سمپاشی زمستانه درختان مرکبات، پسته، زردآلو، هلو، انگور، زیتون و انار

اهمیت سمپاشی زمستانه درختان میوه

سمپاشی زمستانه درختان میوه بسیار حائز اهمیت است.جهت این سمپاشی باید سموم زمستانه را مصرف کرد. معمولا این سموم را با روغن ولک ترکیب می کنند تا اثربخشی بیشتر روی درختان داشته باشد. آفات علاقه زیادی به مزه شیرین میوه درختان دارند، از این رو دشمن خطرناکی برای درختان میوه محسوب می شوند. باغداران برای حفاظت درختان خود در برابر انواع آفات گیاهی جهت تولید محصول باکیفیت و مرغوب نباید سمپاشی زمستانه و روغن ولک را فراموش کنند. هدف از این سمپاشی از بین بردن انواع حشرات موزی است که در بخش زیر پوستی درخت باقی مانده اند. البته دانستن زمان مناسب این سمپاشی و استفاده از اکسی کلرور مس بسیار اهمیت دارد، چرا که تا حد زیادی مانع ابتلا درختان به انواع آفات و بیماری می شود.

بطور معمول زمان مناسب سمپاشی زمستانی درختان میوه در اواسط بهمن ماه درست بعد از هرس درختان تا نهایتا پیش از شروع رشد رویشی و جوانه زنی (ابتدای فصل بهار) است. چنانچه بعد از جوانه زنی درختان میوه آثار شدید آفات و بیماری را روی درختان خود مشاهده کردید، باید شاخه آلوده را قطع کنید تا از انتقال آن به تمام بخش های درخت جلوگیری شود. برای مثال سمپاشی درخت گردو در افزایش باردهی درخت بسیار اهمیت دارد. آنچه باید در زمان سمپاشی در نظر بگیرید شرایط آب و هوایی است، زیرا در زمان بارش برف و باران بخش زیادی از سم هدر خواهد رفت.

سمپاشی زمستانه مرکبات

سمپاشی زمستانه مرکبات جهت مبازره با آفات گیاهی و همچنین کاهش میزان مصرف سایر سموم در طول دوره رشد و تولید محصول بسیار اهمیت دارد. جهت دریافت بهترین نتیجه باید این عمل به صورت کاملا اصولی و صحیح انجام شود. رعایت نکات زیر جهت مدیریت اصولی سمپاشی زمستانی مرکبات الزامی است.

  • جهت کاهش تراکم آفت  بخش داخلی مرکبات و همچنین مصرف کمتر سموم زمستانی پیشنهاد می شود شاخه های داخلی درختان را هرس کنید. با این کار تهویه مناسب برای درخت نیز فراهم خواهید کرد.
  • حتما سم را براساس غلظت توصیه شده آماده کنید. محلول نهایی باید کاملا یکدست باشد.
  • سمپاشی باید به گونه ای انجام شود که ابتدا بخش های داخل درخت از بخش بالا به سمت پایین به سم آغشته شود. در مرحله بعد بخش های بیرونی نظیر تاج درخت باید سمپاشی شود.
  • اگر قصد ترکیب سم زمستانه با روغن  را دارید، باید از روغن های در بسته و معتبر استفاده کنید.

بعد از آشنایی با نکات مهم سمپاشی مرکبات، نوبت به موقع سمپاشی می رسد. بهترین زمان این سمپاشی جهت از بین بردن آفات مرکبات ابتدای اسفندماه است. فرمول توصیه شده کارشناسان گیاهپزشکی جهت مصرف سم زمستانه برای مرکبات حدود 1.5 لیتر روغن ولک در 100 لیتر آب است. در شرایطی که آلودگی کنه قرمز مرکبات مشاهده شد لازم است که کنه کش نیسورون به میزان 50 سی سی در 100 لیتر آب یا کنه کش آپولو به مقدار 50 سی سی در 100 لیتر آب به محلول سمپاشی اضافه شود.

