آیا کپک گردو مضر است؟

عوارض خوردن گردو کپک زده

قارچ Aspergillus flavus  باعث کپک زدگی مغز میوه گردو می شود، این قارچ معمولاً در شرایط گرم و مرطوب رشد کرده و می تواند آفلاتوکسین، یک ترکیب شیمیایی سمی، تولید کند که برای انسان مضر است، بنابراین مصرف هرگونه مرز گردو کپک زده برای مصرف کنندگان بسیار مضر بوده و سلامت آنها را تحت تاثیر قرار می دهد البته ما در ادامه عوارض مختلف خوردن گردو کپک زده را برای شما بیان خواهیم کرد.

چرا کپک گردو برای بدن مضر است؟

کپک گردو برای بدن مضر است زیرا حاوی میکروب ها و قارچ های زیادی بوده که بهداشت زیستی بدن را تهدید می کند، این نوع قارچ ها به ایجاد عفونت های قوی در بدن کمک کرده و مشکلات گوارشی، مسمومیت و تنگی نفس را به دنبال دارد، از علائم ناخوشایند مسمومیت بدن با کپک گردو می توان به سردرد، تهوع و بی اشتهایی اشاره کرد.

گاها کپک گردو حاوی تولول و سرب بوده که جزو ریز ماده های سرطان زا شناخته شده  و عوارض جدی را برای سلامتی فرد مصرف کننده دارند، بهترین روش برای جلوگیری از خوردن کپک گردو این است که گردوها را در محیط خشک و خنک نگهداری کرده و هنگام خریدن یا مصرف آنها را به دقت بررسی کنید.

به خاطر سمی بودن کپک گردو مصرف آن مشکلات آسمی را تشدید می کند، کپک ها اسپورهایی را تولید می کنند که تحریک کننده  راه تنفسی بوده و مانند آلرژن ها و ترشحات تنفسی عمل می کند، علاوه بر این، کپک گردو به دلیل وجود آفلاتوکسین ها، سموم سرطان را تولید کرده و عملکرد گلبول های سفید و پلاکت ها را با اختلال روبرو می کند، بهتر است همیشه گردوها را قبل از مصرف بررسی کرده و در صورت وجود کپک به هر ترتیب از مصرف آن ها خودداری کنید.

 بسیاری از افراد به صورت ژنتیکی به کپک حساسیت دارند، بنابراین مسمومیت این افراد درجه شدیدتری نسبت به دیگر مصرف کنندگان دارند چون کپک ها باعث تولید ترکیبات سمی مانند میکوتوکسین ها بوده و سلامت بدن را تهدید می کند، البته برخی از گونه های کپک شامل یک آنزیم به نام نشت آلفا آمانیتین هست، این آنزیم می تواند در بدن تخمیرگرها را هدایت کرده و سیستم ایمنی بدن را در برابر آنتیژن های دهلیزی ضعیف می کند.

از این رو توصیه می شود مصرف کنندگان در نگهداری میوه گردو توجه کافی داشته باشند، البته مهندسین نهالستان زمان فروش نهال گردو به کشاورزان تاکید می کنند که نهال های با کیفیت خریداری کنند تا میوه آنها انبارمانی طولانی داشته باشد، در واقع کشاورزان با خرید نهال ژنوتیپ، نهال گردو پدرو و اصلاح شده تا حد زیادی می توانند معضل کپک زدگی میوه گردو را از بین ببرند.

ده عارضه مهم خوردن گردو کپک زده چیست؟

به خاطر مسموم بودن گردو کپک زده، امکان فروش این محصول برای کشاورزان وجود ندارد؛ بنابراین باغداران با خرید نهال گردو مقاوم و ژنوتیپ در برابر رطوبت می توانند میوه های با کیفیتی تولید کنند که انبارمانی زیادی داشته و دچار عفونت و کپک زدگی نشوند، مصرف گردوی کپک زده عوارض مختلفی را برای افراد دارد، در زیر 10 عارضه احتمالی از مصرف گردوی کپک زده برای برای مصرف کنندگان را بیان می کنیم:

