شرایط حق طلاق چیست

اسلام حق را به مرد داده است. به این معنا که مرد بدون کسب رضایت از زن و البته با ارائه دلایلی محکمه پسند می تواند همسر خود را بدهد. اما وکالت در طلاق چگونه به زن داده می شود؟ چه مدارکی لازم است تا وکالت طلاق به زن داده شود. در این مطلب از مجله دکتر بهشتیان شما را با ابعاد مختلف این حق آشنا خواهیم کرد. حقی که مجوز طلاق را بدون نیاز به جلب رضایت همسر فراهم می کند به حق طلاق موسوم است. این حق همواره با مرد است. البته حق زن در طلاق از طرف مرد باید رعایت شود. به این معنی که مرد باید حقوقی مانند ، ، نحله و تصنیف دارایی را پرداخت کند. این نکته به طور کامل در نیز مورد اشاره قرار گرفته است.

دو حالت بخشیدن حق طلاق به زن

مرد می تواند با قرار دادن حق طلاق زن در شروط ضمن عقد، این حق را به همسر خود بسپارد. به این ترتیب زن از زمان جاری شدن خطبه عقد، این حق را دارد که برای رسمی از همسر خود اقدام کند. دومین حالت زمانی است که مرد بعد از این که وارد زندگی مشترک با همسرش شد، به یکی از دفاتر اسناد رسمی رفته و حق یا وکالت طلاق را به زن بسپارد. جالب است بدانید که اگر مرد در خارج از ایران باشد، می تواند وکالت در طلاق را به هر کسی غیر از همسر خود نیز بدهد.

وکالت در طلاق یا مهریه

شرایطی وجود دارند که به واسطه آن مرد خیلی راحت وکالت در طلاق را به زن می سپارد. یکی از این شرایط زمانی است که زن از مهریه خود بگذرد و در قبال آن، حق طلاق را دریافت کند. با این حال، توافق نهایی زوجین تعیین می کند که وکالت طلاق در اولویت باشد یا پرداخت مهریه.

What are the conditions for the right to divorce

موارد گرفتن وکالت در طلاق

بر خلاف تصور همیشگی روش دیگری هم وجود دارد که بر اساس آن حق طلاق به زن داده می شود. گاهی شرایط مرد به گونه ای خواهد بود که قانون وکالت طلاق را به زن می دهد. این شرایط شامل اعتیاد، ازدواج مجدد، ترک کردن منزل بدون هیچ دلیل قانع کننده ای، بدرفتاری مرد، ابتلای مرد به بیماری صعب العلاج، مفقودالاثر بودن مرد، مجازات مرد به مدت حداقل 5 سال و بچه دار نشدن زوجین به مدت حداق 5 سال می شوند.

 شروط گرفتن حق طلاق چگونه است؟

پیش از اینکه تصمیم به افزودن وکالت در طلاق در شروط دوازده گانه عقد بگیرید، باید با همسر خود به توافق برسید. فرقی ندارد که کدام یک از دو روش مذکور را برای گرفتن وکالت در طلاق انتخاب می کنید، گرفتن حق طلاق زن باید به صورت رسمی ثبت شود و وجهه قانونی داشته باشد. اگر این حق به صورت کلامی یا روی کاغذی به صورت غیر رسمی به زن داده شود، از سوی دادگاه و مراجع قانونی به رسمیت شناخته نخواهد شد.

مدارک لازم برای دادن وکالت در طلاق

طبق قانون جدید حق طلاق، اگر تصمیم به رسمی کردن وکالت طلاق زن را دارید باید چند مدرک را همراه خود داشته باشید. ارائه مدارک شناسایی از جمله شناسنامه و کارت ملی به همراه عقدنامه و رسید هزینه های وکالت در طلاق برای رسمی کردن این حق زن لازم است. توجه به این موضوع اهمیت دارد که زوجه باید یک نسخه از وکالتنامه را نزد خود نگه دارد. این کپی در صورت مفقود شدن اصل وکالتنامه قابل استفاده خواهد بود.

