها پیدا می کند و به این ترتیب، مساله کوچکی مانند لباس خریدن به معضل بزرگی برای خانواده تبدیل می شود و اصرار و مقاومت بچه ها برای پوشیدن لباس های دلخواهشان هم افزایش می یابد.

▪ منظورتان این است که گاهی باید به خواسته های فرزندان برای خرید پوشاکی که حتی مناسب عرف خانواده هم نیست، عمل کرد؟

بله، اما می توان این پذیرش را هم محدود و مشروط کرد. یعنی می توان برای فرزند توضیح داد تهیه لباس های نامتعارف همیشگی نخواهد بود و به همین یکی دو بار محدود است یا اجازه انتخاب آن لباس خاص را در صورتی به او بدهید که در مجالس و مکان های مخصوصی که شما تعیین می کنید، آن را بپوشد. در این صورت، هم سلیقه فرزند در خرید لباس مورد علاقه اش نادیده گرفته نمی شود و هم والدین شرایط و مکان استفاده از آن لباس را با توجه به عرف خانواده، تعیین کرده اند.

▪ آیا شما پوشیدن لباس هایی مانند کت وشلوار که مناسب با سن و سال کودکان نیست، توصیه می کنید؟

معمولا پوشیدن لباس هایی که بیشتر مناسب بزرگسالان هستند به بچه ها توصیه نمی شود. لباس بچه ها باید آزاد و راحت باشد و آنها نباید در لباسشان احساس تنگی و کشش کنند. حالا اگر خانواده ای اصرار دارند فرزندشان لباس هایی مانند کت وشلوار بپوشد، می توانند در موارد و مجالسی محدود این لباس ها را به کودکان خود بپوشانند.

متاسفانه از آنجا که لباس های رسمی بچگانه قیمت بالایی دارند، گاهی والدین برای اینکه لباس خریداری شده خیلی زود برای فرزندشان کوچک نشود، در هر مکانی آن را به تن کودک می کنند. این کار کاملا اشتباه است. لباس های رسمی و نامتناسب با سن بچه ها، باید در موارد بسیار محدودی استفاده شوند و اگر خانواده ای نمی تواند استفاده از آنها را به دلیل مسایل مالی محدود کند، باید از خیر خریدشان بگذرد.

▪ هنگام خرید لباس برای کودکان باید به چه نکاتی توجه کرد تا بچه ها از خرید خسته نشوند و بهانه نگیرند؟

وقتی با بچه ها به خرید می روید، باید مدت زمان خرید را به حداقل برسانید تا حوصله بچه ها سر نرود. هرچه مدت زمان خرید طولانی تر شود، احتمال بهانه گیری بچه ها بیشتر می شود بنابراین هنگامی که قرار است برای خود بچه ها خرید کنید فقط به مرکز خرید مخصوص بچه ها بروید و برای آنها خرید کنید. تا حد امکان زودتر انتخاب را انجام دهید تا بچه ها باحوصله تر باشند.

چگونه کودکان را با نحوه انتخاب لباس بچه گانه مناسب هنگام خرید آشنا کنیم؟

 برای این که کودکتان با مراحل انتخاب لباس مناسب آشنا شود و بتواند لباس مناسبی را برای خود انتخاب کند، در خانه با او در ارتباط با مسئله خرید، بازی کنید. خودتان را به عنوان یک فروشنده در نظر گرفته و به فرزندتان نقش خریدار بدهید. در این صورت او می تواند به خوبی با اصول مربوط به خرید کردن اشنا شود و هنگامی که برای خرید به بازار می روید آشنایی کافی با مراحل خرید کردن را داشته باشد.

نکته:

اتاق کودک را به عنوان اتاق پرو در نظر بگیرید. به او اجازه دهید که لباس های انتخابی اش را در اتاق پرو و مقابل آینه امتحان کند.

