کاربرد های چاپ افست چیست؟
یکی از مهم ترین و کاربردی ترین خدمات چاپ است که در چاپ انواع کاتالوگ، پوستر، اعلامیه، کارت ویزیت و… کاربرد دارد.
در حقیقت کلمه ی «افست» اشاره به سیستم کلی این نوع از چاپ دارد که در یک فرآیند چند مرحله ای کار چاپ یک فایل را از مرحله ی طراحی تا انتها انجام می دهد.
به دلیل آن که مفاهیم مرتبط با چاپ افست، پر شاخ و برگ و گاه پیچیده اند، توضیح کامل آن ها در این یادداشت کوتاه نمی گنجد؛ به همین خاطر سعی داریم شما را به طور خلاصه و کلی با فرآیند چاپ افست آشنا کنیم و ببینیم که بهترین چاپ افست در کشور را در کجا می توان پیدا کرد.
چاپ افست چیست؟
چاپ افست نوعی از چاپ است که در رنگ های مختلف بر روی کاغذ انجام می شود و معمولاً تیراژ آن بالا است. چاپ افست در زندگی ما کاربردهای زیادی دارد؛ علاوه بر مواردی که در بالا به آن ها اشاره شد، چاپ کتاب ها، روزنامه ها، چاپ اسناد و مدارک و چاپ بر روی بسته بندی های مختلف تنها نمونه هایی از کاربردهای چاپ افست هستند.
البته باید دانست که خود چاپ افست نیز انواعی دارد که برحسب نیاز و مورد استفاده به کار گرفته می شوند.
دستگاه های چاپ بنر تبلیغاتی بسته به مدل داراي سايز چاپ از 50*35 سانتی متر تا 100*70 و حتي در موارد محدود تا سايز 140*100 هستند.
در حوزه ی چاپ افست دو اصطلاح شیت عمومی و شیت اختصاصی رایج هستند که هرکدام معنای خاصی را دربرمی گیرند.
در ادامه درباره هرکدام از این دو اصطلاح توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.
تاریخچه چاپ افست
اولین باری که روشی ترکیبی برای چاپ طرح و نوشته انجام گرفت در اواخر قرن 19 بود که رابرت بارکلی انگلیسی با این روش چاپ بر روی قلع را انجام داد و بعدها با مقداری تغییر، به چاپ افست معروف شد. تقریبا 30 سال بعد روبل آمریکایی، روی پلاستیک نرم، مرکب مالید و پس از آن نقش مدنظرش را روی کاغذ پیاده کرد. این کار در عین سادگی زمینه ساز تحول و انقلاب در صنعت چاپ شد به نحوی که با روی کار آمدن چاپ افست کل روش های قدیمی چاپ کنار زده شدند.
انواع روش های چاپ افست
چاپ افست به روش های مختلف انجام می شود که برخی از آنها به دلیل قدیمی بودن و هزینه های بالا یا کیفیت نه چندان مناسب منسوخ شده اند. اما دو روش در چاپ افست هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرند که در ادامه به شکل مختصر توضیح می دهیم:
منظور از روش سنتی همان روش تضاد بین فاز آب و روغن است به نحوی که قسمت هایی که باید طرح ما به همراه رنگ چاپ شوند، مواد جاذب چربی و قسمت هایی که نباید چاپ شوند و طرح قرار بگیرند، مواد جاذب آب قرار داده می شوند.
چاپ افست مدرن کامپیوتری است و در آن برنامه کامپیوتر، رنگ های مورد نیاز یا همان CMYK را در طرح پیشنهادی بررسی می کند و بر همان اساس پلیت و زینک ها آماده می گردند. در چاپ افست مدرن، روش انجام کار سریعتر و با دقت و کیفیت بالاتر خواهد بود.
معایب چاپ افست
چاپ افست هم مثل تمامی روش های چاپ معایب خاص خودش را دارد:
- کیفیت این روش چاپ در مقایسه با چاپ دیجیتال مقداری کمتر است.
- تهیه و آماده سازی زینک نیازمند دقت و مهارت بالایی است تا جلوی اکسیداسیون تدریجی و افت کیفیت آن گرفته شود.
- برای تیراژ پایین اصلا مقرون به صرفه نیست.
- در صورتی که سفارش فوری داشته باشید و بخواهید در مدت زمان کم آماده شود مناسب نیست.
پیشنهاد می کنیم برای درک بهتر و آشنایی بیشتر با تفاوت چاپ دیجیتال و افست حتما مقاله ای که در این خصوص نگارش شده را مطالعه داشته باشید.
