پرسش و پاسخ درد زیر بغل
02166126044 – 02166126065
بلوار کشاورز – ابتدای جمالزاده شمالی
غدد لنفاوی
سیستم ایمنی بدن انسان ها متشکل از بخش های مختلفی هستند که با کمک هم، در حفظ ایمنی بدن تلاش می کنند. غدد لنفاوی (Lymphatic Glands) یا گره های لنفاوی (Nodus Lymphoideus)، فرمی بیضی شکل دارند و در قسمت های مختلف بدن قرار دارند. تمرکز بیشتر غدد لنفاوی در ناحیه گردن، زیر بغل، معده و در کشاله ران است. این غده ها حاوی یک مایع بی رنگ به نام لنف هستند. علم پزشکی غدد لنفاوی را بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن می داند.
این غده ها همانند یک فیلتر، ویروس ها، باکتری ها و تمامی ذراتی که به سلول های بدن هجوم می آورند را جذب کرده و از بین خواهند برد. به علاوه، غدد لنفاوی با عملکردی همانند گردش خون، با گردش مایع لنفاوی، گلبول های سفید را به قسمت های مختلف بدن می رسانند.
این غدد می توانند در شرایط مختلف، با نشان دادن علائمی، ما را از وجود بیماری خاصی آگاه کنند. در کنار آن غدد لنفاوی گاهی خود نیز دچار بیماری خواهند شد. در این مطلب، به بررسی بیماری های مربوط به غدد لنفاوی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
چه عواملی باعث تورم غدد لنفاوی می شود؟
ممکن است زیاد عبارت “متورم شدن غدد لنفاوی” به گوشتان خورده باشد. این عارضه معمولا به دلیل وجود عفونت ویروسی یا عفونت باکتریایی رخ می دهد. علت این عارضه به دلیل جذب عفونت ها توسط غدد لنفاوی رخ می دهد. گفتیم که این غدد مانند سدی محافظ در مقابل عفونت های مختلف هستند.
ورود این عفونت ها به داخل غدد لنفاوی، باعث تورم آن ها می شود. بزرگ شدن بیشتر از اندازه طبیعی غدد لنفاوی گردن یا کناره های چانه یا زیر بغل نشان دهنده تورم این غدد است. معمولا تورم غدد لنفاوی نشانه بیماری خطرناکی نیست.
حتما دیده اید که به هنگام سرماخوردگی، پزشکان، غدد لنفاوی زیر چانه و کنار گردن را لمس می کنند. بسیاری از مواقع؛ تورم غدد لنفاوی به دلیل سرماخوردگی و بیماری های ویروسی است. اما گاهی این تورم در کنار علائم دیگر می تواند نشانه سرطان غدد لنفاوی باشد. تورم غدد لنفاوی هم به صورت دردناک هم بدون درد بوجود می آید که هر کدام می تواند نشانه ای از یک بیماری باشد. به همین دلیل باید حتما در صورت مشاهده تورم غدد لنفاوی، به پزشک غدد و متابولیسم مراجعه کرد.
علائم همراه با تورم غدد لنفاوی که باید به آن ها توجه کرد
غدد لنفاوی همراه با رگ ها و گره های لنفاوی، در سراسر بدن کشیده شده اند. گره های لنفاوی به دلایل مختلف، دچار تورم می شوند. همزمان با این تورم، علائم دیگری نیز در بدن افراد دیده می شود. بسیاری از این نشانه ها، دلیل وجود بیماری خاص و خطرناکی نیستند.
برای مثال در بسیاری از کودکان به هنگام سرماخوردگی، تورم غدد لنفاوی گردن زیاد دیده می شود اما این عارضه معمولا جای نگرانی ندارد. در بسیاری از این موارد پزشک از داروهای انتی بیوتیک برای تورم غدد لنفاوی و درمان آن ها استفاده می کند یا با کمپرس و درمان های ساده آن را درمان می کند. اما در بعضی موارد ممکن است این تورم، نشانه ای از یک بیماری باشد. پس لازم است که حتما در صورت مشاهده آن ها، با پزشک مشورت کنید. از شایع ترین این علائم به موارد زیر می توان اشاره کرد:
نوشته های مشابه
- احساس درد و حساس شدن نواحی غدد لنفاوی
- احساس برجستگی به اندازه یک لوبیا در قسمتی که غدد لنفاوی وجود دارند.