لباس پوشیدن در کودکان

در برخی از خانواده ها لباس پوشاندن به کودکان نوپا کشمکشی است که تمام روز به طول می انجامد و در اغلب موارد هم مشکل اصلی خود لباس نیست. در این قبیل موارد استقلال طلبی کودکان است که لباس پوشاندن را دردسرساز می کند، زیرا آنان از اینکه لباس دلخواهشان را انتخاب کرده و آن را به تنهایی بپوشند، لذت می برند اما اگر در لباس پوشیدن، غذا خوردن، شستن دست و صورت، حمام رفتن، بازی کردن و … با کودکتان مشکل دارید و از او رفتارهای نامناسب و بهانه گیری های متعدد مشاهده می کنید، مشکل شما کنترل است نه لباس و …

در اغلب موارد هنگامی که والدین در لباس پوشاندن به بچه با مشکل مواجه می شوند  با دادن حق انتخاب به او و مطرح کردن گزینه های متعدد، سعی در حل مسئله دارند. برای مثال وقتی دخترک سه ساله شما اجازه نمی دهد شلوارش را بپوشانید فکر می کنی شاید تمایل به پوشیدن دامن دارد اما او اجازه این کار را نیز به شما نمی دهد باز هم با خود می گویید شاید از این دامن خوشش نمی آید و دامن دیگری را دوست دارد. در نتیجه دامن ها و لباس های دیگر را نیز امتحان می کنید حتی ممکن است دوباره سراغ شلوار بروید ولی سرانجام اتفاقی که به احتمال فراوان رخ می دهد این است که لباس در دست به دنبال کودکی که هنوز لباسی بر تن ندارد می دوید.

صرف نظر از علاقه کودک نوپا به بعضی از لباس هایش  اگر پس از امتناع کودک از پوشیدن لباس مورد نظر پیشنهاد دیگری به وی بدهید برای او به این معناست که به دام افتاده اید. دقت کنید  مسئله اصلی خود لباس نیست بلکه فرزندتان یا دوست دارد به دلخواه خود عمل کند یا اینکه توجه شما را جلب کند.

برخی از والدین برای حل مشکل لباس پوشیدن، با کودک نوپا همانند نوزاد رفتار می نمایند به طور مثال تصور می کنند، او نمی تواند دستش را در آستین لباس فروببرد و در نتیجه همانند یک نوزاد به کودک نوپا لباس می پوشانند. آنان این نکته مهم را نادیده می گیرند که کودک نوپا همانند نوزاد ناتوان نیست بنابراین لگد می زند ، پیچ و تاب می خورد و یا حتی ممکن است از دستشان فرار کرده و نحسی را آغاز کنند درحالی که به نظر والدین این همه ماجرا برای لباس پوشاندن ضرورتی ندارد.

بدون تردید یکی از دلایلی که لباس پوشاندن را با مشکل مواجه می کند عجله در پوشاندن لباس به کودک است. بسیاری از والدین لباس پوشاندن را نیازمند سرعت دانسته و آن را آخرین کار قبل از خروج از منزل به حساب می آورند تا بدین ترتیب بتوانند کارهای خود (برای مثال آوردن بچه بزرگ تر از مدرسه به خانه یا آماده شدن قبل از رسیدن مهمان ها) را به موقع و سر وقت انجام دهند. اگر کودکان ذره ای متوجه تعجیل والدین شوند به سرعت از این مسئله سوءاستفاده می کنند به شکلی که ممکن است لباس پوشاندن به آنان وقت زیادی از پدر و مادر بگیرد.

این مشکل را می توان بسیار آسان و با استفاده از چند روش ساده حل کرد. نخست آنکه لباس کودک را شما تعیین کرده و نظر او را جویا نشوید تا بحث اضافه ای صورت نگیرد. دومین روش این است که بچه را در پوشاندن لباس مشارکت دهید، او را برای یادگیری هرچه بهتر لباس پوشیدن تشویق کنید و در آخر تقلاهای وی را با رفتاری قاطعانه و مناسب تحمل و کنترل کنید.

صحبت پایانی

با رعایت تمامی اصول ذکرشده در بالا، شما این اطمینان خاطر را به فرزند خود می دهید که برای نظرات و سلیقه او احترام قائل شده اید. همچنین، دیگر در هنگام پوشیدن لباس برای فرزندتان دچارچالش نخواهید شد.

دکمه بازگشت به بالا