شیت عمومی و شیت اختصاصی یعنی چه؟
شیت عمومی به نوعی از این مدل اشاره دارد که معمولاً دارای هزینه ی کمتری بوده و از کیفیت چاپ کمتری نیز برخوردار است.
این در حالی است که چاپ افست از نوع شیت اختصاصی، کیفیت بیشتری دارد و سرعت چاپ نیز در آن بالاتر است.
شیت در حقیقت صفحه ای با ابعاد معین است که تمام فایل هایی که قرار است چاپ شوند، در آن چینش می شوند.
سپس به شیت ها زینک اختصاص داده می شود که الگویی از طرح قابل چاپ در آن کپی می گردد. به هر یک از رنگ های مشکی،آبی، قرمز و زرد زینک جداگانه اختصاص داده می شود تا عملیات چاپ بر اساس رنگ های مورد طراحی انجام شوند.
شیت ها ممکن است عمومی یا اختصاصی باشند؛ در یک شیت عمومی ممکن است فایل های مشتریان مختلف در کنار هم قرار گیرد و با هم چاپ شوند که در نهایت پس از چاپ برش می خورند.
اما شیت اختصاصی تنها به یک نفر اختصاص دارد و کارهای دیگری در آن قرار داده نمی شود.
در حالت معمول، هزینه ی چاپ با شیت عمومی ارزان تر از شیت اختصاصی است؛ زیرا در شیت های اختصاصی بخشی
از شیت خالی می ماند و به دلیل آن که کار چاپ باید سریعاً صورت گیرد، مشتری باید هزینه ی بخش خالی را نیز بپردازد؛
اما شیت های عمومی با کارهای مختلف پر می شوند و هر مشتری تنها هزینه ی کارهای خود را پرداخت خواهد کرد.
از آنجایی که برای پر کردن شیت عمومی باید کار به اندازه ی کافی وجود داشته باشد،
معمولاً شیت های عمومی از شیت های اختصاصی دیرتر چاپ می شوند. به شیت عمومی و اختصاصی، فرم عمومی و اختصاصی هم گفته می شود. از آنجایی که غالباً مشتریان کارهای خود را در فرم عمومی چاپ می کنند، در ادامه درباره ی این فرم توضیحاتی را ارائه خواهیم کرد.
بهترین خدمات چاپ افست در ایران کهن
در حال حاضر مراکز متعددی در ایران خدمات چاپ افست را ارائه می دهند که کیفیت کار آن ها نیز با یکدیگر متفاوت است؛ به همین خاطر معمولاً شرکت ها، سازمان ها و افراد نمی دانند که سفارش های چاپی خود را به کجا بسپارند.
به همین خاطر ما می خواهیم شما را با مجتمع چاپ دیجیتال ایران کهن آشنا کنیم؛ مجتمع ایران کهن یکی از پیشرفته ترین و مجهزترین مجتمع های چاپ در کشور است که خدمات چاپ افست را در شیت های مختلف از جمله شیت عمومی و اختصاصی ارائه می دهد.
علاوه بر خدمات مربوط به چاپ افست، کلیه ی خدمات چاپی و تبلیغاتی دیگر مانند چاپ هدایای تبلیغاتی، چاپ سازه های نمایشگاهی، حکاکی، چاپ لمینت، چاپ فلکسی، چاپ کارت ویزیت و… از جمله خدمات دیگری هستند که توسط مجتمع چاپ دیجیتال ایران کهن ارائه می شوند.
ایران کهن امکان ارتباط مستقیم و بدون واسطه مشتریان با چاپخانه را فراهم آورده و به همین دلیل قیمت خدمات چاپ ارائه شده از سطح عمومی قیمت ها در بازار پایین تر هستند؛
این در حالی است که به دلیل پیشرفته بودن تجهیزات چاپ، خدمات با بهترین کیفیت و بیشترین سرعت ارائه می شوند؛ به طوری که سفارش مشتریان گاه در عرض چند ساعت و حتی زودتر از موعد مقرر آماده می گردد.
تنوع محصولات و خدماتی که مجتمع چاپ دیجیتال ایران کهن ارائه می دهد به طوری است که تمام نیازهای مرتبط با طراحی و چاپ مشتریان به صورت یکجا انجام می شود که این موضوع آن ها را از مراجعات مکرر و بیهوده به مراکز متعدد چاپ بی نیاز می سازد.