- احساس تب و بیماری و عرق کردن شبانه
- آبریزش بینی که همراه با گلودرد و عفونت دستگاه تنفسی است.
- تورم در تمامی غدد لنفاوی در سراسر بدن
- تورم گره های لنفاوی در حالی که این تورم در یک بازه زمانی مرتب اتفاق افتاده و غده ها در حال رشد هستند.
سرطان غدد لنفاوی یا لنفوم (Lymphoma)
یکی دیگر از بیماری های مربوط به غدد لنفاوی، لنفوم است. لنفوم نام سرطانی است که دلیل آن مانند بسیاری دیگر از سرطان های دنیا، ناشناخته مانده است. این سرطان، از سلول های ایمنی بدن انسان آغاز می شوند. سیستم لنفاوی، بخشی از سیستم ایمنی بدن ما را تشکیل می دهد که شامل غدد لنفاوی، مغز استخوان، غده تیموس و طحال است. این شبکه ایمنی، وظیفه مبارزه با عوامل خارجی که به بدن آسیب می زنند را بر عهده دارد. لنفوم، بیماری است که بر تمامی بخش های شبکه لنفاوی تاثیر می گذارد.
سرطان غدد لنفاوی در چهار مرحله خود را نشان می دهد. در سرطان مرحله 1، سرطان فقط در یک گره لنفاوی یا در یک ارگان بدن وجود دارد. در سرطان مرحله 2، این بیماری در دو غده لنفاوی که به هم نزدیک بوده و در یک قسمت بدن قرار دارند، خود را نشان می دهد.
در سرطان مرحله 3، آثار بیماری را در دو طرف بدن و در غدد لنفاوی بیشتری می توان دید. سرطان مرحله 4، فراتر از غدد لنفاوی، به بعضی از ارگان های بدن متاستاز داده و بیشتر در کبد، ریه ها، مغز استخوان یا غدد لنفاوی شکمی نفوذ کرده است. تمامی این سرطان ها قابل درمان هستند. سرطان لنفوم به دو دسته هوچکین و غیر هوچکین طبقه بندی می شود.
علائم لنفوم (سرطان غدد لنفاوی) چیست؟
بر عکس بسیاری از انواع سرطان ها که بدون علامت خاصی به یکباره بیمار را درگیر خود می کنند، لنفوم با علائم بسیار مشخصی بروز می کند. اولین علامت لنفوم، تورم غدد لنفاوی در ناحیه گردن، زیر بغل و غدد لنفاوی کشاله ران است. این تورم معمولا هیچ دردی ندارد و از روی پوست قابل لمس و دیدن است. اما گاهی غدد لنفاوی در درون بدن متورم می شوند که عوارض مختلفی از خود نشان می دهند.
از جمله علائم لنفوم به این موارد می توان اشاره کرد:
- تب
- کاهش وزن
- تعریق شبانه
- سرفه و مشکلات تنفسی
- تورم غدد لنفاوی
توجه کنید که بسیاری از این علائم می توانند به دلایل دیگری در بدن رخ دهند و لزوما نشان دهنده سرطان غدد لنفاوی نیستند. اما با مشاهده این علائم باید به پزشک مراجعه کرد.
لنفوم هوچکین چیست و چه علائمی دارد؟
برای ابتلا به لنفوم هوچکین، هیچ دلیل به خصوصی ذکر نشده است. اما در بیماران مبتلا به این بیماری، علائم و شرایط مشترکی دیده می شود.
- این بیماری بیشتر در مردان و در سنین 15 تا 35 سال یا افراد بالاتر از 50 سال دیده می شود.