مراحل طلاق با داشتن وکالت طلاق

شاید این سؤال برای شما هم مطرح شود که زن با داشتن حق طلاق چگونه می تواند برای طلاق اقدام کند. در پاسخ باید بگوییم:

  • ابتدا به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و پروفایل خود را در سامانه ثنا ایجاد می کند.
  • با کمک وکیل طلاق یا داشتن نمونه دادخواست طلاق، درخواست خود را به ثبت می رساند.
  • پس از آنکه زن و مرد یا وکلای آنها جلسه مشاوره خانواده و غربالگری را طی کردند، نوبت به مرحله دادگاه می رسد.
  • در جلسات دادرسی، بر مبنای مدارک، نظر خانواده و حاضران در دادگاه (زوجین و وکلای آنها) رأی صادر می شود. البته می توان درخواست تجدید نظر را هم به ثبت رساند و منتظر جواب نهایی دادگاه بود.
  • در گام آخر، زن یا وکیل او حکم طلاق را برای ثبت نهایی به دفتر ثبت ازدواج و طلاق تحویل می دهند و صیغه طلاق جاری می شود.

حق طلاق چیست؟ و با کیست؟

همانطور که می دانید بر طبق ماده 1133 قانون مدنی و شرع، حق طلاق به دست مرد است. اما مرد می تواند اجرای حق خود در طلاق را به همسرش یا هر شخص دیگری وکالت دهد. و این توضیح ساده اصطلاح حق طلاق زن است.

نکته: اگر زوج (مرد) به زوجه (زن) وکالتنامه بلاعزل طلاق داده باشد حق طلاق مرد هنوز پابرجاست و شوهر هم می تواند برای اقدام کند.

وکالت حق طلاق یا همان گرفتن حق طلاق به دو صورت است:

اول: این که به صورت شرط ضمن عقد در سند ازدواج نوشته شود

دوم: این که زوج (مرد) به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه می کند و وکالت در طلاق به همسرش یا دیگری بدهد .اگر زوج خارج از کشور باشد می تواند به سفارت یا کنسولگری ایران مراجعه کند و حق طلاق را به هر کس که تمایل داشته باشد اعطا کند.

اما مورد شایع این است که مرد به همسرش وکالت در طلاق می دهد. ولی همانطور که گفته شد زوج می تواند این وکالت طلاق را به هر کس که بخواهد فرضا پدرش ، دوستش و یا همسرش واگذار کند. کما اینکخ زوجه هم میتواند برای طلاق به هر شخصی صلاح بداند وکالت بدهد.

داشتن حق طلاق و گرفتن مهریه

آنچه که در حق طلاق برای زن اهمیت دارد حدود اختیارات است. به عنوان مثال مرد می تواند از سردفتر بخواهد که در وکالت قید کند طلاق در قبال بذل (بخشیدن) تمام مهریه باشد و یا نه می تواند وکالت در طلاق را با بذل هر مقدار از مهریه یا غیر آن قرار دهد. لذا در خصوص این پرسش که اگر حق طلاق با زن باشد مهریه تعلق می گیرد؟ باید گفت که بستگی به حدود اختیارات وکیل در وکالت زن در طلاق دارد. به عبارت دیگر متن  وکالت طلاق مهم است.

وکالت برای طلاق اگر در ضمن عقد نکاح (سند ازدواج) شرط شده باشد، غیر قابل عزل از جانب مرد می باشد و اگر اعطای وکالت در طلاق در دفترخانه داده شده باشد می تواند بلا عزل و یا قابل عزل و یا مدت دار باشد که همه این موارد بستگی به مرد دارد که چه نوع وکالت در طلاقی بخواهد اعطا کند.

مزایای حق طلاق برای زن

اگر حق طلاق با زن باشد، بدون نیاز به حضور شوهر در تمام مراحل و از طریق وکیل دادگستری می تواند با ، به راحتی طلاق بگیرد. برای اطلاع بیشتر در این خصوص میتوانید از بهترین وکیل کرج مشاوره دریافت کنید. به این صورت که مثلا اگر حق طلاق به زن داده شده باشد وکیل شوهر در مراجعه به وکیل دادگستری و امضا وکالتنامه اعطای وکالت و طی مراحل طلاق یا حدود مندرجات و اختیارات وکالتنامه محضری طلاق است.

پرسش دیگر اینکه  آیا زن هم می تواند وکالت را به شوهر خود بدهد؟ (حق طلاق به مرد) یعنی عکس آنچه که در بالا گفته شد. در این مورد نیز مشکل حقوقی و قضایی وجود ندارد و زن می تواند با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی به شوهر وکالت برای گرفتن وکیل به جهت مطلقه نمودن خود از قید زوجیت با وکالت بذل تمام یا قسمتی از مهریه را بدهد.