مرکز کپی شیراز یکی از مرکز کپی تایپ و صحافی های شهر شیراز است
ایران کهن با بیش از دو دهه سابقه ی درخشان در امر چاپ، مورد اعتماد بسیاری از سازمان ها، ارگان ها، مراکز تبلیغاتی و دفاتر فنی کشور بوده و آمادگی خود را جهت دریافت سفارش های چاپی از سراسر کشور و انجام آن ها اعلام می دارد.
یکی از مرسوم ترین چاپ هایی که در تیراژ بالا مورداستفاده قرار می گیرد؛ است. از این نوع چاپ برای چاپ کتاب، چاپ بروشور، چاپ کاتالوگ و … استفاده می شود. این گونه چاپ ها درروش های مختلفی انجام می شوند. در این مقاله قصد داریم تا با کاربردها و موارد استفاده از چاپ افست، آشنایی بیش تری پیدا کنیم. چنانچه شما نیز علاقه مند به آشنایی با این نوع چاپ و موارد کاربرد آن هستید تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
چاپ افست چیست؟
یکی از پرکاربردترین روش های چاپ، چاپ افست بوده که در حوزه های گوناگونی همچون چاپ مجلات، کتاب ها و … مورداستفاده قرار می گیرد. این نوع چاپ در زندگی روزمره ما کاربرد زیادی دارد؛ به گونه ای که می توانیم بگوییم زندگی بدون چاپ افست کاملا بی معنی و بدون لذت است.
از این نوع چاپ در تولید کتاب، چاپ روزنامه ها، تبلیغات و بسته بندی محصولات و … استفاده می شود. نام دیگر چاپ افست، لیتوگرافی است که چاپ بسیار باکیفیتی محسوب می شود. در این نوع چاپ از غلتک هایcmykبرای چاپ روی صفحات استفاده می شود.
از مزیت های چاپ افست نسبت به چاپ های قدیمی همچون دیجیتالی می توان به کیفیت بالا و قیمت بسیار پایین تر آن اشاره کرد. چاپ افست برای مواقعی که تعداد چاپ شما بالا باشد؛ بسیار مناسب خواهد بود. حداقل تعداد چاپ برای افست 1000 عدد است و اکثرا این چاپ بر روی فلز، نایلون و کاغذ و … انجام می شود.
یکی از مهم ترین موارد کاربرد و موارد استفاده از چاپ افست در روزنامه ها است. روزنامه از گذشته بخشی از زندگی مردم دنیا بوده که یکی از آشکارترین کاربرد چاپ افست است. قیمت پایین چاپ روزنامه و همچنین سرعت بالا در چاپ آن فقط از طریق چاپ افست امکان پذیر است.
از دیگر کاربردهای چاپ افست می توان به چاپ کتاب نیز اشاره کرد که بدون کتاب قطعا زندگی بدین شکل نبود. در چاپ افست به دلیل سرعت بالا و استفاده از آن در تیراژ زیاد، برای چاپ کتاب مناسب است. اسناد و مدارک قانونی که اعتبار زیادی دارد نیز از دیگر کاربردهای چاپ افست هستند. همان طور که دیدید روی بسته بندی محصولات، نوشته هایی وجود دارد. تبلیغات و نوشته هایی که روی بسته بندی محصولات وجود دارد نیز جزء کاربرد و موارد استفاده از چاپ افست محسوب می شود.
روش کار چاپ افست
یکی از کاربردها و موارد استفاده از چاپ افست، چاپ روی پلاستیک یا پارچه است. روش کار این چاپ بدین گونه است نوشته یا عکس ها روی سطح پلاستیکی توسط یک استوانه گردان، برگردانده می شوند. سپس این نوشته با فشار استوانه دیگر روی سطح موردنظر چاپ می شود.
نوشته یا طرح موردنظر روی صفحه ای به نام زینک قرار می گیرد و سپس صفحه زینک در یک مواد شیمیایی مخصوصی قرار گرفته تا کاملا این مواد را به خود بگیرد. سپس این صفحه زینک به دور استوانه پیچیده می شود. طرح موردنظر بر اثر فشار بالا روی استوانه دوم قرار می گیرد و بدین گونه نوشته و طرح موردنظر بر روی کاغذ یا هرجایی دیگری چاپ می شود.
مبنای چاپ افست تقابل بین آب و مرکب است همچنین زینک های لیتوگرافی عمدتا ورقه های نازک و قابل انعطاف از جنس آلومینیوم هستند که به راحتی قوس برداشته و خم می شوند. بنابراین می توان صفحه زینک را روی سیلندر دستگاه چاپ قرار داد. زمانی که صفحه زینک روی سیلندر مخصوص خود در دستگاه چاپ نصب شد؛ لوله استوانه ای را تشکیل می دهد که نوردهای آب و مرکب به راحتی می توانند به سطح آن برسند.