  • عفونت روده ای: مصرف گردوی کپک زده باعث عفونت روده ای شده و علائمی مانند اسهال، تهوع و استفراغ را نشان دهد.
  • تحریک معده و دستگاه گوارش: مصرف گردوی کپک زده باعث تحریک معده و دستگاه گوارش شده و علایمی همچون سوء هاضمه، درد معده و افزایش اسید معده را به همراه دارد.
  • حساسیت و آلرژی: برخی افراد ممکن است به قسمت های موجود در گردوی کپک زده حساسیت یا آلرژی داشته باشند، علائم این نوع حساسیت ممکن است شامل خارش، تورم صورت و لب ها، سردرد، دم  زدگی و علائم تنفسی مانند سرفه باشد.
  • سمیت قارچی: قارچ های کپکی در گردوهای آلوده حاوی مواد سمی بوده و مصرف گردوی کپک زده باعث سمیت قارچی و عوارض جدی مانند اختلالات کبدی و کلیوی می شود.
  • تشدید علائم آسم: افرادی که دارای بیماری آسم هستند مراقب باشند چون مصرف گردوی کپک زده علائم آسم را تشدید کرده، تنفس را دشوار و سرفه خونریزی را تحریک می کند.
  • افزایش خطر ابتلا به عفونت های قارچی: مصرف مداوم گردوی کپک زده دلیل افزایش خطر ابتلا به عفونت های قارچی در بدن بوده و خطر رشد تریکوفیتون در بافت داخلی را بالا می برد.
  • افزایش خطر حساسیت به قارچ های دیگر: مصرف مداوم گردوی کپک زده سبب افزایش حساسیت به قارچ های دیگر در بدن شده و عوارض حساسیتی را تشدید کند.
  • تجمع قارچ ها در بدن: مصرف گردوی کپک زده باعث تجمع و رشد قارچ ها در بدن شود که به عوارضی مانند التهاب های مختلف و آسیب به بافت ها منجر می شود.
  • اختلالات سیستم ایمنی: قارچ های موجود در گردوی کپک زده، منکر به اختلال در سیستم ایمنی بدن شده و آسیب به بافت  و افزایش خطر ابتلا به بیماری های مختلف مخصوصا آسم و تحریک ریه را افزایش می دهد.
  • کاهش ارزش غذایی: گردوی کپک زده نه تنها هیچ ارزش غذایی ندارند بلکه مانع از جذب مواد مغذی در بدن می شود.

چند روش خانگی برای جلوگیری از کپک زدگی میوه گردو در منزل

روش نگهداری گردو برای کشاورزان و مصرف کنندگان متفاوت است، باغداران به دنبال خرید نهال گردو تجاری و احداث باغ مدرن هستند، بنابراین محصول آنها تناژ بالایی داشته پس برای نگهداری گردو احتیاج به انبار و مکان های مناسب هستند، ولی برای جلوگیری از کپک زدگی میوه گردو در منزل می توانید از روش های خانگی راحت و دم دستی استفاده کنید.

مطمئن شوید که محیط اطراف گردوها خشک بوده و تهویه مناسبی دارد، رطوبت بالا سرعت کپک زدگی گردو را افزایش می دهد، بنابراین محیط اطراف گردو را خنک و خشک نگهداری دارید، می توانید آن ها را در یخچال یا در سایر مکان هایی که دما پایین است، مثل پنجره های سرد بالایی نگهداری کنید، تا طعم کهنگی نداشته باشد.

البته مصرف کنندگان خانگی قبل از ذخیره کردن گردوها، مطمئن باشند که آن ها به درستی بسته  بندی و وکیوم شده اند و از نفوذ انواع حشرات به داخل بسته بندی جلوگیری کنید، می توانید مقداری بیکربنات سدیم را در آب حل کنید و سپس با یک پارچه نرم، آن را به پوسته گردوها کشیده آن ها را به آرامی شسته و خشک کنید.

البته توصیه می شود مصرف کنندگان قبل از خرید میوه گردو حتماً به نژاد گردو توجه داشته باشند، امروزه نهالستان های معتبر کشور به تکثیر و فروش نهال گردو به روش ژنوتیپ و پیوندی پرداختند و باعث شده میوه های تولید شده کیفیت زیادی داشته و انبارمانی بالایی داشته باشند، مصرف کنندگان به جای خرید میوه گردو وارداتی می توانند انواع میوه گردوی نژاد ایرانی را از کشاورزان ایرانی تهیه کرده و آن را با اطمینان بیشتری مصرف کنند.

کلام آخر

بر طب سنتی و اسلامی همچنین علم نوین پزشکی توصیه شده از کودکان از سن 3 الی 4 سال به بعد مصرف میوه گردو را آغاز کنند چون در رشد آنها تاثیر بسزایی دارد، همچنین مصرف گردو در مادران باردار و افراد میانسال نیز تاثیر مثبتی داشته و باعث و سلامت آنها را تضمین می کند، البته زمانی میوه گردو برای بدن موثر است که سالم و با طراوت باشد، از این رو توصیه می شود خریداران حتماً  میوه گردوی داخل کشور را خریداری کنند، چون خاک کشور ما حاصلخیز و غنی از مواد ارزشمند است و باغداران با خرید نهال گردو بومی سازی شده می توانم میوه های با کیفیتی را تولید کنند که نه تنها در بازار داخلی بلکه در بازار خارجی نیز تقاضای زیادی دارد

دکمه بازگشت به بالا