مهارت و دانش مورد نیاز شغل دام پزشک
کار دام پزشک چیست؟
اگر به حیوانات علاقه زیادی دارید و از کارهای حوزه پزشکی لذت می برید این شغل برای شما مناسب است. دام پزشکان مراقب سلامت حیوانات هستند. آن ها به تشخیص، درمان و تحقیق روی بیماری های حیوانات خانگی، دام ها و حیوانات باغ وحش ها می پردازند.
پیدایش دام پزشکی
علم دام پزشکی با عبور انسان نخستین از حالت شکارچی گری به کشاورز متولدشد. هم زمان با رواج اهلی کردن حیوانات، دام پزشکی اهمیت بیشتری یافت. دام پزشکان نیز مانند پزشکان از زمان های بسیار طولانی مورد احترام مردم قرار داشتند. در لوح حمورابی (2200 سال پیش از میلاد) ارزش کار فردی که به معالجه گاو و سایر حیوانات می پرداخته تعیین شده است. در سفرنامه فیثاغورث، درباره زرتشت و آئینش گفته شده که او از فن دام پزشکی و درمان حیوانات اطلاع داشته است. در کتاب اوستا نکات متعددی درباره پرورش حیوانات و روش درمان بیماری های دام وجود دارد. در این کتاب برای اولین بار به طبقه بندی حیوانات برمی خوریم.
تحصیلات در رشته دامپزشکی
یکی از مراحل مهم در شغل دامپزشکی دانشگاه رفتن و گرفتن مدرک کارشناسی و در صورت نیاز، دکتری دامپزشکی است. در حقیقت، برای تخصص در این رشته، افراد نیاز به تحصیل در دانشکده های دامپزشکی دارند. تحصیلات تخصصی و دکترای دامپزشکی از جمله مراحل مهم تحصیلی در این رشته هستند. دامپزشکان با یادگیری دروس عمومی دامپزشكی، مهارت های پزشکی و دانش تخصصی در زمینه حیوانات، مسائل مرتبط با سلامت حیوانات را به دقت بررسی و مدیریت می کنند.
نقش دامپزشکان در جامعه
دامپزشکان نقش بسیار مهمی در جامعه ایفا می کنند. آنها به تشخیص بیماری ها، انجام جراحی ها و مراقبت از حیوانات مبتلا به بیماری و آسیب دیده کمک می کنند. همچنین، دامپزشکان در حفظ سلامت عمومی حیوانات و پیشگیری از انتشار بیماری ها به انسان ها نیز نقش مهمی دارند.
بررسی فرصت های شغلی در رشته دامپزشکی
رشته دامپزشکی فرصت های شغلی بسیاری ارائه می دهد. از جمله این فرصت ها می توان به استخدام دامپزشک در وزارت بهداشت و كلينيک دامپزشكی اشاره کرد. این افراد می توانند به عنوان دامپزشکان عمومی یا دامپزشکان متخصص در کلینیک یا در مراکز تحقیقاتی و آموزشی فعالیت کنند. همچنین، دامپزشکان می توانند در مشاغل مرتبط با تحقیق و توسعه و مدیریت سلامت عمومی حیوانات مشغول به کار شوند.
در مجموع می توان گفت، شغل دامپزشکی یک حرفه ارزشمند و پر اهمیت است که نه تنها به حفاظت از سلامت حیوانات کمک می کند؛ بلکه با پیشگیری از انتشار بیماری ها به انسان ها، نقش مهمی در حفظ سلامت عمومی انسان ها نیز ایفا می کند. افرادی که به این رشته علاقه دارند، می توانند با گذراندن تحصیلات تخصصی و تمرین مناسب، در این حرفه موفقیت بسیاری کسب کنند.
معرفی شغل و رشته دامپزشکی【درآمد و بازار کار دامپزشک】
آشنایی با شغل دامپزشک
اگر جزء افرادی هستید که به حیوانات علاقه زیادی دارید و خیلی خوب میتوانید با حیوانات ارتباط برقرار کنید و همزمان به شغل پزشکی هم علاقه مندید رشته دامپزشکی مناسب شماست. دامپزشکان با تخصصی که دارند به تشخیص و درمان و تحقیقات بر روی حیوانات می پردازند.
وظایف دامپزشک
- بررسی و تحقیقات روی حیوانات برای شناخت بیماری آنها و درمانشان
- شستشوی زخمها و مداوا کردن
- درمان شکستگی و در صورت نیاز جراحی حیوانها
- نمونه برداری و آزمایش برای شناخت بیماری
- آموزش روش های پیشگیری از بیماری به صاحبان آنها
- مشاوره جهت تغذیه حیوانات به صاحبان آنها
- کمک به زندگی حیوانها
- پیشگیری از بروز و شیوع بیماری با واکسن های مرتبط
- تجویز داروی مورد نیاز برای حیوانات
- انجام معاینات منظم به منظور بهبود سلامتی شان
- احساس مسئولیت نسبت به حیوانات و سلامتی آنها
مهارت و دانش مورد نیاز شغل دامپزشکی
علاقه به حیوانات و احساس مسئولیت به سلامتی شان – یکی از مهمترین پارامترهای دامپزشک خوب و موفق علاقه داشتن به حرفه خود می باشد زیرا باعث ایجاد انگیزه در کارشان شده و پیشرفت خواهند کرد.