کاربردهای مهم چاپ افست در صنعت
اطلاعات مالی برای شرکت و سازمان ها برای هر صنعتی جنبه حیاتی دارد. این گزارش ها شامل گزارش های سالیانه هستند که در هر شرکتی چاپ و توزیع می شوند. چاپ این گزارش های مهم نیز جزء کاربردهای چاپ افست به شمار می روند.
همان طور که گفتیم تبلیغات و بسته بندی در صنایع چاپی، بیش ترین محصولات را به خود اختصاص می دهد و بیش ترین تاثیر را در درآمدزایی دارد. تمام محصولات چاپی که در صنایع تبلیغاتی وجود دارد؛ نوعی از کاربرد چاپ افست است. محصولات تبلیغاتی شامل تراکت ها، بروشور، استیکرها و … هستند که عمدتا به روش چاپ افست تولید می شوند.
از دیگر کاربردهای چاپ افست می توان به چاپ در سطوح مختلفی همچون پلاستیک، کاغذ یا حتی شکلات اشاره کرد. بازی های کارتی، بازی های روی چوب و تخته همچون شطرنج و مارپله، نقشه و چاپ روی لوح های فشرده از نوع چاپ افست است.
مزایای استفاده از چاپ افست
به دلیل مزایای زیاد، کاربردها و موارد استفاده از چاپ افست بسیار زیاد است. ازجمله مزایای چاپ افست می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- در چاپ افست هیچ گونه اثری از رد چاپ کاغذ دیده نمی شود و کیفیت بسیار بالا و تضمین شده ای دارد.
- در چاپ افست کیفیت رنگ ها تضمین می شود و رنگ های واقعی تحویل مشتری داده می شود.
- برخی از رنگ ها در چاپ افست همچون رنگ طلایی، نقره ای و فسفری قابل دسترس هستند. این نوع رنگ ها که با نام تجاری پنتون مشهور هستند؛ به طور مجزا چاپ می شوند.
- چاپ افست روی بسیاری از کاغذها و پلاستیک ها امکان پذیر بوده و درنهایت قیمت آن نسبت به دیگر چاپ های بی کیفیت مناسب و معقول است.
علاوه بر مزایا، چاپ افست دارای معایب اندکی نیز است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
- چاپ افست در تیراژ پایین قیمت معقول و به صرفه ای ندارد. بنابراین در تیراژ زیر 1000 از چاپ افست استفاده نکنید.
- یکی از معایب مهم چاپ افست این است که درزمانی که فرایند چاپ شروع شد؛ امکان اصلاح رنگ وجود ندارد. همچنین زمانی که چاپ صورت گرفت؛ در صورت وجود مشکل، باید چاپ مجددا صورت گیرد و امکان اصلاح وجود ندارد.
- چاپ افست به شرایط محیطی، نیروی انسانی برای چاپ، دستگاه چاپ سالم و باکیفیت و هماهنگی لازم میان طراحی لیتوگرافی و چاپ خانه و … نیاز دارد.
کاربرد چاپ افست در کارتن سازی
استاندارد و کیفیت درروش چاپ افست در صنعت کارتن سازی و نوشتن بر روی کاغذ ، اهمیت بسیار زیادی دارد. در حال حاضر یکی از مهم ترین ویژگی های هر محصولی کیفیت بسته بندی کردن آن و چاپ است. با توجه به این موضوع، استفاده از یک روش چاپ باکیفیت و ظریف باعث جذابیت محصول نهایی و افزایش رضایت مشتری می شود. یکی از بهترین روش ها برای چاپ روی بسته بندی محصولات مختلف و تبلیغ آن، چاپ افست است، زیرا گزینه بسیار مناسبی برای چاپ روی سطوح کاغذی و پلاستیکی است.
سخن پایانی
امروزه یکی از متداول ترین و پرکاربردترین چاپ ها در صنایع مختلف، چاپ افست است. چاپ افست نوعی چاپ روی پلاستیک یا کاغذ و … است که برای چاپ تقویم، چاپ تراکت، چاپ بروشور و بسته بندی محصولات مورداستفاده قرار می گیرد. از مزایای چاپ افست می توان به تضمین کیفیت رنگ و عدم محدودیت چاپ اشاره کرد. بدین گونه که چاپ افست هیچ محدودیتی ندارد و روی کاغذ و پلاستیک یا هر محصول دیگری می توان چاپ انجام داد.