- تحقیقاتی در مورد ارثی بودن این سرطان نیز انجام شده که نشان می دهد برادران یا خواهران بیمار، در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
- بعضی از عفونت ها مانند ویروس اپشتین بار یا عفونت هلیکوباکتر پیلوری در معده و هپاتیت C، می تواند با لنفوم در ارتباط باشد.
- در افرادی که مبتلا به بیماری های مربوط به سیستم ایمنی مانند لوپوس، سندرم شوگرن یا آرتریت روماتوئید هستند نیز، لنفوم دیده شده است.
علائم هوچکین شامل:
- تورم بدون درد غدد لنفاوی
- تب بدون علت
- تعریق شبانه
- درد قفسه سینه
- احساس تنگی نفس و سرفه
- عفونت های شدید و مکرر
- خارش های شدید پوستی
- کاهش شدید وزن که دلیل خاصی ندارد
در بسیاری از موارد، مشاهده این علائم دلیلی برای وجود لنفوم هوچکین نیستند اما برای اطمینان خاطر مشاوره با پزشک توصیه می شود.
لنفوم غیر هوچکین چیست و چه علائمی دارد؟
لنفوم غیرهوچکین، زمانی است که تکثیر سلول های غدد لنفاوی بیشتر از حد نرمال باشد. این سلول ها نه تنها در زمانی که باید از بین نمی روند، بلکه در برابر بیما ری ها نیز از بدن محافظت نمی کنند. زیاد شدن این سلول ها، تشکیل بافت توده ای را خواهند داد که تومور سرطانی است.
لنفوم غیر هوچکین با علائمی کاملا شبیه به هوچکین خود را نشان می دهد.
- تب بدون علت
- خارش شدید پوستی
- تعریق شبانه
- خستگی بسیار زیاد و لکه های قرمز پوستی
- تورم بدون درد در غدد لنفاوی گردن یا زیر بغل و کشاله ران
این نوع سرطان در آقایان بیشتر از خانم ها دیده می شود و با بالا رفتن سن احتمال وقوع آن بیشتر است اما در جوانها نیز دیده شده است. کاهش سیستم ایمنی بدن بر اثر بیماری های مختلف نیز می تواند منجر به لنفوم غیر هوچکین باشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
لنفوم علائم مشترکی با بسیاری از بیماری های ساده و بی خطر دارد. به همین دلیل در بسیاری موارد افراد خیلی دیر متوجه بیماری خود خواهند شد. کم شدن وزن ناگهانی، تورم بدون درد غدد لنفاوی به صورتی که در بازه زمانی طولانی مدت، از میزان تورم آن کم نشود، خارش های بی دلیل پوستی که به راحتی قابل درمان نیستند، تب های طولانی مدت و بی دلیل، علائمی هستند که در صورت مشاهده، بهتر است با پزشک مشورت کنیم. به خصوص اگر در خانواده نزدیک، سابقه لنفوم وجود دارد، باید بیشتر به علائم خود توجه کنید.
درمان لنفوم
درمان انواع سرطان ها، به میزان زیادی به نوع بیماری، مقدار گسترش آن در بدن و سن بیمار بستگی دارد. در بسیاری از بیمار ها که سرطان به بافت های سایر قسمت های بدن نیز متاستاز داده است، گاهی پزشک جراح ناگزیر از برداشتن بخشی از بافت یا عضو خواهد بود.
درمان های رایج در سرطان های مختلف، برای سرطان غدد لنفاوی نیز تجویز می شوند:
- شیمی درمانی
- پرتو درمانی
- پیوند مغز استخوان
- پیوند سلول های بنیادی
با شیمی درمانی و پرتو درمانی، سلول های سرطانی از بین خواهند رفت و سپس با پیوند مغز استخوان، سلول های مغز استخوان که در جریان درمان از بین رفته اند، جایگزین خواهند شد. در کنار این درمان ها، تغییراتی در سبک زندگی، و برنامه های مختلف ورزشی و غذایی نیز به بهبود بیماران کمک شایانی خواهد کرد.