سم زمستانه چیست؟ زمان سم پاشی چه موقع است؟ و چگونه باید انجام شود؟

سم زمستانه از مهم ترین دوره های سم پاشی در باغات بوده که بیشترین طیف اثر را در کاهش جمعیت آفات و بیماری های درختان در سال پیش رو خواهد داشت. با توجه به دسته بندی گیاهپزشکی سم زمستانه به دو نوع تقسیم می شود. که در صورت نیاز هر دو سم پاشی باید به صورت جداگانه و با فاصله ای حداقل یک هفته انجام شود.

سم زمستانه ی حشره کش:

که شامل استفاده از ترکیبات روغن ولک و سموم فسفره ی دیازینون ، دورسبان و یا اتیون می باشد. (دقت داشته باشید که سم اتیون در برخی از ارقام سیب و گلابی حساسیت هایی ایجاد کرده و موجب ایجاد تنش می شود، و بهتر است در باغات سیب و گلابی از دورسبان یا دیازینون استفاده شود).

در این نوع از سم پاشی زمستانه، استفاده از سموم فسفره ی دیازینون یا اتیون یا دورسبان به نسبت 2 در هزار ( 2 لیتر سم در هزار لیتر آب) و ترکیب آن با روغن ولک به نسبت 2 درصد ( بیست لیتر روغن ولک برای هزار لیتر آب) می باشد. سم را با روغن ولک  مخلوط کرده و در منبع سم پاشی به خوبی هم میزنیم. سپس به وسیله ی سمپاش دستی و یا موتوری تمام نقاط تنه و شاخه ها (قسمت هایی که شپشک ها با چشم قابل مشاهده می باشند را بیشتر اهمیت دهید) را به محلول سم آغشته می کنیم.

جالب است بدانید که برخی شپشک ها روی سطح پشتی بدن خود سپری دارند که باعث می شود سموم تماسی به بدن حشره برخورد نکند. دلیل اصلی موثر نبودن سموم در تابستان روی شپشک ها همین موضوع است. اما در سم پاشی زمستانه درصد بالای روغن ولک موجود در سم باعث می شود سپر روی بدن حشره توسط روغن نرم شده و سم بتواند به داخل بدن حشره نفوذ کند. در تابستان به هیچ عنوان نمی توانید این درصد از روغن ولک را در سم پاشی استفاده کنید.

این عملیات باعث از بین رفتن تخم ها و آفاتی که در حال زمستان گذرانی در بخش های مختلف شاخه و تنه ی درخت می باشند شده و جمعیت آفت در سال پیش رو را تا حد چشمگیری کاهش می دهد. از جمله آفاتی که در سم زمستانه کنترل می شوند می توان شپشک ها، پسیل ها، انواع کرم های چوبخوار، شته ها ، کنه ها و… را نام برد.

زمان سم پاشی زمستانه:

بهترین زمان برای سم پاشی زمستانه در تقویم سم پاشی درختان میوه بهمن و اسفند ماه و قبل از تورم جوانه ها می باشد. به محض ظهور جوانه ها استفاده از سم زمستانه باعث سوختگی نوک جوانه ها می شود. توجه داشته باشید مقدار دز ذکر شده برای سموم فوق فقط برای سم پاشی زمستانه بوده و در خارج از این زمان سبب بروز سوختگی برگ ها و ایجاد تنش به گیاه می شود. استفاده از روغن ولک در فصول غیر زمستان فقط با نظر کارشناس گیاهپزشکی انجام می گردد.

_توجه داشته باشید که در سمپاشی زمستانه اهمیت سم پاشی روی تنه بیشتر از شاخه ها می باشد. به خصوص اگر روی تنه درز و شکاف بیشتری وجود داشته باشد و تنه ی درخت حالت پوسته پوسته به خود گرفته باشد. زیرا این درز و شکاف ها محل زمستان گذرانی و تخم ریزی آفات می باشد.

سموم زمستانه ی قارچکش و باکتری کش:

یکی از بهترین ترکیبات که در سمپاشی زمستانه مورد استفاده قرارمی گیرد مخلوط بردو و یا همان بردوفیکس است. چون این ترکیب طیف وسیعی از باکتری ها و قارچها را کنترل می کند میتواند در کاهش بیماری های فصل جدید بسیار موثر باشد. برای مقابله با بیماری لب شتری هلو یا همان پیچیدیگی برگ هلو نیز می توان در پائیز و یا همزمان با باز شدن جوانه ها از ترکیب اکسی کلرور مس به نسبت 5 در هزار استفاده نمود.