اگر چه که این وکالت کم دیده می شود ولی منع قانونی ندارد ولی مشکل این وکالت نامه ها که زوج، وکیل زوجه می شود، آزمایش بارداری یا بکارت است. که باز هم نیازمند حضور زوجه برای آزمایش بارداری و یا تست بکارت می باشد. معمولا این نوع وکالت زن در طلاق به شوهر یا شخص دیگر در مواردی است که زن خارج از کشور است. زوجه به سفارت ایران در کشور محل اقامت مراجعه می کند و وکالت برای طلاق تنظیم میکند.

در این مورد ابتدا به مراجعه می شود. توصیه میکنیم که زوجه وقتی که می خواهد اصل مدارک و وکالتنامه طلاق را به ایران ارسال کند یک تست بارداری به زبان انگلیسی هم برای شخص مورد نظر در ایران پست کند، عزیزان خارج از کشور می توانند به وکلای مجرب گروه پارسای وکالت بدهند.

دوره پس از مشروطه

با شروع دوره مشروطه فضای ایران در حال دگرگونی از جامعه ای سنتی به سوی جامعه ای با قوانین مدرن بود از این رو با فعالیت های روزنامه نگاران و نمایش نامه نویسانی همچون و با انتشار آثارشان اولین نمونه های اعتراض به ازدواج اجباری در تاریخ معاصر ایران شکل می گرد. اولین قانون در این زمینه در سال 1310 با نام «قانون راجع به ازدواج» بر اساس قوانین شریعت اسلام به تصویب رسید که شهروندان را موظف به ثبت ازدواج و طلاق در دفاتر دولتی می کرد.

با تلاش فعالان و حامیان حقوق زنان در دوره های مختلف باعث شد که این قوانین بارها در سال های بعد مورد تجدید نظر قرار بگیرند که تصویب «» و آن از نتایج این تلاش ها بود که به ترتیب در سال های 1346 و 1354 با پیگیری به تصویب رسید که به این ترتیب حق طلاق بدون قید و شرط مرد محدود می شد.

دوره پس از انقلاب 1357

بازگشت قوانین خانواده به قوانین مورد تأیید دین اسلام جزو اولین تغییراتی از قانون بود که بعد از انقلاب 1357 و به دستور صورت گرفت که با اعتراض گروهی از وکلای مدافع حقوق زنان در اعتراض به لغو «قانون حمایت از خانواده» همراه بود که راه به جایی نبرد و در نتیجه آن حق کامل و یک جانبه طلاق به مرد داده شد.

تفاوت حق طلاق و وکالت برای طلاق

وکالت برای اعمال طلاق به این معناست که هرچند طلاق حق شوهر است اما شوهر به میل خود این اختیار را به همسرش می دهد که به نمایندگی از او خودش را طلاق بدهد. شروط 12گانه مندرج در عقدنامه شایعترین نوع وکالت در طلاق است که زن در صورت وجود آن موارد، مثلاً استنکاف شوهر از پرداخت نفقه به مدت 6 ماه و …، می تواند تقاضای طلاق کند.

این شروط در متن دفترچه های عقدنامه رسمی درج می شود و در صورت امضای طرفین اعتبار قانونی پیدا می کند. اما در صورتی که زن وکالت مطلق و بدون قید و شرط بگیرد با وکالتی که دارد و پس از انتخاب وکیل برای همسر، مهریه را در قبال بذل می نماید ولی در ایام عده و بدون اطلاع زوج، به «مابذل» رجوع می کند؛ در این حالت، برخلاف مورد نخست، نیاز به اثبات هیچ شرایطی در دادگاه نیست و حتی مرد ممکن است که نداند در کدام دادگاه خانواده یا کدام دفترخانه طلاقی طلاق ثبت شده است.

در واقع وکالت در طلاقی است که زوج به زوجه می دهد. وکالت طلاق زوجه به این معنی است که او با وکالتی که از شوهر دارد، از جانب همسر می تواند وکیل انتخاب کند و با مراجعه به دادگاه، خود را مطلقه نماید؛ بنابراین زن در هر زمان و تحت هر شرایطی اختیار دارد خود را به هر نوع طلاق و به هر طریق اعم از گرفتن یا بخشش مهریه مطلقه کند. این وکالت از نظر حقوقی و قانونی مانند آن است که شوهر زن را طلاق داده است. حدود اختیارات وکالتنامهٔ حق طلاق بسیار اهمیت دارد و همان حدود اختیارات است که مشخص می کند زوجه برای طلاق لازم است کل مهریه یا مقداری از آن را ببخشد.

دکمه بازگشت به بالا