داشتن اطلاعات علمی بالا نسبت به حیوانات – تخصص داشتن در رشته دامپزشکی باعث کمتر شدن خطا در آزمایشات می شود.
پر انرژی بودن و توانایی تحمل ساعت کاری طولانی – گاهی به دلیل مشکلاتی که در کار ایجاد می شود و مجبور هستند ساعات طولانی فعالیت کنند باید افرادی پر انرژی بوده و توانایی بالایی داشته باشند.
توانایی جسمی مناسب و قدرت مشاهده خوب – برای بررسی و مشاهده بعضی حیوانات مانند گاو توانایی جسمی لازم و ضروری است.
داشتن روحیه مناسب با شغل دامپزشکی – به دلیل مواجه شدن با صحنه های دلخراش و ناراحت کننده باید افرادی با شخصیت های صبور و دلسوز باشند تا بتوانند به بهترین شکل اوضاع را مدیریت کنند و به بهبود بخشیدن حیوانات بپردازند.
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل دامپزشکی
در گذشته بسیاری از افراد به صورت تجربی وارد شغل دامپزشکی می شدند. شاید در حال حاضر افرادی باشند که در روستاها و شهرستانها به صورت تجربه ای که دارند در این حوزه فعالیت کنند اما خوشبختانه با وارد شدن رشته دامپزشکی در دانشگاه های سراسر کشور افراد بعد از آموزش و فارغ التحصیل شدن فعالیت خود را به طور عملی و مستقل شروع می کنند. امروزه داشتن مجوز تجویز دارو یا مدرک دانشگاهی مرتبط با این حوزه و تعامل با سازمان های نظارتی و تاییدشان از ضروریات شغل دامپزشکی می باشد.
خوشبختانه با وجود رشته دامپزشکی در بیشتر دانشگاه های کشور امکان تخصص گرفتن در این رشته بیشتر شده و شما می توانید با انتخاب دانشگاه های دولتی یا آزاد آموزش های لازم و همچنین مدرک مربوطه را دریافت کنید. سپس با دوره های کارآموزی و مطمئن شدن از حرفه خود فعالیتتان را آغاز کنید.
بازار کار و فرصت های شغلی دامپزشکی
فرصت های شغلی برای افراد فارغ التحصیل این رشته بستگی به سازمان مورد نظر دارد که مایل به همکاری در سازمان های دولتی هستند یا خصوصی. در سازمان های دولتی مثل وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی، مراکز بهداشتی و درمانی مربوط به حیوانات، بیمارستان های مربوط و وابسته به دستگاه دولتی، سازمان تحقیقات و سازمان دامپزشکی استخدام شوند. در صورت داشتن سرمایه و مجوزهای لازم با موافقت مراجع دولتی نسبت به تاسیس مطب، دامپزشکی، آموزشگاه دامپزشکی و مرکز واکسیناسیون دام اقدام کنند.
میزان درآمد دامپزشک
درآمد دامپزشکی مانند شغل های دیگر به معیار های زیادی بستگی دارد به همین دلیل امکان گفتن یک آمار و ارقام دقیق وجود ندارد. میزان درآمد دامپزشکان به محل کار و نوع سازمان بستگی دارد. افرادی که در سازمان های دولتی خدمتت می کنند مطابق با قانون خدمات کشوری فوق دریافت می کنند.
سازمان های خصوصی، حقوق های مختلفی نسبت به شهر، تجربه، میزان تحصیلات و … برای دامپزشکان در نظر می گیرند. بعضی از کلینیکهای دامپزشکی نسبت به جا افتادن در بین مردم و تجربه زیاد درآمد بالایی را دارند اما برخی دیگر که در روستاها هستند و استقبال زیادی از آنها نمی شود به نسبت درآمد کمتری دارند.
مشکلاتی که شغل دامپزشکی در ایران دارد
در کنار تمام مزایا و جذابیت کار در ایران با مشکلاتی روبرو هست که شرایط را برای دامپزشکان سخت کرده. اگر شما هم تصمیم بر فعالیت در این رشته دارید لازم است که تمام جوانب را بررسی کنید بلکه با اطمینان تمام وارد شغل دامپزشکی شوید. جالب است بدانید دامپزشکی در تمام کشور های مختلف جز مشاغل سخت محسوب می شود به جز ایران زیرا این افراد با خطرات زیادی رو برو هستند و گاهی اوقات برای درمان یک حیوان باید به مناطق صعب العبور بروند.
درآمد دامپزشکان نسبت به پزشکی و دندان پزشکی کمتر است با اینکه سختی های یکسانی دارد. با زیاد شدن فارغ التحصیلان رشته پزشکی در سال های اخیر باعث اشباع شدن این رشته شد که بازار کار و فرصت های شغلی در آن افت به سزایی داشت. اما در کنار تمام این مشکلات که برای تمامی شغلها در ایران وجود دارد اگر علاقه مندید مهمترین عامل برای تضمین موفقیت شماست و می توانید با چشم پوشی بر تمام معایب در رشته دامپزشکی تحصیل و کار کنید.
منبع: دامپزشک آنلاین