نکته امیدوارکننده در مورد لنفوم این است که این بیماری در مراحل اولیه قابل شناسایی و درمان است. اما اگر فرد به نشانه های طولانی مدت خود توجه نکرده و به دنبال درمان نباشد، ممکن است بیماری وارد فاز وخیم شده و درمان آن زمان بر شده و گاهی نیز بیماری کشنده باشد.
پزشک با گرفتن شرح حال از بیمار، و بعد از بررسی نشانه های اولیه، ابتدا آزمایش خون را انجام داده و در صورت تشخیص لنفوم، به سراغ نمونه برداری از غدد لنفاوی خواهد رفت تا نوع و میزان سلول های سرطانی را شناسایی کند. در این میان، برای بررسی بافت های داخلی، سی تی اسکن و ام آر آی نیز انجام خواهد شد.
بعد از انجام تمامی مراحل درمان، بیمار باید به صورت مرتب توسط پزشک معاینه شود تا از درمان کامل، و از بین رفتن توده ها، اطمینان حاصل شود. در صورت عود مجدد بیماری، درمان های قبلی با شدت بیشتر انجام خواهند شد.
پیشگیری از لنفوم
از آن جایی که سرطان، بیماری است که بدون دلیل مشخصی بروز می کند، نمی توان توصیه خاصی برای پیشگیری از آن ارائه کرد. اما آن چه مسلم است، سبک زندگی سالم یکی از مواردی است که افراد را از بسیاری از بیماری ها دور نگه خواهد داشت.
تغذیه سالم و پرهیز از غذاهای ناسالم و الکل، از مواردی است که پزشکان به آن توصیه می کنند. فعالیت بدنی و ورزش منظم، در حفظ سلامت سلول های بدن نقش مهمی دارد. اگر در خانواده سابقه مشکلات مربوط به غدد لنفاوی و سرطان لنفوم وجود دارد، بهتر است معاینات سالانه را داشته باشید. پرهیز از استرس و اضطراب از مواردی است که پزشکان برای جلوگیری از انواع سرطان و البته بیماری های دیگر، آن را پیشنهاد می دهند.
علائمی که در مورد سرطان غدد لنفاوی گفته شد، در بسیاری از بیماری های معمول هم دیده می شود. بنابراین به محض دیدن یکی از این علائم، به هراس ابتلا به این بیماری دچار نشوید.
در این ایام که بیماری کرونا، وحشت عجیبی در میان مردم ایجاد کرده است، هر نوع گلودردی افراد را به شک خواهد انداخت ولی نمی توان رابطه ای میان هرگونه گلودرد یا تورم غدد لنفاوی و کرونا پیدا کرد. مشاوره با پزشک آنلاین متخصص غدد در سامانه پذیرش 24، می تواند خیال شما را از بابت نشانه های احتمالی راحت کند. سرطان لنفوم، از سوی بسیاری از مراکز معتبر درمانی در جهان دیگر به عنوان یک سرطان خطرناک شناخته نمی شود. بلکه بیماری قابل درمان است.
غدد لنفاوی زیر بغل
سوال بیمار:
سلام ببخشید من میخواستم راجب جواب سنوگرافی بپرسم 18سالمه، این متنشه: در هر دو زیر بغل چند گره لنفاوی واکنشی وجود دارد که بزرگترین آنها در سمت RT به اندازه 11’5 میلی متر و بزرگترین آنها در سمت LT 14.5 * 5.5 میلی متر دیده می شود.
آیا مشکلی هست؟ یا طبیعی هست؟
پاسخ دکتر مرجان شریف زاده متخصص بیماری های داخلی:
وجود غدد لنفاوی واکنشی متعدد در زیر بغل نگران کننده نیست و توصیه میشه پس از مصرف یک دوره انتی بیوتیک چند ماه بعد مجدد سونوگرافی را تکرار کنید.