به منظور کنترل لکه غربالی درختان میوه هسته دار، محلول پاشی اکسی کلرور مس به نسبت 5 در هزار،(و یا بردوفیکس 10 در هزار) در سم پاشی پائیزه  بعد از ریزش برگ ها، و یا در سم پاشی زمستانه (حدودا اسفند ماه) و تکرار آن بعد از ریزش گلبرگ ها(در این مرحله مقدار مصرف بردو فیکس به سه در هزار کاهش می یابد) و در صورت لزوم تکرار به فاصله 14 روز صورت می گیرد.

سمپاشی زمستانه درخت پسته

سمپاشی زمستانه درختان پسته با استفاده از سم حشره کش به منظور نابودی آفات و تخم حشرات باقی مانده در بخش های شاخه ها و تنه انجام می شود. یکی از مزیت های این عمل کاهش آفات درخت پسته همچون کرم چوب خوار، پسیل، شپشک ها و… در سال بعد خواهد بود. بایستی خاطر نشان کرد که سمپاشی در فصل تابستان اثر چندانی روی بعضی شپشک ها نخواهد داشت، چرا که سپر روی بدن حشرات از آن  ها در برابر سمپاشی محافظت می کند.

 از این رو باغداران سمپاشی زمستانی را جایگزین کرده اند. مصرف روغن ولک در سمپاشی زمستانی سبب نرم شدن سپر بدن حشرات می شود، در نتیجه سموم به راحتی به درون بدن آفات نفوذ خواهد کرد. شایان ذکر است که از روغن های زمستانه نمی توان در سمپاشی فصل تابستان استفاده کرد. سموم فسفره دورسبان و دیازینون از جمله سمومی هستند که پسته کاران می توانند در این نوع سمپاشی استفاده کنند. البته روغن ولک را می توان به میزان یک درصد با سموم ذکر شده ترکیب کرد. با این کار میزان تاثیر سم روی نابودی کنه ها و حشرات بیشتر خواهد شد.

زمان مناسب مصرف روغن ولک برای پسته حدود 4 هفته پیش از باز شدن گل ها و جوانه های درخت است. بنابراین می توان عملیات سمپاشی روغن ولک برای درخت پسته را از وسط ماه بهمن تا انتهای آن انجام داد. اگر از این روغن در زمان نامناسب استفاده شود سبب نابودی برگ های تازه و جوان درخت خواهد شد. کارشناسان گیاهپزشکی جهت نابودی آفاتی نظیر شپشک تنه و پسیل پسته مصرف این روغن را پیشنهاد می دهند.

سمپاشی زمستانه درختان هلو

یکی از بیماری های قارچی مهم درخت هلو، پیچش برگ هلو است. این بیماری قارچی در شرایط مرطوب در درختان هلو به شکل برآمدگی نارنجی رنگ روی سطح برگ ها ظاهر می شود. بهترین راهکار مبارزه با این آفت، سمپاشی زمستانه است. جهت این کار استفاده از اسپری گوگرد در فصل زمستان موقعی که قارچ در مرحله خفتگی قرار دارد توصیه می شود. اگر سمپاشی زمستانه درخت هلو را فراموش کردید، اصلا نگران نباسید چرا که با جمع آوری برگ های آلوده نیز می توانید این بیماری را تا حدودی کنترل کنید.

سمپاشی زمستانه درخت زردآلو

در بررسی های انجام شده مناسب ترین راه جهت نابودی بیماری قارچی پوسیدگی قهوه ای در میوه های دارای هسته مانند زردآلو، سمپاشی زمستانه است. نکته مهم موقع سمپاشی زمستانه این است که قبل از شروع سمپاشی لازم است که تمامی باقی مانده میوه های آلوده مربوط به سال قبل از روی درخت جمع آوری شود. البته به غیر از سمپاشی می توان با هرس زمستانه از ابتلا درختان زردآلو به بیماری قارچی جلوگیری کرد. همچنین توصیه می شود جهت پیشگیری از این بیماری در ابتدای فصل بهار و پیش از گلدهی درخت از اسپری گوگرد استفاده کنند.

دکمه بازگشت به بالا